Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Předčasné ohlédnutí za nadcházejícím rokem 2014: Nečekaní vítězové i poražení, záchrana poslední státní cukrárny, jedna negativní lustrace. A vládní krize s originálním řešením!

Předčasné ohlédnutí za nadcházejícím rokem 2014: Nečekaní vítězové i poražení, záchrana poslední státní cukrárny, jedna negativní lustrace. A vládní krize s originálním řešením!

1. 1. 2014

Tisk článku

Michal Fraiman - spolupracovník Protiproudu a majitel „škvíry v časoprostoru“ - opět nahlédl do své cimrmanovské trouby, odkud na něj vypadly hlavní události nadcházejícího roku jako na talíři

Leden 2014

Bohuslav Sobotka doručil prezidentu Zemanovi jmenný seznam navrhovaných ministrů. „Tento krok vítám. V pracovně se mi kýve stůl a jsem přesvědčen, že v tomto směru bude předložený návrh velmi užitečný“, komentoval vývoj v jednání o vládě prezident republiky.

pp

V Praze-Dejvicích byl při pokusu o útěk zadržen David Rath. Byl u něho zajištěn lístek na metro a značná hotovost asi pěti korun v drobných bankovkách. Soudce okresního soudu v Bruntále, kam byl případ přidělen, neuvěřil Rathově verzi, že metro jezdí jen po Praze a uvalil na Ratha opět vazbu. Rozhodnutí soud odůvodnil tím, že v Bruntále metro nejezdí vůbec.

Do čela ODS byla poprvé zvolena žena. Účastníci 24. Kongresu překvapivě zvolili předsedkyní strany politoložku prof. Vladimíru Dvořákovou, která v druhém kole porazila politologa prof. Petra Fialu. „Podle průzkumů si občané do čela ODS přáli profesora politologie, ale ženu. Toto je ideální řešení“, uvedl jeden z účastníků. Současně je to vůbec poprvé, co byl do čela politické strany zvolen nestraník. Strana rovněž ohlásila nové programové artikuly: progresivní zdanění, více kamer v ulicích a adopce dětí pouze homosexuálními páry. K vývoji ve straně se vyjádřil Václav Klaus (chytil za hlavu), Jaroslav Kubera (překousl elektronickou cigaretu) i Mirek Topolánek (sprostě se usmál).

Únor 2014

Andrej Babiš oznamuje vstup holdingu Agrofert do nového odvětví. Koupí od slovenské DDM Group zbídačený, trestně stíhaný a Prahou vydíraný Metrostav.

Bohuslav Sobotka se při pravidelné čtvrteční návštěvě u prezidenta nesměle optal, jak to bude se jmenováním nové vlády. Prezident Zeman se na něj údajně utrhl, že seznam navržených ministrů kamsi založil a že má teď má na práci důležitější věci, než je hledání nějakého idiotského seznamu. 

David Rath zůstává za mřížemi. Krajský soud v Ostravě při řešení jeho stížnosti pro uvalení vazby konstatoval, že okresní soud nijak nepochybil, když konstatoval, že v Bruntále metro nejezdí.

Čtěte ZDE: Zachytili jsme list z nedaleké budoucnosti: Spis „Mařka“ list 1 k nám propadl škvírou v temném časoprostoru Světlých zítřků

Březen 2014

Vládne vláda Jiřího Rusnoka. Jiří Dienstbier byl viděn v Brně se spacákem a karimatkou. „Zahajuji okupační stávku Ústavního soudu do vyřešení kompetenční žaloby na prezidenta. Apeluji na všechny slušné lidi, aby se přidali“, vysvětlil. Bohuslav Sobotka byl zachycen kamerami České televize u Lán, jak jede, nejede, je oblečený, neoblečený a má u sebe dar nedar.

Vrchní státní zastupitelství v Praze zastavilo trestní stíhání firmy Agrofert Construction (dříve Metrostav).

Protikorupční policie zasahovala v Českém hydrometeorologickém ústavu. „Prověřujeme podezření, že skupina osob záměrně předpovídala špatné počasí a způsobila tak škodu, kterou naši analytici předběžně vyčíslili na pět miliard korun“, uvedl k tomu mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Tři zadržení byli vzati do vazby.

Duben 2014

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček sdělil, že prezident již seznam navržených ministrů našel a hned, jak bude mít chvilku, se jím bude zabývat.  

Cena televizní popularity TýTý má nečekaného vítěze. Hned ve dvou kategoriích si pozlacené zrcátko převzal šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta. S videem „Přiměřený zásah u Jany Nagyové“ uspěl jako osobnost televizní publicistiky i coby osobnost televizní zábavy. Zatímco někdejší favorité Josef Klíma a Karel Šíp skřípali žárlivě zuby, Šlachta zářil nadšením: „Chci diváky především ujistit, že chystáme další a další obdobná videa a že se mají na co těšit“. Došlo i na tradiční děkovačku. „Mé díky patří hlavně Lence a Ivovi….není důležité, kdo to je. Ale bez nich bych tohle nikdy nedokázal“, dodal vítěz se slzami v očích.    

Podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč zveřejnili, že vydavatelství Ringier koupili ve skutečnosti pro Babišovo AGF Media. „Chtěli jsme tuto transakci jaksi odklonit od nepatřičného zájmu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže“, uvedl k tomu generální ředitel Štěpán Košík.

Květen 2014

Ve volbách do Evropského parlamentu drtivě vítězí hnutí ANO, druhá KSČM, třetí Úsvit, čtvrtá ČSSD. Kandidáti KDU-ČSL, Zelených, TOP09 ani ODS neuspěli.    

Praha uzavírá smír s firmou Agrofert Construction (dříve Metrostav) ohledně tunelu Hanka (dříve Blanka). „Stavba tunelu Blanka, kterou stavěl Metrostav, byla ukončena. Nyní stavíme zcela jiný tunel Hanka. Tím je právní problém vyřešen a faktury vystavené novým dodavatelem - Agrofert Construction - můžeme proplácet“, vysvětlil primátor Hudeček.

Česká hokejová reprezentace uspěla, když z mistrovství světa v hokeji konaném v Minsku přivezla stříbrnou medaili. Během oslav v ulicích Prahy bylo Útvarem rychlého nasazení Policie ČR zabaveno na sto kusů českých vlajek. „Prověřujeme podezření, zda neoprávněným užitím státního symbolu nedošlo k trestnému činu“, vysvětlila policejní mluvčí. 

Červen 2014

Prezident Zeman se ustrnul nad Bohuslavem Sobotkou a jmenoval novou vládu. „Podmínky pro jmenování nové vlády byly beze zbytku splněny. Sosny v Lánech obrostly jitrnicemi, v potůčku tekla slivovice a Bohuslav Sobotka přijel s elegantně oděným párem volů“, uvedl prezident v evidentní narážce na oba vicepremiéry. Ti se urazili a odmítli se slavnostního aktu účastnit. Ve vládě nakonec nezasednou Zaorálek (bude eurokomisařem), Dienstbier (bude předsedou Gender rady) a Mládek (bude rád).

Výtvarník David Černý umístil před vstupem do Strakovy akademie své nejnovější abstraktní dílo, nápadně připomínající vztyčený falus. Zatímco většina Pražanů si toho ani nevšimnula, z události se stalo na dlouhou dobu hlavní téma mediálního prostoru.   

Vláda Bohuslava Sobotky překvapivě získala důvěru Poslanecké Sněmovny.

Červenec 2014

Okurková sezóna. Pavel Bělobrádek opět v USA, David Rath stále ve vězení, Česká republika stále v Evropské unii.

Během povodní v Praze byl nešťastnou náhodou zničen Archiv bezpečnostních složek. Občan, který se v anonymní diskusi na internetu zmínil, že voda zpravidla do kopce neteče a že je to nějaké podivné, tedy Karel Novák, bytem Okružní 19, 391 01, Sezimovo Ústí, r. č. 541011/3612, majitel bankovního účtu č. 8511358/0300, uživatel mobilního telefonu IMEI 35166750162457, připojující se z IP adresy 188.20.44.59, vypadl z okna svého přízemního bytu tak nešťastně, že svým zraněním na místě podlehl. Informaci přinesl jako jediný server Protiproud.cz, neboť mediálnímu prostoru nadále dominuje vztyčený falus.

Vláda hledá zdroje k financování svého sociálního programu a oznamuje odprodej 70% akcií elektrárenské společnosti ČEZ, které má ve správě Ministerstvo financí.

Andrej Babiš předložil negativní lustrační osvědčení. „V důsledku zničení archivu nemáme vůbec žádné záznamy a logicky tak nemáme ani žádné záznamy o Andreji Babišovi“, vysvětlil situaci mluvčí resortu vnitra. „A to už ani té osvědčeňé - či jaxetomenuje – něpotrebujem. Lebo ja som čestný a poctivý chlap a němám co skrývať“, uzavřel kauzu vicepremiér.

ČSSD prosadila vlajkovou loď svého volebního programu: zřízení státní banky. Hnutí ANO kupodivu souhlasí, transformovaná Českomoravská záruční, rozvojová a sociální banka tak mohla ihned otevřít síť poboček. „Kromě standardních služeb se zaměříme se především na poskytování úvěrů drobným podnikatelům. Vzhledem k tomu, že za námi poskytnuté úvěry ručí stát, můžeme nabídnout zajímavé podmínky“, vysvětlil nově jmenovaný ředitel banky Ivan Pilip.  

Srpen 2014

Vicepremiér pro ekonomiku a ministr financí Babiš zahájil u příležitosti českobudějovické výstavy Země živitelka kampaň „Kvalitní dotace, kvalitní potraviny“.

Pod společnou záštitou Jiřího Dienstbiera a Tomáše Hudečka proběhl další ročník festivalu menšin Prague Pride. Průběh pokojné a mírumilovné akce narušili pouze extrémisté vedení Petrem Hájkem, když chtěli průvodu zabránit projít kolem mateřské školy. „Chtěli tím omezit právo našich nejmenších seznámit se s naší odlišností a být na nás pride (hrdí)“, uvedl organizátor akce. Proti narušitelům bylo použito přiměřených donucovacích prostředků, načež bylo několik desítek z nich, simulujících pokousání policejním psem, tržné rány a zlomeniny, rozvezeno do pražských nemocnic.

Státní ČMZSB zveřejnila, že neznámému klientovi poskytla první drobný úvěr ve výši 50mld Kč.

V českých bankách a směnárnách nejsou dostupná eura. „Veškeré zásoby jsou ve velkém skupovány, pravděpodobně jde o koordinovanou akci. S uspokojením poptávky musíme počkat, až se natisknou nová“, uvedla mluvčí řetězce směnáren. Česká národní banka i Finančně analytický útvar nevidí důvod zasahovat. „Naše měna je pevná. Není se čeho obávat“, stojí v tiskové zprávě ČNB. 

Září 2014

V rámci úsporných opatření byla na návrh vicepremiéra Babiše zrušena řada státních úřadů, institucí a organizací, mmj. Energetický regulační úřad, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a jediná státní cukrárna u metra Pražského povstání. Její zrušení vyvolalo masové protesty, policejní odbory hrozí stávkou. „Indiány si vzít nedáme“, uvedl k tomu jejich předseda Milan Štěpánek. 

Ve výběrovém řízení na odprodej akcií ČEZu zůstal jediný uchazeč. „Nabídky ostatních uchazečů musely být bohužel pro závažné nedostatky vyřazeny. Například jedna byla na papíře o nižší gramáži, než jsme požadovali, jiná byla svázána bílým namísto červeným motouzem a podobně“, uvedl mluvčí ministerstva financí. Identitu favorita vláda tají. „Čo ja vjem, šak to je není dvoležiťé kto to kúpí, dvoležiťé je bojovat s tů korupcí a dělat ťé zákony pro ťé lidi“, komentoval stav vicepremiér Babiš.

Měsíc po skončení pokojné akce Prague Pride byl v ulicích Prahy dokončen úklid, byly staženy zásahové jednotky Policie, odstraněny zátarasy, odvezena vodní děla a odvolán zákaz vycházení.

Říjen 2014

Česká národní banka naprosto nečekaně, razantně a nepochopitelně intervenovala proti české koruně a srazila kurz až na 59,- Kč za Euro, tedy přibližně dvojnásobně. Ministr financí se jen potutelně usmíval: „Čo ja vjem prečo, to je není moja věc, paní redaktorko“, uvedl v Interview Daniely Drtinové.

Vězeňská služba České republiky oznámila, že kapacita českých vazebních věznic byla již třikrát překročena. „Sám bych se tam nevlezl“, dodal žertem generální ředitel Vězeňské služby.

Proběhly volby do zastupitelstev obcí a měst a jedné třetiny Senátu. Uspěli převážně kandidáti ANO. Do Senátu tak za Babišovo hnutí zasednou například moderátor Václav Moravec, ředitel Transparency International David Ondráčka a televizní investigativec Marek Wollner. Z dalších známých osobností posílí horní komoru herečka Jiřina Bohdalová (SPOZ), aktivistka Anna Šabatová (společně za ČSSD, TOP09, ODS a Zelené) a rapper Řezník (ČPS), jemuž se o skvělou kampaň postarala média a především Hana Marvanová.     

Listopad 2014

Generálnímu řediteli Vězeňské služby došel humor. Při akci „Vazba“ byl Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu zadržen spolu s náměstkem ministra spravedlnosti pro vězeňskou službu. „Skupina osob je podezřelá ze sabotáže, když nezajistila dostatečný počet míst ve vazebních věznicích“, uvedl mluvčí ÚOOZ Hanták. Zadržení budou umístěni do policejních cel. „Když se chce, tak to jde“, uzavřel mluvčí.  

Vláda ustoupila tlaku odborů a zachová státní cukrárnu na Pražském povstání. V ulicích Prahy se oslavuje.

Vicepremiér Babiš na dotaz deníku Blesk potvrdil, že vláda v režimu utajení již v říjnu odprodala své akcie ČEZu holdingu Agrofert. Cena činila 100mld Kč, platba proběhla v českých korunách a celý nákup byl financován úvěrem poskytnutým nejmenovanou tuzemskou bankou. Premiér Sobotka odmítl, že by byl Andrej Babiš ve střetu zájmů. „Vidím tady určitou paralelu s jeho angažmá u STB. Bylo by nepoctivé, kdyby to tajil. Ale voliči o tom věděli. Stejně tak věděli, jak je to s Agrofertem a opakovaně mu dali důvěru. Takže já si myslím, tedy my s manželkou si myslíme, že je to v pořádku“, objasnil premiér.

Raper Řezník se neujal senátorského mandátu, protože mu není čtyřicet let. V obvodu se budou konat doplňovací volby.

Katastrofální sněhová kalamita na dálnicích. „V důsledku uzákonění genderového přístupu k úklidu sněhu musela být polovina techniky nasazena na úklid dětských hřišť, užívaných převážně ženami a jen polovina na úklid dálnic, užívaných převážně muži“, vysvětlil mluvčí ministerstva dopravy. Řešení zůstává v nedohlednu: zákon novelizovat nelze, protože by šlo o zakázaný přílepek a povinný centrální nákup nové techniky je v plánu až na rok 2016. Ministr obrany Stropnický dokonce přerušil představení Králova řeč, aby povolal armádu.

Prosinec 2014

Energetická firma Agrofert Power (dříve ČEZ) oznámila, že s platností od 1. 1. 2015 „upravuje ceny energií pro konečné spotřebitele.“

Premiér Sobotka popřel jakoukoli souvislost mezi zrušením Energetického regulačního úřadu, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, úvěrem poskytnutým Agrofertu státní bankou, prodejem ČEZu Agrofertu, skupováním eura a měnovou intervencí ČNB. „Vystavovat před Úřadem vlády něco podobné falu mi přijde nedůstojné“, uvedl k otázce ovládnutí ČEZu Agrofertem premiér.

Ústavní soud vyhověl kompetenční žalobě ČSSD na prezidenta republiky ve věci povinnosti jmenovat ministry. Nálezem je zpochybněna legitimita stávající vlády a zneplatněna všechna její dosavadní rozhodnutí. Premiér Sobotka sám rezignovat odmítá. Hrad po několika dnech mlčení a konzultací oznamuje, že prezident Zeman s koncem roku situaci rázně vyřeší.

Dne 31. 12. 2014 jmenoval prezident republiky premiérem guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka, pověřil ho sestavením vlády a současně podal ústavní žalobu na Bohuslava Sobotku. Od roku 2015 tak bude mít Česká republika vlády dvě. Designovaný druhý ministr dopravy Zdeněk Žák zveřejnil dlouhý seznam lidí, které hodlá po nástupu do funkce odvolat.

Tomio Okamura už tři dny nesvolal tiskovou konferenci, Jiří Paroubek za celý rok nezaložil jedinou novou politickou stranu, ani Jana Bobošíková nikam nekandidovala.

Podle exkluzivního průzkumu České televize je 99% obyvatel České republiky spokojeno s naším postavením v Evropské unii.

Nálada obyvatelstva je již několik po sobě jdoucích měsíců stabilně na stupni 1A.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky