Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Trump vstupuje do hledáčku střelce. Nečekané turné po USA jako odpověď na snahu ukrást mu vítězství. Tajní agenti nacvičují skoky do dráhy střely. Co říká ústava o smrti prezidenta před inaugurací. Tlak i protitlak sílí

Trump vstupuje do hledáčku střelce. Nečekané turné po USA jako odpověď na snahu ukrást mu vítězství. Tajní agenti nacvičují skoky do dráhy střely. Co říká ústava o smrti prezidenta před inaugurací. Tlak i protitlak sílí

4. 12. 2016

Tisk článku

Jan A. Mařenka je dojatý Trumpovým projevem v Ohiu a podivuje se nad jeho odvahou, se kterou se dobrovolně vystavuje smrtelnému nebezpečí.

Donald Trump přistupuje k modrému řečnickému pultu s nápisem Ohio. Publikum je v euforii, volá, tleská, skanduje. „Jsem tady, abych vám poděkoval,“ říká Trump a s otevřenou náručí si vychutnává kouzlo okamžiku.

V tu chvíli je ideálním terčem pro střelce, který může být kdekoli - dole v davu, na tribunách, nebo na střeše nedaleké budovy. Podobná situace nastane během příštích týdnů ve více než dvaceti státech.

Začalo Trumpovo turné „Cesta díků“ (Thank You Tour), kterým chce Trump poděkovat voličům ve všech státech, kde zvítězil v prezidentskch volbách. O státu Ohio se říká, že kdo zde uspěje, stane se prezidentem. Toto kouzlo platí od roku 1964 a potvrdilo se i letos. Trump získal Ohio s obrovským náskokem takřka 10 procent. 

„Naše vítězství ve státě Ohio bylo drtivé,“ volá Trump. „Říkali: Nikdy nezískáš Ohio. Říkali mnoho věcí. A zvítězili jsme. Zvítězili jsme drtivě. Naše vítězství je dokonalé.“ Ve volbách dostal celkově přes 62 miliónů hlasů, nejvíc ze všech republikánských kandidátů v historii.

Trumpovo vystoupení v Ohiu

Mezitím - mimo pozornost médií - sílí bezprecedentní snaha establishmentu ukrást Trumpovi jeho vítězství. Nenávistný tlak na zpochybnění výsledků voleb a podlý způsob, jakým je veden, nemá v dějinách USA obdoby. Ve hře jsou miliardy dolarů, o které zákulisní hráči napojení na establishment přijdou, pokud Trump splní své předvolební sliby: Zrušení nadnárodní smlouvy TTIP, ukončení uměle vyvolaných válečných konfliktů atd. Tedy pokud se s Trumpem "ti, co tahají za nitky" nějak nedohodnou, což se jim, zdá se, dosud nepodařilo.

Cestou do Ohia se Trump stavil v Indianě, kde zachránil tisíc pracovních míst pro zaměstnance firmy Carrier. Továrna se dostala do problémů, tak se chystala přestěhovat do Mexika kvůli daňovým výhodám a levnější pracovní síle. „Pokud se přestěhujete do Mexika, a připravíte tak americké dělníky o práci, nedovolím, abyste prodávali své zboží na americkém trhu,“ řekl Trump vedení firmy. Ta tak musela zůstat, protože 95 procent zboží prodává v USA. „Indiana je jen začátek,“ oznámil Trump jásajícímu davu.

Čtěte ZDE: Vrcholí přípravy na státní převrat v USA: Vypnou Trumpa? Clintonová se dala na pití. Armády právníků se šikují. Z americké demokracie se valí střeva. Výpověď čtenářky Protiproudu z USA: Volily milióny ilegálů!

Vysoušení bažiny

Trumpův hodinový projev v Ohiu byl úchvatný. Mluvil spatra, jak je jeho zvykem, improvizoval, reagoval na podněty z publika, vychutnával si ovace. Používal svá typická gesta: rozevřenou náruč, spojený palec a ukazováček do tvaru písmene O ve výši očí, zdvižený ukazováček u boku, obě ruce se zdviženými palci proti sobě.

Připomněl, že postaví zeď na hranicích s Mexikem a ochrání USA před imigranty. „Valí se k nám ze všech stran, nevíme, co jsou zač, odkud přišli, co si myslí a čeho jsou schopni. Prvořadým úkolem amerického prezidenta je, aby byla jeho země bezpečná,“ konstatoval Trump.

Svých prvních 100 dní v úřadě chce mimo jiné věnovat „vysoušení bažiny“, což je slogan, který pro něj vymyslel jeho poradce Steve Bannon, šéfredaktor webu Breitbart news. Trump slogan opakoval v každém předvolebním projevu. Bažinou míní lobbistické struktury kolem washingtonského establishmentu.

Ačkoliv publikum volalo své oblíbené: "Lock her up!" (Zavři ji) Trump se vyhnul tématu „Clintonová do vězení“, což bylo jedno z jeho volebních lákadel. Již předtím však řekl, že jsou teď před ním větší a důležitější výzvy - a že mu je Clintonové vlastně líto. Ostatně - proč právě v tuto vypjatou dobu dávat nepřátelům další důvod ho nenávidět?

Neopomněl však připomenout odpudivou roli médií v předvolební kampani. „Támhle jsou,“ ukázal zpoza řečnického pultu přes hlavy publika směrem zóně, kde se tetelili novináři ze CNN, ABC, New York Times, Washington Post a další, kteří na něj během kampaně házeli špínu. „Jsou to neupřímní lidé. Velmi neupřímní.“ Dav se otočil, začal na novináře bučet a ukazoval palci směrem dolů.

"Říkali: Nikdy nemůžeš vyhrát, když nemáš podporu médií. A vida, stalo se to. Vyhráli jsme i bez nich. Byla to zábava," usmíval se Trump. Pak přidal k dobrému historku, kdy „nezávislá“ moderátorka předvolební TV debaty (ač ji nejmenoval, šlo zjevně o feministku a demokratku Marthu Raddatzovou z ABC) se při pohledu na volební výsledky rozplakala. „Slzy. Všude měla slzy. Plakala, když se dozvěděla, že jsme zvítězili. Ne, řekněte mi, že to není pravda, volala. A víte, co nepochopila? Že se teď všechno změní k lepšímu. Ona to nepochopila.“

Média pak shrnula Trumpovo vystoupení v Ohiu nečekaně výstižným titulkem: „Trump v Ohiu sypal sůl do rány.“ Že by šla média přece jen do sebe? Kdepak.

Tlak establishmentu sílí

Establishment se ani zdaleka nesmířil s porážkou a důsledně napadá neuralgické body s cílem zabránit Trumpově inauguraci. Soustředí se především na dvě oblasti: 1) Tlak na republikánské volitele, aby nehlasovali pro Trumpa, 2) Přepočítání hlasů ve třech státech, kde Trump zvítězil těsně.

Podle posledních zpráv se už podařilo lobbistům Demokratické strany přesvědčit 15 republikánských volitelů, aby Trumpa nevolili. Ten má oficiálně náskok 37 volitelů a pokud by o ně přišel, celé volby by šly do stoupy a o prezidentovi by rozhodoval Kongres.

Role Kongresu rozhodně není černobílá a nelze nad ní mávnou rukou s odkazem na fakt, že mají Republikáni v Kongresu většinu – a potvrzení Trumpa je jen formalita. Není, ani zdaleka. Většina republikánských Kongresmanů se proti Trumpovi během předvolební kampaně ostře vymezila. Pokud se stanou volby kořistí Kongresu, může to dopadnout jakkoli. Clintonová, která mezitím zapíjí žal ve své rezidenci v Chappaqua, by se dostala zpátky do hry.

Neúspěšná kandidátka na prezidentku Jill Steinová (Zelení), která označila Trumpa za fašistu, už sehnala sedm miliónů dolarů nutných k ručnímu přepočítání hlasů ve státech Wisconsin, Pensylvánie a Michigan, kde Trump zvítězil jen těsně. Podle zákulisních informací jí při výběru peněz přeochotně vypomohla Nadace Clintonových. Pokud přepočítávání začne - a nestihne se dokončit do 19. prosince - hrozí, že hlasy volitelů z těchto států nebudou započítány. Bez nich by měl Trump méně než 270 hlasů a opět - o prezidentovi by rozhodoval Kongres.

Trumpovi právníci proto přešli do protiútoku, když se obrátili na soudy v dotyčných státech, aby Steinové přepočítání zabránily. Počínání kandidátky, která získala ve volbách jedno procento hlasů, je cynickým výsměchem celému volebnímu systému a má jasný záměr ukrást Trumpovi vítězství, nebo ho přinejmenším učinit nedůvěryhodným.

Čtěte ZDE: Atentát na Trumpa a iluzi demokracie: Přepočítávání hlasů má jeden háček - čas. Politickou zombii napadlo, že třeba ještě není mrtvá. Když do pekla, tak společně. Kam zmizel Julian Assange? Může za to určitě Putin

Trumpova ochranka: Milión dolarů denně

Zatímco hrají Trumpovi právníci o čas, který je (zatím) na jejich straně, Trump pokračuje ve svém turné. Je mimo jiné vzkazem pro establishment: „Jestli mi ukradnete vítězství, bude to vaše tragédie - a vůbec nelze předpovědět, co by poté následovalo.“ Ze stejného důvodu Trump hned po volbách kontaktoval klíčové světové státníky – a vzbudil tím poprask v establishmentu: „On se chová, jako by už byl prezident!“

Donald Trump prezidentem skutečně ještě není, tím se stane až složením přísahy 20. ledna. A do té doby se může odehrát mnohé. Náklady na ochranku zvoleného prezidenta a jeho rodiny zatím vyšplhaly do výše milión dolarů denně, což je dvakrát víc, než u jeho předchůdců.

Možnost atentátu během turné je totiž reálná jako nikdy předtím. Podle dvacátého dodatku Ústavy Spojených států se v případě smrti prezidenta v období po zvolení do složení přísahy 20. ledna stává prezidentem jeho viceprezident, v tomto případě Mike Pence.

Také jeho osud je však závislý na hlasech volitelů (posílají je 19. prosince). Pokud pod tlakem lobbistů Pence ztratí většinu, tedy 270 hlasů, rozhodne o viceprezidentovi Kongres. Je však takřka jisté, že u Penceho by žádný tlak na "nevěrné" volitele nebyl, zmizel by jako mávnutím kouzelného proutku - a Kongres by Penceho bez problémů potvrdil.

Pro establishment neznamená Pence hrozbu jako Trump. Vlastně neznamená vůbec žádnou hrozbu, protože se s ním – na rozdíl od Trumpa – dá snadno dohodnout a protože je – na rozdíl od Trumpa – produktem establishmentu.

Trumpovo turné budou samozřejmě provázet zostřené bezpečnostní kontroly. Ty však byly i předtím, když během primárek, shodou okolností také v Ohiu, zaútočil na Trumpa jeho odpůrce. Šlo o první ze série napadení, kterým pak Trump během předvolební kampaně čelil.

A že se ani "děkovné turné" neobejde bez incidentů je jasné. Jde jen o to, jak velké budou.

V sázce je mnoho.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky