Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Rozkol v královské rodině Saúdů: Korunní princ nazval íránského duchovního vůdce Hitlerem. Co na něho mají USA a Izrael? Podaří se jim vyprovokovat velkou válku na Blízkém východě? Jak odpoví Írán?

Rozkol v královské rodině Saúdů: Korunní princ nazval íránského duchovního vůdce Hitlerem. Co na něho mají USA a Izrael? Podaří se jim vyprovokovat velkou válku na Blízkém východě? Jak odpoví Írán?

30. 11. 2017

Tisk článku

Redakce Protiproud přináší komentář k podivným skutečnostem okolo mocenského boje uvnitř královské rodiny Saúdské Arábie a hry USA a Izraele na Černého Petra s Íránem

Korunní princ Saúdské Arábie Mohamed bin Salmán v rozhovoru pro New York Times (zveřejněném 23. listopadu) hovořil o nejvyšším vůdci Íránu Ájatolláhu Sajjidu Alí Chameneím jako o „novém Hitlerovi“ na Blízkém východě. Drzé prohlášení 32letého prince, faktického vládce Saúdské Arábie vedle jeho přestárlého otce panovníka Salmána bin Abd-al-Azíze, má široký ohlas v blízkovýchodních i v západních médiích.

Princ Mohamed, který jako vedlejší činnost zastává funkci ministra obrany království, poukázal na potřebu společného zadržování „expanze Íránu“ v regionu pod vedením Ájatolláha Chameneího. „Z evropských zkušeností víme, že pacifikování (agresora) nefunguje. Nechceme nového Hitlera v Íránu, aby se na Blízkém východě stalo to, co se stalo v Evropě,“ řekl dědic Saúdského trůnu.

Současně v rozhovoru pro NYT ocenil amerického prezidenta Donalda Trumpa jako „správného člověka ve správném čase“, který podporuje současný postoj Saúdské Arábie k Íránu.

Boj s korupcí jako zástěrka

Část rozhovoru byla věnována probíhajícím událostem v samotném království, jehož vláda na začátku tohoto měsíce oznámila nekompromisní boj proti korupci. Následník označil nedávná zatčení a uvěznění desítek princů, současných i bývalých ministrů a podnikatelů v největší arabské monarchii za vynucená opatření.

Fakt velmi tvrdého zacházení s „korupčníky“ v Saúdské Arábii, a to až do jejich mučení, byl již dříve na stránkách západních novin, včetně New York Times, posuzován jako projev něčeho většího, co přesahuje pouhý boj proti korupci v současné administrativě země. Podle mnohých pozorovatelů raketový vzestup 32letého syna krále Salmána nebyl mnoha saúdským princům z jiných klanů (král Salmán a princ Mohamed patří ke klanu Sudair) mírně řečeno po chuti. Mezi zadrženými a následně těžce zbičovanými je zmíněno jméno syna bývalého krále Abdulláha prince Mutaiba (klan Šammar).

Jak píše NYT, někteří z neloajálních princů a dalších vlivných osobností v zemi byli uvězněni a podrobeni násilí v luxusním hotelu Ritz Carlton v Rijádu. Podle informací amerických novin bylo některým „korupčníkům“ nabídnuto propuštění na svobodu za to, že se vzdají lvího podílu na svém majetku. V některých případech výše výkupného dosáhla až 70% osobního bohatství zadržených osob.

Čtěte ZDE: Válka v Sýrii končí: Geniální taktika Ruska rozhodla. Kdo s kým a proti komu? Příčiny a důsledky krveprolití. Evakuují Američané teroristy do Evropy? Klíč k pochopení spletence zájmů. Co je třeba pro trvalý mír?

Proti Íránu za upevnění monarchie

Vnitřní protikorupční kampaň se zjevným záměrem vyrovnání účtů s nežádoucími zástupci královské rodiny probíhá na pozadí Rijádem živené anti-íránské hysterie. Tyto dva procesy jsou vzájemně úzce propojeny. V každém případě je princ Mohamed osobně velice zainteresován na jejich sladění a přitom sází na úzkou spolupráci s USA a s Izraelem.

Král Salmán požehnal svému synovi, aby odstranil každou hrozbu pro jeho budoucí vládu. Na oplátku princ Mohamed adekvátně dávkuje mnohé aktivity na vnější frontě, včetně opatření na „uhašení“ vnitřního odporu. Zahájení nekompromisního boje proti korupci v království bylo oznámeno tentýž den, kdy byly nad hlavním saúdským městem sestřeleny rakety „Vulcan-2“, které vypálili z Jemenu tamní povstalci Hútíové. Rijád okamžitě obvinil z raketového útoku Teherán, jemuž jsou připisovány dodávky nosičů balistických střel jemenským rebelům. Tentýž Princ Mohamed na to reagoval upozorněním, že jde o příznaky „válečného aktu“ ze strany Íránu.

4. listopadu Hútíové udeřili na Saúdskou metropoli. O několik hodin později bylo oznámeno zahájení činnosti protikorupčního výboru. Samozřejmě v jeho vedení nemohl být nikdo jiný, než královský následník deroucí se na trůn. Výbor obdržel pravomoci provádět vlastní vyšetřování, zatýkat, uložit zákaz vycestovat, zmrazit bankovní aktiva a provádět další akce v rámci boje s korupčními strukturami a jejich účastníky. Právo na bičování princů, ministrů a podnikatelů v pravidlech nově vytvořeného orgánu samozřejmě není uvedeno. Nicméně je evidentní, že tento orgán vznikl především za účelem bezprostředního vyrovnání účtů s neloajálními frakcemi a jejich vůdci.

USA a Izrael v pozadí?

Ovšem bezprecedentní princova drzost, s níž na úrovni konfrontace mezi Saúdskou Arábií a Íránem nazval nejvyššího vůdce Íránské islámské republiky Hitlerem, znepokojuje a současně zaráží. Existují všechny náznaky Rijádem přijatého rozhodnutí jít až do krajnosti, což znamená uchýlit se v rozvinuté fázi konfliktu k vojenským prostředkům.

Jde o evidentní provokaci. Přitom s jasným signálem zapojení USA a Izraele do ještě vyhrocenější konfrontace s Íránem. Srovnání s Hitlerem činí velkou válku na Blízkém východě již téměř nevyhnutelnou. Írán samozřejmě na urážlivou provokaci odpoví. Uvidíme, zda se to prozatím vyřeší pouze diplomatickým protiútokem, nebo Teherán usoudí, že nastal čas uštědřit Saúdům lekci nejen ostrými slovy.

Následky vojenského střetu spolu s narůstající krizí kolem Severní Koreje by však byly nedozírné a rozhodně by se neomezily jen na tyto dva regiony. Závěr roku bude víc než dramatický.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených. Korporátní fašismus EU. Proč Zuckerberg staví bunkr a převádí majetky do zlata? Platební karty? Ne, hotovost! Je to náš boj!

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených....

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace. Umělé vyvolání hladomorů. Vy a vaše rodina musíte zmizet. Nechte zdivočet zemi. Vypusťte divokou zvěř. Po dobytku vybijí i vás

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky