Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Miroslav Kalousek s překvapivou otevřeností říká v rozhovoru: Voliči TOP 09 zbaští všechno. Na Schwarzenberga budou opět reagovat slintacím reflexem.
Popisek: Kdo vede?

Miroslav Kalousek s překvapivou otevřeností říká v rozhovoru: Voliči TOP 09 zbaští všechno. Na Schwarzenberga budou opět reagovat slintacím reflexem.

2. 9. 2013

Tisk článku

Petr Hájek Pro ty s krátkou pamětí: Miroslav Kalousek vytvořil TOP 09, když mu u lidovců hořela koudel u zadní části těla. Kdovíproč se neuměli smířit s tím, že se pokusil jednat jako klasický lidovec: Vyskočit z koalice s ODS a vytvořit vládu s Jiřím Paroubkem a komunisty. Nepovedlo se, a protože tím v KDU dopředsedoval, šel to zkusit jinak.

Do čela své nové strany – slepence bývalých lidovců, pohrobků ODA, odpadlíků z ODS a lobby některých starostů – umístil jako formální symbol Karla Schwarzenberga, bývalého kancléře Václava Havla. Šlo o ideově konzistentní krok. Po smrti Josefa Luxe se havlismu v KDU už dařilo jen zčásti. Vytvořit pro něj samostatný politický subjekt, nazvat jej pravicovým a spolehnout na to, že jej mediální mainstream pod touto mystifikační nálepkou prosadí na politickou scénu, byla správná kalkulace.

 PP

Po volbách 2010 se na ni přilepila Nečasova ODS – a tím rozhodla o svém současném osudu. Po pádu Nečasovy vlády o tom její vrcholní představitelé už mluví zcela otevřeně – viz rozhovor současného šéfa ODS Martina Kuby v dnešním vydání časopisu Týden: Slabý Petr Nečas prý skákal podle levicových not ministra financí. Zvyšoval daně, kořil se EU a stále čelil vydírání, že Kalouskova TOP 09 podle svých „ústavních zvyklostí“ náhle povalí vládu a spojí se se Sobotkovým křídlem ČSSD.

Prokurátor Ištvan a spol. však povalili vládu jinou cestou – a v jiných zájmech. Miroslav Kalousek pak v dohodě s Bohuslavem Sobotkou, ve společném boji proti prezidentu Zemanovi a „jeho“ Rusnokově vládě, povalil i parlament a vyvolal předčasné volby. A tak dnes dává Miroslav Kalousek další rozhovory, v nichž se pokouší ujistit své voliče – primárně „pražskou havlistickou kavárnu“ – že se opravdu nezměnil. A protože mediální mainstream do této kavárny rovněž patří, skvěle si rozumějí. S námi by vedl rozhovor trochu jinak. Především by dostával jiné otázky.

Pravice německého typu

M.K. „Podíváme-li se na pravou část politického spektra, tak tady je naprosto stabilní konzervativní strana a tou je TOP 09, která má svého nezpochybnitelného lídra, Karla Schwarzenberga.“

PP: Karel Schwarzenberg je přece jenom loutka ve vašich rukách. To myslíte vážně, že je lídrem TOP 09? Myslíte tím, že vaši voliči jsou hlupáci, kteří při vyslovení tohoto jména pouze reflexivně sliní jako Pavlovovi psi? Co ale řeknete těm, kteří si ještě nedali schwarzenbergovskými médii vymlátit z hlavy mozek?

M.K. „Všichni, kterým tento pohled nevyhovuje, což jsou buď pohrobci opoziční smlouvy, nebo nepřátelé proevropské politiky, se snaží tuto skutečnost nevidět.“

PP: Budiž. Jak si ale vysvětlit, že váš předseda před několika dny výslovně řekl, že TOP 09 není pravicová, ale konzervativní strana? Rozumím tomu tak, že je levicově konzervativní. Což dává smysl. Havlismus je radikální levicová ideologie a on je vedle vás její čelný představitel...

M.K. „To je celkem logická reakce Karla Schwarzenberga jako člověka, který pobyl v celé Evropě. V zemích na západ od nás se proudům, které se u nás označují za pravicové, důsledně říká konzervativní. Pojem „pravicový“ tam označuje extrémisty.“

PP: To je překvapivé. Asi máte tajné zdroje přímo ze Socialistické internacionály. Chcete tím říci – jako vzorně „proevropský“ politik – že za označení „pravicový“ se brzy bude v EU zavírat do vězení? Prostě že se s pravičáky bude nakládat jako s extrémisty či snad dokonce jako s teroristy? Odkud to máte?

M.K. „Naši přirození partneři v Evropské lidové straně..." 

Který je pravice?

Čtěte také: TOP 09 se objala s ČSSD a spolu s komunisty prosazují předčasné volby. Směřoval právě k tomu prokurátorský puč, nebo jde o jeho „tvůrčí“ rozvinutí Miroslavem Kalouskem?

PP: Už opět?

M.K. „...v Evropské lidové straně, CDU nebo CSU, což jsou podle našeho názvosloví pravicové strany, by nikdy o sobě neřekli, že jsou pravicoví.“

PP: Vaše názvosloví je tedy dosti odvážné a originální. Němečtí křesťanští a sociální demokraté by o sobě nikdy neřekli, že jsou pravicoví, protože by jim to v Německu nikdo neuvěřil. Mystifikace je i jejich tvrzení, že jsou „levý střed“. Což mohou tvrdit pouze proto, že ve Spolkové republice žádná ideová pravicová strana není – a nikdy ani nebyla.

M.K. „...Rozhodně nejsou žádní levičáci...“

Jsme extrémisté

PP: Při vašem názvosloví a pohledu na svět a Evropu zřejmě ne. Pozoruhodné však je, co říkáte o vašem předsedovi. Vypadá to to, že už začlenil Českou republiku mezi německé spolkové země – a vy disciplinovaně přebíráte jeho měřítka. Není ale přece jen trochu předčasné tvrdit, že už nyní platí - jak to je v Německu, tak to bude u nás?

M.K. „U nás jsou ty pojmy trochu posunuté.“

PP: Možná je to tím, co jste řekl na začátku. Váš předseda, občan cizího státu, nejméně Švýcarska, nemýlím-li se, dává rozhovory o situaci v České republice téměř výhradně německým nebo rakouským novinám. Tvrdí tam sice, že je obhájce českých knedlíků, ale prezidenty jako Edwarda Beneše či Miloše Zemana denuncuje jako válečné zločince, respektive Uchvatitele. To nevypadá moc na to, že nás má rád. Můžete k tomu říci něco, čemu by voliči konečně opravdu porozuměli?

M.K. „Pohled, že lídrem na pravici může být jen Václav Klaus, je buď zbožné přání, nebo kampaň, která nechce připustit, že na pravici je jediná zkonsolidovaná strana s jediným nezpochybnitelným lídrem, a to je Karel Schwarzenberg.“

PP: Pravicová? Takže jste extrémisté?

M.K. „V našem názvosloví my můžeme směle říkat, že jsme konzervativní strana.“

(Rozhovor byl kompilován s použitím autentických odpovědí Miroslava Kalouska z rozhovoru, jenž vyšel v deníku Právo v sobotu, 31. 8. 2013.)

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky