Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Antiutopie v praxi: Plíživé uchvácení internetu pazoury mediokracie. Sbohem svobodný internete... Vítej veřejný „sociálnete“!

Antiutopie v praxi: Plíživé uchvácení internetu pazoury mediokracie. Sbohem svobodný internete... Vítej veřejný „sociálnete“!

11. 11. 2013

Tisk článku

Redakce Protiproud připomíná, že Spanilý nový svět bude skrze internet brzy pevně ovládat naše životy. Stačí „kontrarevolucionářům“ nemít facebook?

Ach, to byly časy! Vzpomínáte? Když internet býval ještě svobodný. Když uživatel přišel na webovou stránku o nějakém filmu, přečetl si článek a dole pod svým pseudonymem napsal komentář. Nemusel psát své jméno. Mohl si vymyslet emailovou adresu. Klasicky: ,,někdo@něco.cz" a šup!  Komentář byl vložen.

Projekt CIA? 

Pak se ale něco stalo. Něco, co odstartovalo socializaci internetu. Něco, co pozměnilo podstatu nedotknutelného individuálního názoru na veřejný, sociální názor, monitorovaný korektností hlavního proudu. Něco vám povím... Já tedy nebudu korektní a řeknu co si myslím!

PP

Existuje mnoho konspiračních teorií o tom, že facebook je projekt CIA. Nevím, jestli je na tom něco pravdy, ale ani to není podstatné. Podstatné je, co facebook jako největší sociální síť přinesl.

Všichni tam jednou skončíme...

Moc dobře si pamatuji otázky, jež padaly před šesti sedmi lety... ,,Máš facebook? Dáš mi kontakt na facebook? Jsi na fbčku? Máš fí-bí-čko?" Z toho často vznikaly situace, že jsem automaticky odpovídal dopředu na nepoložené otázky... ,,Ano, mám se skvěle a ne nemám facebook, fbčko či fí-bí-čko - jestli se budeš ptát!"

Samozřejmě, že podobné každodenní otravné zkušenosti mě naopak držely od této sociální sítě dál. Ale jak řekl Mark Zuckerberg: ,,Je jedno, jestli teď máte facebook nebo ne. Stejně tam všichni jednou skončíte..." A tak jsem tam nakonec také skončil. Asi jako každý.

Konec svobodného rozhodování 

Samozřejmě zpočátku to bylo zajímavé. Nová koncepce vnímání internetu jako sociální sítě, kde veřejně publikujete své myšlenky, měla svá pozitiva. Zejména potom v možnostech facebooku, které doposud jiná aplikace nenabízela. Mohli jste aktivně komentovat a ,,lajkovat" a zároveň jste byli anonymní, pokud jste si to správně nastavili. Ale to bylo předtím... Jak je to dnes? Doba se změnila. Cokoliv dnes ,,lajknete" či okomentujete, tak je viditelné pro vaše přátelé. Ono už to nejde jako dřív nastavit - být pan Inkognito - bohužel to má zřetelný vliv na vaše svobodné rozhodování. Vysvětlím Vám jak. 

Představte si situaci... Jsou nové prezidentské volby a ve finále máme dva kandidáty. Média - televize, noviny, internetové deníky - hlavního proudu jsou na jedné vlně a chtějí jednoho konkrétního kandidáta. Co se stane? Ve všech médiích se budou objevovat dehonestující informace o  tom druhém, mediálním světem zavrhnutém kandidátovi.

Co udělají lidé? Většina z nich čte nějaké ty noviny hlavního proudu a zejména u nás mají všechny stejnou ideovou notu - ať už více či méně - tak zobrazují jeden konkrétní myšlenkový proud. Ten se snadno přenese na většinu obyvatelstva, protože těch zdrojů o tom či onom prohřešku je mnoho, ale ve skutečnosti pochází ze stejných mozků. Takto se tvoří veřejný názor a ten se potom přenáší i na sociální sítě.

Prodloužená ruka mediokracie

Už víte, kam tím mířím? Pokud bude hlavní proud ovlivněn propagandou médií a to bude zcela určitě, tak vy, jako názorový deviant, budete mít problémy se – z obavy ze sociálního vydědění - vyjádřit. Bude se vkrádat ten pocit, že nemůžete zcela otevřeně projevovat své názory, jelikož nevíte ,,kdo se dívá".  Zejména pokud máte názory v nesouladu s mediální diktaturou. 

Je to tedy ztráta potřebného soukromí. Takto působí sociální média jako prodloužená ruka mediokracie.  Co by si Anička pomyslela o tom, kdybych okomentoval tuto novinku, když ona pořád sdílí opačné názory? Nenechám si to raději pro sebe? Nebudu raději konformní? Nebudu raději mlčet? Již jsem něco podobného od některých lidí slyšel!

Orwellova politická korektnost

Politická korektnost je pojem přicházející Orwellovské totality. Možná zatím ne tolik orwellovské, ale přesto v sobě skrývající onen dekadentní rozpor. Internet se pomalu a jistě mění a začíná se přizpůsobovat politické korektnosti v realitě. Protože není horší totality, než té, která je samovolně generována chováním a myšlenkami lidí.

Není potřeba viditelného tyrana nebo vlády nebo režimu. Režim se může tvářit jako demokracie, ale skutečnosti nemusí vůbec odpovídat. Pojem demokracie se po orwellovsku může snadno významově obrátit. Pro Aničku a další názorové a chuťové „ocasy“ tím, že viditelně projevíte svůj názor, naplníte všechny negativní konstelace, jež jim implementovala média pod pojmem protinázor. Jak se to bude dále vyvíjet?

Seberegulující masa

Podle trendu lze soudit mnohé. Například server Youtube(Google) nyní spustil službu "Google plus comments", kde mohou být všechny komentáře sdíleny pod vašim pravým jménem na sociální síti Google plus. Toto se dalo předvídat v okamžiku, kdy zrušili tlačítko "inbox", kde byly normálně odpovědi na vaše komentáře, zprávy atd. Nyní bude tato služba pozastavena a informováni můžete být pouze  přes mobil, email či sociální síť. Takže nás postupně tlačí k tomu, abychom komentovali přes svůj účet sociální sítě – přes své pravé jméno.

Samozřejmě jde především o útok na Facebook a závody o to, kdo bude více sociální. Co lze tedy předvídat? Postupně se budou ještě více rozšiřovat sociální pluginy po externích webových stránkách. Dost možná, že jednou zruší ono zaškrtávací tlačítko, které umožňuje nezveřejnit na svém profilu komentář z cizího webu. Možná také bude naprosto nutné každý profil legitimovat přes mobilní telefon, což už je nyní vyžadováno čím dál tím častěji. 

Budeme moci nakupovat přes sociální sítě. Budeme vyhledávat práci přes sociální sítě. Budeme studovat přes sociální sítě.  Samozřejmě vše veřejně. Ono nás to omrzí, drze vystupovat se svým osobním názorem, když sebe sama regulující a monitorující masa by nesouhlasila. 

Internet se postupně ze svobodného individualistického média změní na veřejný kontrolovaný socialnet.

Tento článek je převzat z blogu BezKorektnosti.

PP galerie autorů




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky