Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Švejk v Afghánistánu: Co jsme se dozvěděli o vývozu demokracie od Haška? Tajné pravdy versus slavné Osudy. Bautanzel, Dub i Marek věděli svoje. Barevné grafy se skvělými výsledky. Kdo vyhrál tuto válku?

Švejk v Afghánistánu: Co jsme se dozvěděli o vývozu demokracie od Haška? Tajné pravdy versus slavné Osudy. Bautanzel, Dub i Marek věděli svoje. Barevné grafy se skvělými výsledky. Kdo vyhrál tuto válku?

20. 9. 2021

Tisk článku

Jan Lněnička srovnává zážitky Josefa Švejka se zážitky současných vývozců demokracie na zaostalý východ - a nachází mnoho paralel

Za Prahu naši vojáci bojovali zřejmě proto, abychom si všimli, že tupost vojenské mašinérie se nemění. Porovnání pasáží utajené zprávy, článků a rozhovorů o Afganistánu a Švejka. 

Listu Washington post se po třech letech soudů, podařilo získat utajené zprávy rozhovorů s lidmi z amerického Úřadu zvláštního generálního inspektora pro rekonstrukci Afghánistánu (SIGAR), který měl vyšetřovat, jak Spojené státy válku v této zemi vedly a jak se využily stovky miliard. Série článků vyšla v prosinci 2019.

Tajná pravda o Afghánistánu:

Během celé války američtí diplomaté, politici, generálové, a dokonce prezidenti vydávali o válce růžová prohlášení, o nichž věděli, že jsou falešná.

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války:

Jednoroční dobrovolník Marek jako historik bataliónu líčí úspěšné vojenské tažení: 

Na první pohled se zdá, že náš batalión jest ztracen, že nás rozsekají na nudle, když vtom dá hejtman Ságner tento rozkaz po našem bataliónu: ‚Bůh nechce, abychom tu zahynuli, prchejme!‘ Náš batalión dá se tedy na útěk, ale nepřátelská divize, která nás už obešla, vidí, že se vlastně na ni ženem, počne zděšené utíkat a padne bez výstřelu do rukou rezervám naší armády.

Tajná pravda o Afghánistánu:

Douglas Lute: „Chybělo nám základní porozumění Afghánistánu. Nevěděli jsme, co děláme. 

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války:

„Teď bychom potřebovali novýho Radeckýho,“ prohodil Švejk, „ten už byl vobeznámenej s tamější krajinou, ten už věděl, kde je slabá stránka Taliánů a co se má šturmovat a vod který strany. Vono to není jen tak lehký, vlezt někam. To dovede každej, ale dostat se vodtamtud, to je pravý vojenský umění. Když už člověk někam vleze, tak musí vědět vo všem, co se kolem něho děje, aby se najednou nevoctnul před nějakou šlamastykou, kerej se říká katastrofa

Tajná pravda o Afghánistánu:

Klasický příklad uvedl generál Douglas Lute: „Zúčastnil jsem se otevření nové policejní stanice v jakési bohem zapomenuté provincii. Pásku přestřihávaly obrovské nůžky, stanice měla skleněné průčelí a atrium. Jenže šéf policie neuměl otevřít dveře. Nikdy neviděl kliku, jaká na dveřích byla. 

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války:

Vyprávění účetního šikovatele pochodového praporu Bautanzela:

Nejhůř se pracuje s takovým národem, jako je tam, který neumí číst a psát a podpisuje se jenom třemi křížky.

Analýza: Jak USA vyzbrojovaly Kábul, až vyzbrojily Tálibán

Všude teď vyskakují snímky tálibánců v amerických uniformách a­ přilbách s přístoji pro noční vidění, kteří vyměnili staré otlučené kalašnikovy za zbrusu nové útočné pušky made in USA. Jiní drží americké granátomety, a­ dokonce koluje i video okružního letu „tálibánského“ vrtulníku Black Hawk. Jednoho z mnoha.

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války:

... zbytky slávy jely do vnitrozemí k opravám a k rekonstrukcím. Poručík Dub ovšem vojákům, kteří se kolem rozbitých děl a aeroplánů shromáždili, vykládal, že je to válečná kořist, a také zpozoroval, že kousek dál stojí opět ve skupině Švejk a něco vykládá. Přiblížil se tedy k tomu místu a slyšel rozšafný hlas Švejkův: „Aťsi se to vezme jak chce, je to přece jen válečná kořist. Vono je to sice na první pohled vošemetný, když tady někdo čte na lafetě K. u k. Artilleriedivision. Ale vono to bude asi tak, že to dělo padlo do rukou Rusů a my jsme si ho museli zas nazpět vydobýt, a taková kořist je mnohem cennější.

Čtěte ZDE: Úprk srabů: Jak dopadl v Kábulu boj za Prahu? Onkel Adolf by měl radost. Proč tak rychle padla loutková vláda USA? Oddechnutí pod Tálibánem. A kdo teď doučí negramotné Afghánky? Obvyklá potěmkinovská víska se zřítila

Tajná zpráva o Afghánistánu:

Důstojníci v poli věnovali nepřiměřené množství času chrlení barevných grafů hlásajících pozitivní výsledky. Nikdo se nesměl ptát, jestli grafy a čísla byly věrohodné nebo smysluplné.“

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války:

Schémata vynikajících a slavných bitev vojsk rakousko-uherské armády. Poznámkami a vysvětlivkami opatřil c. k. důstojník Adolf Biegler...

V schématech a nákresech plánů těch bitev nic se neměnilo. Všude nakreslil kadet Biegler obdélníčky na jedné straně prázdné, kdežto nepřítele znázorňovaly vyčárkované. Na obou stranách bylo levé křídlo, centr a pravé křídlo. Potom vzadu rezervy a šipky sem a tam. Bitva u Nördlingen stejně jako bitva u Sarajeva vypadala jako rozestavení hráčů na jakémkoliv fotbalovém zápase při zahájení hry a šipky, kam má ta která strana vykopnout míč. To také ihned napadlo hejtmana Ságnera, který se otázal: „Kadete Bieglere, vy hrajete fotbal?

V roce 2018 prohlásil vrchní velitel ozbrojených sil prezident Miloš Zeman:

Mohu říci, že u Kábulu se bojuje za Prahu, a že je to v hlubokém národním zájmu České republiky.“ Reagoval tak na pochybnosti o zapojení ČR do alianční operace Rozhodná podpora (Resolute Support), které zaznívaly po nedávné smrti tří českých vojáků.

Poslední slova románu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války:

„S okresním hejtmanem jsme vždy říkávali: Patriotismus, věrnost k povinnosti, sebepřekonání, to jsou ty pravé zbraně ve válce! Připomínám si to zejména dnes, když naše vojska v dohledné době překročí hranice.“

Rozhodnou podporu (Resolute Suport) vyhráli ti, kdo si včas koupili akcie firem jako Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon a dalších: právě oni vydělali za dvacet let pohádkové jmění. Afghánský „lid“ za těch dvacet let moc nevydělal.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky