Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Nová paranoia v USA: Východ válcuje západní demokracii? Západ prý musí utáhnout šrouby. Ochrání Washington svůj primitivní lid? Jak vyhnat čínskou Hydru z trhu? Za vším hledej výrobce zbraní

Nová paranoia v USA: Východ válcuje západní demokracii? Západ prý musí utáhnout šrouby. Ochrání Washington svůj primitivní lid? Jak vyhnat čínskou Hydru z trhu? Za vším hledej výrobce zbraní

18. 11. 2019

Tisk článku

Leonid Savin mapuje zuřivá opatření amerických bezpečnostních složek proti údajnému ohrožení demokratických voleb v USA a kyberprostoru ze strany démonických východních států

Jak se přibližuje rok 2020 a prezidentské volby v USA, objevují se stále hrozivější vyjádření o nepřipravenosti země na jejich provedení a o všudypřítomných hackerech z Číny, Severní Koreje, Ruska nebo Íránu (zpravidla se oficiální představitelé USA omezují na tyto země), které nutně zasáhnou a podkopají demokratické principy projevu svobodné vůle amerických občanů.

5. listopadu vydaly společnou tiskovou zprávu FBI, NSA, ministerstvo obrany, ministerstvo vnitřní bezpečnosti, ministerstvo spravedlnosti a americká národní zpravodajská služba. 

Ohrožení demokracie

Autoři dokumentu začali obecnými frázemi o důležitosti zajištění volebního procesu za mimořádného úsilí všech dotčených resortů, včetně „bezprecedentní úrovně spolupráce“ a „vytrvalosti“, ale již do čtvrtého odstavce zakomponovali jasnovidná proroctví. V nich hovoří o tom, co a kdo by mohl zničit životy amerických občanů.

„Naši nepřátelé chtějí podkopat naše demokratické instituce, ovlivnit veřejné nálady a změnit vládní politiku. Rusko, Čína, Írán a jiní zahraniční záškodníci se budou snažit zasahovat do hlasovacího procesu nebo ovlivňovat vědomí voličů. Tyto zlotřilecké síly se mohou snažit dosáhnout svých cílů různými způsoby, včetně kampaní na sociálních sítích, vedení dezinformačních operací nebo provádění podvratných či destruktivních kybernetických útoků na státní a místní infrastrukturu,“ uvádí zpráva.

Následuje ujištění, že kompetentní orgány USA budou úporně bránit americkou demokracii. A žádají občany, aby okamžitě nahlásili jakékoli podezřelé činy nebo lidi v souvislosti s blížícími se volbami v listopadu 2020.

Soudě podle otevřených zdrojů odrážejí podobná paranoidní prohlášení do jisté míry skutečný akční program a vnitřní reformy na různých ministerstvech USA.

Čtěte ZDE: USA: Kyberútoky dostaly zelenou. Rusko naplno prohlášeno za nepřítele. Ochrana hegemonie vyvoláváním převratů? Pentagon se chystá k útoku proti všem. Metody preventivní diplomacie? Málokdo se ubrání

Preventivní opatření 

Například poslední opatření se týkala americké Národní gardy – nyní v ní začnou fungovat speciální kybernetické týmy, které budou poskytovat služby guvernérům a zajišťovat kybernetickou bezpečnost, zejména se zaměřením na vydírání. Generál Joseph Lengyel, který má pod sebou Hlavní štáb Národní gardy USA, poznamenal, že dříve tomuto problému nebyla věnována dostatečná pozornost, ale nyní jsou zapotřebí nové znalosti a dovednosti. Ale zatímco vyhledávání vyděračů se týká hlavně vnitřní politiky, ostatní služby jsou zaměřeny na vnější vlivy.

O něco dříve byla v Severní Virginii zřízena zvláštní skupina, která se zabývá otázkami crowdsourcingu v oblasti bezpečnosti hlasovacích strojů. 

Na každoročním hackerském fóru DefCon 27, které se konalo v srpnu 2019 a již po mnoho let probíhá pod záštitou amerických zvláštních služeb, byla uspořádána zvláštní sekce „Venkov hlasuje“ na téma bezpečnosti po čas voleb. Tento projekt zaštítil senátor Ron Wyden. Pikantní na tom je, že Wyden nemá na starosti otázky vnitřních politických procesů, ale je členem senátní komise pro rozvědku. A v předmluvě ke zprávě o projektu, stejně jako mnoho jeho kolegů, poznamenal, že „Rusko prokázalo vůli a schopnost proniknout do našeho volebního systému.“ Samozřejmě bez jakýchkoli faktických konkrétních údajů o uvedených nadpřorozených schopnostech.

Zlomyslná Čína

5. listopadu promluvil v Kongresu ředitel FBI Christopher Ray. Popsal „horizont hrozeb“ pro USA a zaměřil se také na zranitelnost v kyberprostoru. Řekl, že existuje poměrně široká síť aktérů, širší než kdy jindy, kteří se zabývají krádežemi duševního vlastnictví amerických univerzit a podniků. Hlavní jádro této sítě je podle hlavy FBI tvořeno čínskými studenty. Je třeba poznamenat, že v USA studuje velké množství čínských studentů a že jejich démonizace americkými zpravodajskými službami vyvolává konflikt se školami, které pobírají slušné dividendy z přílivu mladých lidí z Číny. 

Přesto se dříve, v červnu 2019, podařilo FBI dosáhnout toho, aby řada čínských vědců zabývajících se lékařským výzkumem opustila zemi. Současně byli vyšetřováni také etničtí Číňané, kteří mají americké občanství.

Zpráva Kongresu USA sestavená dne 4. listopadu pod předsednictvím ředitele Národní komise pro umělou inteligenci Erica Schmidta z Googlu a bývalého náměstka ministra obrany USA Boba Warka rovněž považuje Čínu za zvláštní hrozbu pro USA. Podle odhadů amerických odborníků dosáhne ČLR do roku 2030 takové úrovně rozvoje umělé inteligence, že bude moci ohrozit americké pozice v Asii a po celém světě. 

Současně autoři zprávy s pěnou u úst dokazují, že za účelem rozvoje své vlastní umělé inteligence, na níž bude do značné míry záviset úspěch amerického vojenského průmyslu (v současné době probíhá pod záštitou amerického vojensko-průmyslového komplexu asi 600 projektů souvisejících s umělou inteligencí) a digitálních technologií, je třeba se prý co nejdříve distancovat od spolupráce s čínskými firmami.

Případ s firmou TikTok, která je spojena s čínským kapitálem, ukazuje, že pod záminkou národní bezpečnosti se ve Spojených státech jednoduše snaží vyloučit z trhu konkurenty v oblasti informačních technologií. 5. listopadu se opět konalo slyšení podvýboru Senátu pro trestnou činnost a terorismus s názvem „Jak korporace a velká technika nechávají naše data napospas zločincům z Číny a dalším zlomyslným aktérům“, na něž byla předvolána generální ředitelka firmy Vanessa Pappas. Přirozeně odmítla všechna tvrzení o úniku údajů amerických uživatelů na čínskou stranu. To však neznamená, že tím nátlak a neopodstatněná obvinění skončily. 

Čtěte ZDE: Ruští hackeři dál útočí: Nejprve Hillary, teď Zaorálek! Co je v ukradených mailech? Víme z Kremlu víc a dříve než Assange! Tajemný kmen z Keni je klíč. Putin má další zářez na pažbě

Vojenské zájmy

Zajímavá je také okolnost, že společná tisková zpráva vyšla synchronně s řadou publikací o kybernetické bezpečnosti ve Spojených státech. Například vydavatelství Bloomberg v ten samý den publikovalo článek admirála ve výslužbě a bývalého hlavního velitele NATO Jamese Stavridise, který opakuje mantru o hackerech z Ruska a Severní Koreje a poukazuje na údajná různá slabá místa. 

Stavridis poznamenává, že „Američané neuvažují v mezích dvoufaktorového autorizačního protokolu. Je tudíž nutné zabezpečit nejen samotné hlasovací systémy, ale také elektronickou poštu, metody sdílení souborů a další komunikační systémy...“ Tím mimo jiné přesvědčivě poukázal na to, jak jsou Američané primitivní ve svém myšlení. Dodal rovněž, že jako velitel NATO na konci roku 2000 mohl pozorovat, „jak snadno ruští hackeři pronikli do našeho digitálního perimetru,“ a to navzdory posílení Centra pro kybernetickou obranu v Tallinnu. 

Dále říká, že „namísto spoléhání se na heslo, které lze snadno prolomit, by systémy zabezpečení komunikace měly poskytovat přístup na základě soukromého šifrovacího klíče.“ Slovo „soukromý“ je zde nutné chápat dvojsmyslně vzhledem k tomu, že sám Stavridis je členem dozorčích rad řady soukromých organizací, které se zabývají otázkami bezpečnosti, a americký vojensko-průmyslový komplex poskytuje odpovídající podíl ze svého rozpočtu podobným strukturám plnícím roli poradenských firem. 

Proto důvodem nových opatření v oblasti kybernetické bezpečnosti je mimo jiné vyčlenění části mnohamiliónového rozpočtu na příští léta pro společnosti, které uspěly nejen v obranných, ale také v útočných úkolech v rámci kybernetického prostoru. A v těchto firmách zpravidla zastává řídící pozice bývalý vyšší vojenský personál.

Je snadné se dovtípit, že provést operaci pod falešnou vlajkou a obvinit z ní třetí stranu není pro takovéto organizace žádný problém. A pokud se pro takovou operaci najde politický motiv a patřičně ji podpoří americký establishment, dojde k ní se stoprocentní jistotou.

Zdroj.

 




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky