Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Úspěšný lékař radí: Naučte se vařit! Je energetická medicína lékařství budoucnosti? Slavná Čínská studie. Cukr a rakovina. V čem se mýlí Angelina Jolie. Chvála střídmosti

Úspěšný lékař radí: Naučte se vařit! Je energetická medicína lékařství budoucnosti? Slavná Čínská studie. Cukr a rakovina. V čem se mýlí Angelina Jolie. Chvála střídmosti

14. 7. 2015

Tisk článku

Erika Magdalena Hájková hovořila s diabetologem a úspěšným průkopníkem nové léčby civilizačních onemocnění, MUDr. Pavlem Bothem, o tom, co bychom měli především dělat pro své zdraví – a bohužel často neděláme

Dnešní mainstreamová média budí dojem, jako by klasická lékařská profese a „alternativní“ medicína bojovaly na život a na smrt. Takový boj je navíc obvykle líčen jako boj chrabrých doktorů se „šarlatány“, div ne „tmáři“.

MUDr. Both: Je třeba jít za medicínu

Navzdory tomu však objevuje čím dál více lékařů, s nimiž si „klasická škola“ neví moc rady. Nejen, že do základů své profese, naučených z lékařských fakult, zařazují „novinky“ typu energetické medicíny, čínské medicíny či makrobiotiky – ale navíc jsou s touto léčbou naprosto „nepochopitelně“ úspěšní.

pp

S jedním z nich, MUDr. Pavlem Bothem, proslaveným ostravským diabetologem a obezitologem, si Protiproud povídal o zdraví a nemoci i o tom, jak zůstat zdravý či vyléčit takzvané „civilizační nemoci“ – včetně rakoviny. I doktor Both totiž sdílí myšlenku, že pro zdraví je potřeba především několik věcí. Jsou současně jednodušší, než si většinou myslíme – ale současně těžké. Vyžadují totiž trochu úsilí jak od pacientů, tak od lékaře. „Základy medicíny jsou dobré – je však třeba jít za ni,“ připouští věhlasný ostravský lékař, jako samozřejmost. A sám tak činí.

Základ zdraví

Pane doktore, co je podle vás základem zdraví?

"Kdybych to řekl s trochou nadsázky, mohl bych prohlásit, že vaření. Ale tak jednoduché to samozřejmě není. Spíše takhle: Člověk se musí naučit, co tělu prospívá a co mu škodí. To především znamená vyhnout se extrémům. Mám na mysli nejen extrémy typu přejídání, ale především extrémy energetické.

Že je celý vesmír postaven na polaritě dvou protikladných energií, které čínská filosofie a medicína nazývá jinem a jangem, nevidí snad jen úplný prosťáček. Tradiční čínská medicína i makrobiotika si těchto sil všímají a klasifikují i potraviny na takzvaně jinové a jangové. Nu, a to, co nazývám energetickou medicínou, si oněch sil všímá rovněž – a jejich vyvážení považuje za základ léčení jakékoli nemoci, za základ zdraví vůbec."

Jenže jak takové rovnováhy docílit? 

"Pokusit se o to můžeme právě prostřednictvím jídla. Náš západní způsob stravování má mnoho extrémně nezdravých prvků. Nejhorší je přemíra dvou protipólů, cukru a soli. Cukr představuje extrémní jin a sůl extrémní jang.

Jsme přesolený národ. Neříkám, že bychom neměli solit vůbec – jen podotýkám, že zdravá dávka soli je zhruba tři gramy denně. To vypadá jako mnoho. Jenže sůl je i v potravinách, ve kterých bychom ji nečekali. Je v chlebu. Je v šunce. Když si dáte deset deka šunky, a to klidně i některé dietní, sníte zhruba devět gramů soli. To je spotřeba na tři dny. Pak byste tři dny neměli solit vůbec – což se vám většinou nepovede..."

Čínská studie je výborná

Doporučujete svým pacientům třeba makrobiotiku?

"V předmluvě ke knize Michia Kushiho Makrobiotikou ke skutečnému zdraví jsem zmínil, že podle mne je medicínou budoucnosti energetická medicína, jejíž součástí makrobiotika je – respektive její syntéza s medicínou klasickou. Až se obě větve spojí, udělá podle mě medicína velký skok vpřed. Makrobiotika je skutečně výborná.

Kromě Michia Kushiho vyšla v témže nakladatelství, tedy Svítání, také skvělá kniha Čínská studie, o níž jsme už na Protiproudu několikrát psali. Kromě mnoha jiného tvrdí, že „většina moderních nemocí má tři příčiny – snídani, oběd a večeři“. Co vy na to, jako lékař?

"Čínská studie je výborná kniha. Je lépe dostupná pro laika, než Kushi, který píše přece jen odborněji. Ano, strava je naprosto zásadní věc. Když se budeme ke svému tělu chovat šetrně, zůstaneme zdraví. To je napohled banální jednoduchá rovnice.

PP koláž

Čtěte ZDE: Zmatek v hlavách: Co je pro zdraví důležité? Co je nebezpečné? Měli bychom vůbec užívat vitaminy? Způsobuje mléko rakovinu?

Málokdo však ví, jak ji naplnit. A právě makrobiotika i energetická medicína, kterou praktikuji, k tomu dávají možnost – utřídit si pořádně poznatky. Naučit se podle nich žít, vařit a stravovat se. Věnovat tomu jistý čas každý den. Zdraví je prostě běh na dlouhou trať."

Jak se klasicky vzdělaný lékař dostane k energetické medicíně a k makrobiotice?

"Takzvaně náhodou, jak to tak bývá. Narazil jsem na literaturu, zabývající se energiemi jinu a jangu. Pak jsem se setkal v Ostravě se skupinou lidí kolem jógy, jejíž součástí byla i paní inženýrka Průchová. Ona a její kolegové věděli také o makrobiotice a vlivu bioenergie na zdraví. Zaujalo mě to, spolupracovali jsme pak léta.

S paní inženýrkou Průchovou jsme dokonce vedli studii na toto téma. Trvala deset dní, po něž jsme sledovali pacienty s cukrovkou. Často to byli těžcí diabetici. Po pouhých deseti dnech správné stravy odcházeli s tím, že jim mohl být inzulin snížen třeba i o celých patnáct jednotek na den. Tedy pacient, který přišel s patnácti jednotkami, odcházel zdravý.

Po nějakém čase, pokud někteří pacienti správnou životosprávu a stravování nedodržovali, se ale cukrovka vrátila. Začalo mi být jasné, že správná výživa a energetická vyváženost jídla jsou pro zdraví ještě mnohem zásadnější, než bychom si mysleli."

Strava našich babiček

Ale přece jen – Čínská studie byla provedena na Číňanech. Nejsou Češi jiní? Neměli bychom se vrátit spíše ke způsobu stravování našich dědečků a babiček?

"Lidský metabolismus je v zásadě všude stejný. Jisté odlišnosti existují a energetická medicína docela dobře umí vysvětlit i jejich původ: lidé v různých částech světa žijí v různém „energetickém poli“. Jistě, že jsou pak v něčem odlišní.

Základní principy ale platí všude stejně. Především je třeba vyvážit jin a jang, tedy „plus a mínus“, abychom tak řekli. Současně také platí, že v naší stravě je přemíra, nesmyslná přemíra bílkovin."

PP koláž

Čtěte ZDE: Ořezaná herečka: Angelina opět boduje. Rakovinový průmysl si spokojeně pobrukuje. Proč Číňanky rakovinu prsu téměř neznají? Velký (zdravotní) Bratr o tom ví své

Což ještě docela nedávno vlastně nebývalo?

"Přesně tak. Dnes lidé jedí nestřídmě. Mnoho solí, hodně masa, nemluvě o tom, že je jídlo, zpracovávané velmi „jangovými“, nešetrnými způsoby, hlavně smažené. Do toho „přihazují“ extrémně jinové potraviny a nápoje, hlavně ty sladké.

Výsledkem je energetický ekvivalent neodizolovaného drátu: mohli bychom si to představit jako jakési „jiskření“. Jakmile k němu v organismu dochází, ocitáme se v nerovnováze.

Druhou věcí je samozřejmě fakt, že „umělý“, rafinovaný cukr je extrémně nezdravý. Okamžitě způsobuje imunitní depresi, tedy „úbytek“ imunity. Je málo známo, že například konzumace bílého cukru může nastartovat chřipku."

Co dělat

Podle některých studií třeba i rakovinu. Souhlasíte s tím?

"Samozřejmě. Pořád si mnoho lidí neuvědomuje, že právě strava hraje při prevenci i léčbě rakoviny zásadní roli. Další stejně zásadní roli hraje například pohyb. Je důležité udržovat tělo i energii v něm v pohybu. Proto snad ještě nikdy nikdo nedostal rakovinu srdce. Srdce je po celý život v pohybu, neustále rozhýbává krev i energii."

A co preventivní operace typu odstranění vaječníků a prsů, které si nechala provést a propaguje třeba slavná herečka Angelina Jolie? 

To je naprostý nesmysl, který vzniká nepochopením fungování lidského těla na energetické úrovni. Na té má každý orgán svoji nezastupitelnou úlohu, takže pokud ho „preventivně“ odstraníme, vlastně si zaděláme na vážný problém.

Jenže to je problém dosti obecný: Dosáhnout zdraví obvykle znamená změnit životní styl, naučit se například vařit. Jistě, je to pracné. Když má dnešní člověk zapojit vlastní úsilí, tak se mu do toho moc nechce. Pasivně očekává od lékaře, že za něj problém vyřeší. A platí to i pro druhou stranu rovnice, protože stoupenců nového přístupu v medicíně je zatím rovněž málo. Mnoha svým kolegů přezdívám „tabletkoví lékaři“. Jak na něco nelze předepsat tabletku, jsou v koncích.

Poraďte nějakou jednoduchou věc, kterou můžeme změnit, abychom byli zdraví.

Především nebýt obézní.  Pozorovat sám sebe, naslouchat svému tělu. Zříci se silných chutí a pocitů, přepálených tuků, bílkovin. Jsme na ně zvyklí, ale zakyselují organismus a škodí nám. Nebo třeba kofein – ten blokuje vylučování kyseliny močové.  

Vlastně musíme udělat jediné: Znovu se naučit střídmosti a vyváženosti. Platí to vlastně o všem – stejně jako žijeme v době s přemírou soli, žijeme v epoše mnoha jiných extrémů. Těch bychom se přitom měli varovat především.

Takhle jednoduché - a současně složité, protože vyžadující od každého osobní aktivitu a přemáhání - to je. Vím to zcela jistě. Výsledky mých postupů léčení to jasně prokazují. Zbývá jen počkat, až tuto "jednuchost"  přijme i takzvaná moderní medicína. Pacient na to však čekat nemusí. Může začít okamžitě.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie. Zvrhlí učitelé. Zjevná duševní porucha bude normou? Chemický útok na děti. 94 % zdevastovaných? Doktoři Moreau a Mengele vzory dneška!

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie....

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani patogeny. Tajemství dostatku a nedostatku. 1400 blahodárných rostlin. Proč divoši rakovinou netrpí? Nemoc sama od sebe nemizí

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky