Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Máte chuť někoho zabít? Detoxikujte játra! Jarní očistnou kůru oceníme ještě na podzim. Proč v „době chemikálií“ nefungují diety? Kdo léčí a kdo uzdravuje

Máte chuť někoho zabít? Detoxikujte játra! Jarní očistnou kůru oceníme ještě na podzim. Proč v „době chemikálií“ nefungují diety? Kdo léčí a kdo uzdravuje

15. 4. 2015

Tisk článku

Erika Magdalena Hájková radí ozkoušené recepty na nejzásadnější tělesnou očistu, k níž máme v těchto dnech jedinečnou příležitost

Na jaře má většina z nás přirozenou tendenci k odlehčení. Tělo jako by chtělo shodit nejen „zátěž“ zimníků a šál, ale i všeho ostatního, co přes zimu nasbíralo. A tak jsou módou všelijaké „detoxy“, tedy vyčištění organismu od nastřádaných jedů.

Půst není detox

V době, kdy stále větší část národů naší civilizace žije v (zdánlivě) blažené nevědomosti o základních duchovních kotvách, které nás donedávna držely odolnějšími vůči poryvům světa, se za formu „detoxu“ pokládá i půst. Vidíte, jak naši předkové byli chytří, vykládá se všude! Je to nesmysl hned ze dvou důvodů – a pokud mu uvěříme, mineme nejspíš „detox“ skutečný a zdraví prospěšný.

PP

Především samozřejmě vychází z nepochopení toho, co je vlastně půst – že nejde o „ozdravnou fyzickou kúru“ maskovanou náboženskou „omítkou“, ale o malou oběť, kterou se zdálky přibližujeme velké oběti a velké lásce, kterou nás miluje Stvořitel. Tím se sice nepochybně stáváme zdravějšími, ale nikoli takovým způsobem, jak si to představují ateističtí teoretici zdravovědy. Za druhé – detox neznamená hladovění. A (zvláště v dnešní době) určitě k ozdravení nepostačí vyřadit na nějakou dobu z jídelníčku maso.

Začít musíme u jater

Žijeme v době, kdy jsou naše těla vystavena extrémní zátěži – ať už jde o chemikálie z prostředí, různé kosmetické a domácí přípravky, očkování, nebo chemické látky přítomné v jídle a pití. Proto čas na správný detox nastává spíše na konci postní doby a po Velikonocích. Přesněji řečeno zhruba od poloviny března do poloviny května. Hlavním orgánem našeho těla, který na jaře potřebuje odlehčit, jsou totiž játra. A ta jsou teď na jaře „v akci“.

Pokud se cítíte na jaterní a žlučníkovou očistu v její kompletní formě, nechte si na ni zhruba tři až čtyři dny. Ideální je vzít si v pátek volno z práce, aby po skončení očisty, tj. v neděli, zbyl den na odpočinek.

Tradiční čínská medicína, jejíž poznatky jsou ověřeny tisíciletou praxí, játrům přiznává symbolickou funkci „generála“, který řídí směřování „jednotek“, tedy energie v organismu. Pokud je „generál“ v pořádku, ví, kam energii nasměrovat. Pokud ne, napře ji někam, kam nemá – a výsledkem je nemoc. Přirovnání k oficírovi je docela přiléhavé i proto, že právě játra řídí v čínském systému jednu důležitou emoci: vztek. Všimli jste si, že když jste unavení a vyčerpaní, každá maličkost vás rozzuří, jste otrávení, do všech rýpete a nechápavého kolegu v práci byste nejradši "zabili"? To jsou játra, která už nic „nebrzdí“, protože v ostatních důležitých orgánech (především ledvinách) se energie nedostává. Zkrátka pokus o takový malý vojenský převrat v těle.

„Superchemička“ v našem těle

Játra podle Číňanů také řídí „odblokování“ energie (čchi) a emocí v organismu. Známé přísloví „veselá mysl, půl zdraví“ dobře ilustruje, jak moc je propojeno naše tělo a psychika. Pokud „vyčistíme“ vlastní psychiku, pomůže to i tělu, a opačně. A pokud chceme začít někde uprostřed, měli bychom začít právě u jater. Čínská medicína je přiřazuje takzvanému elementu dřeva, který je aktivní na jaře. Proto je pro jejich pročištění ideální okamžik právě nyní.

Bez toho, abychom pročistili svoji – často hrůzostrašně zanesenou – chemickou „továrnu“ jater a žlučníku, se totiž žádná detoxikace nekoná. Pokud se o ni pokusíme, jsme na tom asi tak, jako bychom se pokoušeli umýt vanu s ucpaným odpadem. Výsledkem je jen to, že se všude rozvíří spousta špíny. Podobně je tomu v lidském těle: pokud se pokusíme o nějaký razantní detox, třeba radikální úpravou jídelníčku, aniž podstoupíme kúru a játra předem „uklidíme“ a zprůchodníme, nejspíš skončíme smrtelně unavení, mimořádně podráždění, nebo rovnou nemocní. Znám léčitele, kteří pročištěním jater v té či oné formě začínají u svých pacientů pokus o uzdravení z jakékoli choroby.

PP koláž

Čtěte ZDE: Levný zázrak: Nemocní jsme téměř všichni, ale řešení je přitom velmi jednoduché: jezme hořčík!

Je to logické: játra a žlučník nejen metabolizují tuky (jednak sama, jednak prostřednictvím jaterní a žlučníkové žluči, která napomáhá trávení ve střevech) a glukózu (která ovlivňuje hladinu energie), ale také hlídají rovnováhu kyselin a zásad v organismu – která je naprosto zásadní pro naše zdraví. Na obnovení rovnováhy pH dokonce stojí (ne)jedna léčebná metoda, pomáhající pacientům s rakovinou.  A kromě toho samozřejmě – játra odbourávají toxiny.

Metoda pro pokročilé

Jak na to? Metod je vlastně spousta. Nejdůležitější je vybrat si tu správnou. Jedna osvědčená zahrnuje následující postup. Upozorňuji však, že jde o docela namáhavou záležitost, do které by se měli pouštět jen relativně zdraví lidé. Pokud trpíte na žlučník (kameny, záněty), či jej rovnou už nemáte – a nebo trpíte chronickou únavou z jakýchkoli příčin, či jinou chronickou nemocí, je potřeba se zajít poradit. K lékaři, nebo – lépe – k bylinkáři či odborníkovi přes tradiční čínskou medicínu. Ten vám doporučí bylinnou směs, která vaše játra pročistí a vyladí do té správné formy, aniž by současně vašemu tělu ublížila a vyčerpala jeho energetické rezervy.

Žlučníkáři pak budou potřebovat směs bylin, které změkčí a rozmělní kaménky ve žlučníku, jež během očisty často po desítkách vycházejí ven. Bez nich si mohou přivodit žlučníkový záchvat. Ostatně, jisté riziko nepříjemné epizody bez bylinkové „předpřípravy“ existuje i pro lidi, kteří „na žlučník“ netrpí. Vzhledem k dietě a životnímu stylu totiž kdekdo nějakým množstvím žlučových kaménků „být vybaven“ může, aniž si toho všimne (tedy aniž někdy má žlučníkový záchvat). V každém případě tedy lze doporučit preventivní prohlídku se zaměřením na játra a žlučník.

Tři dny pro zdravá játra

Pokud se cítíte na jaterní a žlučníkovou očistu v její kompletní formě, nechte si na ni zhruba tři až čtyři dny. Ideální je vzít si v pátek volno z práce, aby po skončení očisty, tj. v neděli, zbyl den na odpočinek. Pokud si takový luxus nemůžete dovolit, lze samozřejmě zkrátit přípravnou fázi ze dvou dnů na jeden.

Během celé přípravy pijeme každé dvě hodiny dvě až tři deci čisté jablečné šťávy (samozřejmě ne té z koncentrátu). Eventuálně ji můžeme zhruba ze čtvrtiny naředit šťávou z červené řepy. Kyselina maleinová, obsažená v jablečné šťávě, pomůže rozhýbat proudění žluči v játrech. Pokud někdo trpí kvasinkovou infekcí nebo z jiného důvodu nemůže příliš mnoho cukrů, může šťávu nahradit lžící jablečného octa, rozpuštěného ve vodě. Nejíme buď vůbec, pokud je to možné, nebo velmi lehce – například suchou hnědou rýži – a rozhodně se vyhneme tukům, alkoholu, průmyslově zpracovaným potravinám, pšenici, bílému cukru, „umělému“ koření, cigaretám, kávě i čaji.

V okamžiku, kdy se nám podaří „nastartovat“ onu supervýkonnou chemičku, kterou nosíme napravo pod žebry, máme vlastně napůl vyhráno.

Druhý den před spaním smícháme zhruba deci olivového oleje o pokojové teplotě se šťávou ze tří citrónů. Pokud se cítíte na víc, olej klidně přidejte - někteří "experti" zvládnou takto najednou i čtyři deci - ale napoprvé je možná lepší méně.  Směs vypijeme zhruba na čtyřikrát po čtvrthodinách. Pak se uložíme k spánku na pravý bok (doporučuje se spát s koleny přitaženými k bradě). Olivový olej obsahuje spoustu kyseliny olejové, která usnadňuje odbourávání kamenů i látkovou výměnu. Někomu ale může po relativně „dramatické“ kombinaci být poněkud nevolno. To nevadí, jen je samozřejmě třeba po případné důkladné „inventuře“ žaludku vypít olej znovu. Citronovou šťávu lze případně nahradit o něco větším množstvím šťávy z červeného grapefruitu.

Další den ihned po probuzení vypijeme litr teplé vody se dvěma lžičkami soli, nebo šťávou z poloviny citronu. Počkáme zhruba hodinu do prvního jídla. Dále už můžeme jíst normálně, ale samozřejmě bychom měli ten den konzumovat jen lehčí jídla, hlavně vařenou zeleninu a rýži.

„Fajnšmekři“ se spoustou energie a masochistickými sklony si podobnou očistu dopřávají třeba čtyři- až pětkrát za sebou zhruba po měsíci – a poté podle potřeby. Případně ji doplňují očistou střev (například psylliem, abychom zmínily ty méně drastické metody) a jedno- až dvoutýdenní dietou. Tu můžete zkusit – pokud játra rozhýbáte, dieta by měla mít mnohem větší účinnost. Během ní se doporučuje jíst podobně, jako u dietetických doporučení pro samotnou očistu, jen více, a zařadit hodně olivového oleje, zelené listové zeleniny, chřestu, hrášku, řepy a mrkve. 

PP koláž

Čtěte ZDE: V euroamerické populaci řádí vážná epidemie. Nemocných je až 70% z nás! Farmaceutický průmysl epidemii mohutně podporuje. Proč?

Metoda pro začátečníky a nemocné

Ti, kdo nemají čas, chuť, nebo zdraví a sílu na „pořádný“ detox, mohou prostě pít každé ráno nalačno velkou sklenici horké vody s citronem. Kyselina citronová povzbudí trávení a navíc „vychytá“ z organismu nějaké ty škodliviny, čímž játrům odlehčí – působí jako přírodní antibiotikum a rozkládá toxické látky. Kromě toho jsou citrony velmi zásadité – což opět pomáhá játrům, která se nemusejí prát s tak kyselým prostředím, jaké si v těle obvykle vytváříme. Hodně pít (především horkou vodu), to je samozřejmě vůbec základ jakékoli detoxikace.

Existuje mnoho receptů na „ranní jaterní detox“ – dobrou práci udělá třeba koktejl z jednoho citronu, jednoho pomeranče, 1-2 stroužků česneku, trochu čerstvého zázvoru a lžičky olivového oleje (a patřičného množství vody). Není to žádná chuťová lahůdka, ale funguje to.

Rovněž si lze uvařit jaterní čaj: buď čaj z lístků artyčoku, nebo čaj podle Lindy Burdockové, složený z:

1 dílu ostropestřce mariánského                            1 dílu lopuchového kořene

1 dílu fenyklového semínka                                     1 dílu pískavice řecké

1 dílu lněného semínka                                            1 dílu kořene proskurníku

1/2 – 1 dílu lékořice                                                 1 dílu máty

Vše můžeme doplnit ještě o zázvor a kardamom, pokud trpíme spíše horším trávením. Směs se vaří 30 minut bez máty, kterou přidáme nakonec a vše necháme ještě 10 minut louhovat.

Pokud se nechcete s bylinami míchat, můžete si samozřejmě koupit buď bylinnou směs z lékárny, nebo vsadit na některý z čínských přípravků. Skvělá je třeba čínská směs qi ju dihuang tang (odvar s kustovnicí, chryzantémou a rehmánií, u nás k dostání v tabletách pod kódem WBO 7.1). Šetrně léčí játra a přitom posiluje organismus.

Schody se musí mést odshora

Jaterní detox dobře ilustruje základní pravidlo jakéhokoli úspěšného léčení, na které moderní chemická medicína až příliš ráda zapomíná: totiž že „schody se metou odshora“ - tedy že jakýkoli problém musíme řešit od jeho příčiny, od kořene.

V okamžiku, kdy se nám podaří „nastartovat“ onu supervýkonnou chemičku, kterou nosíme napravo pod žebry, máme vlastně napůl vyhráno. Rozhodně se ke zdraví přiblížíme mnohem lépe, než kdybychom pouze užívali chemické léky, které často játra smrtelně ničí. A určitě výsledek pocítíme i příští zimu, až budou naši „zanesení“ kolegové padat pod náporem stresu a chřipek.

Jenže moderní léky se dají užívat léta a vyrábějí se draho, zatímco „léky“ na játra, o nichž jsme mluvili, jsou levné a „vyrábí“ je matka příroda. Platidlem je "odvaha" převzít kontrolu nad vlastním zdravím. Je to málo – ale současně i hodně. Především pro ty bez "kotvy". Ti, kteří ji mají, totiž znají i základní premisu: Léčí člověk, ale uzdravuje Bůh.

Zdroje např. zde či zde.

 PP




Tagy článku

Doporučujeme

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie. Zvrhlí učitelé. Zjevná duševní porucha bude normou? Chemický útok na děti. 94 % zdevastovaných? Doktoři Moreau a Mengele vzory dneška!

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie....

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani patogeny. Tajemství dostatku a nedostatku. 1400 blahodárných rostlin. Proč divoši rakovinou netrpí? Nemoc sama od sebe nemizí

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky