Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Profesor z Harvardu: Stárnutí je nemoc! Objev elixíru mládí je prý na spadnutí. Máme v buňkách záložní kopie mladosti? Co se stane, až budou lidé žít do 250 let. Pilulky dlouhověkosti budou jen pro bohaté?

Profesor z Harvardu: Stárnutí je nemoc! Objev elixíru mládí je prý na spadnutí. Máme v buňkách záložní kopie mladosti? Co se stane, až budou lidé žít do 250 let. Pilulky dlouhověkosti budou jen pro bohaté?

11. 2. 2020

Tisk článku

Redakce Protiproud zaznamenala rozhovor s americkým vědcem, který se zabývá výzkumem preparátů na omlazení buněk v lidském organismu, a připojuje se tak k Rusku a Číně, kde jsou v této oblasti daleko vepředu

Stárnutí je příčinou mnoha nemocí, a proto musí být léčeno a potlačováno. O tom je přesvědčen americký genetik a profesor na Harvardské univerzitě David Sinclair. 

V programu televize RT „SophieCo. Vizionáři“ řekl, že se zabývá klinickými studiemi preparátů, které interagují s „geny dlouhověkosti“, a spolu se svými příbuznými je sám již několik let užívá. Sinclair uvedl, že za účelem zvýšení střední délky života je nutné aktivovat přirozené ochranné mechanismy celého těla, nicméně přiznal, že dlouhodobé účinky jeho experimentů nejsou dosud ověřené.

Navrhujete nahlížet na stárnutí jako na nemoc, kterou lze léčit. Co vás přimělo považovat stárnutí za nemoc a nikoliv za přirozený životní proces?

Stárnutí je stejné jako každá jiná porucha organismu, kvůli níž onemocníme a nakonec zemřeme. Poprvé jsme pochopili, co to způsobuje a jak to lze zpomalit, případně jak tento proces léčit a zvrátit. To je důležité, protože stárnutí je závažnou příčinou mnoha nemocí, s nimiž bojujeme. A místo toho, abychom se je snažili jednotlivě zastavit teprve v okamžiku, když se objeví, a čekali, zda se nezřítíme do propasti, proč vše nezařídit tak, abychom se v principu nedostali na její okraj?

Experimentujete s NAD-plus. Pokud se nemýlím, jedná se o molekulu, která pomáhá udržovat zdraví buněk a s věkem se její obsah v těle snižuje. Znamená to snad, že pokud začneme brát pilulky s touto molekulou, tak přestaneme stárnout? 

Člověk má v těle geny, které zabraňují stárnutí, nazýváme je geny dlouhověkosti. V mé laboratoři na Harvardu pracujeme se skupinou bílkovin – tzv. sirtuiny. Aby mohly účinně zpomalit stárnutí a chránit nás před nemocemi, potřebují molekuly NAD. Můžete brát doplňky stravy, které zvýší hladinu NAD v organismu. A my vidíme, že zpomalují stárnutí a mají účinek srovnatelný s přínosy fyzického cvičení a správné výživy – nicméně pouze na základě experimentů se zvířaty.

Klinický výzkum v současné době probíhá ve zdravotnických zařízeních na Harvardu, ale i v zahraničí. A já doufám, že v příštím roce dostaneme potvrzení naší metody nejen z hlediska bezpečnosti, ale také účinnosti, jakou jsme zjistili v průběhu experimentů s myšmi. Teď je velmi zajímavé období. Po celém světě se provádějí stovky studií o účincích molekul na lidský organismus ve snaze zpomalit proces stárnutí.

Čtěte ZDE: Zrůdný farma-byznys: Cílem není lidi léčit. Proč účinné léky nedostaneme? Falšování výzkumu. Pohrdání životem. Převratná genová terapie: Skoupit a třicetkrát zdražit! Korupce obřích rozměrů. Kdo tu vlastně vládne?

Proč váš lék proti stárnutí ještě není uveden do hromadné výroby? Vím, že ho Vy i Vaši blízcí užíváte. Existují ještě nějaká rizika, která je třeba řešit?

Problém je v tom, že stále nemůžeme s jistotou říci, zda tyto doplňky fungují, proto se zabývám klinickým výzkumem. Ve výsledku to umožní získat lék, který budou moci lékaři předepsat pacientům, pokud se prokáže, že účinkuje na většinu, nebo alespoň významný počet lidí. Zpočátku bude předepisován na léčbu nemocí, protože stárnutí samo o sobě není dosud považováno za nemoc, na níž lze předepisovat léky. Ptáte se, proč se dosud široce neaplikuje. Protože musíme nejprve prokázat jeho účinnost. Ale na základě již existujících slibných údajů se mnoho lidí, včetně mé rodiny, rozhodlo zkusit to. Věříme, že pokud nic brát nebudeme, bude jen hůř. I když určité riziko existuje: nepředvídatelné vedlejší účinky nelze vyloučit.

Dovolte mi se zeptat: jak dlouho užíváte tento preparát a kolik je vám let? 

Takže, je mi 103 let ... plus – mínus. No, rád bych to řekl. Ale abych byl upřímný, je mi 50 let. A teď můžete soudit. Nemám šedivé vlasy – to je dobré znamení.

Vypadáte úžasně!

Mému otci je 80 let a je ve skvělé kondici. Co se týká mého vzhledu ... Nezapomeňte, vyrostl jsem v australském Sydney, kde jsem byl hodně na slunci a často jsem se spálil, měl bych proto mít spoustu vrásek. Zatím je ale vše v pořádku. To však ještě není důkaz účinnosti léku. A mimochodem, chtěl bych poznamenat: Neprovozuji žádné sporty, přitom lékaři říkají, že můj organismus je na tom fyziologicky stejně jako u sportovců. Takže prozatím mohu říci, že se mnou a s mým otcem je vše v nejlepším pořádku. Našim organismům to neškodí.

Takže v současné době nemá tento lék žádné vedlejší účinky? Nebo celý problém nebyl dosud dostatečně prozkoumán? Možná uběhlo zatím příliš málo času na to, aby bylo možné dělat závěry?

Každá molekula vstupující do našeho těla může být do určité míry nebezpečná. I běžné jídlo, protože obsahuje pesticidy. Věříme, že náš produkt je u spodní hranice na stupnici hodnocení rizik. Molekuly, které s otcem dostáváme, jsou přírodního původu, jsou totiž produkovány našimi vlastními těly. Pouze se snažíme obnovit v čase to, co se ztratilo, vrátit organismus na mladší úroveň.

Nevím, co si o tom myslet, ale nyní je mnoho těch, kdo provozují hormonální terapii a užívají tzv. růstový hormon. Je Váš preparát něco jako růstový hormon?

Ve skutečnosti má náš preparát zcela odlišný účinek. Mluvíme o svérázném začlenění přirozených obranných mechanismů našeho organismu v boji proti nemocem a stárnutí. Tato technika má dlouhodobý účinek. Mnoho různých studií prováděných po celém světě, které se týkají jak zvířat, tak lidí, naznačuje, že omezení kalorií a periodický půst předcházejí stárnutí. Můžete jednat podle toho, nebo si můžete brát uvedené molekuly.

Růstový hormon dává opačný výsledek. Stimuluje růst těla, ale činí to na úkor těch cest k dlouhověkosti, které studujeme. Ano, tento hormon má určité krátkodobé přínosy: stanete se silnější, je méně pravděpodobné, že upadnete – to je vhodné pro přestárlé lidi. V dlouhodobém horizontu, který mě zajímá jako součást mého výzkumu, se však ukazuje, že organismus se více opotřebovává a energie není využívána způsobem, který přispívá k jeho dlouhověkosti.

Čtěte ZDE: Agenda 21: Celosvětová tyranie jako "udržitelný rozvoj"? USA pracují na odlidnění planety. V soukolí se otáčí i Česká republika. Koho obětujeme nejdříve? Šokující vize z roku 1969

Studujete také částečné přeprogramování buněk, jmenovitě starým buňkám těla vnucujete pocit, že jsou mladé, a podle toho se začnou chovat. Jak realistická je tato metoda v boji proti stárnutí?

Zjistili jsme, že můžeme tělo přeprogramovat tak, aby omládlo. A nejedná se o dočasný efekt – mluvíme tu o úplném restartu. V našich buňkách jsme objevili něco jako rezervní pevný disk se zálohou mladosti.

Nyní používáme genovou terapii. Testy se provádějí primárně na myších. A my můžeme, řekněme, přeprogramovat jejich oči: vložíme kombinaci tří genů do očí staré myši, na několik týdnů je zapneme a začne znovu vidět. Zatím však stále nevíme, jak dlouho to bude fungovat. Nicméně samotný fakt, že se nám podařilo najít záložní kopii mladosti, jejímž prostřednictvím můžeme obnovit funkce tak složitého orgánu, jako je oko, je nesmírně zajímavý.

Připusťme, že přeprogramováním buněk a zvýšením úrovně NAD-plus v těle můžeme posunout hodiny našeho stárnutí zpět: šedesátiletý člověk se bude cítit na padesát, čtyřicetiletý na třicet atd. Je však možné zastavit stárnutí úplně? Nebo ho je možné pouze zpomalit?

Kdybyste mi tuto otázku položili před několika lety, odpověděl bych: „Stárnutí zastavit nemůžeme.“ Dnes sice nevíme, jak to udělat, ale naučili jsme se přeprogramovat buňky tak, aby se znovu staly velmi mladými. Můžeme dokázat, že přinejmenším oko jednoleté myši (a taková myš je již považována za starou) se vrátilo do stavu odpovídající věku několika měsíců. A nyní v odpovědi na vaši otázku mohu říci: „Je teoreticky možné, že organismus bude možné restartovat vícekrát po sobě.“ Oko myši jsme prozatím restartovali jednou, ale teď prověřujeme, zda to lze udělat dvakrát, třikrát, nebo třeba stokrát. Limity zatím neznáme. Vyhlídka na několik restartů v průběhu života je však vzrušující.

Chápu, neslibujete, že vaše technologie dá lidem šanci žít věčně, ale o kolik by mohla prodloužit délku života?

Moji kolegové se velmi zlobí, když říkám něco jako: „Jednoho dne se můžeme dožívat 250 let!“ Dokázat to nemohu, ale s určitým stupněm spolehlivosti mohu říci, že průměrná délka života se výrazně zvýšila. Dítě narozené dnes v USA může očekávat, že bude žít v průměru 104 let. A v Japonsku 108 až 109. To je velmi zajímavé. Co je však ještě zajímavější, pokud dojde k průlomům, o kterých dnes mluvím, číslo může být podstatně vyšší.

Řekněte, pomůže buněčná terapie, kterou zkoumáte, udržet také mozek mladý a zdravý mnohem déle než nyní?

Kdyby mé výzkumy nebyly zaměřeny na ochranu mozku, neudělal bych je. Náš přístup k medicíně a k lékům by měl spočívat v aktivaci přirozených obranných mechanismů celého těla – počínaje kůží (aby se zabránilo vráskám) a konče mozkem (aby se zabránilo demenci). A to je jeden z prvních lékařských postupů, které omlazují celé tělo. Nechci, abychom se dostali do situace (a nyní je taková tendence), kdy v pečovatelských domovech bude stále více dementních lidí, i když jejich srdce budou fungovat normálně.

Čtěte ZDE: Nová zjištění u našich sousedů: Vegetariánství škodí zdraví. Více rakoviny a duševních poruch. Kvalitní zelenina je luxus. Budeme raději jíst larvy a červy? Poučka: Všeho s mírou

Dnes omlazovací průmysl slouží hlavně bohatým a slavným. Pokud bude dokončen vývoj metody boje proti stárnutí, budou si ji moci dovolit i běžní lidé?

To je vážný problém. Snažím se dostat k ostatním představitelům tohoto odvětví i ke světovým vůdcům myšlenku, že podobný vývoj událostí nelze dopustit. Jinak budeme žít ve světě, kde k této technologii budou mít přístup pouze milionáři a miliardáři. Již nyní mají v této oblasti mnohem více možností než většina lidí. Taková situace je nepřípustná. Jinak nás čeká jakási dystopie, v níž budou děti bohatých (a dokonce i jejich mazlíčci!) žít déle než ostatní lidé.

Existují však preparáty (a některé z nich jsou již v prodeji), které podporují dlouhověkost a zpomalují stárnutí. Jedná se například o léky na takové nemoci, jako cukrovka... Přitom jedna tableta přijde na několik centů. A pokud bychom uznali stárnutí jako nemoc, pak by lékaři tyto léky mohli předepisovat... To by mohlo prodloužit zdravý život pacientů o pět až deset let.

Ale nemohlo by zvýšení průměrné délky života velkého počtu lidí být současně nebezpečné? Již nyní čelíme skutečnosti, že v mnoha zemích staří lidé přečíslují ty mladé ...

Pokaždé, když se objeví nové léky, společnost si začíná dělat starosti s tím, co se může stát, pokud se prodlouží délka života. Podle mých prognóz nebudou problémy s úrovní populace – stabilizuje se. Čím jsou lidé zdravější, tím méně mají dětí, zejména v rozvojových zemích. Kromě toho se změní věk odchodu do důchodu, a to tak, aby lidé mohli začít novou kariéru a zabývat se svými koníčky, nebo společenskými aktivitami.

Rekordmanka dlouhověkosti Zhanna Kalmanová žije 122 let. Známý je také fakt, že délka života jejích příbuzných je rovněž nadprůměrná. Je pravda, že dlouhověkost je navíc geneticky determinována a přenáší se na potomky?

Částečně ano. Lidé žijící déle než sto let mají zpravidla příznivý genom, který podporuje dlouhověkost. Průměrná délka života je však závislá na genech pouze z dvaceti procent, zbytek záleží na člověku samotném. Jednoho dne bude takováto dlouhověkost – 110 let a více – běžně dostupná.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie. Zvrhlí učitelé. Zjevná duševní porucha bude normou? Chemický útok na děti. 94 % zdevastovaných? Doktoři Moreau a Mengele vzory dneška!

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie....

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani patogeny. Tajemství dostatku a nedostatku. 1400 blahodárných rostlin. Proč divoši rakovinou netrpí? Nemoc sama od sebe nemizí

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky