Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Jakub, Nora a Čína: Jaký je rozdíl mezi propagandistou a blbcem? Na Kavčích horách by se měli zamyslet. Osobní postoje moderátora? Dvojí metr normou. Proč to stále financujeme? Ein Volk, ein Reich, eine Meinung!

Jakub, Nora a Čína: Jaký je rozdíl mezi propagandistou a blbcem? Na Kavčích horách by se měli zamyslet. Osobní postoje moderátora? Dvojí metr normou. Proč to stále financujeme? Ein Volk, ein Reich, eine Meinung!

23. 2. 2022

Tisk článku

Petr Štěpánek se znovu zamýšlí nad nešťastnou rolí České televize v naší společnosti a ukazuje na její typické "neveřejnoprávní" excesy

Tak už se nám také Nora Fridrichová přidala k Jakubu Železnému a ve svém pořadu 168 hodin hrdinně vykřičela, že olympijské hry se letos uskutečnily v „totalitní komunistické Číně“. Jestli se mě ptáte, zdali mi to vadí stejně jako u Železného, odpovídám, že vůbec ne. 

Proč? Protože magazín 168 hodin není zpravodajství, nýbrž publicistický pořad, který je tu od toho, aby v něm zaznívaly názory. A když Nora Fridrichová chce být pro jedny za hrdinku, která to té Číně opravdu, ale opravdu nandala, a pro druhé pro změnu za blbku, která z obrazovky prezentuje pitomosti, je to její věc. Má na to právo. 

Jiná věc ovšem je, zdali propagandistická dezinformační Česká televize nabízí v rámci své publicistiky také jiné názory, než jsou pouze ty Nořiny, aby si divák mohl svůj výsledný úsudek vytvořit sám. A tady už problém je, neboť propagandistická dezinformační Česká televize dává prostor pouze jednomu pohledu na svět, pouze jedné ideologii, pouze jednomu politickému názoru.

Za zmínku stojí rovněž argumentační nepoctivost Železného, Fridrichové a naprosté většiny jejich ideologicky předpojatých fanoušků. Bavíme se totiž o dvou věcech, které spolu nijak nesouvisejí, leč oni je míchají dohromady. Jedna věc je, jak to v Číně opravdu je, jaký tam mají systém, jaký tam vládne režim a jaká adjektiva je správné pro je ho charakteristiku používat, přičemž na to dozajista mohou být různé názory, ale druhá věc je, jaká pravidla mají moderátoři zpravodajských pořadů veřejnoprávní televize dodržovat při svém vystupování před kamerami.

A zatímco na to první mohou být rozličné názory, říká se tomu pluralita, v tom druhém bychom se příliš lišit neměli. Veřejnoprávní obrazovka tu totiž opravdu není od toho, aby z ní každý moderátor zpravodajství trousil své osobní názory, jako by to byl jeho osobní blogísek a jako by všichni diváci byli zvědaví ausgerechnet na to, kterak si Jakub vylévá do éteru své ideologické srdíčko. To ať si provozuje někde na svém facebooku, twitteru nebo osobním blogu, ale ne za peníze televizních poplatníků na veřejnoprávní obrazovce.

Čtěte ZDE: ČT a Peking: Pokračujeme v bohapusté propagandě. V čem jsou žvásty Železného nezákonné? Stále si to ještě platíme. Dojde lidem trpělivost? Čína taková a Čína maková

Největší tragédií ovšem je, že propagandistická dezinformační Česká televize namísto toho, aby sebestředného a zjevně psychicky ne zcela ukotveného Jakuba umravnila, jeho nepřijatelné zneužívání veřejnoprávního zpravodajství hájí. Slovy ředitele zpravodajství Zdeňka Šámala, prý jde pouze o osobní postoj moderátora. No, nevím. Pokud pan ředitel zpravodajství žije v iluzi, že veřejnoprávní televize je tu od toho, aby z její obrazovky každý moderátor zpravodajství plácal své osobní postoje, myslím, že by bylo mnohem lepší, kdyby ředitelem zpravodajství nebyl. 

Já bych naopak od skutečně veřejnoprávní televize očekával, že namísto obhajoby poklesků svého zpovykaného moderátora zařadí do vysílání analytický pořad, který zevrubně a ze všech stran rozebere, jak to v té Číně, kde sice opravdu vládne komunistická strana, ale která zároveň velice úspěšně praktikuje dravý kapitalismus, opravdu je. A pokud chce propagandistická dezinformační Česká televize kteroukoli zemi pranýřovat za její porušování lidských a občanských práv, neměla by tak činit selektivně, ale měla by měřit všem stejně.

Zvonku to totiž vyzerá, že Čína je na paškále především proto, že jiná světová mocnost s ní aktuálně vede obchodní válku a také abychom mohli bagatelizovat, retušovat a zametat pod koberec nepravosti jiných zemí včetně těch z našeho vlastního civilizačního prostoru. Ale proč se zabývat našimi vlastními problémy, když můžeme řešit Čínu, že? To má přece logiku. Jak jednoduché.

Možná by rovněž neškodilo, kdyby se na Kavčích horách zamysleli nad tím, zdali je normální nálepkovat různými přídomky pouze některé země, pouze některé politické strany a pouze některé politiky. Dokud to neudělají, nezbývá nám ostatním než Českou televizi označovat jako propagandistickou a dezinformační. Pak ovšem ale neexistuje jediný důvod, proč bychom se měli jakkoli podílet na jejím financování. Je přece naprosto nelogické, abychom si platili něco, co nám ve skutečnosti škodí.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky