Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Trump otevírá ruskou frontu: Mastná brada pána Ukrajiny. Peking šikuje rakety a kupuje Hollywood. Skutečný nepřítel je uvnitř – jako vždy. Pláč zhrzených žen pod okny Bílého domu. Kdy nám začnou vybuchovat telefony?

Trump otevírá ruskou frontu: Mastná brada pána Ukrajiny. Peking šikuje rakety a kupuje Hollywood. Skutečný nepřítel je uvnitř – jako vždy. Pláč zhrzených žen pod okny Bílého domu. Kdy nám začnou vybuchovat telefony?

5. 2. 2017

Tisk článku

Jan A. Mařenka sleduje další tahy v mistrovské partii Donalda Trumpa: Odehrává se na šachovnici proměnlivého tvaru a je dokonalou ukázkou toho, jak obrátit sílu svých nepřátel ve svůj prospěch

Trumpovo cukrování s Putinem dostává nový rozměr. Americký prezident se po telefonu dohodl s ukrajinským vládcem Porošenkem, že je třeba co nejrychleji ukončit občanskou válku. Ta se na Ukrajině rozhořela poté, co Trumpův předchůdce černoch Obama zorganizoval v Kyjevě barevnou revoluci, během které byl svržen demokraticky zvolený prezident.

Pro Porošenka je to úžasná zpráva, která znamená, že se i po "převratu" v USA má šanci udržet u moci. Trump si dal podmínku, že při jednáních o příměří bude jednat i s Ruskem. Porošenkovi slíbil, že celistvost Ukrajiny zůstane zachována a nedojde k rozdělení země na část podporovanou Kyjevem a část sousedící s Ruskem.

Jde o nečekaně rychlý vstup prezidenta USA do ukrajinského konfliktu. Trump jím otevírá "druhou frontu", když svými ostrými výroky vytvořil i napětí ve vztazích s Čínou. Ta už - zřejmě v reakci na Trumpův vstřícný postoj k Tchaj-wanu - rozmístila své nejnovější mezikontinentální balistické rakety - údajně na hranicích s Ruskem.

Ukrajinská partie je dalším dílem nekonečného seriálu Trump vs. Senát. Nyní je situace ve fázi, kdy Trump nutně potřebuje podporu republikánských senátorů, aby schválili nové členy vládního kabinetu.

Čína v rozpacích, senát nadšen

Když průměrný Američan ráno vstane, odloží deku vyrobenou v Číně, vklouzne do trepek, vyrobených v Číně, oblékne si župan, vyrobený v Číně, uvaří si kávu přístrojem, vyrobeném v Číně, osmaží si toasty na toustovači, vyrobeném v Číně - tak si pak zavolá americkým telefonem značky Apple.

Volbu Donalda Trumpa prezidentem USA přivítala Čína s radostí. To bude selanka, to budou obchody, mnul si ruce Peking i jeho soukromý sektor. Trumpův předvolební vztah k Číně velmi přesně ho vystihuje následující video, které sice trvá pouhé tři minuty, ale určitě stojí za to, poslechnout si ho celé.

Video o vztahu Trump - Čína

Jenže… Když Trump během předvolební kampaně řekl: "Nenecháme Čínu, aby znásilňovala naši zemi", považoval to Peking za vějičku pro voliče, kdy se toho mnoho napovídá, ale pak - skutek utek. Netrvalo dlouho, a Trump otáčí na hlubší vody. Nejprve pohrozil, že zavede na čínské zboží 45procentní daň, pak poklábosil po telefonu s premiérkou Tchaj-wanu (prý volala ona jemu) a konečně pohrozil americkou ochranou "japonských" ostrovů, které považuje Čína za své. Stručně řečeno: Tady končí sranda.

Ve skutečnosti to však tady teprve začíná. Jako by to byly čínské šachy, ale zdání klame, protože čínské šachy, to vlastně nejsou žádné šachy, ale americký název pro halmu, což je úplně jiná hra, ve které nikdo nikdy nepřijde o žádné figurky. V této hře je cílem dostat se do domečku co možná nejdřív.

O Čínu v této fázi vlastně příliš nejde, Trump hraje na domácí šachovnici a pro domácí publikum. Skutečným soupeřem není Čína, ale "jeho" republikáni a zkorumpovaná média, která jsou dosud plně ovládaná Demokratickou stranou. Šlo by to i bez nich (viz volby), ale lepší je mít na své straně.

Čína je a největším věřitelem po uši zadlužených Spojených států, které jsou nejzadluženější zemí světa (20 biliónů dolarů). Obchodní válkou by ztratili oba, ale USA mnohem víc. Což Trump ví a hraje to mistrovsky. I kdyby stokrát prohrál, doma musí vypadat jako vítěz.

Ostrými slovy - nejen vůči Číně, ale nově i proti Rusku, si Trump připravuje pozici na jednání, ve kterých opravdu o něco půjde. To nejpodstatnější udělal hned první den po nástupu do funkce, když zrušil Obamovu pacifickou obchodní dohodu. To je to pro Čínu základ - a zbytek nechť si Trump odehraje doma, ať už má šachovnice jakýkoliv tvar: čtverce (šachy), nebo hvězdy (halma).

Čína je dobrý soupeř. Její reakce na Trumpovy "výpady" jsou tedy přesně takové, jaké by měly být – rozmrzelé, ale zdrženlivé. Souboj s Čínou je v potravou pro média obou stran, ačkoli jde v této fázi "jen" o stínohru hodnou velkého mistra Qina v novém roce Ohnivého kohouta (který patří v čínském horoskopu mezi nekonfliktní a dobrosrdečná, byť egoistická znamení).

Čtěte ZDE: Zápas o demokracii v USA: Propukne po sto letech nová VŘSR? Tajné služby urvané ze řetězu. Růžová Akce Soros spuštěna. Jediná Trumpova šance: Udeřit protivníka jako první. Bude vyšetřen zločin tisíciletí?

V hlavní roli čínští, ne ruští hackeři

Nejprve to bylo Trumpovo silácké prohlášení, že zavede 45procentní (likvidační) daň na čínské zboží. "Je třeba chránit americké výrobce," vysvětluje prezident, kterému se podobný kousek již podařil v oblasti výroby automobilů. Republikánští senátoři, vůči Trumpovi do té doby nepřátelští nebo váhaví, ho najednou jako jeden muž (včetně žen) začali plácat po zádech. "To je přesně ono! Tvrdě do Číny!" volali a potřásali si rukama. Zkorumpovaná média, plně zaujatá svou fikcí s ruskými hackery, zpozorněla. Přitom je jasné, že žádné zdanění nebude.

Pak Trump nečekaně přiznal, že USA před volbami skutečně napadli hackeři, jak tvrdila "fake" média (CNN a spol.), a dokonce připustil, že by mohli být i ruští. Ano, mohli by být také třeba z New Jersey, těžko říct, ale co je jisté, že čínští hackeři jsou nejhorší ze všech. "Pozor! Trump chce odlákat pozornost od ruského nebezpečí, které znamená ohrožení státní bezpečnosti!" kýhala mainstreamová média jako jedna potrefená husa – a měla pravdu. Trump úspěšně odvedl pozornost od neexistující ruské hrozby k neexistující hrozbě čínské.

Čínští hackeři ukradli před volbami data 22 miliónů zaměstnanců federální vlády USA. Byli za to dokonce zatčeni čínskými úřady. To je jiná káva, než neprůkazná úderka z Ruska, která údajně vybílila servery Demokratické strany – k čemuž se ovšem přihlásili hoši z WikiLeaks s odkazem na zdroj zevnitř. Takže: Pokud je "hacker" něco mezi zlodějem a deviantem a znamená hrozbu americké demokracie, pak je to hacker čínský, a ne ruský.

Tímto tahem Trump chytře přesunul těžiště od Ruska, které se údajně dá porazit, k Číně, která se údajně porazit nedá. Zkorumpovaným médiím (CNN) pak nezbývalo než připustit, že by tak tomu mohlo být. Putinova karta začala uvadat, až uvadla docela.

Naopak se do centra pozornosti dostaly zprávy, že chce Čína posílit svůj vlastnický podíl v americkém filmovém průmyslu, který je jedním z pilířů propagandy. Nejbohatší muž Číny, obchodník Wang, projevil velký zájem o koupi všech studií tzv. "Velké šestky". Patří do ní například 20th Century Fox nebo Warner Bros, který je součástí stejného mediálního domu, jako "nejprolhanější a nejzkorumpovanější stanice na světě" (podle Trumpa), tedy CNN.

Záhy přišlo prohlášení Trumpova kandidáta na post ministra zahraničí Rexe Tillersona ohledně sporu Číny a spřáteleného Japonska o umělé ostrovy v Jihočínském moři: "Přístup na tyto ostrovy nebude dovolen," uvedl Tillerson bez udání podrobností. Tento výrok, světe div se, pronesl krátce předtím, než ho měl Senát schválit do funkce. A vida: Tillerson, nositel řádu přátelství s Ruskem, prošel senátem 56 hlasy ze 100, když pro něj hlasovali všichni republikáni jako jeden muž (včetně žen).

Čínská média se hlasitě ozvala. "Čína je dostatečně odhodlaná a silná na to, aby zajistila, že (Tillersonovo) burcování neuspěje. Pokud Washington neplánuje vést válku v Jihočínském moři, pak budou veškeré snahy zabránit čínskému přístupu marné," varoval list Global Times, který je v rukou vládnoucí komunistické strany Číny.

Trump samozřejmě nechce válku s Čínou, potřebuje ale záminku pro nasycení zbrojařských koncernů, aby byla "Amerika tak silná, že se jí nikdo neodváží napadnout." Což zní jako rajská hudba pro politiky napříč politickým spektrem, protože zbrojařské koncerny jsou hlavními donátory jejich kampaní.

Čtěte ZDE: Ruská operace u hranic Aljašky: Odpověď na tanky u Kaliningradu? Američtí hackeři v akci. Kam zmizel Eskymák, který rodil Obamu? Trump opět v kleštích senátora McCaina. To nám ten rok pěkně začíná!

Když se ostrov mění v palmu

Tillerson jako ministr zahraničí je velkým vítězstvím Donadla Trumpa. Senát ukáže zuby až při volbě ministryně školství miliardářky DeVosové. Tato oblast (ta nejpodstatnější, protože se týká dětí, které znamenají budoucnost) je - snad jen zatím - plně pod kontrolou žen. Není proto náhoda, že jsou to ženy, republikánské senátorky, které oznámily, že pro Trumpovu kandidátku hlasovat nebudou. Zatím jsou tři. 56 - 3 = 53, zkrátka – bude to těsné.

A tady se láme chleba: Betsy DeVosová, silně věřící, je důslednou odpůrkyní potratů. Nesouhlasí s tím, aby ženy směly zabíjet děti kdykoli před porodem – třeba i v devátém měsíci, jak propagovala poražená prezidentská kandidátka Clintonová. DeVosová nechce, aby ženy "chodily na potrat jako k holiči". DeVosová bude, co se týče schválení Senátem, znamenat pro Trumpa největší problém ze všech členů jeho kabinetu.

Průměrný americký volič má rád toasty, popcorn, půjčky, rodinu a telefony Apple. Ty, mimochodem, přežily jen díky akci zvané: "Samsungy vybuchují". Sociální sítě kypěly snímky ohořelých džípů po výbuchu korejských telefonů Samsung 7 (které měly být završením vítězného tažené proti Apple), s bateriemi – z Číny.

Trump je především obchodník a showman a ví, že o Číně platí totéž, co o ženách: "Není to nepřítel. Je to přítel, ale hraje zatraceně tvrdou hru."

Průměrný Američan ráno vstane, odloží deku, vyrobenou v Číně, vklouzne do trepek, vyrobených v Číně, oblékne si župan, vyrobený v Číně, uvaří si kávu přístrojem, vyrobeném v Číně, usmaží si toasty na toustovači, vyrobeném v Číně a pak si někam zavolá telefonem, pokud mu nevybuchne v ruce.

A kam že zavolá? No přece svému psychoanalytikovi:




Tagy článku

Doporučujeme

Další střet v Praze: Fiala má za úkol V4 zničit. Známí váleční štváči Lipavský a Sikorsky proti Szijjártóovi a Blanárovi. Viktor Orbán: Vzniká jiný Nový světový řád. Konec diktátu Západu. Čekání na Trumpa. Kdo bude řídit agenta Fialu?

Další střet v Praze: Fiala má za úkol V4 zničit. Známí váleční štváči Lipavský a Sikorsky...

Moc času na boj nezbývá: Zhroucení přijde náhle. Umělý pokles cen energií. Kvůli volbám. Bude elektřina brzy na příděl? Fialový program je bída a válka. Víme, jak tomu zabránit! Lidové povstání jako na Islandu? Jen radikální odpor

Moc času na boj nezbývá: Zhroucení přijde náhle. Umělý pokles cen energií. Kvůli volbám....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky