Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Tvrdá slova slavného Američana: „Zosnovali jsme převrat na ruských hranicích. Podvedli jsme Rusko s NATO. A nyní se divíme Putinovi. Kdo je tady iracionální?“

Tvrdá slova slavného Američana: „Zosnovali jsme převrat na ruských hranicích. Podvedli jsme Rusko s NATO. A nyní se divíme Putinovi. Kdo je tady iracionální?“

27. 3. 2014

Tisk článku

Patrick Joseph Buchanan americký republikán, slavný komentátor a někdejší kandidát na prezidenta USA, klade otázky, za něž naši „pravicoví havlisté“ cejchují zdejší „zrádce“

„Vladimír Putin zřejmě ztratil kontakt s realitou,“ řekla Angela Merkelová opakovaně Baracku Obamovi po rozhovoru s ruským presidentem. Je prý „v jiném světě“.

„Souhlasím s Angelou Merkelovou... že je (Vladimír Putin) v jiném světě,“ vyjádřila se Madeleine Albrightová. „Nedává to vůbec smysl.“

John Kerry (americký ministr zahraničí) přispěl k „cvokařské“ teorii výrokem, že Putin je zřejmě médium napojené na Napoleona. „Nikdo se přece v jednadvacátém století nechová jako v devatenáctém století, nevtrhne do jiné země pod naprosto smyšlenou, podvodnou záminkou.“

pp

Patrick Joseph Buchanan

Převrat zosnovaný Spojenými státy

Putin obsadil Krym bez jediného výstřelu. Devadesát pět procent krymských voličů hlasovalo pro znovupřipojení k Rusku – připadá přesto i tak někomu jeho rozhodnutí iracionální?

Pokud si lid Východní Ukrajiny přeje formálně vyjádřit své historické, kulturní a etnické svazky s Ruskem a lid Západní Ukrajiny si opravdu přeje přerušit všechny svazky s Moskvou a vstoupit do Evropské Unie, proč to neřešit politickou, diplomatickou cestou, demokraticky – u volebních uren?

Nebylo snad předvídatelné, že Rusko – velmoc, která musela přihlížet, jak Spojenými státy zosnovaný převrat vytrhl sousední zemi z ruské sféry vlivu – neudělá nějaký tah, aby ochránila svou strategickou pozici na Černém moři, kterou drží už dvě stě let?

Zbigniew Brzeziński naznačuje, že Putin chce obnovit carskou říši. Jiní vykřikují, že chce znovuobnovit Sovětský svaz a sovětské impérium. Ale proč by Rusko, vysilované separatistickými válkami s muslimskými teroristy v severokavkazských provinciích Čečensko, Dagestán a Ingušsko, chtělo vtrhnout třeba do obrovského Kazachstánu a připojit si ho? Proč by se o totéž pokoušelo s kteroukoli jinou muslimskou republikou bývalého SSSR, když by si tím jen zajistilo džihádistickou odvetu a nekonečnou válku?

Jestliže my, Američané, chceme odejít z Afghánistánu, proč by se Putin chtěl vracet do Uzbekistánu? Proč by měl chtít anektovat Západní Ukrajinu, jejíž obyvatelé nenávidí Rusko už od dob uměle vyvolaného hladomoru za Stalinovy éry?

pp

Čtěte ZDE: Pyramida lží o Ukrajině má další trhliny. Důkazů přibývá: Tymošenková hrozí zabíjením Rusů. Paul Craig Roberts: „USA to celé od počátku řídí“. Informační válka pokračuje

Čtěte ZDE: Hillary, Hitler a Putin: Krym vždycky patřil Rusku. Posunuli jsme hranice NATO přímo před ruské dveře. Pokud vypukne americko-ruská válka, historie Američany odsoudí

Izrael ano, Moskva ne?

Invaze a okupace celé Ukrajiny by pro Moskvu znamenala nekonečné ztráty životů a peněz, nevraživost celé Evropy a nepřátelství Spojených států. Z jakých důvodů by Rusko, jehož populace se každoročně zmenšuje o půl milionu, chtělo znovu umístit svá vojska ve Varšavě?

Ale jestliže Putin tedy není ruský imperialista, který má za lubem obnovení nadvlády nad neruskými národy, kdo nebo co tedy je?

Podle mého skromného názoru je Putin etnonacionalista přísahající na krev a půdu, oltář a trůn, který sám sebe považuje za ochránce Ruska. Na Rusy mimo Rusko pohlíží podobně jako Izraelci na Židy v diaspoře, totiž jako na lidi, jejichž bezpečí je jeho legitimním zájmem.

Putinova zkušenost

Zkusme si představit, jaký svět viděl Putin ze svého pohledu, když převzal moc po desetiletí vlády Borise Jelcina: Matičku Rus vydrancovanou oligarchy za vydatného přispění jejich starých kamarádů, západních kapitalistů, včetně Američanů. Miliony etnických Rusů ponechaných svému osudu v bývalých republikách, od pobaltských států až po Kazachstán. Viděl ale i Spojené státy, které podvedly Rusko slibem, že neposunou NATO do Východní Evropy, pokud odtamtud Rudá armáda odejde – načež využily stažení ruských vojsk, aby přivedly NATO Rusům přímo přede dveře.

Místo Ruska Rumunsko?

Kdyby byli američtí neokoni (neokonzervativci, kteří vládli Bushovu a vládnou i Obamovu Washingtonu, pozn. red.) prosadili svou, vtáhli by do NATO nejen středoevropské země bývalého Varšavského paktu, ale i patnáct sovětských republik, včetně Ukrajiny a Gruzie - do aliance vytvořené původně za účelem omezování ruského vlivu a v případě nutnosti i pro válku s Ruskem.

Jaké výhody bychom získali, kdybychom z Estonska a Litvy udělali své spojence v rámci NATO? Jaké jsou to výhody, které by ospravedlnily ztrátu přítele a partnera, kterého nám z Ruska učinil Ronald Reagan ukončením studené války? Ztratili bychom Rusko, ale získali za spojence Rumunsko? Kdo je tady potom iracionální?

Z přátel nepřátelé – naší vinou

Nemohli bychom my, Američané, se svou Monroeovou doktrínou, vyhlásit celou západní polokouli za tabu pro jakákoli evropská impéria, („Jen si pěkně zůstaňte na své straně Atlantiku!“) pokud si umíme představit, jak by asi ruský nacionalista jako Putin reagoval na americké F-šestnáctky a ABMky ve východním Pobaltí?

V roce 1999 jsme celých 78 dní bombardovali Srbsko a ignorovali přitom protesty Ruska, které v roce 1914 kvůli Srbsku vstoupilo do války. Zneužili jsme rezoluce Rady bezpečnosti, která nám umožnila přispěchat na pomoc ohroženým Libyjcům v Benghází, rozpoutali tam válku a svrhli jsme lybijský režim. Poskytli jsme vojenskou pomoc syrským rebelům a volali jsme po svržení syrského režimu, který byl ruským spojencem po celá desetiletí.

Podle bývalého velvyslance v Moskvě Jacka Matlocka mělo na konci studené války osmdesát procent obyvatel Ruska příznivý názor na Spojené státy. O deset let později zastává osmdesát procent Rusů antiamerický postoj. To bylo ještě před Putinem, jehož v současné době pozitivně hodnotí 72 procent obyvatel, protože je vnímán jako člověk, který se postavil Američanům a na náš kyjevský puč odpověděl převratem na Krymu.

Jednoduché řešení

V současné době hrozí, že mezi Amerikou a Ruskem dojde ke střetu – kvůli tomu, čí vlajka bude vlát nad kterými částmi Ukrajiny! Žádného presidenta z dob studené války, Trumanem počínaje a Reaganem konče, by nenapadlo, že nám do toho něco je.

Pokud si lid Východní Ukrajiny přeje formálně vyjádřit své historické, kulturní a etnické svazky s Ruskem a lid Západní Ukrajiny si opravdu přeje přerušit všechny svazky s Moskvou a vstoupit do Evropské Unie, proč to neřešit politickou, diplomatickou cestou, demokraticky – u volebních uren?

Kdo je tady iracionální?

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky