Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Obyvatelé Donbasu se pokusili vlastními těly zastavit „majdanské“ tanky. Útok byl zatím odložen. Kyjevští pučisté: „Chceme jednat.“ Úhybný manévr, nebo šlápnutí na brzdu?

Obyvatelé Donbasu se pokusili vlastními těly zastavit „majdanské“ tanky. Útok byl zatím odložen. Kyjevští pučisté: „Chceme jednat.“ Úhybný manévr, nebo šlápnutí na brzdu?

11. 4. 2014

Tisk článku

Václav Danda komentuje včerejší dramatickou situaci na východě Ukrajiny, která dnes po návštěvě Arsenije Jaceňuka v Doněcku doznala určitého zklidnění

Překvapivý „výlet“ pučistického premiéra Arsenije Jaceňuka na východ Ukrajiny přinesl na okamžik zklidnění napjaté situace v Doněcku a dalších vzbouřeneckých městech. Po slovech ministra vnitra Avakova se včera Doněck už připravoval na útok vládních ozbrojenců.

Jaceňuk slibuje „hory doly“

Vzhledem k rozhodnému odporu východoukrajinských regionů „Obamův premiér“ Jaceňuk, možná pochopil, že přímý vojenský zásah by byl posledním hřebíčkem do rakve jednotné Ukrajiny. Odvahu setkat se s demonstranty však při svém „východním výletu“ nenašel.

PP

Zato místní samosprávě dnes sliboval hory doly, aby situaci uklidnil. Včera se totiž ke vzbouřencům přidali i horníci z Donbasu a bylo jasné, že pokud by vláda přistoupila na krvavé řešení ministra vnitra Avakova, došlo by zřejmě k otevřené občanské válce, která by mohla vést k „divokému“ odtržení východních regionů. Proto od něj lídři regionální samosprávy slyšeli nečekaně smířlivá slova. 

Vláda v Kyjevě je podle něho připravena s regiony jednat a vyhovět zákonným požadavkům každého obyvatele Ukrajiny. „Instituce regionální státní správy by se měla stát historií,“ prohlásil Jaceňuk. „Chceme omezit pravomoci parlamentu, prezidenta i vlády,“ tvrdil o chystaných ústavních reformách. Ty by měly přinést i místní referenda. „Naším společným úkolem je vyvážit pravomoci centrální vlády a regionů,“ sdělil nečekaně Jaceňuk.

Proti včerejšku obrat o 180 stupňů. Po včerejším ultimátu, které vyhlásil pučistický prezident Turčinov, jenž dal protestujícím 48 hodin na vyklizení vládních budov a požadoval jejich naprostou kapitulaci, totiž už vše nasvědčovalo tomu, že dojde k „silovému řešení“.

Lidské štíty proti tankům 

Obyvatelé Donbasu vytvořili včera ráno lidské štíty, kterými se snažili zastavit kolony vládních tanků a obrněných vozidel směřujících do Doněcka a dalších vzbouřeneckých měst. Mířila tam také „komanda smrti“ tvořená kriminálnickými skupinami z Pravého sektoru i americkými „poradci“, zabijáky ze skupiny Blackwater. Podle včerejších zpráv se do oblasti vydali také střelci z Majdanu, ze speciálních jednotek Michaila Saakašviliho z Gruzie, kteří byli cvičeni v táborech NATO.

Všechno nasvědčovalo tomu, že kyjevská vláda chce východ Ukrajiny utopit v krvi.

PP koláž

Čtěte ZDE: Předpověď, která se naplnila: „Plán Majdan“ a proamerická nacionalistická diktatura na Ukrajině nepocházejí z EU. Je to boj USA za zachování světové dominance

Stovky neoznačených ozbrojenců z Kyjeva se už od odpoledne pohybovaly v v centru Doněcka a podle některých zdrojů čekaly pouze na rozkaz k palbě.

Podle očitých svědků mířily do Doněcka kromě tanků i nákladní automobily s vojáky a děly. Lidé podél cesty se snažili zastavit kolony vlastními těly.

Šlo převážně o jednotky ze západních oblastí Ukrajiny, které sem Kyjev v rámci operace proti vzbouřencům musel přesunout, neboť východoukrajinské policejní síly odmítly zasahovat proti obyvatelům vlastních měst.

Horníci jdou na pomoc

Podstatné zřejmě bylo, že podporu protestujícím vyjádřili včera odpoledne stovky donbaských horníků. Přišli před budovu místní správy a vytvořili živý štít, kterým se postavili blížícímu se útoku. „Útok vládních sil nepřipustíme. Budeme tu stát, abychom zabránili nelegitimní vládě v Kyjevě porazit východní Ukrajinu,“ řekl jejich předák.

Kromě nich se kolem budovy regionální státní správy v Doněcku odpoledne i v nočních hodinách shromáždily desetitisíce obránců města. Místní obyvatelé i lidé z celé jihovýchodní Ukrajiny tak reagovali na volání o pomoc místní regionální rady.

V emotivním projevu vystoupil včera v odpoledních hodinách v ruské televizi přímo ze zabarikádované budovy v Doněcku jeden z koordinátorů obrany Oleg Guyvika: „Žádáme o pomoc. Nejsme připraveni. Máme pouze obušky a vládní ozbrojenci se nás chystají všechny pobít. Bojíme se, ale vydržíme až do konce.“

Právě toto odhodlání místních obránců a podpora které se jim dostalo z celého východu Ukrajiny, zřejmě donutila změnit plány pučistů. Uvidíme, jak dlouho křehké příměří vydrží. Našim ani zahraničním jestřábům se tento vývoj asi líbit nebude.

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov mezitím vyslovil požadavek právních záruk, že Ukrajina zůstane neutrální a nevstoupí do NATO. „Ukrajina by se měla stát neutrální federací, která zaručí autonomii jednotlivým oblastem,“ řekl Lavrov.

Potvrdil rovněž, že Rusko je připraveno vést příští týden čtyřstranná jednání o ukrajinské budoucnosti. Jejich součástí bude podle něj také téma dodávek plynu. Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek pohrozil jejich zastavením, pokud Kyjev neuhradí Moskvě astronomické dluhy.

Dnešní překvapivá Jaceňukova cesta na východ země v každém případě napětí na chvíli odlehčila. Otázka ovšem zní, jak dlouho křehké příměří vydrží, a nejde-li pouze o úskok nelegitimní kyjevské moci.   

Názorná ukázka „demokracie“ v ukrajinském parlamentu:

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky