Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Média nás krmí „křehčenými kuřaty“ údajného složitého povolebního vyjednávání. Skutečnost „bez dochucovadel“: Vládnout bude firma Babiš & Bakala

Média nás krmí „křehčenými kuřaty“ údajného složitého povolebního vyjednávání. Skutečnost „bez dochucovadel“: Vládnout bude firma Babiš & Bakala

20. 11. 2013

Tisk článku

Adrian A. Wlczek uvádí na pravou míru nekonečný kolotoč mystifikací o aktuálním hitu české politiky, nad nímž se i Klement Gottwald v hrobě tetelí radostí

Těsně před volbami jsem na těchto stránkách napsal, že ať vyhraje volby kdokoliv, skutečným vítězem bude Andrej Babiš. Dnes by se tato věta dala parafrázovat: ať sestaví vládu kdokoliv, skutečným premiérem bude... Andrej Babiš.

Čtěte dále: Chceme v parlamentu původce nechutných gumových rohlíků a nestravitelných křehčených kuřat? Proč vysavač státních dotací luxuje preference

Zpráskaní vítězové

Vyjednavači ČSSD, která „utrpěla vítězství“, odcházejí z vyjednávání jako zpráskaní psi. Nedosti na tom, že  se sami neumí ani domluvit na tom, co vlastně chtějí prosadit, a z druhé strany je ostřeluje stále poměrně silné a navzdory médiím nerozprášené Haškovo křídlo. Babišovci, opilí oprávněným pocitem, že Sobotkova ČSSD je potřebuje jako sůl, jim s úsměvem škrtají jeden stěžejní bod jejich volebního programu (což byla beztak snůška populistických nesmyslů) za druhým. Za své tak zatím vzala i progresivní daň, za kterou by se dříve sociální demokraté do krve bili. Takhle obrovský ústupek jen dokazuje, v jaké že je „vítězná strana“ vlastně pozici.

PP

Ono se může zdát, že je to dobrá zpráva, ale čert vem progresivní daň - socialistická koaliční vláda Babiš + Bakala (neboť nic jiného se před našimi zraky nerodí) nám peníze sebere tak jako tak, jen si vymyslí jiný způsob. Třeba majetková přiznání občanů, na kterých už se vyjednavači shodli. Klement Gottwald se musí v hrobě tetelit radostí, a voliči socialistů, Babišů, Okamurů a komunistů (což vlastně jedno jest) taktéž. Zatím si totiž neuvědomují, že brzy může dojít i na ně.

Dohodu Bakaly s Babišem nejlépe ilustruje výmluvný pohled na titulní stránky Bakalových Hospodářských novin v posledních dnech. Jestli totiž některé médium přistupuje k Babišovi s doslova nečekanou mírou servility, tak to nejsou Lidové noviny, ani MF Dnes (byť ta se snaží, seč může), ale právě Hospodářské noviny. V tomto světle se zvlášť úsměvně jeví například novinářský exodus "hvězdičky" MF Dnes Jany Klímové, která utekla před Babišem do Respektu (vlastněného Bakalou). Zajímavé mimochodem je, že ačkoliv novináři se někdy snaží proti Babišovu mediálnímu impériu brojit (či to alespoň předstírají), to Bakalovo jim ani v nejmenším nevadí.

Hořké ropuchy a slabý premiér

Miloš Zeman s největší pravděpodobností dnes nebo zítra pověří Bohuslava Sobotku sestavením vlády. Jistě přitom spolkne hned několik hořkých ropuch, protože takový scénář si nejspíš dopředu nenaplánoval. To ještě vůbec neznamená, že Sobotka někdy ve Strakově akademii zasedne.

Ale i pokud se tak stane, budeme mít premiéra, proti němuž byl Petr Nečas, ten etalon premiérské slabosti, ještě učiněným Herkulem. Bude ostřelován nejméně ze tří stran: od Babiše, který si lepšího koaličního partnera a „premiéra“ opravdu nemohl přát (proto také nechal Haška ve svých a Bakalových novinách tak vymáchat, že by od něj pes kůrku nevzal, a udělal z něj exemplárního lháře - přičemž víme, že politici lžou novinářům pořád a nikdo z toho nic nedělá), od Haškova křídla ve svém poslaneckém klubu, a také od svých vodičů Zdeňka Bakaly a Radka Pokorného, kteří budou stále častěji (jak se bude vládnoucí ČSSD v čase ztrapňovat) přemýšlet nad tím, zda tuto loutku už jednou provždy neodložit do sklepení a nechat ji zapadnout prachem. Bakalovi a Babišovi novináři ho budou nejspíš ze začátku šanovat, ale nic netrvá věčně.

Sociální demokraté jsou v nelehké situaci. Na časy, kdy z pohodlí opozice pálili na neschopnou Nečasovu vládu, mohou už jen vzpomínat. Ví, že se jako strana řítí do pekel, v jakých se teď smaží ODS, a také tuší, že může dopadnout ještě mnohem hůř. Z programu neprosadí téměř nic, to už je teď jisté. Vmanévrovali se do sebevražedné koalice s neřízenými střelami, které mohou za pár měsíců či let dopadnout jako Věci veřejné, a odpovědnost ponesou především oni. Přestože, jak víme, sociálnědemokratičtí voliči odpustí své straně téměř všechno. Včetně vzájemného střílení mafiánů v jejích řadách, které před pár dni postoupilo do další fáze. Ale o tom snad zase někdy příště.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky