Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Jak stvořit umělého (pra)člověka: Porodí současná žena dítě neandertálce? Trable s čínským Stvořitelem. Bez syntetických miminek a “vyhynulého myšlení” prý budeme nahraní

Jak stvořit umělého (pra)člověka: Porodí současná žena dítě neandertálce? Trable s čínským Stvořitelem. Bez syntetických miminek a “vyhynulého myšlení” prý budeme nahraní

10. 8. 2016

Tisk článku

Helena Hulejová si všímá prozatím tichých úděrů do tympánů, které však mouhou být kvůli několika šílencům prvními tóny labutí písně lidského druhu

Hrátky s lidskými geny byly vždycky mírně řečeno sporné a riskantní, aktuálně však začínají nabývat skutečně hrozivých rozměrů. Zdá se, že balancujeme na samé hraně sebezničení lidského druhu - zevnitř. V rovině dotýkající se základních stavebních kamenů naší fyzické existence - totiž v té genetické.

Možná se už brzy, během zhruba jednoho desetiletí, dočkáme zcela syntetických miminek, vyrobených na zakázku v laboratoři. Dalším “hitem” je úsilí o naklonování neandertálce, tedy “poddruhu” člověka, který měl “vyhynout” zhruba před třiatřiceti tisíci let. A zatímco “výrobci miminek” ještě zatím říkají, že jim vlastně o podobné experimenty vůbec nejde, “výrobce neandertálců” se svými záměry nijak netají.

Dinosauři? Neandertálci!

George Church je jedním z předních světových genetiků. Pracuje pro prestižní Harvardskou medicínskou fakultu (Harvard Medical School). V rozhovoru pro Der Spiegel se nedávno vyjádřil, že naklonovat neandertálce je vlastně skvělý nápad, a že do toho “půjde”. 

Klonování by spočívalo v laboratorní rekonstrukci fragmentů DNA z nalezených kostí - pro představu technologicky trochu podobně jako ve slavném filmu Stevena Spielberga Jurský park, kde ovšem vědci “znovuvytvořili” dinosaury. Není to tedy vlastně tak dávno, kdy byla podobná technologie považována za nehoráznou (a nemožnou) “scifárnu”.

Jak stvořit umělého člověka

Church (jeho jméno, mimochodem, jak zřejmo, znamená v angličtině Církev) je jedním z vedoucích vědců Projektu lidského genomu (Human Genome Project). Ten spolykal tři miliardy dolarů (na tohle peníze jsou), než se mu podařilo během třiadvaceti let takzvaně zmapovat lidský genetický materiál, tedy lidskou DNA. V době, kdy projekt probíhal, se všichni dušovali, že jde o čistou vědu - poznání, které nám zprostředkuje možnosti léčení řady chorob, včetně rakoviny a nebezpečných virových onemocnění - a může mít zásadní  důsledky pro celou naši civilizaci.

To poslední je nepochybně pravdivé. Projekt skončil v roce 2003. Třináct let poté se ocitáme na pokraji neprobádaného chaosu, který si hraje se samými základy lidského rodu. 

V červnu - po sérii polotajných schůzek - představila skupina vědců projekt HGP - Write. Ten má za úkol vytvořit syntetický lidský genom - tedy “uměle stvořit” lidský život. Jeho autoři se dušují, že jim nejde ni tak o “syntetickou bytost”, jako o "pěstování" (!) orgánů, vývoj “syntetické imunity” či “programování” lidských bytostí tak, aby se mohly vyléčit z rakoviny, nebo ji raději ani nedostaly. Čili v podstatě tytéž argumenty, které jsme slyšeli v případě původního Projektu lidského genomu, a které samy o sobě jsou dost šílené - a nyní se představují o jednu úroveň dál, “zabalené v novém papíře”.

Čtěte ZDE: Nová éra genetického inženýrství: Vakcíny budou měnit lidskou DNA. Kdo zastaví farmaceutické korporace? Starověké chiméry ožívají. Výroba poslušných bytostí: Zde končí veškerá legrace

“Ještě je brzy”

Tyto nápady trochu zarážejí už i některé další odborníky na genetiku. Francis Collins, vedoucí Projektu lidského genomu, který se stal posléze hlavou amerického Národního institutu pro zdraví (NIH), se ústy své organizace vyjádřil, že je “příliš brzy” na syntézu celých organismů v laboratoři. A že podobný postup “Přestavuje řadu filosofických i etických ‘červených vlajek’.” 

Ne všichni genetikové mají ovšem podobné skrupule. Třeba čínští odborníci, kteří minulý rok oznámili, že zasáhli do genetické struktury lidského embrya a pozměnili ji. To “světovou vědeckou veřejnost”, která se tak daleko zatím nedostala, trochu vyděsilo - a volá po vyhlášení “moratoria” na podobné pokusy. 

Všimněme si ovšem, že jde vždy jen o odklady. Nikdy o definitivní stopku. A že - přes mírné zděšení vědců - rozjetá mašina  stejně jede dál. Jako obvykle se tak do naší vlastní budoucnosti díváme Overtonovým oknem. Jak brzy se asi dozvíme, že jsou “syntetická miminka” jediným řešením pro stále rostoucí počet zájemců, kteří nemohou mít přirozenou cestou děti? 

Potřebuji dobrodružnou ženu

Již zmíněný Collinsův kolega George Church vyložil Spiegelu, že přivést k životu “neandertálské miminko” je velice těžké, ale pravděpodobně možné. A že je to báječný nápad.

Celý proces by spočíval v rekonstrukci DNA neandertálce, která by byla posléze injikována do lidských “kmenových buněk”, jež se k podobnému účelu báječně hodí, neboť jde o “prapůvodní” buňky, které se mohou v organismu stát jakýmkoli typem “dospělé” buňky. Tyto buňky by byly posléze injekčně vpraveny do lidského embrya, které by se dál vyvíjelo v děloze lidské ženy. 

“Teď už potřebuji jen nějakou dobrodružnou ženu, které by se do toho chtělo jít,” dodal vědec. 

Čtěte ZDE: Šlechtitelský horor dneška: Pěstování lidských orgánů v prasatech! Nástup lidsko-zvířecích hybridů. Existuje buněčná paměť? Dívka popsala vraždu, kterou nemohla vidět. Je srdce jen svalem pumpujícím krev?

Lidská práva pro neandertálce? 

Kupodivu na jeho hororovou vizi zareagovalo i značné množství vědců negativně. 

“Člověk ani neví, kde má začít se seznamem obav stran etiky a bezpečnosti podobného procesu,” nechala se slyšet Philippa Taylor z Křesťanského lékařského společenství (Christian Medical Fellowship). Někoho dalšího napadlo, že by chudák neandertálec neměl imunitu proti současným chorobám. Jiní vědci se zase “politicky korektně” vyjádřili, že by mohlo být neetické přivést do světa bytost, která by byla “obávaná a vysmívaná”. 

Zkrátka, je dost dobře možné, že se za nějaký ten pátek dočkáme “neandertálského obrození”, a “druhové korektnosti”. Na facebooku budou rázem zakázány stránky, dělající si legraci z mohutných nadočnicových oblouků, případně upozorňující na nebezpečí, které hrozí lidským ženám ze strany neandertálských mužů, uvyklých partnerku před pářením praštit kyjem, poté znásilnit a odvléci do jeskyně… což bude samozřejmě sluníčkáři komentováno jako perfektně normální a dokonce z hlediska neandrtálských práv oprávněná praktika.

Krutý žert

Ale žerty stranou. Dokonce i pokud je Churchův nápad krutou anekdotou (nebo, pravděpodobněji, pokusem o zviditelnění vlastní osoby), je hrozivý. Dokonale totiž ukazuje, kam moderní věda kráčí a co ji pohání. 

“Možná, že neandertálci uvažují jinak, než my,” hloubá vědec. “A pokud bychom se setkali s velkou epidemií, nebo potřebovali opustit planetu, určitě se nám bude jejich myšlení hodit.”

Jeho hlubokomyslné mudrování vyvolává přitom mezi vědci podstatně méně rozruchu, než když nedávno vědecký magazín PLOS ONE (omylem!) publikoval čínskou vědeckou studii, která se zabývala strukturou a fungováním lidské ruky a v jednom ze svých odstavců konstatovala, že “biomechanická architektura šlach ruky… je správně navržena Stvořitelem (anglicky Creator, pozn. aut.) tak, aby mohla pohodlně plnit řadu každodenních funkcí”.

Po publikaci zmíněné věty vypukl celosvětový skandál obřích rozměrů, označený jako CreatorGate. Editor magazínu zvažuje rezignaci. Vědecká komunita jančí, jak se jen mohl "heretický" kreacionismus protlačit na stránky vědeckého magazínu! Čínský vědec se omlouvá, že neumí pořádně anglicky, a jen tento fakt způsobil, že mohl do své práce nechat proniknout tak trestuhodné slovo. Už se to podruhé nestane, dušují se všichni.

Zato Churchův nápad s neandertálcem je stále “tam někde venku” a čeká na “dobrodružnou ženu”.

A vědci mají dojem, že by se nám hodilo myšlení “vyhynulého” neandertálského druhu. 

Zdá se, že myšlení některých příslušníků lidského rodu je také na vymření.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie. Zvrhlí učitelé. Zjevná duševní porucha bude normou? Chemický útok na děti. 94 % zdevastovaných? Doktoři Moreau a Mengele vzory dneška!

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie....

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani patogeny. Tajemství dostatku a nedostatku. 1400 blahodárných rostlin. Proč divoši rakovinou netrpí? Nemoc sama od sebe nemizí

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky