Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Letitý problém s obludnou manipulací voličskou veřejností v aktuální podobě: Předvolební debaty České televize s otevřenou arogancí nerespektují rovný přístup k politickým stranám

Letitý problém s obludnou manipulací voličskou veřejností v aktuální podobě: Předvolební debaty České televize s otevřenou arogancí nerespektují rovný přístup k politickým stranám

25. 9. 2013

Tisk článku

Redakce Protiproud Metoda, kterou k výběru účastníků předvolebních debat zvolila Česká televize, je opět dramaticky nespravedlivá a manipulativní. Téměř neuvěřitelné a nové však je otevřené přiznání této manipulace. Kritériem k výběru účastníků televizních diskusí prý bude „dosavadní politický význam politické strany a její činnost ve veřejném životě“. Kdo to bude posuzovat? Soudruh Moravec?

Přinášíme prohlášení Akce D.O.S.T., a spolu s ní věříme, že demokratická veřejnost bude proti těmto totalitním praktikám takzvané veřejnoprávní televize protestovat. Mnoho času nezbývá. Pokud takto pojatá televizní masáž skutečně proběhne, nadcházející volby nelze pokládat za svobodné a demokratické.

pp

Rovnost bez přívlastků

„Postoj, který Česká televize zaujala k prezentaci kandidujících stran a hnutí před nadcházejícími předčasnými volbami, je podle názoru Akce D.O.S.T. vážným narušením principů, na nichž spočívá statut média veřejné služby a může zpochybnit i samu regulérnost voleb. Pravidla předvolebního a volebního vysílání ČT zveřejněná 17. září 2013 (dále jen Pravidla) jsou skandálním pokusem o legitimizaci nerovného přístupu ČT k jednotlivým politickým subjektům, jež se voleb účastní. Bez ohledu na zásadu rovnosti před zákonem, jakož i na deklarovaný smysl a poslání veřejnoprávních médií, konstatují tato Pravidla údajnou nerovnost kandidujících politických stran a vydávají ji za oprávněné odůvodnění nerovného přístupu ČT k nim, který kodifikují a veřejně deklarují.

Princip odstupňované rovnosti

Za skandální považujeme zejména zavedení principu tzv. „odstupňované rovnosti“, které se v uvedených Pravidlech objevuje. ČT jej „vysvětluje“ takto (cit): „zásada odstupňované rovnosti znamená, že bude brán zřetel na politický a společenský význam kandidujících subjektů.“  Jelikož je zřejmé, že názory na „politický a společenský význam“ jednotlivých subjektů se nutně budou lišit, je takováto formulace zcela nepřijatelná. Na „orwellovský“ princip „odstupňované rovnosti“ v Pravidlech navazují další formulační a právní „perly“. V bodě třináct první části Pravidel např. čteme, že kritériem „je dosavadní politický význam politické strany a činnost ve veřejném životě.“ Nabízí se otázka, odkud plyne mandát ČT prezentovat v předvolebním čase divákům legálně působící politické strany jen na základě svého vlastního subjektivního hodnocení jejich „významu a činnosti“?

pp

Zvýhodnění v předvolebním boji

Opravdovým vrcholem nepřijatelné stranickosti ČT je ovšem deklarovaná podoba chystaných čtrnácti předvolebních debat. Do těchto debat budou totiž podle rozhodnutí ČT zváni pouze zástupci osmi subjektů! Jména těchto vyvolených stran, které budou dramatickým způsobem zvýhodněny v předvolebním boji, bude určovat průzkum, který provedou v jednotlivých krajích soukromé společnosti STEN/MARK a Median.

Porušení ústavního principu

Nejenže se jedná o porušení ústavního principu rovného přístupu ve volbách, ale zároveň se zde otevírá značný prostor pro korupci. Na základě čeho byly tyty agentury vybrány? A jaká je osobní provázanost vedení ČT na tyto agentury? To si veřejnost nemá nejmenší šanci ověřit. V daném případě jde ovšem o víc. O základní princip rovnosti politických stran, který musí být ze strany veřejnoprávního média za všech okolností dodržen. Průzkumy prováděné privátními společnostmi neposkytují dostatečnou záruku objektivity a nemohou být klíčem k tomu, jaký prostor jednotlivé politické subjekty na půdě veřejnoprávního média dostanou.

Zvůle vedení ČT

Proč není ČT schopna zajistit základní pravidla rovné předvolební prezentace, zůstává záhadou. Politických stran, které podaly kandidátní listiny ve všech krajích, a jsou tedy na stejné startovní čáře, je přitom pouze sedmnáct. Neexistuje žádný objektivní důvod, který by bránil tomu, aby se tyto strany za rovných podmínek podle předem stanoveného systému ve čtrnácti plánovaných televizních debatách vystřídaly. Jediným „důvodem“ je (z)vůle vedení ČT.

Vyvolené „super strany“

Kromě uvedeného zmiňují Pravidla ještě jeden pořad, kterým může ČT průběh voleb výrazně ovlivnit. 24. 10., tedy pouhé dva dny před volbami, se uskuteční závěrečná předvolební debata s předsedy tzv. „relevantních“ politických stran.  Počet účastníků diskuse bude teprve oznámen. Není přitom vůbec jasné, kdo bude „relevantnost“ těchto vyvolených „super stran“ vlastně posuzovat. Bude to generální ředitel ČT Dvořák osobně? Nebo snad moderátor Moravec? A měřítkem „relevantnosti“ budou opět průzkumy uvedených agentur?  O tom, že se tak znovu otevírají možnosti bezedné korupce snad ani netřeba hovořit.

Volby nebudou svobodné a demokratické

Akce D.O.S.T. proto vyzývá generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, aby ještě před tím, než odstoupí z funkce generálního ředitele, zjednal okamžitou nápravu a zajistil skutečně rovný přístup politických stran, ucházejících se o naše hlasy, do předvolebních debat. Pokud tak neučiní, bude mít on i celá ČT lví podíl na tom, že nadcházející volby do sněmovny nebude možné považovat za zcela svobodné a demokratické.

V Praze 25. září 2013

Mgr. Michal Semín, předseda

Mgr. Petr Bahník, místopředseda

Akce D.O.S.T.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky