Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Google: Světové ministerstvo pravdy? Informační monopol a totalitní cenzura. Znásilněný vyhledávač zdrojů: Nevyhovující weby nenajdete. Přednost velkým korporacím. Budeme všichni brzy ungoogleable?

Google: Světové ministerstvo pravdy? Informační monopol a totalitní cenzura. Znásilněný vyhledávač zdrojů: Nevyhovující weby nenajdete. Přednost velkým korporacím. Budeme všichni brzy ungoogleable?

1. 7. 2020

Tisk článku

Vladimír Prochvatilov na reálných příkladech ukazuje, jak se z Google a dalších internetových korporací staly informační monstra zajišťující zájmy velkých korporací a efektivní cenzuru

„Pokud se pohybujete ve zpravodajském byznysu, posloucháte Google. Když vám Google řekne, abyste něco udělali, uděláte to. Nemáte na výběr.“

Na konci května stálý zástupce Ruska v OBSE Alexandr Lukaševič uvedl, že korporace FacebookYouTube Google se staly cenzory politicky nevyhovujících médií. „Video platforma YouTube ovládaná z USA zrušila účty krymského televizního kanálu Krym-24 a dvou zpravodajských agentur v ruském jazyce Anna News a News Front,“ oznámil A. Lukaševič.

A 16. června populární moderátor amerického televizního kanálu Fox News Tucker Carlson informoval, jak Google zavádí prakticky totální cenzuru, když kontroluje téměř veškeré online reklamy: „Většina mediálních společností je na Google závislá. Google ovládá 70 procent veškeré online reklamy. Takže pokud jste ve zpravodajství, posloucháte Google. Když vám Google řekne, abyste něco udělali, uděláte to. Nemáte na výběr. Mohou vás zničit přes noc. A udělají to.“

Služka globálních oligarchů

Na podporu svých slov popsal, jak společnost NBC News, ovládaná největšími globálními investičními společnostmi na světě (The Vanguard Group, Inc., State Street Corporation Fidelity Investments, atd.) využila moc společnosti Google k „odstranění“ stránek FederalistZero Hedge. Tucker Carlson se obrátil na administraci Google s otázkou, čím konkrétně se tyto dva potrestané weby provinily. „Bylo nám řečeno, že tyto dva weby mají nemoderované sekce s komentáři. Jinými slovy, čtenáři si na nich mohli říkat, co chtěli. Google je přesvědčen, že něco takového nelze připustit,“ dozvěděl se ohromený Carlson.

Weby musejí odpovídat za komentáře svých čtenářů, soudí správa společnosti Google. Přitom však samotná společnost Google žádnou odpovědnost za svůj obsah nenese. To bylo umožněno §230 zákona o telekomunikacích, který schválil Kongres USA. „To znamená, že pokud vás například někdo pomluvil a tato pomluva prošla skrze servery Google, nemůžete za to Google žalovat. Google je imunní vůči jakýmkoli následkům,“ poznamenal Carlson.

Google zatím provozuje skrytou cenzurou na internetu. To ukázal prudký pokles návštěvnosti některých internetových zdrojů poté, co Google provedl změny ve způsobu práce svého vyhledávače.

Jako důvod změn v algoritmech vyhledávače uvedl snahu chránit uživatele před urážlivými a nepřesnými informacemi a před „konspiračními teoriemi“. Viceprezident společnosti Ben Gomez ujišťoval veřejnost, že Google „zlepšil metody hodnocení a upravil algoritmy, aby poskytovaly spolehlivější informace.Ve skutečnosti ovšem Google nerozvinul systém ochrany uživatelů, ale vytvořil tvrdý ideologický nástroj, který izoluje lidi před „nevhodným“ obsahem.

Čtěte ZDE: Spiknutí made in Google: Jak to udělat, aby volby vyhrál ten "správný". Vyhledávání na internetu ovlivňuje naše jednání víc, než si myslíme. Kde jste, Trumpovi vyšetřovatelé? Google už ani netvrdí, že "není zlý"

Zmanipulovaná veřejnost

V důsledku cílené cenzury se snížila návštěvnost na portálu wsws.org o 67%, na alternet.org o 67% a globalresearch.ca o 62% (web Michela Chossudovského). „Od května 2017 klesla návštěvnost webových stránek Common Dreams prostřednictvím vyhledávačů Google téměř o 50%,“ říká editor stránek Aaron Kaufman.

Výrazně se snížila i návštěvnost ostatních zdrojů kritizujících politiku kolektivního Západu: consotriumnews.com (minus 47%), socialistworker.org (minus 47%), wikileaks.org (minus 30%), truth-out.org (minus 25%), counterpunch.org (minus 21%). U třinácti informačních zdrojů, které byly nejvíce ovlivněny inovacemi společnosti Google, se ukázalo, že všechny jsou antikapitalistické a protiválečné.

V loňském listopadu provedl The Wall Street Journal šetření, podle kterého Google ovlivňuje výsledky vystavování a třídění online stránek ve svém vyhledávači mnohem více, než se uvádí. Za umístění webů ve výsledcích vyhledávání jsou odpovědní dodavatelé společnosti, kteří si přizpůsobují vyhledávací algoritmy podle svých představ. „Internetový gigant používá blacklisty, nastavení algoritmů a armádu dodavatelů k utváření toho, co vidíte,“ píšou vyšetřovatelé Kirsten Grind, Sam Schechner, Robert Macmillan a John West.

Komerční diktát

Taková korporativní libovůle byla možná díky tomu, že v posledních letech se Google stal téměř výhradním dodavatelem online reklamy. V roce 2002 byly dvě třetiny uživatelů internetu rovnoměrně rozděleny mezi vyhledávací platformy YahooGoogleMSN. Zbytek šel na méně populární vyhledávače, jako AOL, AskJeeves, Altavista, Lycos atd. Dnes je dominance Google absolutní. Od října 2019 připadalo vyhledávání v Google na téměř 93% všech vyhledávacích dotazů na světě. Daleko za nimi jsou Bing (2,55%), Yahoo (1,61%), Baidu (0,9%), Yandex.Ru (0,5%) a DuckDuckGo (0,4%).

Podle stovky rozhovorů s insidery a vlastní analýzy pořadí stránek na Google, Bing DuckDuckgo platformách mezi červencem a zářím 2019 dospěli autoři šetření k závěru, že společnost Google zasahuje do výsledků vyhledávání „mnohem víc, než je ochotna připustit.

Tým Google má mnohem lepší vztah ke stránkám velkých korporací než k online stránkám malých firem. Výsledkem je, že weby největších internetových obchodů, jako jsou Amazon nebo eBay, dostávají přednost ve výsledcích vyhledávání, zatímco na méně populární platformy, bez ohledu na jejich kvalitu, se dostává až na upozaděných pozicích. Velcí inzerenti mají přímé kontakty na vedení společnosti Google a lobují tak za své zájmy. Malé firmy takové možnosti nemají.

Čtěte ZDE: Zakázané jméno: Statečný Tommy má být vymazán ze světa i z hlav lidí. Cenzura (nejen) na sítích horší než za bolševika. Ještě někdo tvrdí, že nežijeme v totalitě? Bažiny hlídají Facebook. Klaus mladší prorokem?

Informační monopol

Autoři vyhledávače tvrdí, že Google pravidelně a tajně edituje informace, které se objevují na pozadí výsledků vyhledávání: zpravodajské bloky, videa a tipy pro vyhledávání. Weby, které jsou na černé listině Google, se nesmějí ve výsledcích vyhledávání vůbec objevit. Podle časopisu The Wall Street Journal společnost Google vystavila nepravdivé informace u 0,1–0,25% všech dotazů. Jedná se o dvě miliardy vyhledávání ročně.

Google každý rok provádí stále více úprav ve vyhledávacích algoritmech, a dosahuje tak přísného filtrování nežádoucího obsahu. V roce 2010 provedl Google více než 500 aktualizací, v roce 2017 se tento počet zvýšil na 2400 a v roce 2018 – až na 3200.

V poslední době The Wall Street Journal zjistil, že Google v programu s názvem Project Nightingale tajně shromažďuje zdravotní záznamy milionů Američanů a následně hodlá spustit lékařský vyhledávač. Přitom Američané o tom nic nevědí.

Přední dceřiná společnost Google Android za 12 let existence vytvořila nejoblíbenější operační systém na světě pro mobilní zařízení a vážně posílila pozici společnosti Google na globálním trhu. Nejprodávanější gadgety se dnes už v továrně vybavují komplety Google a YouTube, které je rovněž ve vlastnictví společnosti Google, tudíž pro majitele iPhonů neexistuje prakticky žádná alternativa.

Ministerstvo pravdy

V roce 2013 švédští lingvisté přidali do slovníků nové slovo – Ungoogleable, což znamená odkaz, který Google prostě nevydá. V srpnu 2014 si stěžovala dokonce i BBC, že Google odstranil ze svých webových stránek řadu jejích odkazů.

Šetření The Wall Street Journal bylo zveřejněno den poté, co 50 amerických generálních prokurátorů oznámilo, že rozšíří své antimonopolní vyšetřování na vyhledávací platformu Google Android. Toto vyšetřování bylo zahájeno loni americkým ministerstvem spravedlnosti, ale existuje jen malá šance, že bude dovedeno do konce.

Pokud se mám vyjádřit v intencích románu 1984 George Orwella, potom společnost Google se dnes změnila na informační monstrum vystupující jako Ministerstvo pravdy a nástroj diktatury Velkého bratra.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky