Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Turecko-řecká válka na spadnutí: Erdogan se s kapesným od Lejnové nespokojí. Migranti jako turečtí vojáci v civilu. Turecké ponorky v řeckých výsostných vodách. Mobilizace v Rakousku? Bez Bruselu se ubráníme

Turecko-řecká válka na spadnutí: Erdogan se s "kapesným" od Lejnové nespokojí. Migranti jako turečtí vojáci v civilu. Turecké ponorky v řeckých výsostných vodách. Mobilizace v Rakousku? Bez Bruselu se ubráníme

16. 3. 2020

Tisk článku

Pavel Kopecký přináší zprávy z jižní hranice Evropy, kde se schyluje k ozbrojenému střetu, jenž by měl na kontinent, aktuálně navíc oslabený epidemií chřipky, fatální následky

Zatímco média se od rána do večera věnují epidemii nové chřipky (koronaviru), na řecko - turecké hranici se situace každým dnem více dramatizuje. Není pravda, že se prezident Erdogan dohodl s Bruselem na uklidnění situace výměnou za další miliardy eur "kapesného". Poslední zprávy z řecké fronty naopak hovoří o pokračujícím systematickém strhávání řeckých hraničních plotů za pomoci obrněných transportérů turecké armády a distribuci nůžek na plech mezi migranty, aby se mohli snadněji prostříhávat přes čáru. 

To není individuální snaha "zoufalých migrantů" (o "uprchlících" dnes už nemluví ani americká zpravodajská agentura Člověk v tísni či Sorosův Rozumek) proniknout přes střeženou hranici, jak donedávna líčila také naše korporátní média: tohle je prostě vojensky řízená invaze útočníků v "civilu".

Nevyhlášená válka

Řecko mezitím usilovně buduje podél hranice další obranné valy a kulometná hnízda. V pohotovosti jsou i tankové a obrněné jednotky, neboť je jasné, že s příchodem jara se tlak na masové prolomení hranice bude zvyšovat. Migrantské formace "zatím jen" házejí na pohraničníky Molotovovy kokteily plněné benzínem dodávaným tureckou armádou: jde zjevně jen o předehru.

Lze očekávat, že napětí na řeckých hranicích bude dále houstnout. S prvními mrtvými na obou stranách, bude narůstat agresivita "migrantů", které už nelze odlišit od islamistických teroristických formací. Úměrně tomu, bude narůstat i agresivita Sorosových neziskovek, které tlačí na řeckou vládu, aby kapitulovala a hranice invazi otevřela. 

Jenže nová řecká vláda, která dostala voličské hlasy z velké části za příslib zpřísnění ochrany hranic, se připravuje na skutečnou válku se svým odvěkým soupeřem. Je totiž jasné, že proti ní nebudu stát jen statice islamistů vydávajících se za migranty, ale ozbrojené formace s vojenským výcvikem podpořené speciálními jednotkami turecké armády. Konflikt se tak v posledních dnech mění stále více na regulérní řecko - tureckou válku. Na další ozbrojený konflikt mezi dvěma členskými státy NATO v epidemií paralyzované Evropě.

Čtěte ZDE: Konec legrace: Tohle je válka. Sultán posílá desetitisíce džihádistů do útoku na Evropu. Připraveny další miliony. Humanitární plkání. Donutí Brusel Řeky otevřít brány? Obklopeni nepřáteli a zrádci ve vlastní zemi

První otevřené střety 

Řekové, jejichž armáda je jednou z nejsilnějších v Evropě, se připravují na vleklý konflikt. Vyztužují hraniční plot betonovými bloky. Vybudovaly obranný val HESCO s kulometnými hnízdy, který už pokrývá téměř celou linii hranice. Železobetonovými bloky byl zcela zatarasen hraniční přechod Kastaines. Hraniční plot je vyztužován železobetonovými L profily, které tvoří třetí vrstvu za dvěma řadami drátěného plotu nahoře zpevněného kotouči žiletkového drátu. 

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Turecká armáda podle řecké televize nasadila k hranici ostřelovače ze speciálních jednotek, kteří ostrými útočí na řecké pohraničníky. Řecká armáda k jejich odhalení a eliminaci nasadila vrtulníky vybavené termovizí a dalšími vyhledávacími systémy. 

Minulý týden se dvojice tureckých stíhaček F-16 pokusila takovýto řecký vrtulník zničit. Podle webu topnews.gr turecké stíhačky vnikly do řeckého vzdušného prostoru ve výšce 10 tisíc stop (asi 3 km) a poté na řecké straně pohraniční řeky Evros prudce sestoupily do letové hladiny 500 stop – tedy asi 153 m. Letem v těsné blízkosti se pokusili bez střelby zlikvidovat hlídkující řecký vrtulník. Turbulence vzniklé průletem tryskových stíhaček řecký vrtulník učinily na chvíli neovladatelný. Posádce řeckého vrtulníku se stroj podařilo zachránit před pádem spíše zázrakem. Řecká armáda na incident reagovala přisunutím několika baterií protiletadlových raket těsně k hranici.

Turecké vojenské letectvo narušilo během minulého týdne prostor ještě několikrát. Stíhačky F-16 opakovaně přelétaly nad pobřežím ostrova Kos. Turecký vojenský vrtulník vnikl do řeckého vzdušného prostoru přes pohraniční řeku Evros. Zpět byl vytlačen tureckým bitevním vrtulníkem. U řeckého ostrova Imie narazila turecká vojenská loď po provokativním riskantním manévru do hlídkového člunu řecké pobřežní stráže. Podle agentury Reuters řecká vláda obvinila tureckou armádu z úmyslné kolize. Turecká armáda obvinění samozřejmě odmítla. 

Na co asi Erdogan cvičí?

Mezitím probíhá příprava řecko-turecké války v propagandistickém prostoru. Minulý týden přirovnal turecký prezident Erdogan příslušníky řeckých bezpečnostních složek k nacistům, neboť brání nelegálním migrantům na hranici s Tureckem ve vstupu do země. Řeky označil za "fašisty", "barbary" a "placené legionáře" ve službách Západu. "Mezi tím, co dělali nacisté, a událostmi na řecké hranici, není žádný rozdíl. To, co dělali Němci v nacistických táborech, dělají i Řekové,“ prohlásil turecký prezident.

Že se situace dále dramatizuje, dokazuje i rozhodnutí z tohoto víkendu, kdy Turecko vyslalo 11 útočných ponorek do řeckých pobřežních vod. Vláda v Athénách proti narušení řeckých výsostných vod tureckými vojenskými plavidly protestovala diplomatickou nótou v Ankaře. Turecká vláda protest odmítla. Jde prý pouze o námořní cvičení ponorek třídy Gür, Atilay a Preveze, které řádně ohlásila prostřednictvím Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. 

Řecká vláda však doložila, že 8 z 11 tureckých ponorek se nepohybovalo v oblasti mezinárodních vod, v nichž bylo cvičení ohlášeno. Turecké ponorky byly podle deníku Kefalonia pulse lokalizovány v řeckých pobřežních vodách u Dardanel, v Eegejském moři, u ostrova Kréta a dokonce až v oblasti Jónského moře mezi ostrovy Kefalonie a Zakynthos. Tedy na opačné straně Řecka než jsou turecké hranice a turecké pobřežní vody.

Čtěte ZDE: Boj na řeckých hranicích: Nenechme se opít rohlíkem. Kdo všechno má máslo na hlavě? Na průšvih se zadělalo před pěti lety. Bezostyšní lháři. Kde hledat fake news? Naše nedůvěra má opodstatnění

Druhá vlna na spadnutí?

Řecký velvyslanec v Ankaře turecké vládě oznámil, že jeho země žádá okamžité stažení tureckých ponorek z řeckých výsostných vod. Zároveň upozornil, že řecké námořnictvo do všech oblastí vysílá minolovky, a pokud by se turecké ponorky nadále pohybovaly v řeckých teritoriálních vodách, riskují útok hlubinnými minami. 

Všechno nasvědčuje tomu, že druhá vlna migrantské invaze, kterou Turecko odstartovalo svým rozhodnutím otevřít hranice a pustit miliony migrantů do Evropy, je součástí širšího plánu Turecka a jeho imperiálních ambicí. Je příznačné, že se za Turecký plán stavějí všechny takzvané humanitární organizace a neziskovky tvořící v epidemií oslabené Evropě pátou kolonu, připravenou otevřít brány starého kontinentu jeho odvěkým nepřátelům.

Přišly nepotvrzené zprávy, že Rakousko chystá odvody branců pro případ mobilizace na obranu svých hranic. Není možné ověřit jejich pravdivost. Ale i kdyby šlo jen o "fake", svědčí o narůstající nervozitě u našich jižních sousedů. Je zajímavé, že také česká armáda konečně (údajně v rámci koronavirové karantény) konečně posílá pár vojáků na hranice. Ostatně o mnoho víc než ty dva tisíce ve zbrani nemáme. A ministr vnitra Hamáček (ČSSD) - za souhlasného pokyvování většiny parlamentu - "zakroutil krkem" domobranám, jediným organizovaným sborům dobrovolníků schopným na hranicích pomoci.

Zdá se, že druhá vlna migrantské invaze není daleko. Země, které jí stojí v cestě, jsou paralyzovány "karanténou". Brusel - spolu s Německem organizátor první vlny invaze - náhle kamsi zmizel. Doufejme, že definitivně.

Pak by totiž byla šance ubránit se oběma nebezpečím, které před námi stojí.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky