Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Kongres USA: V roli mentora Ruska a Číny? Okázalí ochránci lidských práv. Despotismus Saúdů ani zločiny najatých teroristů nevadí. Co není proamerické, je autokratické? Hraběcí rady kozla zahradníka

Kongres USA: V roli mentora Ruska a Číny? Okázalí ochránci lidských práv. Despotismus Saúdů ani zločiny najatých teroristů nevadí. Co není proamerické, je autokratické? Hraběcí rady kozla zahradníka

25. 9. 2019

Tisk článku

Redakce Protiproud přináší komentář ke zprávě amerických analytiků předložené Kongresu, v níž se požaduje důsledné odhalování porušování lidských práv na straně Číny a Ruska

Kongres USA by měl Pentagonu poskytnout zdroje na provádění informačních kampaní, které by identifikovaly porušování lidských práv Čínou a Ruskem. Taková výzva je obsažena ve zprávě Střediska pro strategické a mezinárodní studie, s níž se seznámila stanice RT. Američtí analytici tvrdí, že Moskva a Peking údajně považují autoritářství za alternativu k demokracii a snaží se „pohřbít občanskou společnost“. Podle odborníků dotázaných RT se USA ohánějí ochranou lidských práv, aby kritizovaly neposlušné země. Přitom Washington sám často zavírá oči před porušováním lidských práv ze strany svých partnerů, s nimiž vede Amerika pro ni prospěšnou spolupráci.

Hon na lišku

Spojené státy by měly vyvinout větší úsilí na ochranu lidských práv po celém světě a prokázat vůdčí postavení v této záležitosti na pozadí posilování autoritářských režimů. Tak soudí analytici v Americkém centru pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) – organizaci, která poskytuje odbornou podporu americkému Kongresu a je částečně sponzorována vládou.

Současně se experti centra domnívají, že autoritářství získává na síle údajně kvůli činnosti Číny a Ruska.

Podle analytiků by měl Kongres přidělit prostředky Ministerstvu obrany USA na informační operace, které umožní ukázat „porušování lidských práv a občanských svobod“ ze strany Moskvy a Pekingu.

Kromě plánovaných opatření na posílení řádné správy věcí veřejných a lidských práv ministerstvem zahraničí USA a Agenturou pro mezinárodní rozvoj musí Kongres také přezkoumat, schválit a zajistit, aby Ministerstvo obrany informační operace poukazující na porušování lidských práv, občanských svobod a svrchovanosti páchané Ruskem a Čínou po celém světě i ve vztahu k vlastní populaci skutečně provádělo,“ píše se ve zprávě CSIS, s níž se měla RT možnost seznámit.

V současném geopolitickém klimatu je činnost Kongresu potřebná více než kdy jindy. Čína, Rusko a další vlády vydávají autoritářské vládní modely za konkurenční alternativu k demokracii. Čína a Rusko naléhají na ostatní země, aby se držely svých modelů řízení za pomoci kulturní difúze a ekonomických výhod, přičemž nepozorovaně znehodnocují demokratické a mezinárodní instituce. Jinými slovy, používají tvrdou sílu,“ píše se v dokumentu.

Čtěte ZDE: Souboj o Afriku: Proč USA potichu zvyšují svou vojenskou přítomost? Nejde jen o konfrontaci s čínskými zájmy. Suroviny a černí otroci. Další ohnisko barevných revolucí? To bude zase invaze "uprchlíků" do Evropy!

Hraběcí rady

Analytici také zdůrazňují, že v souvislosti s těmito výzvami musí Washington posílit svou „vedoucí úlohu“.

Profesor na Katedře srovnávací politologie Ruské akademie věd Jurij Počta soudí, že potřebu USA šířit své „demokratické hodnoty“ lze vysvětlit ideou americké nadřazenosti, která je ve Spojených státech velmi populární. Washington však nastoluje otázku porušování lidských práv a „obrany demokracie“ pouze ve vztahu k zemím, které nechtějí následovat USA.

Důvodem není ‘zlá povaha‘ Ruska a Číny, ale fakt, že tyto země hájí své zájmy, mezinárodní bezpečnostní opatření a systém kontroly zbraní, což USA ničí. Washington by se měl starat o svůj vlastní politický režim a lépe analyzoval své cíle zahraniční politiky,“ vysvětlil politolog stanici RT.

Podle mínění Jurije Roguleva, ředitele Fondu pro výzkum USA na Moskevské státní univerzitě, považují ve Washingtonu skutečně za svou „posvátnou povinnost“ šířit principy americké státnosti. Dnes je však každému jasné, že samotné Spojené státy mají spoustu vnitřních problémů.

Mesianismus je pro Spojené státy typický. Ale časy se změnily, dnes je řada problémů v jiných státech řešena mnohem efektivněji než v Americe. USA se už nemohou považovat za nejrozvinutější zemi v sociální a politické sféře, a proto nemohou poučovat ostatní,“ uvedl expert. 

Výhody nad ideály

Odborníci CSIS poukazují na to, že počínání Číny a Ruska může „donutit“ USA vzdát se svých zásad a zavřít oči před porušováním lidských práv v řadě zemí, aby mohly konkurovat Pekingu a Moskvě. To platí zejména pro ty regiony, kde mají větší vliv čínská a ruská strana.

Místní partneři se mohou snažit důrazně předhazovat Spojeným státům, že spolupracovat s Čínou a Ruskem je mnohem snazší. Tímto způsobem mohou vyvíjet tlak na USA a nutit je, aby se přestaly zabývat hodnocením, zkoumáním a monitorováním, jejichž cílem je mimo jiné zajistit dodržování lidských práv,“ uvádí se ve zprávě.

Podle autorů dokumentu je to proto, že Rusko a Čína „hrají podle jiných pravidel“. Podle analytiků CSIS jsou tyto země připraveny prodávat zbraně a uzavírat bezpečnostní partnerství s jinými státy, a přitom ignorovat jejich typ vlády nebo postoj k lidským právům.

Čína a Rusko chtějí obchodovat se zbraněmi a zprostředkovávat bezpečnostní partnerství s ostatními zeměmi, a přitom zavírat oči před metodami, jaké tyto země uplatňují v řízení, a před jejich vztahem k otázce lidských práv,“ uvádějí autoři zprávy.

Odborníci se domnívají, že Kongres by měl vyvíjet tlak na Bílý dům, aby „posílil jeho závazek“ vůči americkým hodnotám v obranné politice.

Je však třeba poznamenat, že Washington i bez postranního „tlaku“ vlastní „zásady“ porušuje. Jedním z hlavních partnerů USA v oblasti vojenské spolupráce je Saúdská Arábie.

USA prodávají zbraně Saúdské Arábii, přitom nelze říci, že tato země má vysoké demokratické standardy. Jde bezpochyby o absolutní teokratickou monarchii. Další nejbližší spojenec USA – Izrael – má také dostatečně kontroverzní zahraniční politiku, ale zbraně se tam stále prodávají, protože je to pro USA výhodné,“ uvedl politolog Jurij Počta.

Americký Kongres se sice pokusil zamezit dodávkám amerických zbraní do Izraele. Přijal několik rezolucí zakazujících realizaci dohod podepsaných s Rijádem ve výši 8,1 miliard dolarů, avšak Donald Trump je vetoval. 

Čtěte ZDE: Barevný rozruch v Hongkongu: Věří tu někdo na reálný převrat? Čína není Ukrajina. Provokace v rámci obchodní války? Setrvačnost upadající velmoci. Komu to prospěje? “Nádherná scenérie” jak u nás na Letné…

Politické hry

Mezitím analytici CSIS přišli na další příklad „podpory autoritářství“ z Ruska – účast na syrském konfliktu a pomoc legitimní vládě vedené prezidentem Bašárem Asadem. Moskva je rovněž obviněna z údajného bombardování civilních cílů.

Rusko úmyslně zaútočilo na civilní cíle v Sýrii, aby podpořilo syrského prezidenta Bašára al-Asada v jeho snahách o návrat ztracených území a sjednocení země,“ ujišťují veřejnost.

Moskva taková obvinění opakovaně odmítla. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova ruské letecké síly přijímají veškerá nezbytná opatření, aby nezpůsobily škody na civilních objektech a civilistech.

Když se proti nám vznášejí obvinění, že se určité civilní objekty staly terčem úderu ruských leteckých sil, vždy trváme na tom, aby nám byla předložena fakta. Bylo již mnoho případů, kdy jisté státy nebo nevládní organizace tvrdily, že ten či onen objekt, škola nebo školka, byly našimi údery zničeny. Ale Ministerstvo obrany opakovaně předkládalo zdokumentované důkazy o tom, že to není pravda,“ uvedl ministr. 

Mezitím samotné Spojené státy americké a jimi vedená koalice byly mnohem méně opatrní při používání síly v Sýrii. Opakovaně útočily na celá území v SAR, v důsledku čehož hynuli civilisté.

Ruské středisko pro usmíření válčících stran zejména na konci srpna oznámilo, že Spojené státy v rozporu s dohodami s Tureckem a Ruskem bez varování zahájily letecký úder na objekty v deeskalační zóně Idlib, což vedlo k četným škodám a obětem.

Podle názoru Jurije Počty osud lidu Sýrie Bílý dům nijak zvlášť nezajímá. Washington v arabské republice hájí výhradně partikulární zájmy. Odborník připomněl, že ani USA, ani jejich spojenci nepřijímají opatření k návratu uprchlíků do své vlasti, přičemž uvádějí, že začnou jednat až po demisi legitimního syrského prezidenta.

Lidská práva jsou až na druhém místě, jde tu o politickou hru. Je známo, že spojenci Západu byly dokonce radikální skupiny, jimž americká strana dodávala zbraně. Přitom samotné USA jsou v Sýrii bez pozvání, bombardují si, kdy chtějí a koho chtějí, a schovávají se za osvobozenecký boj,“dodal Počta.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky