Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Na fotografiích z oficiálního diplomatického zdroje dobývá Ukrajinu trpaslík Gimli. Čí je to agent? Američané mlží, Česká televize opět bojuje na straně „dobra“. Už nejméně šedesát let

Na fotografiích z oficiálního diplomatického zdroje dobývá Ukrajinu trpaslík Gimli. Čí je to agent? Američané mlží, Česká televize opět bojuje na straně „dobra“. Už nejméně šedesát let

26. 4. 2014

Tisk článku

Jan Hruška se v údivu pozastavuje nad klesající kvalitou oficiální propagandy v západních médiích a oceňuje svazáky z České televize za vzorné udržování historické kontinuity bolševismu

Úroveň západní mediální propagandy začíná opravdu klesat. Jak jinak vysvětlit stále absurdnější důkazy o ruské „agresi“ na Ukrajině? Poté, co NATO uveřejnilo „aktuální“ tři týdny staré satelitní záběry ruské armády u hranic s Ukrajinou (ČT s nimi stále nakládá jako s aktuálními), západní reportéři přijeli na místo činu. Nalezli pouze prázdná pole s dobytkem a mnoho, přemnoho much. Jenže! Pak přišla Obamova administrativa a uhodila hřebíček na hlavičku. 

Čtěte ZDE: Satelitní snímky ruské armády u hranic s Ukrajinou: Maskované kozy, nebo Putinova technologie z Hvězdných válek? Neviditelné tanky jsou už v Kyjevě. Proč o tom nevíme?

Američané uveřejnili fotografie, jež mají dokazovat přítomnost ruských speciálních sil na Ukrajině. Jsou na nich údajně vojáci, kteří předtím operovali v roce 2008 v Gruzii. Již samotný fakt, že domnělé snímky pocházejí od ukrajinských velvyslanců – a ti si je zase, střelci jedni, evidentně stáhli z internetu, kde kolují už nějakou chvíli – může leccos napovědět. Nehledě na to, že stačí pouze letmo prohlédnout „důkazy“ a věc je zcela jasná: Jde o nepovedený podvrh. Nejen proto, že jsou fotky absolutně rozmazané. Jakoby to samo o sobě nestačilo, ještě je „rozmázla“ západní média!

 I am a Ukrainian - kontroverzní klip

„Kozák“ a „Gimli“ dobývají Ukrajinu

Nacházíme se v obdobné situaci jako u fabrikovaného klipu „I am a Ukrainian“. Už na první pohled v divákovi vyvstává značná nedůvěra k prezentovanému materiálu. Rozdíl je nyní pouze v ostrosti záběru: v prvním případě to byla okázalá „hollywoodská“ detailnost a dokonalé záběry nalíčené herečky s akcentem tak „ukrajinským“, že už to dál nešlo, kdežto nové fotky jsou zase rozmazané a neostré. V každém případě nelze ani jedno ze „svědectví“ brát vážně.

PP

PP

Ponechme prozatím stranou nečitelnost fotografií. Každého musí překvapit další zvláštní charakteristika: Zkrátka a jednoduše – více „ruští“ už ti vojáci (pro přehlednost ještě zakroužkovaní) být nemohou! Je to opravdu jak z kterékoli americké komedie, kde vystupují Rusové: hlavně musejí mít výrazný akcent a „ruskou tvář“ – jde o to „padoucha“ jednoznačně identifikovat hned v první vteřině, jinak je divák zmaten. Na dotyčných fotkách máme dva jedince, které můžeme pracovně pojmenovat jako „Kozáka“ a „Gimliho“. Poznáte je všude. Nelze je nevidět a v davu se nikdy neztratí. 

„Kozák“ má na hlavě „nenápadnou“ papachu, takže je okamžitě jasné, kde jsou jeho kořeny. Nu a „Gimli“ má prostě vousy. Je to typický ruský agent – svým vzezřením dokonale splývá s okolím – poznáte ho jedině podle značky na rameni, která je i pro neznalé lidi z dalekých krajů jednoznačnou indicií, že patří k ruským jednotkám. 

Teď trochu seriózněji: Opravdu si myslíme, že je prezident Putin padlý na hlavu? Myslíme si, že kdyby chtěl mít v pozadí tajné jednotky, že by posílal zrovna „Kozáka“ a „Gimliho s páskou na rukávu“? Nyní přichází na řadu otázka, kterou jsme celou dobu záměrně obcházeli: Existují originální (ostré) fotografie ruských vojáků na území Ukrajiny? 

Zcela jiný příběh, nezajímavý pro západní média

Jistěže existují. Jenže vyprávějí úplně jiný příběh, než je ten oficiální. Bylo, nebylo, Maxim Dondyuk, fotograf pracující pro magazín Ruský reportér pořídil  na Ukrajině fotky „Kozáka“ a „Gimliho“ a nahrál je na svůj účet na Instagramu. Netrvalo dlouho a zvěst o snímcích doplula až k lidem blízko kyjevské pučistické vlády. Někdo musel dostat brilantní nápad, že zde existuje jistá podobnost mezi „Gimlim“ a ruským vojákem, který měl být údajně  kdysi nasazen v Gruzii.

Ta podobnost se jmenuje vousy. Jenže nebyla dostatečná; jak je patrné, liší se zabarvení. A také tvář. A tvar nosu. No, a jak to vyřešit lépe než rozostřením?

PP obrazek

Ruský voják v Gruzii

„Gimli“ na Slavjansku

 PP

„Gimli“ podruhé...

PP

Zamračený "Gimli"

Ostré fotky se nacházejí mimo jiné na serveru reddit. A zbývá otázka: Věděl o tom Washington? Nechal se oklamat, nebo se podílel na manipulaci vědomě? To se asi nedozvíme. Něco si o tom ale z „historických zkušeností“ myslet můžeme.

Někdo (slepý) by mohl namítnout, že „ostré fotky“ argument nevyvracejí. Ono ovšem není co vyvracet. „Důkaz“ se kompletně zdiskreditoval sám.

I starosta Slavjanska popírá domněnku, že existuje spolupráce ozbrojených „radikálů“ s Ruskou federací. A uvádí pro to zajímavé důkazy – tentokrát zřejmě nepodvržené.

„Gimliho“ dobrý přítel...  

Deník „New York Times“ citoval prohlášení Slavjanského „vzdorostarosty“ Vjačeslava Ponomarjova z nedávné konference: „Žádný voják Ruské federace se nenachází na území Slavjanska.“   Ponomarjov dále říká: „Nemáme žádný přímý kontakt se speciálními jednotkami Ruské federace. [...] Všichni z domobrany zde jsou moji přátelé, moji bratři, mí spojenci v boji proti fašismu. Máme dobrovolníky, kteří přišli  z Moldavska, Ruska, Běloruska, Kazachstánu i Severního Kavkazu.“ 

Reportéři se nedali. Ptali se starosty na „Gimliho“ a jeho propojení s vojákem z Gruzie.  „Nemohu to vyloučit,“ odpověděl Ponomarjov. „Má však dobrou pověst. Je jedním z mých starých přátel. Mám dobré přátele v Jižní Osetii a v Grozném,“ dodal

Je tedy možné, aby byl „Gimli“ (i ostatní) součástí operace speciálních ruských sil? Rozumné vysvětlení můžeme nalézt v rozhovoru se starostou. Jde o dobrovolníky. I kdyby se přece jen jednalo o stejné vojáky, což patrně nikoli, zdá se daleko věrohodnějším tvrzení, že jsou zde „na vlastní pěst“. A co na to západní média a Česká televize? Nic. Zřejmě by podobné spekulace nesloužily „dobré věci“.

Alternativní média drtí svazáckou propagandu

Západní mainstreamová média jsou nicméně v posledních letech nucena hrát svou propagandistickou hru mírně jiným způsobem: od nepravdivých tvrzení jsou i díky existenci alternativních médií nucena „uhýbat“ rychleji a rychleji, jinak by se ještě více zdiskreditovala.

Již zmíněný New York Times je zářným příkladem techniky novodobé mediální manipulace. Podstrkoval vyfabrikované důkazy v kampani za Iráckou válku, o rok později byl přinucen k omluvě, za své „nepřesné a jednostranné“ reportáže, jak nazývá mystifikaci a manipulaci.

Jenže tím neskončil: ani u konfliktu v Sýrii nezůstala plotýnka chladná. Spojené státy a s nim New York Times opakovaně prohlašovaly, že za chemickými útoky na obyvatele je tyranská vláda. Tento argument se jevil zpočátku pouze hloupý (dnes je definitivně vyvrácený). A deník jej byl opět nucen stáhnout. Alternativní média (včetně nositele Pullitzerovy ceny Seymoura Hershe) rovněž dokázala, že pravými viníky byli syrští rebelové, jimž pomáhala turecká vláda.

PP koláž

Čtěte ZDE: 100 000 medvědů u hranic s Ukrajinou: Veřejnoprávní televize jako první objevila ruské armády připravené k invazi. Cesta tam a zase zpátky

Nedávno USA a (znovu) New York Times tvrdily, že mohou dokázat, kdo jsou ti záhadní „maskovaní muži“, co obsazují vládní budovy na východě Ukrajiny. Avšak (znovu) o pár dnů později byly reportážemi alternativních médií zbaveny argumentů a (znovu) byly nuceny tato tvrzení stáhnout.

A co na to „naše“ Česká televize? Nic. Dál „jede“ v ukázkové linii svazácké protiruské propagandy – stahovat nepodložené spekulace, nebo je alespoň přiznat či se za ně dokonce omluvit ji ani nenapadne. Spíš ještě přitvrdí.Na rozdíl od New York Times hodnotu „důkazů“ ignoruje systematicky i poté, co jsou spolehlivě diskreditovány, a především bezpečně cenzuruje argumenty  z druhé strany.

Ale měli bychom se na to možná dívat pozitivněji. Naše hlavní veřejnoprávní médium je vlastně úžasně konzistentní. Stále je ve válce. Dříve za Moskvu proti Washingtonu, teď za Washington proti Moskvě. Až na změnu znaménka z plus na mínus je to pořád stejné. Prolhané, jednostranné, bolševické.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky