Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Seberozpouštění politiky v režii známé koalice: ODS v rukou rádců, kteří ji chtěli odjakživa zničit. A co hrají tito dobráci s „nebezpečím Klaus“?

Seberozpouštění politiky v režii známé koalice: ODS v rukou rádců, kteří ji chtěli odjakživa zničit. A co hrají tito dobráci s „nebezpečím Klaus“?

19. 8. 2013

Tisk článku

Petr Hájek Příprava na hlasování o seberozpuštění sněmovny je na první pohled absurdní podívanou. Na druhý už tolik ne: Koalice Kalousek (TOP 09) – Filip (KSČM) – Sobotka (část ČSSD) se pokouší ve svém zájmu „přepsat“ celou politickou scénu a převzít moc. Podaří se jí to?

Podle „průzkumu“ Bakalovy IHNED bude pro rozpuštění poslanecké sněmovny minimálně 120 poslanců. Konec sněmovny prý podpoří i někteří členové ODS. Nechme pro tuto chvíli stranou, jak se takové „nátlakové“ průzkumy vyrábějí a berme tyto údaje pracovně jako skutečnost.

pp

„Nepolitické“ Páté kolony napříč stranami

Pokud by zítra hlasování opravdu takto dopadlo, není této poslanecké sněmovny žádná škoda. Znamenalo by to, že třípětinová většina oddaně vleze do pasti již delší dobu se rýsující koalice kalouskovců, komunistů a kdoví jak velké části ČSSD (sobotkovci vs. zemanovci) na přestavění politické scény podle úplně nové dělící čáry. Pro zjednodušení ji můžeme definovat jako střet havlistů napříč stranami proti politice a politikům.

Z tohoto hlediska by nebylo překvapením, kdyby se připojila i havlistická Pátá kolona v ODS, a několik poslanců hlasovalo též pro „seberozpuštění“. Plán na „anihilaci“ této původně pravicové strany, a po volbách, v nichž se nedostane do sněmovny, následný „přestup zdravého havlistického jádra“ do Kalouskovy formace, je již nějaký čas předmětem kuloárové šeptandy. Není vyloučeno, že může mít věrohodnost podobnou Bakalovým „průzkumům“ – ale vezměme ji pro tuto úvahu také vážně.

Den poté

Najde-li se oněch 120 hlasů, zazní jásavý ryk „vítězů“, domnívajících se, že tím příkladně „pokořili Hrad“. Ale už následující den, až všichni pochopí, co se to vlastně stalo, nastane chaos.

Nejenže skutečně spadne pod stůl několik zákonů, které by asi bylo ještě možné uvést v život. To je to nejmenší. O zákon více, nebo méně – čím méně, tím lépe. Za dobu existence této sněmovny, respektive vlády TOP 09 a ODS s přeběhlíky Karoliny Peake žádný skutečně dobrý zákon nevznikl. Jen špatné, hrozné a hrozivé. Především ale budou stát všichni doopravdy tváří v tvář předčasným volbám.

Tři čtvrtiny lidí si podle Moravce nepřejí či „spíše nepřejí“ Klausův návrat. Alespoň tak to ve své televizi sdělil národu. Někteří komentátoři si však už s jistou nelibostí povšimli, že výklad může být také opačný. I kdyby platila čísla z průzkumu, znamenalo by to že nejméně pětadvacet procent respondentů si jeho „návrat“ přeje.

Je pozoruhodné, že náhle i někteří komentátoři mainstreamových médií přicházejí na to, že takové volby nejen nic nezmění, protože změní-li, pak „ruletovým“ mechanismem. Je to podobné situaci, kdy média vyvinula obrovský tlak na politiky, aby „svěřili lidu“ volbu prezidenta republiky – a od chvíle, kdy na Hradě usedl Miloš Zeman, na tytéž politiky útočí, za přímou volbu je kritizují a s odporem si před nimi uplivují.

Nejinak tomu bude i nyní. Zvláště pokud se "nedopatřením" stane, že volby nedopadnou tak, jak si havlistická média přejí. Zkušenost s nepodařenou manipulací veřejnosti za zvolení Karla Číro v několikatýdenní brutální mediální masáži, přece jen varuje. Ale pro případ, že opravdu po zítřku budeme stát před volbami, už „Bakala Boys“ zahájili romanticky zničující Operaci Němcová.

Kampaň „must go on“!

Respekt a Hospodářské noviny jsou nejčistší „strážci odkazu“ havlistické agendy. Právě proto i v České televizi patří komentátoři Bakalovy stáje mezi téměř výhradní „hosty“ všech zpravodajských a publicistických pořadů. Václav Moravec a spol. nemohou riskovat, že by se do vysílání – až na úplné výjimky – dostal nějaký jen trochu odlišný názor, byť by také pocházel z mainstreamu. Proto také obě personálně a ideově propojené instituce již společně zahájily předvolební manipulace. Jak jinak než jejich oblíbenými, zajisté nemanipulovanými, „průzkumy“.

Průzkum Bakalovců přišel den poté, co s jiným vyrukoval pan Moravec – ergo oba byly připraveny ve stejnou chvíli, pouze je spustili tak, aby na sebe „výkladově“ správně navazovaly. Zvlášť pikantní je Moravcův „průzkum“ týkající se obavplných spekulací o návratu Václava Klause do vrcholné politiky. Nechme zase stranou, že exprezident z politiky nikdy neodešel, takže spekulace jsou pouze o tom, kdy a v jaké podobě do současného dění aktivněji zasáhne.

Tři čtvrtiny lidí si podle Moravce nepřejí či „spíše nepřejí“ Klausův návrat. Alespoň tak to ve své televizi sdělil národu. Někteří komentátoři si však už s jistou nelibostí povšimli, že výklad může být také opačný. I kdyby platila čísla z průzkumu, znamenalo by to že nejméně pětadvacet procent respondentů si jeho „návrat“ přeje. Což vzhledem k současným preferencím ODS je číslo astronomické. Chybička se holt vloudila.

Nechme však spekulací, jež jsou účtem bez hostinského. Daleko zajímavější je, co tito dobří rádci ordinují straně, kterou odjakživa chtěli zničit.

S Němcovou, nebo konec!

Je to velmi podobné náhlé „upřímné“ starosti Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga o vývoj v sociální demokracii. Těch rad, co od nich dostali především poslanci jejich přítele Bohuslava Sobotky ohledně „suverénnosti a nezávislosti" ČSSD, myšleno vůči Miloši Zemanovi!

S obdobnou péčí se do problémů - tentokrát ODS - vložil také poslední Respekt. Obává se například, aby v předvolební kampani ODS nehrála roli „protievropské“ strany (kterou nikdy nebyla):

„Vytáhnout protievropské téma v čase, kdy se řeší výsostně domácí problémy, aspiruje na nejhorší strategické rozhodnutí ODS posledních let. Ne proto, že by Češi byli silně proevropští. Občanští demokraté ale u veřejnosti budí dojem, že jsou odtržení od reality a nevidí problémy lidí. Nic by tento dojem neposílilo víc, než abstraktní souboj s Bruselem.“

To je, panečku, politologická "nezávislá" úvaha! Pak přichází však rada závěrečná, klíčová:

„ODS měla v roce 1998 heslo: Doleva, nebo s Klausem. Dejme stranou, že po volbách se doleva šlo, i s Klausem. Dnes by bylo možné ono heslo parafrázovat takto: Do ztracena, nebo s Němcovou.“

Rady autora sci-fi

Rádců se nyní vynoří mnoho. Pokud jde o ty mainstreamové, můžeme si být jisti, že opět potlačí všemi póry do veřejného prostoru havlistickou nepolitickou politiku – tedy přímo či nepřímo „knížete“ a jeho medvědovoda. Docela přesně to vyjádřil Ondřej Neff na svém Neviditelném psu - a možná o tom ani neví. Píše sice v prvním plánu „jen“ o průvodu homosexuálů a snaží se opět diskreditovat jejich odpůrce, nicméně neodpustí si úvahu s „širším přesahem“:

„O Občanské demokratické straně se už otevřeně diskutuje, zdali se jí podaří překročit pětiprocentní hranici nezbytnou pro vstup do parlamentu. Nominace Jany Nagyové do funkce poslanecké asistentky Petra Nečase je další hřebík do rakve této kdysi státotvorné strany. TOP 09 nedokázala zatím přesvědčit, že je adekvátním nástupcem někdejší ODS. Není jasné, zda to jsou napravo ulítlí lidovci, anebo starostové, kteří se přilípli, nebo kdo vlastně to je. Předseda spí a skutečného předsedu lidé nenávidí.

Navzdory vší bídě na současné pravicové scéně, jsou totiž spousty lidí, kteří si ještě nenechali vnutit představu šířenou mainstreamem, že levice a pravice jsou mrtvé pojmy.

Za této situace může ve skupině Klausových učedníků vzejít dojem, že mají šanci stát se "autentickou pravicí". Ale i to je důsledek života v akváriu a sebestředné zahleděnosti. Lidé nechtějí mít ani levici, ani pravici. Chtějí slušnou vládu a neuplacený parlament. Za své daně si přejí dostat kvalitní služby úměrné vynaloženým prostředkům. Jejich zájem o skvělá hesla se blíží nule. Chtějí výsledky a ty zatím podává oficiální levice i pravice prachbídné.“

Opak je samozřejmě pravdou. Pan Neff je ten, kdo žije v akváriu - pražské havlistické kavárny přinejmenším. Navzdory vší bídě na současné pravicové scéně, jsou totiž spousty lidí, kteří si ještě nenechali vnutit představu šířenou mainstreamem, že levice a pravice jsou mrtvé pojmy. Že existují jen jakési „univerzální“ zájmy Dobra – které ovšem znají nejlépe ONI, havlisté. Je to až směšné. Copak si pan Neff už ani neuvědomuje, že třeba „slušná vláda“ znamená pro každého něco jiného?  

ODS si podle všeho tyto „dobré rady“ bere oddaně k srdci. Voliči – alespoň ti aktivnější, kteří obvykle volí napravo – mívají však naštěstí svou hlavu.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky