Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Ukrajina: Radikální změna kurzu na obzoru. Vlivný oligarcha: Ruské tanky budou stát před Krakovem a Varšavou a vy si naděláte do kalhot. Ukončení války na Donbase a smíření se s Ruskem? Všichni toho mají plné zuby

Ukrajina: Radikální změna kurzu na obzoru. Vlivný oligarcha: Ruské tanky budou stát před Krakovem a Varšavou a vy si naděláte do kalhot. Ukončení války na Donbase a smíření se s Ruskem? Všichni toho mají plné zuby

15. 11. 2019

Tisk článku

Sergej Latyšev komentuje nečekaně otevřená vyjádření ukrajinského oligarchy Igora Kolomojského, jenž připravuje půdu pro obrat k Rusku, pokud Západ přestane podporovat Ukrajinu

Přední americké noviny The New York Times, které mimochodem nedávno umístily do jednoho ze svých materiálů mapu Ukrajiny bez Krymu, zveřejnily článek s názvem „Ukrajinský miliardář bojoval proti Rusku. Nyní je připraven mu padnout do náruče.“

V něm jeden z nejbohatších lidí na Ukrajině, dlouholetý sponzor Volodomyra Zelenského a jeho týmu, dněpropetrovský miliardář Igor Kolomojský otevřeně vyjádřil, co Moskva dávno říká celému světu: Je nutné ukončit ozbrojený konflikt na Donbase a obnovit vztahy s Ruskem pro ekonomické přežití Ukrajiny.

Aby toho nebylo málo, Kolomojský promluvil rovněž o tom, o čem celá léta píše konzervativní internetový portál Cařihrad.

Potvrdil všechno

Za prvé, Spojené státy americké „nutí“ Ukrajince bojovat proti Rusům a chtějí, aby země vedla „válku proti Rusku až do posledního Ukrajince“ - a tak oslabila jejich geopolitického rivala.

Avšak realita je podle ukrajinského oligarchy následující: „Rusové jsou na každý pád silnější. Musíme zlepšit naše vztahy.

Lidé potřebují mír a dobrý život, nechtějí bojovat,“ dodal. Podnikatel, který předělal Zelenského z komika na politika, nepochybuje o tom, že v průběhu času bude překonáno trauma konfliktu v Donbasu a nastane mír:

„Uplyne pět až deset let a na krev se zapomene. Objektivně popisuji, co vidím a kam to směřuje.“

Za druhé, Kolomojský je přesvědčen, že Ukrajina nebude nikdy přijata do EU a NATO. Všechno jsou to podle něho jen prázdná slova, která Západ potřebuje, aby ublížil Rusku za pomoci dorážejících Ukrajinců.

Nepřijmete nás. Nemá smysl ztrácet čas marnými debatami. Zato Rusko nás s radostí přijme do nového varšavského paktu,“ je přesvědčen ukrajinský byznysmen.

Má Rusko znovu platit?

Aby Kolomojského neroztrhali ukronacisté, ujistil všechny, že rozhodně není žádný obdivovatel Ruska, jen považoval za nezbytné „uznat realitu“: pouze financování z Ruska v rámci zlepšení dvoustranných vztahů může Kyjevu nahradit půjčky MMF.

Kolomojský už dříve neváhal nazvat tuto strukturu „krvežíznivou“ a naléhal na Zelenského, aby raději vyhlásil státní bankrot Ukrajiny, než aby vyhověl „doporučením“ MMF, a tak ztratil svou popularitu. Jako skutečný byznysmen a žid je přesvědčen, že „peníze vyřeší všechny problémy“. Neváhal ani určit konkrétní částku, kterou by Moskva mohla vyčlenit Ukrajině pro zlepšení vzájemných vztahů.

Vezmeme od Rusů 100 miliard dolarů. Myslím, že nám je dnes rádi poskytnou,“ je přesvědčen Kolomojský.  „Jaký je nejrychlejší způsob řešení problémů a obnovení vztahů? Pouze peníze.

Samozřejmě šlo o záměr. Tuto částku je zjevně nutné chápat jako nabídku Moskvě ke smlouvání, jako na východním tržišti. Nebo jako pokus o vydírání Západu: přátelé, rozumím tomu dobře, pokud nechcete ztratit tvář tím, že se Kyjev skloní před Moskvou, dejte nám víc a nechtějte z Ukrajinců sdírat kůži.

Čtěte ZDE: Nepředvídatelná Ukrajina: Zelenskyj balancuje na hraně. Být, či nebýt v minském procesu? Mírotvorce nebo válečník? Výhrůžné taškařice radikálů v ulicích. Federace nebo občanská válka? Porošenko uniká žalobám

Kupte si plenky

The New York Times naznačuje, že Kolomojský mluví tak otevřeně také proto, že je nespokojen s postojem západních vlád a MMF k otázce navrácení jeho soukromé banky, kterou mu v roce 2016 znárodnil jeho nepřítel a bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko. Oligarchova upřímnost mohla být také ovlivněna vyšetřováním FBI ve věci jeho obchodních aktivit v USA.

Novinám je zatěžko připustit skutečnost, že by ukrajinský podnikatel, který v roce 2014 utratil „miliony dolarů“ na vytvoření a vyzbrojení „dobrovolnických praporů“ ukronacistů pro boj proti lidu vzbouřeného Donbasu, mohl nyní požadovat „odvrátit se od Západu a přiklonit se k Rusku“.

Kolomojský, jehož NYT nazývá „nejmocnější postavou mimo vládu“, také přiznal, že již vyvíjí úsilí o ukončení konfliktu v Donbasu. Odmítl však poskytnout podrobnosti, protože jinak by Američané „zasáhli a vše zmařili“.

Dněpropetrovský oligarcha také vyzval Zelenského, aby zahájil vyšetřování ukrajinské anabáze Huntera Bidena – syna bývalého amerického viceprezidenta Joe Bidena a hlavního Trumpova soupeře v příštích prezidentských volbách. V odpovědi na otázku, zda se nebojí odvetných opatření ze strany Demokratů, pokud vyhrají volby, Kolomojský vyslovil varování: „Pokud se k nám začnou chovat zle, přejdeme na stranu Ruska.

Pak vyřkl frázi hodnou Žirinovského: „Ruské tanky budou stát před Krakovem a Varšavou, a vy si v NATO naděláte do kalhot a budete si kupovat plenky.

Jaký z toho závěr?

Co vidíme v reálu? Výměnu vězňů. Oddělení znepřátelených sil na linii střetu v Donbasu. Nevyhnutelné dokončení důležitého energetického projektu Nord Stream 2 a Turkish Stream obcházejících Ukrajinu. 

Požadavky na „kompenzace“, které začínají zaznívat z Kyjeva pro případ, že Západ zruší protiruské sankce pod vlivem stále zjevnějšího nezdaru při pokusu o izolaci Ruska. 

Rostoucí snahu vedoucích světových hráčů přetáhnout Moskvu na svoji stranu při vyjasňování vztahů s geopolitickými oponenty. 

Citelnou únavu Západu z Ukrajiny a jejích problémů bránících předním západním zemím jako je USA či Francie v rozvoji vztahů s Moskvou, která je pro ně pochopitelně neskonale důležitější než Ukrajina. 

Blížící se ekonomický kolaps. 

Naprosté rozčarování Ukrajinců – z různých důvodů – z postmajdanské vlády. 

To všechno ohrožuje Kolomojského a spol. ztrátou jejich ukrajinských statků, přičemž zmírnit napětí a pomoci jim přežít může pouze zlepšení vztahu s Moskvou a ruské půjčky, které nebudou rozlišovat mezi Ukrajinci a Rusy. 

To je hlavní důvod pro upřímnost mocného podnikatele z Dněpropetrovska. Jiná otázka je, zda Rusku stojí zato vydávat peníze, které netiskne ze vzduchu jako USA, na přežití svému antipodu, který až se oklepe z nejhoršího, může znovu zajet do starých kolejí.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky