Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Válka o policii začíná natvrdo: Stane se z kauzy OKD Sobotkovo Waterloo? Chytrý tah Úsvitu. Megazlodějna jako peněženka pražské kavárny. Kam zmizelo 50 miliard? Vznik vyšetřovací komise může premiérovi zlomit vaz

Válka o policii začíná natvrdo: Stane se z kauzy OKD Sobotkovo Waterloo? Chytrý tah Úsvitu. "Megazlodějna" jako peněženka pražské kavárny. Kam zmizelo 50 miliard? Vznik vyšetřovací komise může premiérovi zlomit vaz

8. 6. 2016

Tisk článku

Pavel Kopecký se zamýšlí nad "nevyšetřováním" megatunelu OKD a hornických bytů, který díky chytrému tahu národní opozice dostal nový náboj a nevylučuje, že bychom se ještě letos mohli dočkat žádoucích změn

Sobotka by mohl do konce roku skončit. Nechci, aby to znělo jako "poplašná zpráva" - pro někoho příjemná, pro Pátou kolonu Bruselu u nás děsící. Případný pád premiéra ale zřejmě nevyvolají rozpory v koalici, jak jsme toho byli svědky u "pošťuchování" kolem protikuřáckého zákona či při přehlasování Andreje Babiše na vládě o zvýšení platu zdravotníků či učitelů. To, co v posledních hodinách nezasvěcená veřejnost s úžasem pozoruje - rozpoutání skutečné války policajtů - by však příčinou zemětřesení být mohlo.

pp

Pro Bohuslava Sobotku to má navíc osobní rozměr: Hlavní bruselské opoře u nás by totiž mohla zlomit vaz deset stará "megazlodějna", kterou nasměroval desítky miliard do kapes finančníka Bakaly a pražské kavárny. Celých deset let se politici napříč politickým spektrem úspěšně bránili prošetření tohoto obrovského tunelu. Strany ovládané havlisty napravo i nalevo, dokázaly dosud úspěšně celý privatizační zločin zametat pod koberec. Dojde-li však nyní k tomu, co policejní prezident chystá, mohlo by se vše změnit.

Sobotkovo Waterloo?

O okolnostech privatizace OKD měla Sněmovna jednat na návrh Úsvitu už minulý čtvrtek, nakonec se na tento bod nedostalo. Předseda Úsvitu Marek Černoch věří, že dolní komora navržený program mimořádné schůze nakonec schválí. "Pokud má někdo čisté svědomí, není důvod, aby schůze neproběhla. Jestliže se pořad neschválí, je evidentní, že někdo čisté svědomí nemá." Včera ale došlo ke zlomu. Úsvitu se totiž podařilo nashromáždit dostatek hlasů, aby mohl svolat mimořádnou schůzi, která by měla proběhnout 30. června, tedy týden po "tektonickém zlomu" evropské politiky, kterým bude referendum o Brexitu.

Pokud by poslanci ANO podpořili na mimořádné schůzi vznik vyšetřovací komise, mohl by se Sobotka dostat do podobné situace jako kdysi Stanislav Gross

Právě tato "událost desetiletí" určí politickou atmosféru v celé Evropě a dá se říci, že vzdáleně ovlivní také to, zdali Sobotka svoji pozici ustojí. Kdyby nic jiného, tak rozpady a zmatky zmítané protiislámské hnutí, konečně zamířilo správným směrem. Ovšem teprve komunisté, kteří dodali chybějících třicet hlasů, umožnili konečně otevřít tuto Sobotkovu Pandořinu skříňku. Krok, který zatím vypadá nevině, by se koncem měsíce mohl změnit v Sobotkovo Waterloo.     

pp

Čtěte ZDE: Havlistický tunel v OKD konečně před soudem: Postaví "kněz vyklouz" knihovnu na židovském hřbitově? Hornické byty jako součást Sobotkova miliardového "daru" Havlovu bankéři

Čtěte ZDE: Thriller, v němž nám jde o krk: Válka policajtů? Kdepak! Spojka z americké ambasády na válečné stezce. Drží pod krkem Sobotku i Babiše. Vzpoura politiků? Temné hnízdo moci

Megazlodějna

„Privatizace OKD je jedna megazlodějna a já si nedovedu představit, že by za ni premiér Sobotka nenesl politickou odpovědnost. My dnes budeme požadovat zřízení vyšetřovací komise k privatizaci OKD, která by jasně určila politickou odpovědnost za tento tunel na Moravskoslezský kraj,“ uvedl v úterý na tiskovce předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch s Janou Volfovou v zádech, která jako zkušená parlamentní harcovnice celou past na Sobotku nalíčila, neboť má z minulosti, kdy se celou kauzou spolu s Janou Bobošíkovou podrobně zabývaly, dostatečně nabito. Jen ta politická vůle vždy chyběla.

To by se ale dnes mohlo změnit. Sobotky už totiž mají plné zuby skoro všichni, kromě na jeho penězovody navázaných lidsko-právních šakalů a bruselských šíbrů, kterým věrně slouží až do roztrhání těla. Ti ho ale v tomto případě již zřejmě neochrání. Pokud se celá věc otevře na půdě sněmovny ještě před volbami, může mít Sobotka docela zásadní problém.

Připomeňme, že pod jeho dohledem byla společnost OKD v září 2004 oceněna pro účely privatizace na 4,5 miliardy korun. Za tuto částku byly prodány nejen Ostravsko-karvinské doly, ale také 44 tisíc hornických bytů v Havířově, Ostravě a Karviné, 12 tisíc hornických bytů na Kladně a mnoho dalších společností a nemovitostí. Ovšem znalecký posudek firmy Ernst&Young následně určil hodnotu čistého obchodního majetku OKD k 31. prosinci 2005 na 52 miliardy korun. Rozdíl mezi prodejní a odhadní cenou tak činil 47,5 miliardy korun. Odhadce, který pro tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotku majetek na 4,5 miliardy oceňoval, je za to dnes před soudem.

pp

Čtěte ZDE: Babiš a jeho Sobotka a jejich Bakala: Groteska, kterou platíme z našich daní. Pokorně a nadšeně. Naše nezávislá média nám to „vysvětlí“. Jen co se přestanou škádlit a páchnout

Čtěte ZDE: Poslední "neviditelná" bitva o moc v naší zemi vrcholí: Bílek rezignoval, jak Šlachta, Ištvan a Bradáčová diktují. Babiš i Sobotka jako rukojmí a polomáčené sušenky. Odvelená jednotka mafie na Kavčích horách

Komplici

To ovšem není všechno, co kouzelníci Sobotka a jeho šedá eminence Pokorný dokázali v tomto megatunelu předvést. Některé části společnosti totiž nebyly oceněny vůbec a Bakala je tak dostal vlastně úplně zadarmo. Grossova vláda, kde byl Sobotka ministrem financí zodpovědným za tuto privatizaci, je ani ocenit nechtěla. Hodnota neoceněného majetku byla odhadována na 12 miliard korun. Jako příklad lze uvést právě zmíněných 12 tisíc bytů na Kladně, které pak Bakala prodal za 4,2 miliardy - což je "shodou okolností" prakticky stejná cena, za kterou koupil celé OKD.

Jak řečeno, částí tohoto případu se od loňského října zabývá soud. V kauze figuruje znalec Rudolf Doucha, který vypracoval posudek na ocenění státního podílu a podle policie mimo jiné chybně vyčíslil hodnotu bytů. Bývalým místopředsedům Fondu národního majetku Pavlu Kutovi a Janu Škurkovi muselo být podle obžaloby jasné, že prodejní cena vychází z nesprávných závěrů. Státu tak při privatizaci OKD vznikla škoda nejméně 5,7 miliardy korun. Soudkyně odročila v březnu pokračování procesu se Sobotkovými komplici na neurčito.

Trumfy drží Babiš

Na OKD, kterou nyní nepřímo ovládá skupina Ad Hoc Group, nedávno vyhlásil soud úpadek. Firma dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje ani sedmi miliard korun. Babišovo ministerstvo financí odmítá dotovat soukromou firmu OKD, a aby odvrátilo sociální katastrofu a hornické nepokoje, jedná o půjčce na červnové výplaty horníkům. Ministerstvo také tvrdí, že stát v době ministra financí Bohuslava Sobotky prodělal na privatizaci svého podílu v OKD desítky miliard. Expremiér Jiří Paorubek, poukázal v této souvislosti na zásadní úlohu kterou v celém "megatunelu" měl sehrát Sobotkův "Dalík", přítel a mocný a vlivný poradce, právník Radek Pokorný.

Dokonce i neprůhledným financováním a korupcí proslulá Evropská komise se podivovala nad nízkou privatizační cenou OKD. I přesto Sobotkovo ministerstvo zaslalo Evropské komisi stanovisko vypracované advokátní kanceláří Pokorný, Wagner & spol., která současně pracovala pro kupce OKD, a toto stanovisko hájilo již uzavřenou smlouvu. Ještě v roce 2006 údajně existovala šance na zmaření podvodné privatizace OKD, ve které stát tratil mnoho miliard korun a horníci přišli o možnost koupit si své byty.

Neboli kruh je pevně uzavřen: Odpověď Evropské komisi připravil právě advokát Radek Pokorný, jenž současně pracoval i pro Zdeňka Bakalu, jenž se tak stal miliardářem. Odpověď odešla z ministerstva do Bruselu na hlavičkovém papíru ministra financí Bohuslava Sobotky, i když premiér se dnes hájí tím, že dokument podepsal jeho tehdejší náměstek Eduard Janota. Ten už ovšem nemůže promluvit, protože mezitím zemřel.

pp

Čtěte ZDE: Kdo je Zdeněk Bakala? Odpověď je stejně podivuhodná jako náhlý krach OKD, který nakonec tak jako tak zaplatíme všichni. Komu? To se z Bakalových ani Babišových novin určitě nedozvíte

Čtěte ZDE: Vrcholek ledovce za 337 miliónů: Lidový dům ano, lidové hlasování o vystoupení z EU ne? Vládnou nám polomáčené sušenky. Plastový O.K.D. Sobotka na půl úvazku u Merkelové. Přijde zhroucení, nebo restart?

Šedá eminence v pozadí tunelu

Radek Pokorný, blízký přítel současného premiéra, je spolu s Vladimírem Špidlou a dienstbierovským bruselským křídlem všeobecně považován za šedou eminenci ČSSD. Do roku 2011 byl mimochodem členem Dozorčí rady vydavatelství ECONOMIA, které vlastní právě Zdeněk Bakala. Podle některých právníků Sobotka nenese za skandální privatizaci OKD jen politickou, ale také trestní odpovědnost. „Pokud by se Bohuslavu Sobotkovi podařilo prokázat, co je mu v tuto chvíli předhazováno, tak by tam trestní odpovědnost byla,“ uvedl například známý právník Jan Kříž.

Policie kauzu prošetřuje již od března 2011, kdy na ni upozornila právě Jana Volfová. Ta podala trestní oznámení právě na Bohuslava Sobotku a další osoby zúčastněné v celé privatizační kauze. Je to však především Andrej Babiš, kdo dnes drží v rukou trumfy. Pokud by totiž jeho poslanci podpořili na mimořádné schůzi vznik vyšetřovací komise, mohl by se Sobotka dostat do podobné situace jako kdysi Stanislav Gross. Ten neustál kauzu nejasného financování svého bytu a musel odstoupit ve chvíli, kdy se proti němu postavil jeho koaliční partner, shodou okolností tehdy předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Tentýž Kalousek, který nyní v případě Sobotkovy kauzy "kupodivu" naopak mlčí jako zařezaný.

Teprve nyní půjde do tuhého

Jak by ne, když mezitím přesedlal do parlamentního klubu havlistické pražské kavárny (TOP 09), který založil s Karlem Schwarzenbergem, pro niž byl a je Zdeněk Bakala hlavní peněženkou a mediálním krytím (Respekt, Hospodářské noviny atd.).

Jenže zdá se, že teprve nyní půjde do tuhého. Válka policajtů, která byla zatím spíše ornamentem naší politické scény, dostala totiž právě nový kopanec. Policejní prezident dnes oznámil záměr vytvořit "střechovou instituci" - Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu (něco jako českou FBI). To by byla pro Sobotku tvrdá rána. Mohlo by se totiž stát, že by ho už nemohla krýt nejvyšší pražská státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která vyšetřování kauzy OKD dozoruje - a ve skutečnosti drží předsedu vlády pod krkem.

A nejen jeho, ale také Andreje Babiše s kauzou Agrotec. Babiš šílí, poprvé za dobu existence této vlády okamžitě svolává koaliční dohadovací řízení, jeho ministr Pelikán hrozí demisí... A Sobotka se někde tiše krčí v koutě.

Teprve teď se možná začnou dít věci. Samozřejmě se pokusíme pozadí našim čtenářům osvětlit. Pozadím "Sobotkovy privatizace" se však konečně musejí začít zabývat ti, jimž to přísluší. Muži plukovníka Šlachty, Lenky Bradáčové či pana prokurátora Ištvana to určitě nebudou.

Začíná se lámat chleba, nebo tomu politici opět zabrání - a tak či onak se zbaví policejního prezidenta?

pp  




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky