Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Reforma justice po ukrajinsku: Maskovaní teroristé donutili soudce rezignovat. Ani Spojené státy se již nezaručí za dluhy své loutkové vlády. Putin otevřel energetický most na Krym. Dezerce generála SBU

Reforma justice po ukrajinsku: Maskovaní teroristé donutili soudce rezignovat. Ani Spojené státy se již nezaručí za dluhy své loutkové vlády. Putin otevřel energetický most na Krym. Dezerce generála SBU

7. 12. 2015

Tisk článku

Václav Danda se zamýšlí nad současnou situací na Ukrajině a ptá se, zda se Spojeným státům podaří znovu rozehrát krymskou kartu a rozfoukat "zamrzlou" válku na Donbasu

Je to již dva roky od chvíle, kdy americká administrativa se svými vazaly z EU spustila na Ukrajině riskantní operaci "Majdan". Byla primárně namířená proti Rusku a měla charakter zatažení za záchrannou brzdu. Demokraticky zvolený prezident Janukovyč, který odmítl podepsat "otrockou" smlouvu s EU, byl odstraněn ozbrojeným státním převratem a moc převzaly polo (či zcela) fašistické skupiny podřízené místním oligarchům závislým na dolarech a eurech. Cesta k hranicím Ruska tak byla otevřena.

pp

Již dvě ohniska války

Začalo to, čemu se začalo říkat "ukrajinská krize". Šílený pokus, který opět přivedl svět na pokraj vojenské konfrontace mezi Západem a Východem a jenž se zatím - velmi nestabilně - "zaparkoval" do podoby druhé Studené války. Mezitím pozornost světa upřenou na ukrajinské bojiště překryly jiné (stejně uměle vyvolané) krize a jiné války. V poslední době pak zvláště migrantská vlna - a na bojišti ta zcela klíčová, syrská.

Zatímco osvobozenecké boje Syřanů proti Američany a Saúdy podporovaným islamistům nabírají díky ruskému angažmá na intenzitě (dnešní bombardování syrské armády americkou koalicí to dokládá nad jiné přesvědčivě), fronta na Ukrajině zdánlivě zamrzá.

I přes diverzní akce a snahu o udržování napětí ze strany nácků z Pravého sektoru a Národní gardy se nedaří rozfoukat plamínek, který by opět přerostl ve válečný oheň a roztočil tak další spirálu násilí. Ukrajina se mezitiím jako stát pomalu rozpadá. Ilustruje to i fakt, že ve veřejném prostoru se stále více prosazují fašistické síly a teroristické praktiky. Takový je zatímní účet "barevné revoluce", amerického "vývozu demokracie" na východní výspu Evropy.

Teroristická demokracie

Osobitý druh „teroristické demokracie“, který se na Ukrajině už dva roky etabluje, výstižně charakterizuje specifická "soudní reforma" z Oděsy. Města, kde je gubernátorem a garantem veřejného pořádku americký chráněnec a bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili, o jehož vydání k trestnímu stíhání již delší dobu Gruzie usiluje.

V říjnu komise Rady Evropy zveřejnila skandální zprávu o tom, že při vyšetřování masakru v Oděse (2. května 2014), při němž byly zavražděny upálením desítky lidí, došlo k manipulacím a pochybením ze strany státních orgánů, stojících otevřeně na straně ukrajinských neonacistických sil. Podle této zprávy se "banderovci", kteří byli z vražd usvědčeni, pohybují na svobodě, zatímco na svědky a rodinné příslušníky obětí je vyvíjen velký nátlak a někteří z nich jsou dokonce již půldruhého roku ve vazbě. Teprve po zveřejnění této zprávy bylo nakonec pěti z nich, zároveň představitelům "Antimajdanu", dovoleno vyjít z vězení na kauci. Na ni se složili Oděsané za jediný den.

pp

Svérázná reforma justice v Oděse

Ihned po rozhodnutí o jejich propuštění dorazili teroristé z Pravého sektoru do budovy místního soudu. Obklíčili soudce, kteří případ vyšetřují, a přinutili je podepsat prohlášení, že odstupují "z vlastního rozhodnutí". Nikdo z mnoha přítomných policistů se jim v tom nepokusil zabránit. Kdokoli v kukle a maskáčích dnes tedy může na Ukrajině korigovat rozhodnutí soudu. Nejde však jen o ojedinělý incident, ale řízenou metodu. Maskovaní banderovci se nezapomněli pochlubit svým činem na sociálních sítích, kde jej komentovali vysvětlením, že "soudní reforma začala".

pp

Čtěte ZDE: Válečný akt států NATO proti Rusku: Sestřelený bitevník nad Sýrií překonal všechno, co jsme dosud měli za možné. Teroristická příprava v Egyptě, Paříži, Bejrútu, Mali a na Krymu. Skončí tato provokace katastrofou?

Čtěte ZDE: Boj o Krym pokračuje: Diplomatická vítězství Moskvy a velkohubí pučisté. Kyjev si hraje s ohněm a formuje džihádistické oddíly. Západu se nedostává čas. USA potřebují válku. Putin mír

Energetická a námořní blokáda Krymu

Jejich kolegové z Pravého sektoru z Chersonské oblasti spolu s islamisty rekrutovanými z řad Krymských Tatarů rovněž vzali  věc do vlastních rukou. Nedávno vyhodili do povětří sloupy elektrického vedení mířícího na osvobozený Krym. Tito "aktivisté" (takto jsou "hodní" teroristé označováni v některých našich médiích) navíc pohrozili blokádou Kerčského průlivu, přes který vede fakticky jediná zásobovací a dopravní trasa mezi Krymem a ruskou pevninou. Námořní blokáda by měla podle plánů teroristů napojených na kyjevskou vládu a americké tajné služby Krym zcela izolovat.

Jsme zjevně svědky koordinovaného postupu s cílem dostat pozapomenutou krymskou agendu opět na "válečný stůl". V relativním klidu a spokojenosti žijící obyvatelé poloostrova začleněného po letech zpět do Ruské federace o jakékoliv podobné "záchranné akce" samozřejmě nestojí. Co je však závažnější: Rozsah a příprava takto rozsáhlé operace musela probíhat v úzké koordinaci se "zahraničními specialisty". To dává výhrůžkám námořní blokádou daleko zlověstnější rozměr.

Ochromení lodní přepravy přes Kerčský průliv by bylo pro Krym opravdu velkým problémem. Sergej Aksjonov, současný krymský gubernátor, něco takového ale nehodlá dopustit. "Kerčský průliv je plně pod správou Ruska. Jen ať přijedou, přivítáme je. Tribunál se bude konat v Simferopolu, kde bude i vykonán rozsudek," uvedl Aksjonov. Rusko intenzivně připravuje výstavbu mostu, ten má stát ale až v roce 2018.

Čtěte ZDE: Sobotka si hraje na Merkelovou: "Vítejte, Ukrajinci!" Co máme vědět, než se spustí imigrační vlna z východu. Propad vládních stran, zisky Banderovců. Válka oligarchů jako Noc dlouhých nožů. Brežněv by měl radost

Čtěte ZDE: Ukrajinští poslanci: Za slovo Rusko do vězení na 12 let. Všední dny na Kyjevem ovládaném území: Vraždění a mučení civilistů. Homosexuální praktiky. Islámský stát i američtí poradci "bojují" bok po boku

Co žádal Joe Biden

O tom, že je situace kolem Krymu vážná, a že snahy vytáhnout toto území opět na geopolitickou šachovnici jsou realitou, svědčí i nenadálá návštěva ruského prezidenta Vladimíra Putina. Ten minulý týden přijel podpořit Krymčany zasažené energetickou blokádou. Urychleně dal podnět k budování dálkového podmořského vedení z ruské pevniny. Energetický most, jímž bude elektřina na Krym proudit z ruského Krasnodarského kraje, by měl krizi vyřešit. První etapa energetického mostu má být hotova do 20. prosince a druhá pak do června příštího roku.

O úsilí o eskalaci konfliktu na Ukrajině svědčí i dlouhý listopadový "korupční" telefonát viceprezidenta Spojených států Joe Bidena, jenž slíbil ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi finanční injekci ve výši 1 miliardy dolarů - pro boj s korupcí. Tématem rozhovoru byla kromě stále se zhoršující ekonomické situace Ukrajiny i situace na Donbasu. Podle dobře informovaných zdrojů Biden tlačil na Porošenka, aby nenechal konflikt vychladnout a Rusko "odpočinout".

Kyjev také oznámil, že nehodlá vracet dluh Rusku dluh čítající více než 3 miliardy dolarů ani poté, co Moskva nabídla splátkový kalendář. Spojené státy současně minulý týden odmítly poskytnout záruky Rusku za ukrajinské dluhopisy. "Tento týden jsme obdrželi oficiální odmítnutí americké vlády poskytnout záruky za ukrajinské závazky. Nezbývá nám tak nic jiného než zahájit právní kroky proti Ukrajině, pokud tento dlužník 20. prosince kompletně nesplní své závazky," citovala agentura RIA ruské ministerstvo financí.

pp

Čtěte ZDE: Merkelová vzkazuje Kyjevu: Dodržujte Minsk 2 a dejte Donbasu zvláštní statut. Porošenkův dlouhý nos. K povstalcům přeběhl ukrajinský generál. Razie v klášterech. Přípravy na válku s Ruskem pokračují

Čtěte ZDE: Dokonce již i americký Kongres konstatoval: Na Ukrajině cvičíme neonacisty. Vůdci Donbasu nabídli Kyjevu změnu ústavy. Porošenko ohluchl. Na ukrajinském bojišti se objevily československé legie

Dezerce generálu SBU

Postupný rozklad ukrajinského státu dokládají i stále častější dezerce nejvyšších armádních představitelů. Po květnovém přeběhnutí generála Alexandra Kolomce do Doněcka, jej minulý týden následoval i generálmajor Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) Alexander Treťjakov. "Je připraven spolupracovat s orgány republiky," cituje Doněcká tisková agentura zástupce ministerstva. Treťjakov vyzval lid Ukrajiny, aby svrhl režim, který se chopil moci v zemi po převratu z roku 2014 pomocí zahraničních sil i aktivnímu zapojení neonacistů.

Od srpna letošního roku přešlo na stranu Doněcké lidové republiky podle hlavního vojenského prokurátora Anatolije Matiose přes osm tisíc příslušníků ukrajinských ozbrojených složek, mezi nimi mnoho důstojníků včetně několika generálů. Ochota Ukrajinců bojovat za americké zájmy na východě proti Rusku je den ode dne menší.

Právě to je zřejmě jeden z důvodů, proč Američané potřebují fouknout do skomírajícího plamínku a rozproudit znovu vojenské operace na východě Ukrajiny.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky