Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Kavárna opět lynčuje: Na naši televizi (placenou vámi) se sahat nebude! Senátoři pojistkou totality? Halík zase vyskočil z krabičky. Obhájí biskupská konference kadidátku? Otevřený dopis a petice synátorů

Kavárna opět lynčuje: Na naši televizi (placenou vámi) se sahat nebude! Senátoři pojistkou totality? Halík zase vyskočil z krabičky. Obhájí biskupská konference kadidátku? Otevřený dopis a petice synátorů

2. 2. 2020

Tisk článku

Tomáš Doležal reaguje na další demagogický útok Pražské kavárny, tentokrát na mladou vynikající ekonomku, která byla navržena do dozorčího orgánu veřejnoprávního média

19 senátorů v čele se „skoroprezidentem“ Markem Hilšerem společným prohlášením vyzvalo Českou biskupskou konferenci, aby stáhla nominaci ekonomky a vysokoškolské pedagožky Hany Lipovské do klání, ze kterého má vzejít 6 nových členů Rady České televize na další šestileté volební období.

Tato aktivita je součástí ataku s rysy společenského lynče, který vůči této kandidátce vedou některá progresivistická média podporovaná spřízněnými politiky. Vytýkají Lipovské hříchy vůči liberálně demokratickému kánonu, nejvíce pak její někdejší prohlášení, ve kterém zapochybovala o relevanci, smyslu a potřebě existence tzv. televize veřejné služby. O tomto názoru si lze myslet cokoli, lze s ním - třeba i ostře - polemizovat, ale nepochybně jde o zcela legitimní mínění v rámci svobodné diskuse.

Veřejnoprávní médium?

Stejně tak, jako v případě ekonomického, politického a filosofického myšlení, která Hana Lipovská vyznává, a kterým je klasický ekonomický liberalismus (neplést s neoliberalismem) a křesťanské konzervativní hodnotové zakotvení. Bylo by zcela v pořádku, kdyby byli stoupenci těchto ideji v Radě ČT reprezentováni, na základě volby, svým zástupcem.

Ale právě princip svobodného výběru, volby, většiny a tradiční demokracie je to, co autoři pamfletu proti Lipovské nesnášejí. A co chtějí téměř vždy, když je k tomu příležitost, zašlapat do země v duchu nejhorších tradic totalitarismu – a zas a znovu dokazují, že oni jsou tím, za co neustále označují své názorové protivníky: šiřiteli nenávisti, nepřáteli svobody a demokracie. Kádrováky bolševického typu.

Rada České televize je kontrolním orgánem, který má zastupovat veřejnost, plátce tzv. koncesionářských poplatků a hájit na základě zákona jejich oprávněné zájmy, jakožto těch, kteří provoz Kavčích hor platí 7 miliardami korun ročně. Je tedy naprosto logické, že se o členství v něm ucházejí osobnosti různé profesní, ideové i politické profilace, včetně osob s jasnou stranickou afiliací, minulostí či přítomností. 

Je to naprosto v pořádku, protože politické strany, a jejich představitelé, ať ty (ti), s nimiž sympatizujeme, či ty (ti), které z duše nesnášíme, jsou jedinými subjekty, jež v rámci veřejného diskursu a názorové soutěže opakovaně procházejí „ohněm“ volby a mají tedy nezpochybnitelný mandát občanů. Zcela v duchu starého známého a nanejvýš pravdivého hesla, že nesmí existovat zdanění bez zastoupení. A povinnost platit koncesionářský poplatek je zdanění sui generis.

Zato mandát a záměry mnoha, často účelové založených, parciálních, anebo evidentně lobbistických subjektů, které do boje o Radu ČT nasazují zejména od doby neslavné spacákové revoluce 2001 (jedna z nejtěžších porážek polistopadové demokracie) své „koně“, navenek „nezávislé“ kandidáty, o kterých toho mnoho nevíme, neznáme jejich názory a skryté vazby, průhledné a čitelné vůbec nejsou. 

Čtěte ZDE: Prst na tepu doby: Už jste si taky kopli do Semína? Milion chvilek pro nenávist a demagogii. Kádrováci liberální demokracie? Za co se dnes likviduje. I estébáci byli férovější. V čem žijeme 30 let po Sametu?

Nezávislá ekonomka trnem v oku

U Hany Lipovské je toto vše známé předem. Je to známá publikující ekonomka. Profese, které by v Radě bylo potřeba jako sůl. Ten, kdo ji zná osobně, ví, že jedním z jejich hlavních rysů je osobní integrita a názorová pevnost. Z říše sci-fi je představa, že by ji nějací partajní, církevní, či jiní notáblové diktovali, co má v Radě dělat, co si má myslet či jak má hlasovat.

A to je zřejmě právě to, co nejvíc vadí manipulátorům jako je podivný kněz-nekněz Tomáš Halík. Skryt za kulisami svého sorosovského spolku, jemuž říká Česká křesťanská akademie, vyjel proti Haně Lipovské (nezná ani její jméno, protože jí říká Lipavská), neboť dala jasně najevo, že nebude součástí „stáje“ ČT. Tedy že nemíní spolupracovat na neprůhledném hospodaření vedení televize a jejich „kámošů“ uvnitř i vně, mezi něž Halík samozřejmě patří. A vyzval Českou biskupskou konferenci, aby kandidaturu paní „Lipavské“ stáhla. 

Proti Haně Lipovské se tedy šikuje obvyklá „lynčovací guerilla“, která by bez zázemí v České televizi ztratila svůj hlavní dezinformační a nátlakový nástroj – a ostatně i finanční zdroj.  

Doufejme, že čeští biskupové nepodlehnou tlaku a nominaci inženýrky Lipovské nestáhnou. A poslanci, kteří budou Radu volit, tím spíš pochopí, že nezávislé osobnosti jako paní Lipovská jsou nadějí, že Rada konečně začne pracovat jak má: nikoli jako „pokrývač“ privátních politických zájmů Halíků, Hilšerů a spol. – ale jako skutečný kontrolní orgán instituce, která žije z peněz všech daňových poplatníků, a měla by se podle toho chovat a pracovat.

Otevřený dopis synátorů

Na nehorázný tlak zástupců Pražské kavárny mezitím reagovala skupinka "synátorů" otevřeným dopisem a peticí, jež oslovuje široké publikum na sociálních sítích: 

Vážení senátoři,

obracíme se na Vás jako občané České republiky, kteří se zájmem i znepokojením sledují dění kolem médií veřejné služby. Dne 7. února 2020 proběhne ve Volebním výboru výběr kandidátů pro volbu 6 členů Rady České televize. Nemile nás zaskočilo, že 19 členů Senátu požaduje po České biskupské konferenci, aby z kandidátky stáhla jméno ekonomky Ing. Hany Lipovské.

Považujeme za nepřípustné, aby demokraticky zvolení zástupci bránili angažovat se ve veřejném prostoru jakémukoli občanu České republiky. A to jenom proto, že si tento občan dovoluje mít odlišné názory na působení veřejnoprávních médií. Senátoři tímto krokem fakticky popírají demokratické principy a pošlapávají Ústavu České republiky.

Je obzvlášť alarmující, že tato iniciativa přichází právě ze Senátu, který je považován za pojistku demokracie. Nehorázný požadavek 19 senátorů tak přímo zpochybňuje samotnou existenci Senátu. Jako občané České republiky proto apelujeme na Senát, aby iniciativu svých 19 členů jednoznačně odmítl a jako celek se od ní veřejně distancoval.

Seznam podepsaných a petice ZDE.




Tagy článku

Doporučujeme

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených. Korporátní fašismus EU. Proč Zuckerberg staví bunkr a převádí majetky do zlata? Platební karty? Ne, hotovost! Je to náš boj!

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených....

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace. Umělé vyvolání hladomorů. Vy a vaše rodina musíte zmizet. Nechte zdivočet zemi. Vypusťte divokou zvěř. Po dobytku vybijí i vás

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky