Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Neziskovky nespí: Migrační expres do Itálie se opět rozjíždí? Pro pašeráky spolupracující s Berlínem uzavření hranic neplatí. Španělská levicová vláda pomáhá. Vítané mediální krytí koronavirem. Co přinese letošní léto?

Neziskovky nespí: Migrační expres do Itálie se opět rozjíždí? Pro pašeráky spolupracující s Berlínem uzavření hranic neplatí. Španělská levicová vláda pomáhá. Vítané mediální krytí koronavirem. Co přinese letošní léto?

7. 4. 2020

Tisk článku

Monika Pilloni píše z Itálie pro Protiproud o aktivitě pašeráckých neziskovek, jež do Evropy hodlají stůj co stůj nastartovat přes Středozemní moře další migrantskou invazní vlnu

Dokážete si představit, že by se v této době mělo ještě čelit organizovanému dovozu nelegálních migrantů do Itálie? Jako by nestačila kritická situace u řeckých hranic. V době kdy si epidemie v Itálii vyžádala přibližně 16.500 životů z celkového počtu cca 130.000 nakažených. A to mluvíme jen o těch testovaných.

Koronavirus se nevyhnul ani zemím jižního pobřeží Středozemního moře: v Libyi bylo "dosud zjištěno" 18 případů a jedno úmrtí, 574 případů v Tunisku s 22 úmrtími, 1.320 v Alžírsku se 152 úmrtími, 1.113 v Maroku se 71 úmrtími. Právě v Maroku se pokusilo o útěk asi 260 migrantů do španělské enklávy Melilly. Přibližně padesáti se podařilo překonat bariéry a vstoupit na španělské území, tedy do "schengenské" Evropy.

Itálie píše Německu: "Postarejte se"

Italské ministerstvo zahraničí zaslalo zprávu ministerstvu zahraničí v Berlíně: "Jsme pod lékařskou karanténou, migranti nemohou přistát na našich březích." Při odjezdu neziskovka Sea-Eye oznámila německé, španělské a italské vládě, že obnovuje svá "pomocná opatření" migrantům uvízlým v Libyi. Italská vláda se však potýká s dramatickou situací, kterou zapříčinil COVID-19, a nemá teď v úmyslu řešit ještě tento problém.

Italské ministerstvo zahraničí vyzvané ministerstvem vnitra poslalo do Berlína zprávu, v níž upozornilo, že země je pod lékařskou karanténou a je absolutně neschopná přijmout opatření týkající se akcí na dovoz migrantů, kterou znovu rozjely některé neziskové organizace. Po dvouměsíční přestávce se na lov migrantů do Středozemního moře vydala například také loď "Alan Kurdi". 

Pro Itálii to může být velký problém: Země je z celé Evropy vedle Řecka nejvíce vystavena migrační krizi a navíc v tuto chvíli také nejvíce trpí v boji proti COVID-19. Proto by i jediné přistání lodi s migranty mohlo vést k logistickým a především zdravotním problémům. Stručně řečeno, návrat aktivit nevládních organizací by mohl pro Itálii znamenat pohromu - i s ohledem na blížící se léto.

Čtěte ZDE: Milion chvilek po italsku: Dostanou bažiny Salviniho do basy? Migrační vlna opět sílí. Kde všude je válka? Podrazácké evropské vlády budeme jednou proklínat. Pákistánci mezi olivovníky. V Libyi hoří další doutnák

Za tolerance vlád

Představitelé německé neziskovky před odjezdem lodě prohlásili, že jsou v kontaktu s berlínskými úřady: to znamená, že ani během epidemie Německo neučinilo nic, co by zabránilo, jejímu odjezdu. Informaci týkající se podpory německých orgánů, které podle všeho nerozumí závažnosti situace, vydal veřejně šéf německé neziskovky Sea-Eye, Gorden Isler: I v této krizi se spoléháme na odpovědnost a odvážný politický zásah našeho státu. Jsme v úzkém kontaktu s německými úřady.“

Neziskovka dostala požehnání také od španělské vlády, neboť loď Alan Kurdi kotvila nedaleko Valencie. Je dobře známo, že v případě naložení migrantů u Libye, loď zamíří přímo do Itálie. Se zavřenými vnitřními hranicemi a Evropou zaměřenou na individuální zdravotní problémy různých zemí je také zřejmé, že by nebyl zaveden žádný mechanismus přerozdělování.

Loď dorazila

Loď, kterou provozuje německá neziskovka Sea-Eye, opustila na začátku minulého týdne španělský přístav Castellón de la Plana. Dle očekávání se v neděli 5. dubna dostala do vod u pobřeží Libye. Na svém FB profilu tato neziskovka příjezd potvrdila a okomentovala těmito slovy: „Naše záchranná loď #ALANKURDI dorazila do pátrací a záchranné oblasti. Posádka teď neustále hlídkuje. Žádná krize nemůže být záminkou, aby se lidé topili.“

V sobotu 4. dubna Jan Ribbeck, který od roku 2018 koordinuje mise týkající se lodě Alan Kurdi, v The Guardian prohlásil: „Nebylo snadné sestavit posádku v současné krizi kvůli šíření COVID-19. Přijímáme však další bezpečnostní opatření a vytvořili jsme plán epidemiologického řízení. Tato pandemie v určitém okamžiku skončí. Migrace však bude a žadatelé o azyl budou i nadále riskovat své životy. Nemůžeme se vzdálit, zvláště v této době, kdy je pozornost médií soustředěna téměř výhradně na jiné problémy.“

Převozníci migrantů se tváří, že lidské životy pro ně nejsou kšeftem. Ve skutečnosti jsou pro ně slepicemi snášejícími zlatá vejce. To vidí každý člověk se zdravým úsudkem - a fakta to dokazují.

To nejdůležitější je však rovněž zjevné: Ani pandemie není pro ty, kdo otevírají bránu další migrantské invazi dostatečným důvodem, aby alespoň na čas zničující útok na kontinent pozastavili. Je to pro ně důležitější, než cokoli jiného. Včetně zemí - jako je Německo - které je kryjí.




Tagy článku

Doporučujeme

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených. Korporátní fašismus EU. Proč Zuckerberg staví bunkr a převádí majetky do zlata? Platební karty? Ne, hotovost! Je to náš boj!

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených....

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace. Umělé vyvolání hladomorů. Vy a vaše rodina musíte zmizet. Nechte zdivočet zemi. Vypusťte divokou zvěř. Po dobytku vybijí i vás

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky