Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Karbotopie: Budeme povinně žít ve slumech? Svět podle pokrokových političek. Lenin má právě výročí - a v pekle bledne závistí. Na maso zapomeňte. Poletí letadla na řepku? Oni to myslí vážně. Ubráníme se?

Karbotopie: Budeme povinně žít ve slumech? Svět podle pokrokových političek. Lenin má právě výročí - a v pekle bledne závistí. Na maso zapomeňte. Poletí letadla na řepku? Oni to myslí vážně. Ubráníme se?

23. 4. 2020

Tisk článku

Eric Worrall komentuje poselství progresivní a pokrokové poslankyně, která má jasnou představu o budoucí zelené totalitě

Spousta dřeva a recyklovaných materiálů použitých ke stavbě, spousta sdílených zařízení, omezené použití elektřiny, snížené vlastnictví soukromých vozů a soukromě vlastněných věcí, tak to bude ve městě pokrokové budoucnosti.

Takhle by to mělo vypadat v roce 2030, až zvítězíme ve válce s klimatickou změnou, jak to popsala Ida Auken, poslankyně dánského parlamentu za sociálně liberální stranu, členka klimatické a energetické komise. Ve svém poselství adresátovi samozřejmě posoudružsku tyká.

Karbotopie

Do roku 2030 se tvé emise CO2 značně zredukují. Maso na svém talíři už moc neuvidíš. Ale voda a vzduch, co dýcháš, bude čistší a příroda se konečně zotaví. Svoje peníze budeš utrácet na to, abys byl se svou rodinou a přáteli, ne za nákupy zboží. Záchrana klimatu znamená ohromnou změnu, ta nás však zároveň učiní daleko šťastnějšími.

Zatím boj s klimatickou změnou bohužel prohráváme – jak ale to krásné vítězství bude vypadat? Jaký je život v krásném, novém, zeleném světě?

Tady je jedna verze „Karbotopie“:

Vycházíš ráno ze svých dveří do zeleného a vitalitou bujícího města, kde beton ustoupil do pozadí, ale vším prorůstají zelená průčelí a parky. Rozhodneš-li se zažádat o svezení autem, tak pro tebe algoritmus vypočte nejchytřejší trasu a počkáš si, až cestou nabere dostatek lidí, aby bylo dostatečně naplněné.

Od té doby, kdy městská rada konečně ve městě zakázala soukromá auta, zavedla spoustu nových mobilitních služeb. Nevlastnit auto je pro tvé dobro, zmenší to i zácpy na silnicích. Takže až pro tebe přijede, doveze tě po prázdných silnicích rychleji a ty nebudeš mít starosti s hledáním parkování. Rozhodnout se můžeš i pro cestu na zapůjčeném kole, skútru nebo veřejnou dopravou.

Vzduch, co ve městě dýcháš, bude čistý, jelikož v ulicích je jen málo aut a ta, co zbydou, jsou elektrická – přičemž všechna elektřina je zelená. Není hlučno, všude je místo pro parky a ulice patří jen chodcům. K obědu si můžeš vybrat ze škály schválených úžasných pokrmů – většina je veganských, takže jíš zdravěji a ekologicky přívětivěji, než když sis vybíral mezi pěti typy burgerů.

Čtěte ZDE: Komunistický manifest soudružky Grety už nic netají: Politická diktatura pod rouškou ochrany klimatu. Spasí Trump USA před zeleným údělem? Lejnová vede Evropu do zkázy. Rusko a Čína si vyměnily se Západem pozice

Kolektivně a šetrně 

Plasty na jedno použití jsou jen dávnou vzpomínkou na zlé časy. Pořád si můžeš dát kafe z automatu, ale dostaneš ho do opakovaně použitelného pohárku, který vrátíš v další kavárně, abys dostal zpátky zálohu. To samé platí pro plastové lahve a další obaly. Vše, co máš doma jako vybavení domácnosti, je pouze v servisním pronájmu od licencovaných poskytovatelů. Takže když se ti rozbije myčka, nebude to už tvůj problém. Poskytovatel služeb již o tom bude vědět a zajistí servis. Když zařízení přestane fungovat, spotřebič ti odebere a instaluje novější.

Lidé objevují nové typy kolektivního soužití s daleko větší mírou vzájemného sdílení funkcí a prostoru. Život ve městech proto vyjde levněji. Více domů je postavených ze dřeva, takže se v nich bude lépe žije a klimaticky to je šetrnější, než betonové budovy.

Kupuješ si jen to, co potřebuješ, kupuješ daleko méně věcí. Nový způsob, jak na všechny produkty pohlížíš, je "odmítnout, použít znovu, omezit, recyklovat". Pokud to nepotřebuješ, odmítneš to; pokud si to koupíš, budeš to používat znovu a znovu; a nakonec to recykluješ. Veškeré obaly jsou vyrobeny ze tří druhů plastů nebo jiných nových materiálů, takže recyklace je dnes snadnější.

Vzhůru dolů

Zemědělství se dramaticky změno, jelikož nové rostlinné alternativy k masu a mléku konkurenčně převálcovaly živočišnou výrobu. Většina půdy, která byla dříve využívána pro pastvu dobytka, je k dispozici k lepším věcem. Lidé z měst více jezdí do přírody, věnují se turistice, lovu a rybářství, venkovským obyvatelům z toho plynou náhradní zdroje obživy. Lesy a divočina se zase šíří po světě. Lidé více cestují vlakem, letecká doprava ustupuje a krachuje. Zbývající aerolinky přejdou na elektřinu či biopaliva.

Bude skvělé pro všechny, když si lidé přestanou kupovat věci a peníze utratí za něco jiného. Svůj příjem utratí za služby: uklízení, zahradničení, využití prádelen, skvělá veganská jídla, zábavu. Tím získáš více možností k trávení času mezi lidmi, naučíš se novým sportům a jiným dovednostem.

Čeká nás tedy skvělá budoucnost, jestliže nevzdáme boj proti změně klimatu. 

Takže si shrňme,

co nám pokroková politička slibuje: Spousta dřeva a materiálu z recyklovaných krámů použitých ke stavbě, více kolektivně sdílených zařízení, nízké náklady na bydlení, nízká spotřeba elektřiny, žádné vlastnictví soukromých aut a méně věcí v soukromém vlastnictví.

To, co pokroková autorka Ida popisuje, je slum či stanové město pro bezdomovce.

Tady mám pro Idu námitku, většina lidí, i když má možnost, se ze své vlastní vůle nerozhoduje k životu ve slumu. Ostatně kulaté výročí narozenin Vladimíra Iljiče Lenina, které právě staří bolševici oslavili, jsou rovněž inspirující. Jen byl možná ještě málo pokrokový. 

Tohle ho překoná - jestli jim to, se zkušenostmi z dosavadních totalit - nepřekazíme.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky