Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Assange: Používáte Facebook? Pak sami pracujete pro tajné služby USA. Západ do infoválky investuje víc než do zbrojení. Miliony zrušených účtů v Africe. Dupání a křik. Studená válka se nebezpečně ohřívá

Assange: Používáte Facebook? Pak sami pracujete pro tajné služby USA. Západ do infoválky investuje víc než do zbrojení. Miliony zrušených účtů v Africe. Dupání a křik. Studená válka se nebezpečně ohřívá

21. 11. 2019

Tisk článku

Redakce Protiproud přináší komentář k průběhu VIII. Světového fóra pro demokracii, které se má přeměnit na protiruskou organizaci

Hlavní město evropské diplomacie se opět stalo místem setkání a střetu názorů více než dvou tisíc zástupců světové intelektuální a politické elity, které spojují obavy o budoucnost demokracie a zachování univerzálních hodnot tváří v tvář globálním výzvám.

Letos byla tématem fóra rostoucí vzájemná závislost informačních a politických procesů v současném světě a v důsledku toho celá řada vynořujících se otázek týkajících se budoucnosti demokracie, lidských práv a svobod a veřejných médií.

Hlavní téma: "Fake news"

Třídenní program fóra byl plný nejrůznějších akcí. Na plenárních zasedáních vystupovali jako moderátoři vysoce postavené figury "sjednocené Evropy" a bylo vypracováno více než dvě stě dokumentů. Renomovaní odborníci společně se studenty politologie hledali v režimu nejvyššího duševního nasazení řešení naléhavých problémů demokracie na deseti pracovištích „znalostních laboratoří“. V přilehlých prostorách fóra se konala soutěž společenských high-tech iniciativ „Pro inovace v demokracii“, která vyvrcholila vítězstvím projektu „Follow the money“ (Po stopách peněz) z Nigérie, který předpokládá využití sociálních sítí pro kontrolu vynakládání veřejných prostředků.

Jak bylo zdůrazněno ve fázi přípravy i v době konání akce, jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících stav občanských práv a svobod se stal vznik nových dimenzí informace a zásadně odlišných prostředků pro její masové šíření – nových médií.

Za současných podmínek dosavadní mechanismy, které měly zajišťovat spolehlivost informací, zcela ztratily svoji účinnost, a proto se dnes stala zvláště aktuální ochrana člověka a celé společnosti před tzv. virovými a falešnými zprávami, které představují nástroj manipulace společenského vědomí a způsob vnějšího politického nátlaku, jenž se opakovaně stal katalyzátorem krizových politických procesů v různých oblastech světa.

Čtěte ZDE: Neumíme myslet: EU nás to bude učit. Zase jen jeden povolený názor? Komise nám to spočítá. Proč byla Le Penová na psychiatrii? Semináře podle Orwella. Co chystá Macron?

Vylhaně protiruské

Ještě před otevřením fóra se stala nevyhnutelná jeho protiruská orientace způsobená rozpoutanou kampaní v médiích a patřičným výběrem řečníků a moderátorů panelových diskusí.

Koncem října se do centra světové pozornosti dostaly informace o údajné grandiózní dezinformační kampani, která se měla konat v několika afrických regionech. Přesně týden před zahájením fóra vyšel článek v New York Times pod zvučným názvem „Rusko v Africe testuje novou dezinformační taktiku, aby rozšířilo vlastní sféru vlivu.“ NYT s odvoláním na vlastní vyšetřování v síti Facebook v něm píše o likvidaci rozsáhlých proruských „nátlakových sítí“ čítajících více než milion účastníků v Súdánu, Libyi, Mosambiku a Kamerunu, údajně financovaných ruským podnikatelem Jevgenijem Prigožinem: západní tisk ho spojuje s hackerskými útoky na americké volby v roce 2016. 

Článek uvádí vyjádření vedoucích pracovníků jisté Stanfordské internetové observatoře, která patrně spolupracovala s Facebookem při uvedeném „vyšetřování“. Podle jeho závěrů Kreml v současnosti opouští praxi využívání hackerů a profilů neexistujících uživatelů, tzv. „továrnu na trolly“, a přistupuje ke „skryté diverzi“ získáváním místního obyvatelstva pro šíření materiálů státní informační agentury Sputnik v sociálních sítích.

Ze zablokování profilů více než milionu reálných uživatelů Zuckerbergem lze vyvodit jediný závěr: Jsem svědky svévolného zavedení politické cenzury, a to bez výskytu jediného ruského „trolla“ v rozsáhlém africkém segmentu globální sítě.

Manipulativní hysterie

Dodnes neztrácí na aktuálnosti charakteristika této společnosti, která zazněla v roce 2011 v rozhovoru s Julianem Assangem pro televizní kanál Russia Today: „Facebook je největší špionážní nástroj, jaký kdy lidé vytvořili,“ řekl zakladatel Wikileaks. „Každý musí pochopit: když si na Facebooku přidáváte přátele, dobrovolně pracujete pro zpravodajské služby USA.

Olej do ohně nové McCarthyovské hysterie přilila zpráva „O svobodě internetu 2019“ financovaná americkou organizací pro lidská práva Freedom House, která přinesla absurdní obvinění z ruského ovlivňování voleb do Evropského parlamentu v letošním roce. Přitom byla zcela ignorována výroční zpráva systému včasného varování a boje proti dezinformacím rozšířená po celé EU a vydaná 29. října tohoto roku. Podle této zprávy nebyl v průběhu roku zaznamenán žádní nepřátelský informační útok proti Evropské unii, přičemž tento závěr byl učiněn na základě jedinečného systému pro analýzu činnosti v sociálních sítích, který vyžívá ultramoderní algoritmy a obsluhuje ho 140 specialistů.

Protiruskou kampaní založenou na využití moderní metody „agenda-setting“ určené k manipulaci s veřejným míněním byla poznamenána atmosféra a průběh zasedání a panelových diskusí k tématu boje proti dezinformacím a obnovení důvěry v média.

Názorným příkladem takto vykonstruovaného postoje k Rusku a související úrovně současné evropské politické kultury byl tichý souhlas v sále udělený představitelům Ukrajiny při jejich extempore, při němž se pokusili dupáním a výkřiky přerušit řeč Anny Bělkinové zastupující televizní kanál RT.

Čtěte ZDE: Západ: Od komunismu k progresivní zkáze. Spadli jsme do maléru. Věční bojovníci studených válek. Globální "sametovka" je už nevratná? Kladivo na lidské hodnoty. Opět na osudové křižovatce

Demokracii ničí Západ

Ruská poslankyně a historička Naročnická se ve svém projevu věnovala nutnosti zabránit sklouzávání současného zahraničního politického diskursu k ideologickým klišé éry „honu na čarodějnice“, jehož cílem je vytvoření obrazu nepřítele, a zdůraznila také důležitost boje proti ideologické polarizaci s využitím nástrojů nových masových médií.

Naročnická oslovila účastníky kulatého stolu jako zkušený diplomat, který pracoval mnoho let v sekretariátu OSN v době, kdy vrcholila konfrontace mezi zeměmi východního bloku a NATO. Podělila se o své vzpomínky na diplomatickou práci během studené války a načrtla jasnou paralelu mezi současnými trendy zahraniční politiky a tímto obdobím v historii mezinárodních vztahů a vyjádřila obavy z možného návratu ideologické konfrontace.

Hrozící trend podle Naročnické potvrzuje výše finančních prostředků srovnatelných s rozpočtem na armádu a investovaných Západem do rozvoje využívání nových médií jako dezinformačního nástroje, a také výzva k vytvoření mechanismů omezujících z politických a ideologických důvodů přístup uživatelů k celosvětové síti a k určitým informačním materiálům. Hlavním ohrožením demokracie v současných podmínkách je podle političky a diplomatky používání nových informačních technologií k vytvoření černých a bílých seznamů veřejných sdělovacích prostředků. Ve svém projevu rovněž podtrhla potřebu zajištění spolehlivosti informací na pozadí rostoucí tendence v západních médiích upřednostňovat ty hodnotové soudy, které mají ideologické konotace.

Studená válka pokračuje a nabírá na intenzitě.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky