Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Kyjevští pučisté zaútočili na Slavjansk a Kramatorsk. Vrtulníky ostřelují město raketami. Rusko označilo jednání Kyjeva za zločin. Slyšíme první výstřely další války?

Kyjevští pučisté zaútočili na Slavjansk a Kramatorsk. Vrtulníky ostřelují město raketami. Rusko označilo jednání Kyjeva za zločin. Slyšíme první výstřely další války?

2. 5. 2014

Tisk článku

Václav Danda komentuje poslední dramatický vývoj ve Slavjansku, kde v pět hodin ráno začal útok armád pučistů ze Západu proti téměř neozbrojeným vzbouřencům z východu země

Právě v těchto květnových dnech, kdy si připomínáme pražské povstání proti nacistům, kdy obležený pražský rozhlas volal v květnu 1945 o pomoc, přichází podobné zoufalé volání z východoukrajinského Slavjansku. Kyjevská pučistická vláda se rozhodla utopit národní revoluci na východě země v krvi. V pět hodin ráno přepadly město kolony tanků a obrněných transportérů a začal nelítostný boj na podivně obnovené „východoukrajinské frontě“.

pp

Slavjansk v obležení

Od ranních hodin ostřelovaly město vrtulníky s raketami. Dělostřelectvo pálilo podle očitých svědků do obytných částí města. Povstalci zformovali obranu a stáhli se do centra. V dopoledních hodinách Slavjanští začali budovat barikády, aby zabránili kolonám tanků a obrněných transportérů dostat se do středu města.  Domobraně se rovněž podařilo sestřelit tři vrtulníky vládních vojsk. Podle záběrů ruské televize byl pilot jednoho ze strojů ošetřen povstalci a byla mu poskytnuta první pomoc. Podle některých svědků však na pilota a jeho záchrance pálili vládní ostřelovači.

                              Záchrana pilota vrtulníku Slavjanskou domobranou

Jednotky, které na město útočí, jsou podle přímých účastníků bojů tvořeny převážně jednotkami ze západu Ukrajiny a Národní gardou. Mnozí také vypovídají o tom, že v prvních liniích jde dobrovolnický prapor zabijáků z neonacistického Pravého sektoru, kteří zabíjejí vše živé. Byla rovněž zaznamenána radiová komunikace mezi vládními snipery, kteří se dorozumívali v angličtině. To by naznačovalo, že do operace jsou zapojeny rovněž „protiteroristické“ jednotky z USA a Izraele, které operovaly už na Majdanu. 

Pravý sektor a západní specialisté v první linii

Vypadá to, že pučistický „prozatímní prezident“ Turčinov se rozhodl za pomoci obrovské vojenské síly město obklíčit a dobýt. Proti tankům, vrtulníkům, letadlům a dělostřelectvu stojí špatně vyzbrojená domobrana, která disponuje kromě několika protitankových střel jen lehkými zbraněmi – a to ještě v nevelkém počtu. Zbytek tvoří „molotovovy koktejly“ a podomácku zhotovené zbraně. Smyčka nad povstalci se začíná svírat.

                                        Sestřelení vrtulníku nad Slavjanskem

Obyvatelé města vyšli do ulic a podílejí se na jeho obraně stavbou barikád. Podobný vývoj je hlášen rovněž z Kramatorsku a několika menších měst na východě. Někteří ruští politici vyzývají Vladimíra Putina, aby zasáhl a zabránil tak krveprolití. Ruský prezident už oznámil, že dohoda ze Ženevy je tímto zcela pošlapána. Rusko si podle něho vyhrazuje právo na patřičnou reakci. Vladimír Putin nicméně zatím poslal na východ Ukrajiny pouze svého vyjednavače, který by se měl pokusit sjednat příměří mezi oběma znepřátelenými stranami a zabránit tak dalšímu prolévání krve.

Kyjev o kompromis nestojí

Turčinov, Avakov, Parubij a další kyjevští pučisté ale zjevně o žádný kompromis nestojí. Vsadili na jedinou kartu – rozhodli se potlačit povstání silou. To ale nebude proti jednotnému obyvatelstvu vůbec jednoduché, neboť lidé se s přibývajícím časem staví stále rozhodněji na odpor.   

                                             Pohled na Slavjansk dnes ráno

Jak Rusko zareaguje uvidíme v nejbližších hodinách a dnech. Jasné je jen to, že touto operací přešla latentní občanská válka na Ukrajině do své horké fáze. Ukažme si názorně, jak by mohl vypadat scénář dobývání vládních budov ve městě držených domobranou.

Nesmíme zapomínat, že i přes kyjevskou propagandu o ruských ozbrojencích je skutečnost taková, že jim budou čelit davy z velké části neozbrojených nebo minimálně ozbrojených civilistů. Armáda s Pravým sektorem pak budou použiti k vyklizení blízkého okolí budov. Po několika salvách z obou stran bude aktivistům zřejmě předložen návrh, aby vyšli ven a vzdali se. Někteří to přijmou, jiní odmítnou. Ti, kteří se vzdají, budou předáni SBU a Pravému Sektoru a – pokud jsou skutečně na místě – též komandům smrti ze CIA. O osudu zajatců si nelze dělat nejmenší iluze.

Krvavý scénář

Pak by mohl přijít útok v plném rozsahu. Podporovaný střelbou z tanků a kanonů. Jakmile bude ve spodních patrech obsazených budov zlomen odpor, nastoupí soukromé bezpečnostní služby a Pravý Sektor aby zlikvidovali zbývající obránce.

Město bude prakticky izolováno a vydáno na milost řádění polovojenských bojůvek národní grady a Pravého sektoru. Situace ale ani tak nebude pro Kyjev zdaleka tak jednoduchá, jak to na první pohled vypadá. Odhodlání občanů je vskutku ohromné a především – sotva si lze představit, že se Rusko na masakr bude dívat se založenýma rukama.

Genocida proti vlastním občanům

Základní otázka zní, kam až hodlají ve válce s východními regiony kyjevští pučisté zajít. To že nasadili tanky a letectvo proti vlastním občanům, je vskutku evropská premiéra. Je přímo symbolické, že se tak stalo v době, kdy si u nás připomínáme obdobnou situaci při Pražském povstání v roce 1945. Tehdy byli nacisté zastaveni. Jenže tehdy proti nim stáli za zády „vzbouřených Pražanů“ všichni spojenci včetně Američanů. Dnes je to naopak. Pozoruhodná připomínka toho, kam se Západ necelých sedmdesát let po skončení II. světové války „posunul“. Nebo snad slyšíme první výstřely dalšího světového konfliktu?

Vzhledem k tomu, že naše televize informuje o celé operaci na Ukrajině stále stejně jednostranně a tendenčně, objektivnější informace z bojujícího Slavjanska a dalších měst Ukrajiny lze sledovat v přímém přenosu zde:         

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky