Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Útoky na ropnou rafinerii v Saúdské Arábii: Otevření Pandořiny skříňky. Nyní není bezpečný vůbec nikdo. Příští dron může vyletět odkudkoli. Bude nutná kontrola nad každým územím? Možná uzrál čas k nové Jaltě

Útoky na ropnou rafinerii v Saúdské Arábii: Otevření Pandořiny skříňky. Nyní není bezpečný vůbec nikdo. Příští dron může vyletět odkudkoli. Bude nutná kontrola nad každým územím? Možná uzrál čas k nové Jaltě

20. 9. 2019

Tisk článku

Michail Chazin se domnívá, že po útocích na Saúdskou Arábii bude nutné přehodnotit otázky bezpečnosti všech států světa a vytvořit zcela nový systém kolektivní obrany za účasti světových mocností

V sobotu vybuchla největší ropná rafinerie v Saúdské Arábii, což výrazně oslabilo schopnost této země (největšího vývozce) dodávat ropu. Dosud sice není jasné, kdo za útoky dronů stojí a kdo pouze vyvolává paniku, ale fakt překročení daného statusu quo je zřejmý.

Produkce, dodávky a rafinérie ropy představují jedno z nejdůležitějších infrastrukturních odvětví na světě a takovýto exces je zjevným porušením mezinárodních pravidel. Nikoliv abstraktních pravidel, jako je porušení „demokracie“, ale reálných, bez nichž nemůže existovat žádná země světa, dokonce ani Spojené státy americké.

Tolerovat takovou situaci je kategoricky nepřijatelné. Kdekoli a kdykoli.

Týká se to všech

Připomeňme si třeba Německo, které se bralo za Rumunsko ve Druhé světové válce aktivněji než za svá vlastní území. Připomeňme si USA, které aktivně ovládly všechny země produkující ropu. A najednou takový tvrdý úder. Opravdu nebezpečný pro každého.

Proč pro každého? Protože nyní neexistuje žádná jistota, že nějaký dron nevyletí řekněme z okolí Lvova a nezasáhne ropné rafinerie v Polsku nebo Maďarsku. Mají územní nároky vůči Ukrajině? Tak jim to osladíme. Nebo kdo zajistí, že několik dronů nevyletí z kontejneru na palubě lodi, která jede do New Orleans, a neudeří na americké fabriky? Jak to lze vysledovat? Spojené státy nemají plošný systém protivzdušné obrany, který by mohl zjistit takový objekt letící nízko nad zemí. Mimochodem, každá země, která má dlouhé mořské pobřeží, má stejný problém.

Teoreticky se samozřejmě může ukázat, že v případě Saúdské Arábie to nebyly drony (byť to dosud nikdo nevyvrátil). Spojené státy sice obvinily Írán, ale šlo o čistě politické prohlášení, teoreticky to mohl být Jemen či další síly nepřátelské vůči Saúdské Arábii, ale i síly zevnitř saúdského království. Myslím, že o tom bude napsáno ještě mnoho slov, proto se nebudu orientovat tímto směrem.

Čtěte ZDE: Útoky na saúdská naleziště: Viník je ihned jasný, jako vždy. Utajená válka proti Jemenu. Genocida je v pořádku, pokud ji vedou kámoši. Věří ještě někdo příčetný západním "důkazům"? Válka s Íránem až po volbách?

V bezpečí není nikdo

Hlavní problém je v tom, že tato událost otevřela Pandořinu skříňku. Všem je nyní jasné, že něco takového je možné a dokonce snad i jednoduché provést, přitom ochránit se před tím nemůže prakticky nikdo. Ani Amerika, ani Rusko - ve všech směrech.

Mathiase Rusta jsme zmerčili prakticky okamžitě, ale dnes – to je velká otázka. Dnes nikdo není před podobnou katastrofou zajištěn, to je jisté. A problém je to velice závažný, protože zničení ropné infrastruktury je naprostou katastrofou v kterékoli části světa.

Tudíž všechny hlavní jaderné mocnosti (USA, Rusko i Čína) se proti tomu musejí tvrdě postavit, aby se něco podobného už neopakovalo. Samozřejmě, nejprve je třeba zjistit viníka, protože za chyby se v takovém případě draze platí – nepotrestané pachatele to povzbudí k dalším akcím a nevinné oběti také začnou zvažovat, jaké všechny mají možnosti. Pachatelé musejí být potrestáni tvrdě a hlavně rychle.

Navíc společnými silami, protože jsou stejně nebezpeční všem.

Následky budou drahé

Celá událost zvýší ceny ropy a zřejmě nadlouho. Do ceny ropy bude nyní zakalkulována i cena rizika a cena za vytvoření systému protivzdušné obrany, který umožní ochránit citlivá území před objekty typu dronů. Pro ty, kdo umějí takové systémy vyrábět, to bude velká výhra. Všichni ostatní budou muset platit. A velké sumy, protože se najde spousta takových, kteří budou chtít vyzkoušet účinnost těchto systémů.

A pokud si připomeneme nájezd militantů na Tunisko před několika lety, který měl podle mnoha odborníků jediný účel, totiž aby Tunisko platilo za bezpečnost, můžeme z toho vyvodit odpovídající závěr.

Samozřejmě se najdou hráči, kteří budou takové útoky (pochopitelně v rozsahu, který neohrozí velké státy, což se dá zařídit) organizovat speciálně proto, aby vybrali „poplatek za bezpečnost“. I malé děti vědí, že jde o výpalné, které je synonymem pro vydírání.

Události v Saúdské Arábii posouvají celý obraz světa. A lze předpokládat, že ani zdaleka nedohlédáme všechny další možné důsledky. Co je však v zásadě důležité: Nyní všichni pochopili, že pro udržení alespoň minimální stability ve světě je nutné kontrolovat každé území. Aby v něm nebyla žádná místa, odkud by mohl bez překážek vyletět dron. Což mimochodem zcela eliminuje koncept dominance Spojených států amerických, protože nemají prostředky na to, aby samy kontrolovaly celý svět.

Čtěte ZDE: Přežít nebo zemřít: Zlé časy již klepou na dveře. Blackout? Migrantská záplava? Jaderná válka? Je za dvě minuty dvanáct. Štěstí přeje hlavně odhodlaným a připraveným. Kudy na to? Manuál pro přežití katastrofy

Trump měl pravdu

Mnozí, včetně samotné Ameriky, nadávají Trumpovi za opuštění konceptu monopolní hegemonie USA. Tento jeden útok ale ukázal, že Trump má naprostou pravdu: USA kategoricky potřebují spojence, kteří by s nimi mohli sdílet náklady (a mimochodem i příjmy) na zajištění bezpečnosti po celém světě. Tudíž nyní se model „nové Jalty“ stává nejen logickým, ale téměř jediným možným. Uvedená interpretace důsledků útoku na Saúdskou Arábii dává rovněž příležitost USA, aby se připojily k organizaci této historické události.

Aniž bychom se zabývali konspiračními teoriemi – podobná událost byla natolik žádaná, že k ní ve skutečnosti nemohlo nedojít. Jedinou otázkou bylo kdy. Reálné důsledky uvidíme. 

Nicméně otázka kontroly každého území nabývá od soboty 14. září nejvyšší naléhavosti, a to se všemi geopolitickými důsledky.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky