Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Tribunál OSN k vyšetření tragédie MH/17: Fraška a pokrytectví. Viníci chtějí zahladit stopy. Strach z ruských důkazů. Možný vrah vyšetřuje a má právo veta. Byly to izraelské rakety?

Tribunál OSN k vyšetření tragédie MH/17: Fraška a pokrytectví. Viníci chtějí zahladit stopy. Strach z ruských důkazů. Možný vrah vyšetřuje a má právo veta. Byly to izraelské rakety?

29. 7. 2015

Tisk článku

Redakce Protiproud přináší nové infomace holandského novináře o zametání stop po pachateli masové vraždy nad Doněckem prostřednictvím "mezinárodního tribunálu", který se právě pokoušejí ustavit Spojené státy a jejich vazalové v OSN

Právě dnes má Rada bezpečnosti OSN hlasovat o návrhu na zřízení mezinárodního tribunálu, který by stíhal osoby, podezřelé ze sestřelení malajského boeingu MH - 17. Stroj se zřítil minulý rok na Ukrajině a stal se záminkou k rozpoutání největší krize mezi Východem a Západem od skončení studené války. S návrhem přichází Holandsko, Belgie, Austrálie, Malajsie a Ukrajina. Všeobecně se čeká, že Rusko návrh vetuje.

pp

Tribunál jako zástěrka

Sám návrh ovšem řádně smrdí. Proč vlastně táž falanga, kterou před rokem pověřili vyšetřováním, aniž rok po katastrofě dokázala přijít s jakýmkoli závěrem ze své práce, navrhuje vytvoření speciálního tribunálu Spojených národů? Co by měl takový tribunál vlastně dělat? Taky se vám zdá, že by byl naprosto zbytečný?

Rusko těžko pasivně přijme jakýkoli závěr, s nímž Nizozemský úřad pro bezpečnost vyrukuje. Zvláště pokud nebude podpořen solidními důkazy

Samozřejmě, že hlasování samo bude velmi užitečné pro Holandsko: světová média budou hovořit o tom, že Amsterodam, mohutně podporovaný Spojenými státy, Francií a Británií, chce tento hnusný zločin vyšetřit, ale Rusko se, jak je jeho špatným zvykem, opět staví do cesty.

Moskva má samozřejmě plný důvod zpochybňovat motivaci navrhovatelů a vetovat zřízení tribunálu pouze z tohoto, řekněme politického, důvodu. Je však ještě důvod jiný, možná důležitější: existence tribunálu jako taková by byla blatantně protiprávní. Je totiž neoddiskutovatelným faktem, že podle Charty Spojených národů nemá Rada bezpečnosti žádné soudní pravomoci. Jako taková tudíž jakémukoli „tribunálu Spojených národů“ nemůže delegovat pravomoci – které nemá.

pp

Čtěte ZDE: Rok po MH-17: Co západní vyšetřovatelé nechtějí slyšet? Soukromí detektivové už prý znají pravdu. Nové svědectví muže s dalekohledem. Detektor lži ukrajinské krize

Čtěte ZDE: Cynická hra na vyšetřování pokračuje: Pilot Dmitro Jakacuc na věčné dovolené? Objednal si zločin Kolomojskij? Kruh důkazů se stahuje. Překryje úsilí o pravdu něco mnohem horšího?

Nespravedlivé instituce

Je pravdou, že v devadesátých letech 20. století Rada obdobným způsobem vyčarovala dva další „mezinárodní soudy“ – jedním byl Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii a druhým Mezinárodní trestní tribunál pro Rwandu. Samotný fakt, že to tehdy členům Rady bezpečnosti OSN prošlo, ovšem nečiní existenci ani jednoho ze soudů (z nichž se oba, mimochodem, ukázaly jako nespravedlivé instituce, prosazující velmi spornou politickou linii) o nic méně protiprávní.

Jediný platný způsob, jak zřídit mezinárodní soud, jenž bude mít jurisdikci nad suverénními státy, je totiž mezinárodní smlouva. Rusko to jistě ví a mělo by to tuto středu světu připomenout.

Zdroj.

Zoufalý pokuse zakrýt odpovědnost Kyjeva

V této souvislosti je dobré připomenout si slova holandského experta, zabývajícího se problematikou katastrofy Boeingu. Novinář a blogger Joost Niemoller nazval ve svém článku „Jak šachista Putin vyhrál hru jménem MH-17“ pokus o vytvoření tribunálu „zoufalým pokusem zakrýt odpovědnost Kyjeva“.

A Niemoller ví, o čem mluví. O katastrofě boeingu MH -17 napsal a v říjnu 2014 vydal knihu, nazvanou De Doofpotdeal, neboli Jak zakrýt pravdu (přesněji Dohoda o tom, jak zakrýt pravdu, pozn. překl.). Název poměrně přesně shrnuje klíčové argumenty, které Niemollerova kniha předkládá. Její záložka vysvětluje:

Nizozemí převzalo vyšetřování případu až poté, co se tajně dohodlo s Kyjevem na společném postupu. Stalo se tak pěšákem v mezinárodní politické šachové partii. Jaká partie to je? V současné době se na mezinárodní scénu vrací nezakrytá studenoválečná rétorika. Putin je představován jako dokonalý padouch. Cokoli, co řekne, je západními médii označeno za jedovatou propagandu. Současně se zdá, že všichni vyšetřovatelé trpí tunelovým viděním. Můžeme za těchto podmínek vůbec předpokládat, že vyšetřovatelé odvedou nestrannou a objektivní práci?

pp

Čtěte ZDE: Zpráva o zámince ke světové válce: Chce zastřít zjištěná fakta? Mají být výsledky utajeny? Expert: Vše ukazuje na to, že let MH17 sestřelilo jiné letadlo

Čtěte ZDE: Ruská zpráva i generál GRU tvrdí: Let MH 17 sestřelila ukrajinská stíhačka z 299 letky. Válka o Donbas pokračuje na všech úrovních. Čeští mediální „komsomolci“ vracejí úder

Donekonečna odkládaná zpráva vyšetřovatelů

Ve svém nedávném článku si pak Niemoller stěžuje na chyby Nizozemského bezpečnostního úřadu (Dutch Safety Board), pověřeného vyšetřováním tragédie. Říká, že nechápe, jak je možné vydání konečné zprávy stále odsouvat. Konečná zpráva vyšetřovatelů má být přitom podle posledních zpráv vydána na konci roku, tedy rok a půl po tragédii, avšak ani tento termín není jistý.

„Kdy mají státy, spolupracující v rámci Společného vyšetřovacícho týmu (SVT, v originále JIT, Joint Investigation Team, pozn. překl.) předložit konečné závěry ze svého zkoumání, se neví. Někdo pustí do tisku ‚na konci roku‘ a všichni to hned opakují. Ale jaký bude právní rámec zveřejnění? Nikdo neví. Za jakých podmínek? Také nikdo netuší. Jak se bude odehrávat spolupráce ukrajinské strany s SVT a holandskou stranou? Ani to není jasné. Vše je vágní a utajené. Tak by tomu v případě takto závažného vyšetřování vůbec být nemělo.“

Niemoller staví do kontrastu přístup Moskvy:

„Rusko minulý rok navrhlo provést mezinárodní studii. Ta měla být postavena na výzkumech, provedených OSN – a ne zřízena pomocí tajného ujednání několika zemí, z nichž jedna, která je možným viníkem katastrofy, tedy Ukrajina, má právo veta.“

Holandský občan Niemoller říká, že přístup jeho vlastní země je přinejmenším sporný – zvláště uvážíme-li, že byla jedním ze států, jež katastrofa postihla nejvíce. 193 z 298 obětí tragédie byli Holanďané.

pp

Čtěte ZDE: „Válka o letadlo“ pokračuje. Významný americký novinář: „USA mají důkazy, že let MH17 sestřelila ukrajinská armáda.“ Zbrojí mediální mainstream ke světové válce?

Čtěte ZDE: Nejasností přibývá: Španělský dispečer stačil poslat 27 zpráv. Proč boeing doprovázely kyjevské stíhačky? Vstupuje Polsko do války? Svět váhá. Jasno má pouze ČT a spol.

Rusko drží v celé záležitosti nejsilnější karty

„Kupodivu však víme jistě jen to, že Nizozemí už od samého počátku intenzívně spolupracuje s Kyjevem. Také víme, že se snaží vyšetřování především uzavřít pro Rusko a že spolupracuje na obviňování Putina.“

Jak však Niemoller vysvětluje, Rusko drží v celé záležitosti nejsilnější karty – a Kyjev a spol. v ruce nemají nic: „Když ruská strana prohlásila, že by odpálení BUKu separatisty jistě zaregistrovala na svých radarech, naznačila současně, že ví o celé věci mnohem více, než dosud říkala.

Po roce jsme stále ještě neviděli jediný důkaz odpálení údajného separatistického BUKu. Výzkum, provedený nezávislými novináři z Bellingcatu, jehož závěry by pochopilo i tříleté dítě, je systematicky ignorován. A nikdo se nepokusil na Donbasu žádný BUK hledat.“

Ruské vyšetřování by bylo pro kyjev katastrofou

Niemoller volá po tom, aby si veřejnost uvědomila, že Rusko těžko pasivně přijme jakýkoli závěr, s nímž Nizozemský úřad pro bezpečnost vyrukuje. Zvláště pokud nebude podpořen solidními důkazy. Upozorňuje, že Rusko vytvořilo vlastní vyšetřovací orgán, který je jistě připraven vyvrátit jakékoli nedůvodné obvinění, vznesené proti separatistické domobraně. A jak tvrdí, „vyšetřování, které provádí ruská Rada pro výzkum (Research Council) bude pro ukrajinské a holandské úřady naprostou katastrofou.

Ani Washington není ve vztahu ke katastrofě ve zrovna dvakrát příjemné pozici:

„Američané mlčí o možném ruském podílu na katastrofě, ačkoli měli nejprve Putina plná ústa. I „jestřábice“ Victoria Nulandová při nedávné tiskové konferenci v Kyjevě užívala ohledně MH-17 velmi opatrných slov. V zásadě naznačila, že o věci nemá co dalšího říci. Ale situace může skončit pro Američany a jejich spojence ještě trapněji.

Stály za tragédií supermoderní izraelské rakety?

Mezitím se totiž vynořila anonymní zpráva z ruského prostoru, která tvrdí, že boeing sestřelily supermoderní izraelské rakety. Jsou také zprávy, potvrzené bývalým agentem CIA jednomu ukrajinsko-izraelskému oligarchovi, že Ukrajina má k dispozici moderní izraelské zbraně.

Tentýž bývalý zpravodajec údajně prohlásil, že dosavadní americká politika – tedy obviňování Ruska – by nutně vedla k odhalení amerického zapojení do problému. To Spojené státy nehodlají připustit, a proto se nadále soustřeďují jen na místní příčiny katastrofy.“

Jde o velmi sofistikovanou hru, v níž si Rusko může dovolit čekat. Jak říká Niemoller, náhlé volání po tribunálu Spojených národů má tedy značně jednoduché vysvětlení:

„Momentálně je třeba neztratit tvář – především tu americkou. A americká diplomacie v poslední době s ničím novým nepřišla. Je to Rusko, kdo neustále konstatuje, že má informační převahu.“

Co se týče katastrofy malajského letadla, platí tedy stále, že nic nevíme – a pravdu se, alespoň z oficiálních zdrojů, nedozvíme buď nikdy, nebo až za hodně dlouho, až to už nebude důležité. Přesto, či právě proto, je třeba na případ nesťastného letu MH-17 nezapomenout. Dilpomatické tahanice, které se kolem vyšetřování rozvíjejí, totiž ukazují o realitě jak katastrofy, tak celého konfliktu více, než někteří aktéři tuší.

Zdroj.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky