Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Komediant v Izraeli: Zelenskyj u soukmenovců jako slon v porcelánu. Urazil koho mohl. Vizitka dnešní Ukrajiny. Proč utekl před Putinem? Smích na pohřbu, pláč na svatbě. Zvládne s někým navázat vztahy?

Komediant v Izraeli: Zelenskyj u soukmenovců jako slon v porcelánu. Urazil koho mohl. Vizitka dnešní Ukrajiny. Proč utekl před Putinem? Smích na pohřbu, pláč na svatbě. Zvládne s někým navázat vztahy?

10. 2. 2020

Tisk článku

Dmitrij Minin líčí peripetie cesty ukrajinského prezidenta Zelenského do Izraele, kde tropil jednu diplomatickou ostudu za druhou

Izrael při své rušné historii už zažil leccos, ale co předvedl prezident Ukrajiny V. Zelenskyj 23. ledna poté, co přiletěl spolu s dalšími hlavami států na fórum o holocaustu v Jeruzalémě, to tu dosud nikdy neviděli. A dokonce ani celý svět od doby jeho krajana N. S. Chruščova, který se občas ulil z mezinárodních konferencí, aby prozkoumal okolní kukuřičná pole, nic takového nespatřil.

Fakt, že Zelenskyj po svém příjezdu do Jeruzaléma se na poslední chvíli odmítl účastnit fóra a smutečního obřadu v památníku obětí a hrdinů holocaustu Jad Vašem, zatímco se odebral procházet po městě podle svého vlastního programu, vypadal víc než podivně.

Nevěrohodná zdůvodnění

Vysvětlení podaná ukrajinskými experty, že Zelenského údajně urazilo odmítnutí organizátorů dát mu slovo na fóru a přidělení místa ve druhé, a nikoli v první řadě hlediště, těžko obstojí před zdrcující kritikou. Všichni účastníci byli ve velkém předstihu informováni o tom, že projev budou mít pouze čtyři představitelé vítězných velmocí a že v hale budou umístěni v souladu s obvyklou hierarchií.

Ukrajinský prezident nemůže být tak domýšlivý, aby sám sebe považoval za příslušníka „první ligy“, a to i přes jeho přání, které vyjádřil v Davosu, aby byla Ukrajina přijata do EU namísto vystupující Velké Británie. Kromě toho den předtím v rozhovoru pro 9. kanál izraelské televize Zelenskyj „pevně“ přislíbil, že se rozhodně zúčastní smutečního obřadu v Jeruzalémě. Navíc řekl, že ti, kteří tvrdí opak, jsou „šiřitelé dezinformací“. Všechno pak postavil na hlavu jako v divadle absurdit, když tuto „dezinformaci“ svým jednáním potvrdil.

Pravděpodobnější je verze, že Zelenskyj nebyl připraven na prakticky již dohodnuté setkání s Vladimírem Putinem „na okraji“ fóra, na němž se mělo hovořit o urovnání v Donbasu.

Čtěte ZDE: Země populárního komika: Kdy jeho zničený stát dožene a předežene Somálsko? Občan Západu by se mohl od Ukrajiny poučit o smyslu voleb. Hráči v temném pozadí: Všichni jsme v jejich protektorátu. Cesta do Nikam

Útěk malého kluka

Pokud by se objevil v památníku, nemohl by se tomuto kontaktu vyhnout už vzhledem k tomu, že o podobný kontakt měl také zájem Benjamin Netanjahu, který doufal, že si připíše další body za mírové zprostředkování. Zelenskyj, jak se zdá, neměl co říci, a z Kyjeva se mu doneslo obvinění ze „zrady“ od Porošenka a nacionálních radikálů, takže raději prchl.

V důsledku toho si Zelenskyj náramně pokazil svoji image v očích izraelského vedení. Měl vědět, že Jad Vašem je posvátným místem pro každého Žida a že smuteční tryzny, které se zde konají, se podobají náboženskému obřadu nejvyšší kategorie. Zelenského neúčast na obřadu navzdory tomu, že byl pozván, znamená v očích Izraelců, že coby Žid nemá jasnou představu o své národní identitě. A žádná vedlejší vysvětlení ho neomluví. Ani jeho samostatná návštěva památníku Jad Vašem následující den v roli turisty to nespravila. Není náhodou, že ho tam nedoprovodil žádný oficiální izraelský představitel; zcela zmatený politik tak utrpěl vážnou protokolární újmu.

Všemu nasadil korunu

Nejnevhodnějším a otevřeně urážlivým pro organizátory akce, včetně nejvyšších členů izraelské vlády, však bylo oficiální vysvětlení jeho chování poskytnuté jím samotným. Jakkoliv se mu jeho výmluva zdála být vynalézavá (prohlásil, že se rozhodl uvolnit místo rezervované na fóru pro ukrajinskou delegaci izraelským veteránům – přeživším vězňům koncentračních táborů) postavil organizátory do mimořádně nepříjemné situace. Museli totiž prokazovat absurditu této myšlenky, protože v hale umístili všechny veterány, kteří se mohli dostavit, s ohledem na jejich stáří, nemoci a potřebu lékařského doprovodu. Zelenskyj se tak mimoděk dotkl výčitky neúcty vůči veteránům, kterou z vlastních motivů vznesla izraelská opozice vytěsněná z těchto obřadů. Tím se dopustil nejen očividné netaktnosti, ale také vměšování do volebního procesu v Izraeli na straně Netanjahuových protivníků.

Zástupci památníku uvedli, že chování ukrajinského prezidenta „byla nechutná manipulace. Je smutné, že Zelenskyj tak cynicky zneužívá událost, která má velký význam pro celý svět.

Podle jejich slov „prezidentovi vysvětlili, že přeživším holocaustu, kteří požádali o účast na fóru, bylo bez výjimky vyhověno. Nerozumíme prezidentovu rozhodnutí a litujeme, že udělal takový krok na akci s názvem „Vzpomínáme na holocaust, bojujeme proti antisemitismu“.

Nepovedená fraška

Nicméně vzhledem k tomu, že šlo o první pracovní návštěvu nově zvoleného prezidenta Ukrajiny v Izraeli, byl 24. ledna v souladu s protokolem postupně přijat prezidentem republiky R. Rivlinem, předsedou vlády B. Netanjahuem a předsedou Knessetu J. Edelsteinem. Ale poněkud uspěchaně a soudě podle zpráv s velmi omezeným itinerářem. Netanjahu, alespoň navenek, byl k Zelenskému korektní. Nechce před nadcházejícími volbami 2. března žádné veřejné skandály. Není však pochyb o tom, že pokud současný izraelský premiér volby vyhraje, na urážky ukrajinského lídra nezapomene.

Zelenskyj se svým narcisismem dokázal na setkání s Netanjahuem dokonce i tragický příběh své vlastní rodiny obrátit ve vlastní glorifikaci.

Oběťmi holocaustu se stali tři bratři jeho dědy. Samotný dědeček se vrátil z fronty živý. „Prošel druhou světovou válkou a přispěl k vítězství nad nacismem a misantropickou ideologií. Dva roky po válce se mu narodil syn. Po jednatřiceti letech se mu narodil vnuk. A po čtyřiceti letech se z vnuka stal prezident. A dnes stojí před vámi,“ hlásil Vladimír Zelenskyj. Tragédie měla jeden pozitivní výsledek – dala světu prezidenta Zelenského. Ani na skromnost, ani na nedostatek cynismu tento člověk nezemře.

Podle tiskové služby ukrajinského prezidenta „Benjamin Netanjahu poděkoval Vladimíru Zelenskému za jeho řeč.“ Co také jiného mohl říci někomu, kdo je pyšný na důležitost svého postavení a podobně jako známý folklórní hrdina „směje se na pohřbech a pláče na svatbách“?

Čtěte ZDE: Zelenského veletoče: Kyjev už neví, čí je. Miliony Ukrajinců jsou mimo domov. Vražedná evropská solidarita a další kroky Doněcka. Nenávist k Rusku už nějak nefrčí. Bude nakonec Porošenko pohřben v Putinově hrobě?

Komediant 

Fiasko v Izraeli je pro Zelenského obzvláště nepříjemné. Když byl zvolen prezidentem, ti, kteří pro něj hlasovali, byli přesvědčeni, že na mezinárodní scéně se ukáže v tom nejlepším světle.

S jeho ostrovtipem a uměním vystupovat na pódiu měl podle představ svých krajanů získat srdce a silné osobnosti celého světa. V tomto smyslu se jim zdály užitečné i jeho židovské kořeny s přihlédnutím k vlivu židovstva na světové veřejné mínění. Mezinárodní aréna však není popová scéna a pouhými špičkami se na ní mnoho nedosáhne, navíc ze Zelenského úst znějí stále více unaveně. Občas je to pouhá fraška. 

A v Kyjevě se začínají zamýšlet: pokud jejich prezident nedokáže ani s Izraelem navázat normální vztahy, s kým jiným to pak může zvládnout?

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky