Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
První zahřmění: Začal soudný den pro Kyjev? Zničení teroristů po útoku na Kerčský most. Operace vypínač aktivována. Generál Surovikin jako signál změny. Bez infrastruktury je kyjevská junta v troskách. Co plánují USA se Zelenským?

První zahřmění: Začal "soudný den" pro Kyjev? Zničení teroristů po útoku na Kerčský most. Operace vypínač aktivována. Generál Surovikin jako signál změny. Bez infrastruktury je kyjevská junta v troskách. Co plánují USA se Zelenským?

10. 10. 2022

Tisk článku

Václav Danda komentuje dnešní útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a vojenská zařízení po celé zemi, která teroristickým útokem na Kerčský most překročila Rubikon

"Ještě jsme ani nezačali," zhodnotil nedávno Vladimír Putin stav na ukrajinské frontě. Možná teprve teď, po teroristickém útoku Kyjeva na Kerčský most, jsme svědky "začátku":

Déšť raket, který se snesl dnes v ranních hodinách na Kyjevem kontrolované území, zasáhl hlavně velitelská stanoviště a kritickou infrastrukturu ve více než 20 městech po celé zemi. Vladimír Putin ještě před zasedáním bezpečnostní rady prohlásil, že za útokem na krymský most stála ukrajinská tajná služba. To ostatně už předtím potvrdily i hlavní propagandistické kanály Washingtonu, jako je například NYT. Sotvakdo pochybuje, že Ukrajinci jsou dnes už kompletně řízeni z Washingtonu, takže i diverzní skupiny pro teroristické útoky jsou nepochybně koordinovány a řízeny z centrály CIA v Langley.

pp

Úplné zničení teroristů

Šéf Vyšetřovacího výboru Ruska Alexandr Bastrykin upřesnil podrobnosti: "Šlo o teroristický útok zaměřený na zničení kritické civilní infrastruktury Ruské federace, jehož autorem, vykonavatelem a objednatelem jsou ukrajinské speciální služby." Dodal, že do útoku byli zapojeni občané Ruska a cizích zemí, kteří při přípravě tohoto teroristického útoku Kyjevu pomáhali. Kamion s výbušninami se podle jeho zjištění před vstupem na území Ruska pohyboval v Severní Osetii a na území Bulharska, Arménie a Gruzie.

Zástupce šéfa Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv šel ještě o krok dál: „Reakcí Ruska na teroristický útok na krymském mostě může být jen úplné zničení teroristů. Zákazníkem a pachatelem zločinu je rozpadající se Ukrajina. Jde o sabotáž a teroristický čin spáchaný zločineckým kyjevským režimem. Všechny závěry z toho jsme již učinili. Reakcí Ruska na tento zločin může být jen úplné zničení teroristů - tak jak je to běžné všude ve světě. A to je také to, na co ruští občané nyní čekají,“ řekl Medveděv.

pp

Čtěte ZDE: Akce vypínač: Ruské rakety Kalibr ničí ukrajinskou elektrickou infrastrukturu. Města jsou ve tmě. Začala zimní fáze operace. Přesun ruské armády od Charkova na Donbas. Postará se Západ v zimě o mrznoucí Ukrajince? A o sebe?

V pondělí nad ránem jeho slova dostala první konkrétní podobu. Kromě velitelských center byla opět aktivována "Operace vypínač". Rakety ničily velké transformační stanice a další energetické uzly. Zásahy podle starosty Kyjeva Vitalije Klička utrpěly i budovy, které jsou součástí „kritické infrastruktury“ města. Stejné cíle byly zasaženy také v dalších městech. Například Charkov je nyní bez dodávek elektřiny a vody.

Nový velitel

Rakety zasáhly také kyjevské vlakové nádraží, odkud odjíždějí transporty se zbraněmi na donbaskou frontu. Výbuchy byly hlášeny také například z Dnipra, nebo ze Lvova. Raketovému útoku se druhou noc po sobě nevyhnulo ani Záporoží. Zničeny tam byly rozsáhlé obytné prostory ukrajinské armády a zahraničních žoldnéřů. Podle guvernéra Starucha bylo město během nočního útoku zasaženo celkem desetkrát.

Zhruba desítkou střel byl zasažen také Nikolajev. Rakety bombardovaly i Ternopol, Žitomir, Chmelnickij i Oděsu. Všude likvidovaly především kritickou infrastrukturu, hlavní elektrické uzly, vodárenské a vojenské objekty kyjevských i zahraničních jednotek.  

Čtěte ZDE: Západ zašel příliš daleko: Zabránil naší dohodě s kyjevským režimem. Dnes již NATO útočí i na naše území. Ochráníme milióny lidí na Donbasu. Mobilizace 1 % záloh. Máme dost prostředků, abychom se Západu ubránili - jako vždy v historii

Nejde však jen o demonstrativní odvetu za teroristický útok na Krymu. Změněná dynamika rozhodně souvisí i s víkendovou výměnnou hlavního velitele speciální vojenské operace. Prezident Putin jmenoval do jejího čela armádního generála Sergeje Surovikina, což podle všech komentářů v Rusku i na Západě bude mít pro další průběh ukrajinské operace dalekosáhlé důsledky. Je pravděpodobné, že kyjevská junta pocítí Surovikinovo velení podobně intenzivně,  jako je pocítili Západem podporovaní islamisté v Sýrii.

Surovikin jako meč pomsty

Surovikin je znám jako velmi tvrdý velitel, který se nerozpakuje odvolávat a trestat i selhávající důstojníky. Ze všech ruských velitelů má v boji nejnižší ztráty a nejlepší výsledky. Vyznamenal se v Čečensku, a hlavně v Sýrii, kde v roce 2017 během krátké doby zvrátil průběh války. Na Ukrajině velel brilantním operacím – stažení od Kyjeva a několika obkličovacím operacím na Doněckém bojišti. Je znám tím, že neplýtvá krví svých vojáků. Nepřítele ničí bombardováním a v kotlích. Pro skvělé využívání letectva v Sýrii byl jmenován velitelem ruského letectva a kosmických sil. A ještě něco je docela podstatné: poprvé bude mít ruská armáda na Ukrajině jednoho velitele.

pp

Čtete ZDE: Po referendech všechno jinak: Napadení Doněcka, Luhanska, Záporoží a Chersonu by znamenalo útok na Rusko. Hra na kočku a myš skončila. Rumuni, Poláci a Maďaři roztrhají Ukrajinu na kusy. Zlikviduje Západ Zelenského?

Surovikin přichází ve chvíli kdy na ukrajinských frontách dochází k mírným změnám: Demonstrativní ukrajinský protiútok slábne, a ruská armáda přebírá iniciativu. Útočí na široké frontě, což nerad přiznává i ukrajinský generální štáb. Ruské jednotky útočí u Arťomovsku, Bachmutském, Vyjemce, Zajcevě, Krasné Gore, Majorské, Ozerjanovce, Veselém, Kamence, Pobedě, Nevelském, Novomichajlovce a Ternových Podách.

Útok na Kerčský most však zjevně otevřel novou kapitolu bojů. Zdá se, že Medveděvova slova o tom, že pokud Ukrajina napadne Kerčský most, bude to pro Kyjev znamenat soudný den, nejsou daleko od pravdy. Pokud Surovikin před zimou "vypne" větší část Kyjevem ovládané Ukrajiny, fakticky tím zlikviduje také iniciátory těchto útoků. To bude mít za následek fatální ohrožení nejen pro špičky tajných služeb, armádní elitu a celé vedení kyjevské junty - ale osobně i pro loutkového prezidenta Zelenského.

Rozpaky nad Zelenským

To že spojené státy dávají částečně od Zelenského ruce pryč, nasvědčuje i článek německého listu Junge Welt, který píše o rozladění Washingtonu nad některými prohlášeními Zelenského směřující k preventivním úderům vůči Rusku: „Repertoár těch, kteří jsou v Kyjevě u moci od roku 2014, zahrnoval neustálé pokusy o morální vydírání jejich vlastních sponzorů na Západě. Ocas se snažil vrtět psem.“ 

Čtěte ZDE: Zničení plynovodů: Klasický odporný akt státního terorismu USA. Tentokrát nejen proti Rusku, ale i Evropě. Dement Biden splnil své výhrůžky. Námořnictvo cvičilo na místě výbuchu. Washington cynicky knokautoval státy EU. Zachrání se tím?

Podle listu se nyní ve vztazích mezi Ukrajinou a USA tiše rozevírá trhlina. Ukázalo se to minulý týden, kdy Zelenskij vyzval k urychlenému vstupu Ukrajiny do NATO. „Kyjev okamžitě dostal odpověď v duchu „oko za oko“. CNN i New York Times totiž vzápětí informovaly, že to byla právě Ukrajina, kdo nařídil a zorganizoval vraždu ruské reportérky Darii Duginové. Největší hrozbou pro ukrajinského prezidenta je klid na frontě. Je-li tomu tak, pak jeho nezodpovědné výzvy vyplývají ze zoufalství, přičemž to, co říká, je jednoznačně zločinné,“ uvádí Jung Welt.

Tyto - donedávna nepředstavitelné - reakce v západních režimních médiích ukazují na stále zoufalejší pozici kyjevské junty u jejích protektorů. A množící se teroristické útoky zjevně bez posvěcení Washingtonem signalizují, že junta začíná propadat panice. Ani washingtonští jestřábi příliš netouží riskovat jadernou válku, v níž by nepadla jen Evropa, ale také Spojené státy. Není vyloučeno, že pouze čekají na výsledek listopadových voleb do Kongresu - a pak, lhostejno jakou metodou a zdůvodněním, fakticky hodí Zelenského přes palubu.

Je ovšem jasné, že také on si to uvědomuje. Co do té doby ještě stačí zničit či vyvolat, je otázkou, na kterou není jednoznačná odpověď. Tu zná momentálně asi jen prezident Putin, ministr obrany Šojgu a nový velitel Surovikin.

Dnes jsme zaslechli první zahřmění. Je pravděpodobné, že Rusové, Putinovými slovy, "právě začínají..."

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky