Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Prezidentské volby na Slovensku: Robert Fico s přehledem vede. Přesto se prezidentem stát nemusí. Proč? Potopit ho mohou nakonec jeho vlastní voliči!

Prezidentské volby na Slovensku: Robert Fico s přehledem vede. Přesto se prezidentem stát nemusí. Proč? Potopit ho mohou nakonec jeho vlastní voliči!

14. 2. 2014

Tisk článku

Redakce Protiproud přináší text slovenského novináře, který naše čtenáře informuje pod pseudonymem Eugenius o zajímavé konstelaci před prezidentskými volbami u našich východních sousedů

O poldruha mesiaca pod Tatrami vypukne celonárodná zábava - budeme voliť prezidenta! Zasa...  

V priebehu ostatného štvrťstoročia nás najviac zaujímali parlamentné voľby, komunálne – trochu menej, prezidentské ešte menej a na referendá sa dostavil iba máloktorý z nás. Určite tieto prezidentské voľby budú mať slušnejšiu účasť. Hotujú sa ľavičiari, pripravujú revanš pravičiari a presadiť nové zmeny sa chystajú noví revolucionári. Na voľby pôjde viac ľudí.

pp

Realisti, romantici a srandisti

Kandidátov máme ako maku! Prieskumy verejnej mienky naznačujú, aké varianty sú možné. Z prieskumov agentúry Focus a RTVS vyplýva, že tu máme 3 skupiny  prezidentských kandidátov – realisti, romantici a srandisti. Prvú skupinu tvorí jediný kandidát – predseda SMERu a premiér Róbert Fico, ktorý v prieskumoch vedie s  obrovskou prevahou. Získal 38 - 40 percent hlasov voličov.

Voľby budú určite zaujímavé a ukážu aspoň to, ako sa za ostatný rok zmenila politická situácia na Slovensku – čo ešte zostalo v rukách starej garnitúry a čo sa podarilo dosiahnuť novým hnutiam, ktoré hlásajú zmeny.

Nasleduje skupina 6 „romantikov“ – to sú kandidáti, ktorí majú aspoň nejakú možnosť dostať sa do druhého kola a popasovať sa s premiérom o  celkové víťazstvo: Andrej Kiska, Milan Kňažko, Pavol  Hrušovský, Radoslav Procházka, Helena Mezenská a Ján Čarnogurský. Ostatní 8 kandidáti sú ozaj „srandisti“, ide im iba o  vlastnú propagáciu, nemajú žiadnu šancu dostať sa do 2. kola a zbytočne plytvajú vlastné peniaze a prostriedky sponzorov. Ale je to ich vec, máme predsa demokraciu, všakže?..

Fico vyhrá ale nebude to mať ľahké

Ľavičiari sú presvedčení, že Róbert Fico ľahko zvíťazí, ale... mýlia sa. Áno, zvíťazí, ale nebude to mať ľahké. Neskôr to vysvetlíme. Pravičiari si myslia, že obrovským úsilím sa im v 2. kole podarí dokopať spoločného kandidáta k víťazstvu – a tiež sa mýlia. Nepodarí. Noví revolucionári  všetko stavili na jedinú kandidátku na post prezidenta a dúfajú, že do volieb stihnú presvedčiť čo najviac ľudí, aby ju volili. A tiež sa mýlia. Nestihnú. Keby na to mali  aspoň niekoľko mesiacov – ale nemajú... Ale predsa tieto voľby budú dosť zaujímavé. Čaká nás niekoľko menších prekvapení , aj keď celkový výsledok určite poznáme.

Premiér v plnom rozkvete síl a slávy nečakane opúšťa mocnú vládnu loď a uchyľuje sa do tichého prezidentského prístavu.

Takže voľby predsa vyhrá Róbert Fico. Jeho víťazstvo však nebude také zdrvujúce a jednoduché, ako naznačujú predvolebné prieskumy a nálady ľavicových voličov. Bude mať problémy práve kvôli voličom SMERu: mnohí z nich majú svoj rozum a vlastný názor.  Takmer štvrťstoročia máme na Slovensku takmer výlučne pravicové médiá, ktoré ostošesť kritizujú ľavicu a jemne - nežne hladkajú po hlavičke pravicu. Jediné, čo médiá  rozčuľuje na pravici je fakt, že stále viac prehráva s ľavicou...  A inak všade v médiách je to rovnaké.

pp

Čtěte ZDE: Je nový banskobystrický „hejtman“ Marian Kotleba neonacista? Jaké má šance v parlamentních volbách? Co se to vlastně děje za naší východní hranicí?

Iba samé "pravicové" médiá

Pred 10 rokmi na Slovensku zostali už takmer iba samé pravicové médiá, ktoré sa hrajú na nezávislé, slobodné a demokratické. Napriek tomu ľavičiari vyhrávajú stále častejšie. Počas ostatných parlamentných volieb prevalcovali pravicu, majú pohodlnú väčšinu v parlamente a jednofarebnú vládu – ľavicoví voliči nepočúvli médiá a zvolili kandidátov podľa svojho vedomia a svedomia. To isté urobia aj teraz. A práve v tom bude menší problém pre R. Fica.

Voliči SMERu aspoň trochu rozmýšľajú samostatne. Nedvíhajú ruky hore, ako im nariadi „vrchnosť“, idol. Nie sú to poslušné ovečky, akými boli voliči iných strán – strán silného  predsedu, ktoré volili tak, ako im kázali ich obľúbení lídri z  HZDS, SDĽ, SNS, SOP, ÁNO, ZRS, SDKÚ a pod. Všetky tieto strany zmizli alebo rýchlo miznú zo slovenskej politickej scény. Práve to nechcú voliči SMERu – odmietajú pád ich strany. A preto nebudú poslušne dvíhať ruky na podporu Fica. Ako je to možné? Paradoxné,  ale logika v tom je.

Niektorí voliči SMERu nebudú voliť Fica

Voliči SMERu si uvedomujú, že sa deje niečo čudné. Premiér v plnom rozkvete síl a slávy nečakane opúšťa mocnú vládnu loď a uchyľuje sa do tichého prezidentského prístavu. Už sa mu nechce riadiť túto loď, vyhrávať ďalšie bitky, ale mieni posedávať na pevnine, pri tichom močiari a počúvať kvákanie žiab? Voliči SMERu si dobre pamätajú, ako skončili kedysi slávne a zdanlivo nepotopiteľné parníky HZDS, SDĽ a dnes sa topia lode SNS a SDKÚ. Nechcú, aby SMER postihol ich osud. Preto si želajú, aby R. Fico zostal na poste premiéra a  naďalej riadil smerackú loď. Čo preto urobia? Niektorí voliči SMERu nebudú voliť Fica – práve kvôli tomu, aby prehral voľby a zostal na starom mieste. V tom je celá finta!

Najrýchlejšie celú situáciu prekukol Ján Čarnogurský a hneď sa ponúkol voličom SMERu, že bude pre nich najlepším kandidátom. Zatiaľ mu to nepomohlo a nemá veľkú šancu dostať sa do 2. kola. Pravica zasa nedokázala postaviť jedného silného kandidáta a  roztrieštila svoje sily. Veď iba jedno KDH postavilo 4 kandidátov zo svojich členov – jedného súčasného a troch bývalých. Pravica dúfa, že v 2. kole všetci pravicoví voliči budú voliť toho kandidáta, na ktorého vedenie ukáže – a ten kandidát by mal tesne zvíťaziť nad Ficom.

Pod Tatrami bude o zábavu postarané

Vieme počítať do troch? Tak si ľahko spočítame, že pravici nebudú stačiť hlasy. Tí voliči SMERu, ktorí budú zámerne voliť proti Ficovi, aby zostal premiérom, nebudú voliť zjavných „zlých“  pravičiarov, ktorí bojujú proti SMERu. Preto drvivá väčšina pravicových kandidátov šancu na výhru nemá. Do úvahy by pripadal /akože/ občiansky kandidát Andrej Kiska, ale ten stále stráca hlasy v prieskumoch. Prečo? Pretože otvorene kritizuje SMER, hlavne Fica a iba jemne spomína hriechy pravice. Čím otvorenejšie vyslovuje svoje názory, tým menej prijateľným kandidátom sa stáva pre ľavicovo orientovaných voličov. Sám sebe kope jamu.

Je absolútne jasné, že druhé kolo prezidentských volieb bude o tom, kto bude súperom premiérovi, ako sa zjednotí pravica, ako zareagujú ľavicoví voliči – koľkí z nich budú voliť svojho premiéra alebo budú voliť proti – aby Fico zostal premiérom. Takže tieto voľby budú určite zaujímavé a ukážu aspoň to, ako sa za ostatný rok zmenila politická situácia na Slovensku – čo ešte zostalo v rukách starej garnitúry a čo sa podarilo dosiahnuť novým hnutiam, ktoré hlásajú zmeny. Určite bude pod Tatrami o zábavu postarané.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky