Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Západ jde od válu: BRICS - noční můra USA a jejich evropských vazalů. Platby bez dolaru? Jako potopit yankeeům námořnictvo. Summit bez Putina? Bude přítomen v přímém přenosu. Svět už Západu nevěří. A přestává se bát

Západ jde od válu: BRICS - noční můra USA a jejich evropských vazalů. Platby bez dolaru? Jako potopit yankeeům námořnictvo. Summit bez Putina? Bude přítomen v přímém přenosu. Svět už Západu nevěří. A přestává se bát

4. 8. 2023

Tisk článku

Igor Pšeničnikov komentuje horečnou snahu umírajícího Západu hodit klacky pod nohy seskupení BRICS, které postupně sdružuje další a další významné státy světa, jež se už chtějí konečně osvobodit od (nejen) ekonomického diktátu amerických a evropských kolonialistů

Západ rychle ztrácí globální autoritu. A to vše v předvečer summitu BRICS, který proběhne srpnu v Jihoafrické republice. Spojené státy a jeho satelity se horečně snaží vrátit dějiny zpět. Jejich hlavním problémem však není to, že hospodářsky i vojensky slábne. Hlavní problém Západu spočívá ve skutečnosti, že ztrácí důvěru lidí. Stále větší část světa proto s nadějí vzhlíží k organizaci BRICS.

Psychologický axiom

Dějinná zkušenost učí, že bitvu ještě dříve, než začne předem prohraje strana, která nevěří ve své vítězství. Na stejném principu se formují duchovní síly člověka a společnosti, víra či nevíra v to, co do značné míry určuje naši budoucnost. Západ a zejména USA čelí největší výzvě v poválečných dějinách: Svět přestává věřit v jeho globální nadřazenost. A tak země tzv. třetího světa, které byly dříve pro svou finanční, hospodářskou a vojenskou slabost nuceny přijmout roli satelitů podřízených USA a Evropě, se již přeorientovaly na nově vznikající centra moci. Z nichž hlavní je bezpochyby BRICS.

To se projevuje v mnoha vážných i podružných ohledech, které ve svém souhrnu vyvolávají něco jako řetězovou reakci: Čím více přibývá případů vymanění se různých států z amerického područí či vlivu, tím více zemí je následuje, a tím odhodlaněji se připojují k novým mocenským seskupením. I kdyby jen z pragmatických úvah o vlastním přežití a naději na prosperitu.

SLEDUJTE: Další rozhovor s doktorkou Soňou Pekovou z cyklu Alfa a omega uvede Protiproud TV v sobotu 5. 8. 2023 od 18:00 na svém youtubovém kanále a jako obvykle k němu vyjde i samostatný článek zde na Protiproudu.

Jihoafrická výzva

Velice příznačný je fakt, že k viditelnému odklonu států třetího světa (globalisté se snaží vnutit termín „globálního Jih“) od USA dochází v době před summitem BRICS v druhé polovině srpna. To sebou nese i mnoho symbolických událostí. Příkladem budiž velmi "neprotokolární" chování jihoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosy na nedávném summitu o novém globálním finančním paktu ve francouzském hlavním městě. Byla to facka Washingtonu, Bruselu - ale i Paříži, organizátorovi celého podniku.

Klíčovým tématem mělo být vypracování „nového paktu Sever-Jih“, jak jej nazývá Elysejský palác. Tento dokument má údajně položit základy pro zapojení rozvojových zemí do boje proti změně klimatu a – pozor! – za překonávání chudoby. Setkání chtěl dodat lesk generální tajemník OSN António Guterres, který prohlásil, že „je třeba provést reformy mezinárodních finančních institucí a je nutné to udělat hned.

A co na to Cyril Ramaphosa, který bude za měsíc hostit summit BRICS, a jenž tak zosobňuje nový rozvíjející se svět? Na závěrečném ceremoniálu pařížského fóra, v přítomnosti prezidenta Macrona – hostitele akce, se jihoafrický prezident obrátil ke svému brazilskému protějšku Lulovi da Silvovi a významně pronesl:

Prezidente Lulo, žádný strach. Na summitu BRICS, bude otázka valut na prvním místě programu, takže o ní rozhodně budeme jednat.

Hongkongský deník South China Morning Post v této souvislosti napsal: „Ve světě diplomacie, která je leckdy rozpačitá a jindy srdečná, připomíná Ramaphosovo chování něco jako facku při udílení filmových Oscarů.“

Bez ohledu na to, jaké Západ vyhlásil reformy mezinárodních finančních institucí, a soudě podle prohlášení spolu zakládajících členů BRICS (vedle Číny a Ruska) prezidentů Brazílie a Jihoafrické republiky, hodlá "nezápadní" zbytek světa v mezinárodních platbách opustit dolar a vymanit se z područí finančního systému, jenž světu vnutil Washington.

ROZHOVOR PROTIPROUD TV
Sebeobrana nepodvolených: Jak se účinně a legálně ubránit zlodějskému státu. Hrozí nám přijetí eura a krádež měny. Zlatá svoboda: Nejen peníze si ochraňme sami. Ani Velký bratr nám do spoření neuvidí. Pojďme do toho spolu

Předsmrtné křeče

Ramaphosovu "nediplomatickému" výroku věnovali pozornost úplně všichni. A o to více se nyní všechny oči upírají na BRICS, který se stává novým motorem světa. Je jasné, že Macronovo pařížské setkání k „novému paktu Sever-Jih“, a hned následný (neúspěšný) pokus vnutit se na summit BRICS, jsou Washingtonem zinscenované akce s cílem BRICS narušit. Stejný účel měla i nedávná návštěva amerického ministra zahraničí Anthonyho Blinkena v Číně a tragicky neúspěšný summit EU s vedoucími představiteli Latinské Ameriky a Karibiku.

Politika USA vůči BRICS je natolik průhledná, že nevyžaduje zvláštní vysvětlení. Děsí je to. Opuštění dolaru jako nástroje mezinárodního finančního vypořádání a rezervní měny je pro Washington představa daleko víc hrůzostrašná  než potopení celé americké námořní flotily. Dolar je hlavní zbraní USA k ovládání světa. Bič a cukr zároveň. Proto Američané horečně zkoušejí jednu formu vlivu za druhou, aby narušili proces konsolidace bloku: pozvání členských zemí BRICS na zasedání G7 v Hirošimě, fórum o globálním finančním paktu „iniciované“ Macronem, summit „EU – Latinská Amerika“, kyvadlová diplomacie, přímé vojenské hrozby atd. 

Falešná ujišťování, která svět slýchá z Washingtonu, Bruselu a dalších západních hlavních měst o potřebě spolupráce a partnerství, však už nikoho neoklamou. Summit v Jihoafrické republice, na němž bude podle slov prezidenta Ramaphosy „hlavním tématem otázka světové valuty“, se nezadržitelně blíží. Zúčastní se ho hlavy nejméně dvaadvaceti zemí. Zájem o vstup do bloku kromě toho projevilo již více než čtyřicet dalších států. To znamená, že BRICS má již nyní sílu a postavení stanovit podmínky nového uspořádání odlišného od světa s jediným hegemonem.

Rána sankcím a rabování pirátů Západu

Soudě podle četných prohlášení vedoucích představitelů členských zemí bloku i podle ozvěn ve světových médiíích lze říci, že summit v Jihoafrické republice bude mimořádný a velmi věcný. Především se zaměří na to, jak bude organizace BRICS reagovat na pirátské manýry Západu, který z politických důvodů uvaluje sankce na Rusko a Čínu ve snaze zablokovat jejich mezinárodní finanční a hospodářské aktivity (o "zmrazování" - čili sprosté krádeži - financí a majetků států uložených v západních bankách ani nemluvě).

Jedním z hlavních bodů jednání bude nepochybně návrh brazilského prezidenta Luly da Silvy na opuštění dolaru a zavedení vlastní valuty BRICS. Tím spíše, že o tom hodlá hovořit i jihoafrický lídr. Současná praxe používání dolaru při vzájemném zúčtování a obavy mnoha zemí z dramatického narušení vztahů se Spojenými státy (a jejich loupeživých metod odplaty) nás však nutí předpokládat, že úplné opuštění americké měny, ačkoli je nezvratné, bude nějakou dobu trvat.

Prvořadým úkolem může být vytvoření společných rezerv různých strategických komodit a surovin v rámci rozšířeného BRICS, jako jsou energie (ropa, plyn a uhlí) a potraviny. Například Rusko, Saúdská Arábie a Írán by mohly vytvořit společné zásoby ropy pro celý blok, tak, aby ostatní členové BRICS mohli ropu nakupovat za své národní měny. Podobně by mohly být vytvořeny rezervy zemědělských produktů, například obilí. Takový postup by zabránil případným energetickým nebo potravinovým krizím, které uměle vyvolává Západ.

Čtěte ZDE: Vzpoura Rijádu proti USA: Saúdové podali oficiální přihlášku do ŠOS a BRICS. Arabský svět se obrací na Východ. USA a NATO jako kulhající válečná kobyla. Uzavřou Arabové raději spojenectví s Ruskem a Čínou?

V této souvislosti South China Morning Post poznamenává:

Vytvoření společných rezerv BRICS+ by skupině pomohlo odvrátit sankce namířené proti jedné členské zemi, jako je například přerušení obchodu s Ruskem z podnětu Západu. A stanovením ceny vlastních rezerv na národní úrovni by země BRICS mohly řešit globální finanční problémy, například nedostatek dolarů v některých zemích.“

Provokace se zatykačem na Putina selhala

Někteří západní experti dosti naivně doufají, že osobní neúčast ruského prezidenta Vladimíra Putina na summitu v Jihoafrické republice bude brzdou úspěchu celé akce. Právě toho měla dosáhnout provokace se zatykačem na ruského prezidenta, který vydala z USA kontrolovaná struktura zvaná Mezinárodní trestní soud (ačkoli jeho jurisdikci samy Spojené státy neuznávají). Jenže Rusko a Jihoafrická republika se dohodly, že se Putin zúčastní summitu prostřednictvím videokonference.

A je to tak správné. Není třeba dávat záminku provokatérům skandálů a dalších mezinárodních krizí. Lze s jistotou tvrdit, že toto ubohé komáří štípnutí nenaruší stabilitu BRICS. Ambice bloku může zastavit pouze BRICS sám z důvodu již zmíněné setrvačnosti nebo pochybností některých jeho členů či aspirantů z rozzuřeného amerického hegemona v posledním tažení.

BRICS se nicméně už nyní fakticky stal „ledoborcem“ starého řádu založeného na diktátu USA. Osvobozující se obr - Asie, Afrika a Latinská Amerika – vzhlíží k BRICS s nadějí. Na lídrech členských zemí bloku nyní závisí budoucí architektura multipolárního světa. A zjevně si tuto odpovědnost uvědomují.

Co však nejdůležitější - BRICS má neocenitelnou "valutu", již nelze ničím nahradit:

Důvěru podstatné části světa, kterou Západ definitivně ztratil.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky