Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Zničení amerického dronu u Krymu: Ruská SU 27 zamotala hlavy US hráčům videoher. Pro USA je válka hra. Rusko ji má v genetické paměti. Putin obrátil sílu Západu proti  němu. Vždy o krok napřed. Pentagon sklopil uši a mění trasy

Zničení amerického dronu u Krymu: Ruská SU 27 zamotala hlavy US hráčům videoher. Pro USA je válka hra. Rusko ji má v genetické paměti. Putin obrátil sílu Západu proti němu. Vždy o krok napřed. Pentagon sklopil uši a mění trasy

25. 3. 2023

Tisk článku

Julian Macfarlane se vrací k pádu amerického špionážního dronu u pobřeží Krymu, vyvrací mediální báje kolem jeho "sestřelení", ale především z této epizody dovozuje daleko širší souvislosti v bortící se válce Spojených států a jejich "ocásků" z NATO proti Ruské federaci vedené znalcem východních bojových umění

Před několika dny (14. března) havaroval u Krymu americký bezpilotní letoun Reaper. Byla kolem toho pár hodin senzace, ale pak v západních médiích vše rázem utichlo. Američané také jen zlostně zavrčeli - a dál už mlčí jako zařezaní. Proč, když ztratili svou nejmodernější chloubu?

Tento elektronický pták, o kterém se hodně píše, je totiž jedním z těch předražených a přeceňovaných příkladů technologických zbytečností, které Spojené státy vydávají za symbol vojenské převahy ve vzduchu. Takový ten hodně adorovaný "wunderwaffen", který ovšem přivádí americkou válečnou ekonomiku na mizinu.

Když dron spadl, nacházel se v zakázané oblasti pouhých 60 kilometrů od Krymu s vypnutým transpondérem (odpovídačem). Transpondér umožňuje pozemním radarům identifikovat narušitele jako přítele nebo nepřítele a vzhledem k nově nastaveným ruským pravidlům, a prohlášení oblasti za zakázanou, by Rusové byli oprávněni dron sestřelit.

USA sestřelily bez váhání civilní letadla plná cestujících, jako třeba íránský let 655, a přitom měly mnohem menši záminku. Místo toho však Rusové poslali dva letouny Su 27, aby jej nejprve identifikovali. Dron sice spadl, ale nebyl sestřelen. Západní mediální dav samozřejmě přispěchal s lynčováním Rusů. Pro nezasvěcenou veřejnost to stačilo, realita je však - tak jako skoro ve všem, co se dnes týká Ruska - zcela jiná.

Co se určitě nestalo

Ačkoli Američané s největší pravděpodobností mají videozáznam celého incidentu, nezveřejnili celý záběr, pouze několik sekund, kdy se jeden z letounů Su-27 přibližuje ve stoupání zezadu a vidíme, že odhazuje palivo, což je standardní praxe k odlehčení letounu před střetnutím s protivníkem.

Část videa pořízeného z amerického dronu, jenž zveřejnil Pentagon

Médiím se ale líbila představa nemotorných zoufalých Rusů, kteří narážejí svým Jakem do Heinkela. Ačkoli Rusové za druhé světové války v některých situacích takové údery prováděli - stejně jako Japonci, ostatně i Britové a dokonce i Američané - tato riskantní taktika často vedla ke ztrátě letadla i posádky.

Je absolutně nemyslitelné, že by se Su 27 pokoušel „uříznout“ ocasní rotor dronu, protože k tomu by musel použít svou příď, která je plná choulostivé elektroniky, nebo křídla, která obsahují palivo. Každý z těchto manévrů by mohl vést ke ztrátě velmi drahého letadla a jeho ještě dražšího pilota. Použití letadla jako beranidla tedy můžeme vyloučit.

Vypouštění paliva určitě ne

Média mají slabost pro zlaté sprchy, jak jsme mohli vidět v případě Steeleova spisu o Trumpovi a Pentagonu. Vypouštění paliva na vzdušného protivníka je vojenským ekvivalentem tohoto případu - jakousi perverzní nebezpečnou leteckou zábavou.

pp

Su27 byl navržen pro supermanévrovatelnost

V boji stíhaček proti stíhačkám se však tato taktika nepoužívá. Su 27 podle všeho odhazuje palivo při přiblížení, nikoli proto, aby dron poškodil. Bylo vypuštěno relativně daleko za dronem a rychle se rozptýlilo - jak je jasně vidět z videa. Pilotovým cílem bylo zlepšit své manévrovací schopnosti kvůli nízké rychlosti cíle a umožnit tak bezpečné přiblížení.

Ačkoli tento dron může nést rakety a bomby pro bojové operace, jeho primární úlohou je špionážní průzkum  ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance). Je proto navržen na vytrvalost a vyčkávání na velkou vzdálenost. Je zřejmé, že pro tento výkonnostní profil existují kompromisy – nízká rychlost, dlouhá křídla jako u kluzáku, velká zásoba paliva. Reaper prostě není letoun pro přímý boj - a tak není stavěný na nějaké složitější manévry.

pp

Piloti Su 27 versus hráči videoher

Pokud by Reaper nesl na palubě nějakou munici, Su 27 by jej oprávněně sestřelily. Ale on žádnou neměl, takže ho nesestřelily. Kdyby to byl ruský dron s vypnutým odpovídačem, který by prováděl průzkum ISR v oblasti, kterou Američané označili za bojovou zónu mimo běžný letecký provoz - v blízkosti důležité vojenské základny - US Air Force by ho rovněž bez dlouhého přemýšlení okamžitě zničily.

V tomto případě bylo prioritou Su 27 dron především odehnat. Pokud se se ho mohli zbavit tím, že ho donutili k manévrům, na které nebyl stavěný, tím lépe. Proto se pravděpodobně s letounem fyzicky nestřetli – dostali se jen do palebné pozice za ním, nebo se k němu přiblížili čelně – a operátor dronu sedící kdesi daleko v Americe se pilotům Su 27 snažil vyhnout a uniknout. To provozovatelé dronů ovšem neumějí. Nejsou to piloti vycvičení pro boj vzduch-vzduch, jsou to v podstatě hráči videoher.

pp

Svatebčané v Afghánistánu se nebránili

Putinova taktika bojových umění

Ruští piloti jsou vycvičeni na velmi vysoké úrovni, aby dokázali využít všech možností svých letadel. A snadno mohli nezkušeného operátora dronu přimět k neobratné přehnané reakci. Myslím, že Rusové věděli, co dělají.

Výsledkem byla velmi šťastná „nehoda“. Rusové dali USA elegantně najevo, že už nemohou diktovat pravidla. Je v tom ale také ještě další varování pro Američany. Vladimír Putin jako expert na judo a bojové sambo zjevně rozumí strategickým pákám. V těchto bojových uměních je jednou ze základních technik využít váhy a hybnosti protivníka - a obrátit ji proti němu. Jinými slovy, s vynaložením relativně malé námahy a síly učiníte protivníka bezmocným.

Lze to odečíst (pro vnímavé, což generálové USA a NATO zjevně nejsou) z celého průběhu Západu proti Rusku: Putin nespěchá. Zelenského režim ničí postupně. Vidíme to stejně tak na neúspěchu západních sankcí (které se nakonec drtivě obracejí proti vyhlašovatelům), postupné vojenské převaze ve výzbroji, stupňující se veřejné podpoře doma, kterou umocňují občasné záškodnické útoky na ruské území s využitím amerických zdrojů - a stupňujících se amerických ekonomických neúspěších. Rusko bez větší námahy Západ rozkládá - respektive Západ se vlastní mohutně vynaloženou silou rozkládá sám - a Rusko má s každou další americkou operací víc a víc navrch.

Příliš drahé na to, abychom o něj přišli

USA nyní stále více vyrábějí zbraně, které jsou příliš drahé na to, aby se ztrácely. U dronu Reaper jsou uváděny různé náklady. Obvykle uváděnou částku experti považují za zbytečně vysokou, nejméně dvakrát vyšší, než stojí F16.

Když se v dubnu 2021 australská vláda zajímala o nákup 12 letounů MQ-9 Reaper, americké ministerstvo obrany sdělilo částku 1,651 miliardy dolarů, za jeden MQ-9 Reaper spolu s příslušným vybavením a zásobami. Ano, čtete správně: 1,651 miliardy dolarů! Kolik za tyto peníze vyhodíte do vzduchu svatebních oslav vesničanů?

 

Nově v pondělí: Nepodvolení na čaji v Protiproudu aneb česká Tea Party - 27. 3. 2023 od 18:00 v přímém přenosu 

Rusové právě Američanům názorně předvedli, že superdrahé stroje jako je Reaper, jsou užitečné pouze proti zemím bez moderní armády - respektive finanční zdrojů na její pořízení. Ano, mohou dlouhé hodiny létat v poměrně velkých výškách, ale jsou pomalé, neobratné a snadno zjistitelné radarem. Ano, mohou rozstřílet afghánské či africké děti – ale nepřítel na úrovni rovnocenného protivníka je může bez výstřelu sundat, kdykoli si usmyslí.

Vzhledem k tomu, že aktuálně i operátoři bezpilotních letounů z armád NATO houfně odcházejí, RAF už skutečně nabírá jako operátory Reaperů i hráče videoher podle náborového hesla: Berte je, dokud jsou mladí.

Válka je pro USA hra. Že nelidská? No a co? Pak, když se virtuální realita stane skutečností, je to pro ně šok. Pro Rusy a Číňany je však válka skutečná od samého počátku. Mají s ní nezapomenutelné historické zkušenosti. A proto dělají vše, aby se jí vyhnuli. A když se to nepodaří, vědí, do čeho jdou. 

Ale Američané jsou zase mistři v počítání dolárků. A jak již řečeno, dron Reaper je velmi drahá souprava se všemi nejnovějšími doplňky. Takže pokud se Rusům podaří dron vyprostit, je to bonus - mnohamilionový dar od strýčka Sama, respektive Joea. Samozřejmě je na dně Černého moře, (což bude vyžadovat hlubší potápění než vyhodit plynovod Nord Stream do vzduchu, tak, jak to udělali Američané).  Je to trochu jako pátrání v kontejnerech po počítačových součástkách, které lidé vyhazují. Ale pokud máte motivaci, nakonec je získáte.

Idiot rozumuje

Generál Mark Milley, šéf sboru náčelníků štábů, se vyjádřil, že pochybuje, že by Rusové mohli něco najít. Je to 5000 stop pod hladinou, rozumuje Milley, který je zodpovědný za debakl stažení USA z Afghánistánu a nepatří zrovna mezi hvězdy sboru náčelníků štábů. Trump ho ostatně svého času nazval idiotem.

Podle zdrojů, které mohou, ale nemusí být správné, Rusové již detekovali dron ve dvou kusech v hloubce 850 až 900 metrů pomocí robosondy. Pro Rusy je důležitá především příďová část. Je to samostatná, jednodílná jednotka, v níž se nachází všechna supermoderní elektronika, obvykle dobře utěsněná a izolovaná, aby odolala povětrnostním vlivům i změnám atmosférického tlaku.

pp

Ponorka ARS-600

Jak na poklad?

Pro Rusy existuje několik způsobů, jak dostat vrak letounu z hluboké vody u Krymu. Jako nejefektivnější se jeví použití miniponorky ARS-600. Ta je určena k vyhledávání, zkoumání a vyzdvihování různých podvodních objektů z mořského dna, k udržování životních aktivit posádek v havarovaných ponorkách a také ke spojení jiných záchranných zařízení s havarovanými ponorkami.

Ponorka ARS-600 má dvoutrupou konstrukci a lze ji ovládat z kteréhokoli z trupů. K navigaci a komunikaci slouží sonarové systémy. Ale i kdyby Rusové nakonec nedostali z hlubin Černého moře vše, co chtějí, jsou zase o krok napřed – stejně jako na Ukrajině ve válce proti USA a jejich křoví z NATO.

Po ztrátě letounu za 32 milionů dolarů Američané tento týden oznámili že změnili letecké trasy svých dronů nad Černým mořem, a budou se napříště držet v uctivé vzdálenosti od Krymu, jak Rusko požaduje. 

Autor je americký strategický analytik.

Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky