Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Alternativa navrhuje alternativu: Ligu suverénních evropských národů. Hlavní trumf vlastenců do voleb? Národovci v Německu, Rakousku a Maďarsku rychle posilují. Partnerem je jim u nás jen SPD. Budeme jako obvykle zbaběle poslední?

Alternativa navrhuje alternativu: Ligu suverénních evropských národů. Hlavní trumf vlastenců do voleb? Národovci v Německu, Rakousku a Maďarsku rychle posilují. Partnerem je jim u nás jen SPD. Budeme jako obvykle zbaběle poslední?

27. 7. 2023

Tisk článku

Pavel Kopecký přináší zprávy z Německa a dalších evropských zemí, kde se rok před volbami do EP začíná pod vedením německé AfD vytvářet alternativa usilující o rozpuštění EU a její nahrazení volným sdružením spolupracujících suverénních národních států

Národovecká Alternativa pro Německo (AfD) se chystá učinit z řízeného rozpuštění EU jeden ze svých hlavních programových cílů pro blížící se volby do Evropského parlamentu (EP). Její lídr Tino Chrupalla označil v této souvislosti maďarského premiéra Viktora Orbána za jednoho ze svých hlavních spojenců.

pp

Nedemokratická, bez legitimity

Ve svém návrhu volebního manifestu pro volby do EU, který se má schválit na stranické konferenci 29. července, AfD vyzývá k "řízenému rozpuštění panovačné EU". „Požadujeme reset Evropy, abychom mohli využít potenciálu národních států a obnovit most na východ,“ řekl pro EURACTIV Chrupalla, spolulídr AfD. EU je "jen hospodářský prostor, a měla by jím zůstat," dodal.

Evropská unie podle něj "přebírá národní kompetence, aniž by mohla nahradit národní stát", a zároveň není dostatečně demokratická, protože Komise nemá dostatečnou legitimitu. Chrupalla také uvedl sankce EU vůči Rusku jako nejlepší příklad nelegitimnosti EU, přičemž řekl, že "nejsou v zájmu občanů" a vedou k růstu inflace a recesi.

AfD místo toho navrhuje nahradit EU „novým evropským hospodářským a zájmovým společenstvím, Ligou evropských národů“. Návrh AfD, který by fakticky vedl k vystoupení Německa z EU, je dlouhodobým postojem strany, která původně požadovala zrušení měnové unie. Již v posledních volbách do Bundestagu AfD vedla kampaň za úplné rozpuštění EU.

pp

Čtěte ZDE: Raketový nástup Alternativy v Německu: AfD dosáhla v průzkumech historického výsledku 22 % a šlape na paty první CDU. Vláda neřeší klesající mzdy, inflaci ani migraci, ale jen podporu Ukrajině. Prezident Steinmeier couvá. Kdy u nás?

Liga evropských národů

Od té doby se však pozice mnoha jejích národoveckých sesterských stran v politické skupině EU Identita a demokracie (ID) výrazně zmírnily. Například vlastenecká strana Marine Le Penové Rassemblement National (Národní shromáždění ) ve Francii už téměř upustila od myšlenky rozpustit EU a místo toho prosazuje zásadní reformu bloku – což je ovšem podle AfD nemožné.

Podobně i národovecká Liga Mattea Salviniho v Itálii se v současnosti snaží stát reprezentativnější a zároveň vytvořit široké spojenectví se středopravými silami pro nadcházející volby, přičemž ovšem pomalu opouští své radikální euroskeptické myšlenky.

Chrupalla je však optimistický, že by se rozpuštění EU mohlo uskutečnit, a sází na vlastenecké strany v Rakousku a Maďarsku.

"Vyhlídky (pro realizaci návrhu) jsou dobré, protože globální trend jde v náš prospěch," říká Chruppala. Rakousko i Maďarsko by byly pro AfD ideálními partnery a přirozenými spojenci. "Středoevropská spolupráce s Maďarskem a Rakouskem má pro Německo zásadní význam," řekl Chrupalla a dodal, že Orbán "již nyní ukazuje, že lze v Evropě realizovat politiku založenou na hájení národních zájmů".

Zbourají Německo, Rakousko a Maďarsko EU?

V Rakousku v současnosti vede v průzkumech vlastenecká Strana svobody (FPÖ), a to i přes časté obvinění z korupce. Podobně se předpokládá, že Orbánův Fidesz získá téměř polovinu hlasů, přičemž jeho nejbližší soupeř zaostává o téměř 30 %.

pp

Čtěte ZDE: Volby v Durynsku vyvolaly v Bruselu šok: AfD zvítězila v Sonnebergu se ziskem 53 procent. Liberálové volají po opakování voleb. Urychlete výměnu obyvatelstva v Evropě! A hle: V Africe už se formuje obrovská migrantská vlna...

Samotná AfD také výrazně posílila, nyní je podle posledních průzkumů na druhém místě s přibližně 20 %. Průzkum, který uskutečnil na začátku července pro institut Ipsos, ukázal, že AfD získala tři procentní body za pouhý jediný měsíc. Strana také zaznamenala za poslední měsíc sérii vítězství v regionálních volbách, včetně vůbec prvních voleb do okresní samosprávy a prvního primátorského křesla.

Robert Sesselmann se v červnu stal prvním politikem AfD, který zvítězil v okrese v Německu, přičemž získal více než 52 % hlasů. Durynská vláda však uvedla, že vykonává „kontrolu“ tohoto kandidáta, aby zjistila, zda je jeho vítězství "vhodné pro demokracii". Po bouři protestů sice vzala zpátečku a signalizovala, že jeho vítězství může projít, ale tento krok mnozí Němci považovali za velmi nedemokratický a mohl jen dále posílit pozici AfD.

SPD chce rozpuštění EU dlouhodobě

Partnerskou stranou v rámci spolupráce ve společné frakci Identita a demokracie (ID) v Evropském parlamentu je kromě rakouských Svobodných, kteří již vyjádřili AfD svoji podporu, také Okamurova SPD, která spolupráci v rámci evropských vlasteneckých stran dlouhodobě rozvíjí - včetně spolupráce s AfD. Na poslední konferenci evropských vlasteneckých stran v Bratislavě, které se zúčastnili zástupci z mnoha evropských zemí včetně německé AfD, zastupoval ČR poslanec SPD Jiří Kobza.

Je tedy možné, že v případě úspěchu Německé AfD ve volbách do EP, případně i dalších národně orientovaných stran v mnoha probouzejících se státech ovládaných bruselskou hydrou, by mohlo dojít k zásadnímu přepsání politické mapy v evropském parlamentu.

A myšlenka rozpuštění současné podoby EU by mohla být blíže, než se donedávna mohlo zdát.

Zdroj.

pp

  




Tagy článku

Doporučujeme

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených. Korporátní fašismus EU. Proč Zuckerberg staví bunkr a převádí majetky do zlata? Platební karty? Ne, hotovost! Je to náš boj!

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených....

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace. Umělé vyvolání hladomorů. Vy a vaše rodina musíte zmizet. Nechte zdivočet zemi. Vypusťte divokou zvěř. Po dobytku vybijí i vás

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky