Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
USA ve stále hlubší krizi: Trump již dokonce prorokuje občanskou válku. Konspirace bažin proti prezidentovi. Odstřelí ho dřív, než on je? Prokurátor vyšetřuje CIA a FBI. Kdykoli se může stát cokoli. Rozhodne ulice?

USA ve stále hlubší krizi: Trump již dokonce prorokuje občanskou válku. Konspirace bažin proti prezidentovi. Odstřelí ho dřív, než on je? Prokurátor vyšetřuje CIA a FBI. Kdykoli se může stát cokoli. Rozhodne "ulice"?

8. 10. 2019

Tisk článku

Crimson Alter referuje o dosud nevídané hluboké politické krizi v USA, kde se schyluje k největšímu politickému procesu v dějinách země - a možná i k další občanské válce

V červenci, když vyšetřování zvláštního žalobce Muellera ohledně údajné „konspirace Trumpa a Kremlu“ spělo ke svému neslavnému konci a šéf Bílého domu sháněl peníze pro uspořádání slavné vojenské přehlídky na počest Dne nezávislosti, jsem upozornil, že americký prezident harašící zbraněmi před Moskvou a Pekingem se ve skutečnosti nepřipravuje na válku s těmito mocnostmi: 

Pokud čtete, co píší jeho příznivci a odpůrci na sociálních sítích, a vycítíte přítomnou míru vzájemné nenávisti, jakou mezi sebou chovají tolik odlišné poloviny amerického obyvatelstva, pak se nemůžete zbavit dojmu, že příští válka Spojených států už nebude imperialistická, ale vnitřní, občanská.

A hle: jakmile hysteričtí Demokraté vytáhli hrozbu impeachmentu, Donald Trump varoval před možným krveprolitím na amerických ulicích. Prezident s použitím citace z projevu významného protestantského pastora na svém Twitteru naznačil, že pokud bude odvolán z funkce, postihne Ameriku konflikt „podobný občanské válce“.

Demokraté i někteří republikáni Trumpa okamžitě zkritizovali za použití pojmu, který je v oficiálním politickém diskursu téměř tabu. Harvardský profesor práv John Coates  prohlásil, že možná už i Trumpův tweet byl mohl být dalším důvodem k obžalobě, protože prezident prý hrozí rozpoutat občanskou válku jako reakci na „legitimní činnost Kongresu a Senátu“.

Trump má pravdu

Problém je ovšem v tom, že Trump má ve skutečnosti pravdu. Nikoli náhodou se po jeho tweetu stal hlavním hitem amerických sociálních sítí hashtag „Civil War 2.0“.

Donald Trump prostě opět uhodil hřebíček na hlavičku, soudě alespoň podle reakce prezidentových stoupenců na citát z projevu pastora Roberta Jeffresse - a pastorova slova skutečně odrážejí názory Trumpových voličů a příznivců na situaci ve Washingtonu:

Nancy Pelosiová (lídr demokratické většiny v Kongresu) a Demokraté nemohou nebezpečný proces impeachmentu odložit k ledu. Vědí, že nemohli s Hillary Clintonovou v roce 2016 porazit Trumpa, a stále více si uvědomují, že nemohou vyhrát ani v roce 2020. Impeachment je tedy jediným nástrojem, jak se Donalda Trumpa zbavit. A je jim už jedno, jestli během procesu do základů rozvrátí i svoji vlastní stranu. Pokud se jim podaří odvolat prezidenta z funkce (patrně však neuspějí), povede to ke společenskému rozkolu připomínajícímu občanskou válku a naše země se z tohoto fatálního rozkolu nikdy nezotaví.“ 

To je citace Jeffressových slov na Trumpově osobním Twitteru, slov, která vrátila do politického diskursu Spojených států možnost, že Amerika znovu zažije traumatickou zkušenost s násilným bratrovražedným vnitropolitickým konfliktem.

Čtěte ZDE: Milion chvilek proti Donaldu Trumpovi: Liberálové ládují munici. Volby se blíží. Včera Putinova loutka, dnes odporný rasista? Hysterické mulatky v Kongresu. Rozkol se prohlubuje. Neutrpí Trump, ale Spojené státy

Hra o čas

Zprávy, které nyní přicházejí z Bílého domu, naznačují, že impeachment proti Trumpovi „za telefonické vydírání Zelenského“ je ve skutečnosti zoufalým pokusem hrát o čas: Musí se stihnout dříve než generální prokurátor William Barr a Trumpův právní zástupce Rudolph Giuliani začnou předkládat obviňující důkazy proti předním politikům Demokratické strany a dalším Trumpovým odpůrcům - přičemž zdaleka nejde pouze o rodinu bývalého viceprezidenta Joe Bidena.

Dnes je už (mediálně) zapomenuto, že všechny materiály, na nichž byl později postaven případ „Trumpova ruského spiknutí“, jsou výsledkem práce spolupracovníků a informátorů volebního štábu Hillary Clintonové v tandemu s bývalými (nebo současnými) zaměstnanci amerických, britských a australských tajných služeb, jakož i s (nejmenovanými, neb patrně nikdy neexistujícími) "ruskými zdroji".

Je zřejmé, že veškerá tato „ruská dokumentace“ o Trumpovi, její vytvoření a propagace představují jednu velkou speciální operaci, jejímž cílem je konspirativně odstranit legitimně zvoleného prezidenta z funkce. Z právního hlediska jde tedy fakticky o pokus vzpoury respektive státní převrat organizovaný částí politického a silového establishmentu USA s podporou cizích občanů spojených se zahraničními - nikoli ruskými, ale konkrétně britskými - zpravodajskými službami.

Spiknutí proti prezidentovi

Ještě nedávno to vypadalo, že se jim záměr zdaří. Několik posledních týdnů a měsíců se však ukazuje, že  generální prokurátor vyšetřuje něco jiného. Tento Trumpův kůň, se zaměřil na spolupracovníky CIA a FBI, kteří se podíleli na přípravě a medializaci údajné „ruské dokumentace“, jakož i na případném nezákoném sledování prezidentského kandidáta Trumpa a jeho volebního štábu. Americká média, zejména Washington Post, se o tom dozvěděla díky tomu, že Barr přizval Trumpa k jednání s britskými a australskými oficiálními představiteli, aby se zapojili do vyšetřování v těchto zemích. Od nich se pravděpodobně informace dostala k novinářům.

Pokud mají „Trumpovy bezpečnostní síly“ důkaz o spiknutí proti prezidentovi, bude to podklad pro největší politický proces v historii USA. A za mříže se mohou dostat jak vysoce postavení důstojníci CIA a FBI, tak jejich poručníci z vedení Demokratické strany. Praxe soudních procesů s americkou mafií ukazuje, že pro hromadné „zatýkání“ stačí najít jediný slabý článek – jednoho člena skupiny, který souhlasí s tím, že bude svědčit výměnou za beztrestnost.

Zdá se být logické, že takové riziko bylo možné eliminovat nebo alespoň minimalizovat pouze urychleným  zahájením procedury impeachmentu.

Navíc se v hledáčku amerických vyšetřovatelů objevili nejen samotní účastníci pokusu o převrat s pomocí falešné „ruské dokumentace“, ale také kostlivci ve skříních hlavních demokratických politiků. Huffington Post uvedl, že „v posledních týdnech byli po desítkách dotazováni současní i bývalí státní úředníci v souvislosti se zprávami, které poslali před několika lety na osobní e-mail Hillary Clintonové.“ To znamená, že se Trump vrátil ke skandálu s porušením pravidel utajení, jehož se dopustila Hillary Clintonová jako ministryně zahraničí - což ji ostatně značně poškodilo během volební kampaně v roce 2016.

Čtěte ZDE: Rockefellerova banda se dala na pochod: Pokus o převrat v USA a v Británii má společného jmenovatele. Aféra Watergate jako přes kopírák? Biden a jeho povedený synek. Kolik je zrádců? Nixon by mohl vyprávět

Kdo z koho?

Navzdory tomu, že jedním ze sloganů republikánů v roce 2016 bylo „Plant it!“ (něco jako „vsaď Clintonovou do vězení!“), prezident takové radikální kroky dosud odmítal. Možná dodržoval některé nevyřčené dohody o vzájemné zdrženlivosti mezi ním a Demokraty. Nyní je však naprosto jasné, že něco takového už fungovat nebude.

Pokud vše bude pokračovat v nabraném směru, bude mít následujících dvanáct měsíců dobrou šanci stát se obdobím bezprecedentní intenzity politické krize ve Spojených státech. Prezident země se sice může ukázat na „lavici obžalovaných“ v Senátu USA, jenže ve skutečných soudních síních mohou jako obžalovaní zasednout vysocí důstojníci CIA a FBI zároveň s nejvlivnějšími politiky Demokratické strany.

Politický souboj se tak změní v bitvu „do hrdel a statků“. Existuje však možnost, že ani takový střet nebude mít jednoznačného vítěze. Pak nelze vyloučit, že se konfrontace ze soudních síní skutečně přenesou do ulic, a vládu převezme nikoliv ten, proti komu lépe míří hashtagy na sociálních sítích, ale ten, za něhož budou ostřeji bojovat jeho příznivci.

Případná občanská válka v USA by zatřásla celým světem se zcela nepředvídatelnými důsledky.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky