Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Náhlé prohlédnutí tajného rady Zuckerberga: Všechny krysy přebíhají na stranu Dobra. Americký Kongres jako převýchovný tábor? Co udělat po jednání se západními politiky? Hlavně rychle vyvětrat zkažený vzduch!

Náhlé prohlédnutí tajného rady Zuckerberga: Všechny krysy přebíhají "na stranu Dobra". Americký Kongres jako převýchovný tábor? Co udělat po jednání se západními politiky? Hlavně rychle vyvětrat zkažený vzduch!

11. 10. 2017

Tisk článku

Redakce Protiproud přináší komentář k absurdnímu divadlu okolo "vyšetřování" vlivu facebookové reklamy na volbu prezidenta Spojených států amerických

Pokud bychom chtěli na ruských analytických webech najít seriózní reakci na americká tvrzení o ruském vměšování do prezidentských voleb, hledali bychom marně. Něco takového se prostě vzpírá inteligentnímu hodnocení a ruský informační prostor je jeden z mála na světě, který si v poslední době na inteligentním uchopení otázek doby dosti zakládá.

Rusové to oproti západním publicistům většinou ani jinak neumějí. Je to stejné, jako kdybychom chtěli komentovat tvrzení malého nepořádného žáčka, že za jeho umaštěnou žákovskou knížku může jeho třídní učitelka.

Pokud Rusové komentují posedlost Američanů ruskými hackery či ruskou internetovou propagandou, jde víceméně o pohrdavý a ironizující text, jako třeba na portálu „Na linii“:

Na Linii: O Zuckerbergově převýchově

Zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg napsal na svém facebookovém účtu, že lituje svých ukvapených prohlášení po prezidentských volbách v USA na podzim minulého roku.

Připomeňme, že hned po „trumpovském šoku“ progresivní americká veřejnost předložila vysvětlení, že na vítězství Donalda Trumpa (pro kterého bylo asi 25 hlavních médií, zatímco proti němu dnem i nocí útočilo zhruba 500) neměl rozhodující vliv jeho program, ani jeho slogany, ale takzvané „falešné profily“ v sociálních sítích.

Zuckerberg, který zpočátku nepochopil, jak správně reagovat, se takovému tvrzení vysmál a označil  jako „šílenou“ domněnku, že dezinformace v profilech sociálních sítí mohou ovlivnit výsledek hlasování. Nyní změnil názor a napsal, že „jde o příliš vážný problém, než aby ho bylo možné ignorovat.“

My z druhé strany máme vysvětlení pro to, proč se Zuckerberg rozhodl změnit názor. Den před jeho „prohlédnutím“ bylo vedení Facebooku, Twitteru a mateřské společnosti Google předvoláno ke slyšení vyšetřovací komise obou komor amerického parlamentu – v Kongresu i v Senátu. A je třeba se domnívat, že v průběhu slyšení zakladatel společnosti Facebook konečně pochopil, jak důležité je téma falešných profilů a jejich reklam, údajně zakoupených ruským státem za účelem zvolení Trumpa. A tak změnil svůj názor na ten jediný přípustný a správný.

Připomeňme ještě, že nedávno, pod silným tlakem hledačů ruské tlapy na Facebooku, se podařilo najít takovou stopu v podobě asi 100 tisíc dolarů zaplacených za reklamu na nějakých anticlintonovských a protrumpovských účtech (tyto stopy údajně vedou do Ruska).

Čtěte ZDE: Nepříjemná pravda vs. Velká Lež: Ruští hackeři uvízli v říši pohádek. Posadil Obama agenty na letadlo do Moskvy? Slavný komentátor: Důležité je to, co nevíme. Skuteční zločinci sedí na úřadech

Hloupé, trapné a zkažené

Samotná myšlenka, že by nejsilnější a vzorová zastupitelská demokracie mohla být podkopána takovými šměšnými prostředky, samozřejmě vyvolává znepokojení. Nad její absurditou se však nehodlá žádné z předních amerických médií ani pozastavit (a pokud ano, tak ve stejném poměru 1: 20, jako v předvolební kampani).

Existuje důvod se domnívat, že stanovený cíl zbavit současného amerického prezidenta legitimity zůstává nezměněn u podstatné části amerických elit, a proto se stále více byznysmenů a veřejných osobností přidává „na stranu dobra“. V jistém smyslu to připomíná vzdálenou verzi kyjevského Majdanu, během níž se lidé z týmu zákonně zvoleného prezidenta, ale označeného černou kartou, také začali jeden po druhém vytrácet a přecházet na stranu dobra, pročež nakonec zůstal Janukovyč  úplně sám.

Jen na Ukrajině všechno proběhlo rychleji – vlivem zuřivější povahy místního politického života, slabších mechanismů zadržování a obecně prověřené majdanské tradice a praxe. USA objevují majdanské praktiky (v moderní historii) poprvé, proto vše probíhá tak těžkopádně." (Zdroj.)

Ruská vládní mluvčí Maria Zacharovová si jednou posteskla, že ruští představitelé nemají s kým jednat, protože se u jejich západních partnerů nenajde nikdo, s kým by rozumná debata byla vůbec možná. „Když skončí jednání,“ prohlásila, „musím rychle místnost vyvětrat, protože ten zkažený vzduch se prostě nedá dýchat.“




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky