Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
USA znovu šachují v Sýrii: Syrské ropy se vzdát nehodlají. Odtrhne Trump ropná pole od Sýrie? Nebezpečí další strategické katastrofy? Na Blízkém východě dnes vládnou jiné mocnosti. Asad stojí se zdviženým hledím

USA znovu šachují v Sýrii: Syrské ropy se vzdát nehodlají. Odtrhne Trump ropná pole od Sýrie? Nebezpečí další strategické katastrofy? Na Blízkém východě dnes vládnou jiné mocnosti. Asad stojí se zdviženým hledím

5. 11. 2019

Tisk článku

Dmitrij Sedov usuzuje, že Trump setrváním v Sýrii nechce chránit syrskou ropu před IS, ale plánuje ji definitivně sebrat Asadovi

Generální tajemník OSN António Guterres oznámil 23. září zřízení Syrského ústavního výboru. Ten sestává ze 150 lidí a po padesáti zástupcích v něm má Damašek, opozice a občanská společnost. V každé skupině je patnáct odborníků. Práce výboru začala v Ženevě dne 30. října.

Ale den předtím na tiskové konferenci o americké okupaci syrské ropné oblasti Dajr az-Zaur v Sýrii americký ministr obrany Mark Esper řekl„Americké síly zůstanou v této strategické oblasti, aby zabránily islámskému státu získat přístup k těmto životně důležitým zdrojům. A budeme s drtivou vojenskou silou reagovat na všechny skupiny, které zde ohrožují bezpečnost našich vojáků.“ 

Na otázku, zda má americká mise v úmyslu zabránit Sýrii a Rusku ovládnout syrská ropná pole, Esper odpověděl: „Krátká odpověď zní ano. V současné době to máme v úmyslu.“

To znamená, že Spojené státy torpedují začínající jednání v Ženevě. Mluvit o vypracování nové ústavy pro Sýrii v podmínkách zahraniční okupace části jejího území není příliš perspektivní úkol. A Washington na otázku budoucnosti tohoto území nedává žádnou odpověď.

Bojkot syrského urovnání

The New York Times píše„Skutečným cílem Trumpovy administrativy není zabránit přístupu IS k ropě, ale nepustit k ní Asada a zbavit ho možnosti obnovit zemi.“

To vyvolává hned několik otázek najednou.

Pokud je obsazení naplánováno na dlouhou dobu, či snad na neurčito, potom ho bude třeba „legalizovat“. V rámci mezinárodních organizací je to nemožné, takže Washington má jen jednu cestu: vytvořit z provincie Dajr az-Zaur malý samostatný stát odtržením od Sýrie. To vyžaduje získání důvěry místních sunnitských kmenů a zvýšení počtu tam žijících Kurdů, kteří by se opět stali nástrojem Washingtonu. Za těchto podmínek je možné si představit „řízené“ referendum o vystoupení provincie ze SAR.

Podle názoru odborníků z amerického Institutu pro Blízký východ mají Američané v této oblasti spojence. Nejsou to jen Kurdové, kteří tvoří více než třetinu obyvatel regionu, ale také další kmeny „postižené Asadovým režimem“. Navrch k útisku z Damašku tyto sunnitské arabské kmeny nemilosrdně decimovali teroristé z IS. Podle odborníků z Institutu pro Blízký východ teroristé z IS v oblasti Dajr az-Zaur zabili asi 10 000 sunnitů a ti příchod Američanů vnímali jako osvobození od teroru.

Vyhlášení jedné ze syrských provincií „nezávislým státem“ zcela zapadá do amerického konceptu „Velkého Blízkého východu“. Zůstává však otázkou zvýšení počtu Kurdů v Dajr az-Zaur. Místní sunnitští Arabové na Kurdy zrovna nečekávají, ale ve Washingtonu na to nemusejí brát ohled, protože hlavním cílem je vytvořit zde předmostí k dalšímu oslabení Asadova režimu. To znamená, že Trump opět ruší své sliby z volební kampaně a vydává se po stejné cestě jako Obama, který si myslel, že použití hrubé síly zaručuje úspěch.

Čtěte ZDE: Všechno je jinak: Americká loupež století. Jak srazit světové ceny ropy? Ukrást ji v Sýrii a dodávat namísto břidlicové. Válka měla především oslabit Rusko. Hajný udělal pořádek v revíru. Kdy vyjde pravda najevo?

Nečekaná akce vyvolá reakci

Neočekávaný krok Washingtonu může vyvolat negativní reakci v Istanbulu, který vždy odsuzoval americkou spolupráci s Kurdy a nejméně ze všech na světě chce mít na hranicích s Tureckem kurdský stát. Americká okupace sklidí nejen odsouzení, ale navíc vyvolá odvetné kroky Ruska, Sýrie a Íránu, kteréžto státy vyvinuly veškeré úsilí k ukončení syrské války a nesmíří se s novým „kotrmelcem“ amerického prezidenta. 

Pozorovatel Blízkého východu z washingtonského Centra pro novou americkou bezpečnost Nicholas Heras píše„Prohlášení prezidenta USA jsou verbální strategickou katastrofou posilující pozice amerických nepřátel, kteří tvrdí, že intervence nemá právní základ.“

Tiskové agentury již hlásí začínající střety mezi syrskou arabskou armádou a kurdskou milicí v oblasti Dajr az-Zaur, do níž zasahuje koalice vedená USA. Pokud by se Washington uchýlil k rozsáhlému zapojení kurdských sil do bitev se syrskou arabskou armádou, vymazalo by to Kurdské naděje na dialog s Damaškem, který se naskytl po zahájení turecké operace „Mírový pramen“. Budoucnost syrských Kurdů tak bude opět nejistá.

Trumpův předpoklad, že by se některý ropný gigant jako Exxon Mobil mohl podílet na přestavbě ropného komplexu v provincii Dajr az-Zaur, byl široce kritizován. Pokračování pašování ropy do sousedního Iráku již vážně zpochybní Trumpovu politickou i obchodní reputaci. K tomuto loupežnému počínání nedostane Trump souhlas ani od těch, kdo ho ještě nedávno obvinili ze zrady Kurdů. A protože okupovanému Dajr az-Zaur hrotí stanné právo a ekonomická izolace, útoky na Trumpa ze strany jeho politických odpůrců v USA a v Evropě se jen zintenzivní.

Na Trumpovu adresu se trefně vyjádřil Bašár Asad, který složil americkému prezidentovi ironickou poklonu. Řekl, že Trump je nejlepší ze všech prezidentů USA, protože se nikterak netají svým záměrem mít pod kontrolou syrskou ropu. „Není nad to, znát otevřené záměry svého nepřítele,“ konstatoval syrský prezident. 

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky