Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Dnes u nás volíme: Ty důležitější volby však budou až na jaře. Čeká také Evropu vzpoura bílého muže? Přišel Bannon vypnout EU? Kotel národů před výbuchem. Bruselské bažiny v šoku. Naděje na pád totality roste

Dnes u nás volíme: Ty důležitější volby však budou až na jaře. Čeká také Evropu "vzpoura bílého muže"? Přišel Bannon "vypnout" EU? Kotel národů před výbuchem. Bruselské bažiny v šoku. Naděje na pád totality roste

5. 10. 2018

Tisk článku

Vladimír Dobrynin píše o rozjíždějící se nadaci „Hnutí“ Stephena Bannona, jejímž cílem je dát národně pravicovým stranám potřebné know-how pro úspěch v zápase o osvobození národů

U nás dnes žijeme komunálními a senátními volbami. Nejsou samozřejmě bezvýznamné. To hlavní měření sil ale přijde až na jaře při volbách do Evropského parlamentu. Je to napohled paradoxní, protože právě ty byly dosud pokládány za zcela bezvýznamné. Jenže všechno se mění a instituce, které si globalisti nastavili jako pouze formální skořápku předstírané demokracie, se mohou nyní obrátit proti nim. S tím souvisí i mise "proklínaného" muže z Trumpova předvolebního týmu, jenž se nyní "přestěhoval" do Evropy. Proč? Nad tím se zamýšlí mnoho komentátorů a politologů na Západě i na Východě.

Novinář, politolog a bývalý poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Stephen Bannon vyzval všechny členy pravicových stran států EU, aby se „sjednotili ve prospěch vítězství zdravého rozumu“. Tato slova zazněla z jeho úst během jeho projevu na setkání organizovaném příznivci strany Fratelli d'Italia („Italští bratři“).

Všem pravicově smýšlejícím je souzeno vytvořit silnou údernou jednotu, aby v květnu 2019 vyhráli volby do Evropského parlamentu,“ řekl americký politolog, jenž se přestěhoval do Evropy. „Pro tyto volby je v sázce čest Evropanů, jejich sebevědomí a nezávislé rozhodování.

Nejistá evropská média

Evropský tisk psal o Bannonově příchodu do Starého světa před několika týdny se znatelnou panikou: korespondenti a politologové ze zemí Evropské unie se shodli v názoru, proč se tento „velký provokatér, specialista na falešné zprávy a umný propagandista“ rozhodl změnit místo pobytu.

„Přišel rozvrátit Evropskou unii,“ takový byl jednomyslný verdikt. Prozíraví reportéři a renomovaní analytici byli přesvědčeni, že Bannon nebyl uvolněn z funkce prezidentova poradce jen tak, ale s cílem nakráčet do Evropy za účelem destrukčních prací. Status vyhozeného údajně slouží jen jako zástěrka, která má zmást evropskou veřejnost. Něco jako vlk v ovčí kůži.

Pravda, postupem času se evropská média trochu uklidnila, neboť nepřicházely prakticky žádné informace o pohybu amerického vyslance. Také proto se Bannonovo vystoupení předminulou sobotu v Římě zjevilo jako blesk z čistého nebe – na druhou stranu však očekávaný: bývalý Trumpův poradce četl ve Starém světě akční program, jejž sám publikoval na Daily Beast v polovině července tohoto roku. A bylo v něm doslova napsáno: „založit nadaci (s názvem) 'Hnutí', pomocí níž bychom zajistili nástup národní pravice“ na evropském kontinentu.

Čtěte ZDE: Trumpova politika pro Evropu: Podaří se Bannonovi probudit a mobilizovat konzervativce? Washington začíná novou kapitolu. Bruselské bažiny bublají vzteky. Farage znovu ke slovu?

Nejde o planá slova

Národovecký populismus se brzy dostane k moci. A bude vládnout,“ vyjádřil se Bannon na uvedeném informačním portále. Slova "populismus" se zjevně nebojí. Jednak je v Americe chápáno v jeho původním významu, tedy "lidový", jednak jej chce očistit od negativní nálepky, kterou mu dala evropská levicová média. „Evropské státy konečně znovu získají zpět svou národní identitu a své původní hranice. Myšlenka obnovení národních států je společným rysem euroskeptických stran, jejich sjednocujícím principem.

Podle mínění politologa se v „zemích EU již utvořila politická hnutí a strany, pro něž je národní svébytnost státu hlavním programovým cílem“. A jak se obává zástupce analytického centra „Carnegie Europe“ Stefan Lehne, „zbývá už jen tyto veřejné organizace radikalizovat tím, že jim budou předány všechny potřebné znalosti, jimiž disponuje specialista v oblasti politické strategie a dezinformace na odpovídající úrovni.

Během doby, která uplynula od zveřejnění Bannonova programu, nevyšly v médiích žádné zprávy, jež by znepokojovaly evropský establishment, což umožnilo vládním představitelům ve většině států EU, aby se uklidnili a dokonce nabyli přesvědčení, že je „prostě jen postrašili novotami, a to je vše.“

Avšak Bannon, jak se nyní ukazuje, rozhodně neztrácel čas, jen o svých činnostech neinformoval. Podařilo se mu aktivizovat otce hnutí pro vystoupení Velké Británie z EU Nigela Farage a rovněž novou tvář mezi vůdci francouzského Národního sdružení (tak se nyní nazývá Národní fronta) Louise Aliota, současného partnera Marine Le Penové. Po těchto schůzkách nebyla učiněna žádná hlasitá prohlášení, ale nyní po sobotním diskursu v Římě je evropským novinářům a politologům jasné, že nic nevyčpělo. A začínají se rojit dohady, jeden dramatičtější než druhý.

Dalším zneklidňujícím faktorem pro evropské elity jsou vzpomínky na pobyt bývalého Trumpova poradce v Itálii v březnu letošního roku – právě v době vítězství v parlamentních volbách politických stran „Hnutí pěti hvězd“ a „Ligy severu“, které jsou považovány v tisku i ve vedení EU nejen za pravicové, ale také za populistické.

Ideologická opozice

Bannonovi političtí protivníci již vyzvali své vlády, aby použily všechny možné páky v boji proti nepříteli. Podle evropských internacionalistů jednou z hlavních metod by mělo být zamezení vlivu amerického politického stratéga na mysl euroskeptiků.

Každý den, každou minutu musíme prostřednictvím tisku ubezpečovat, že nepřijímáme rady ze zámoří,“ radí výše zmíněný Lehne. „Musíme hrát na pocit vlastní hodnoty všech obyvatel, včetně populistů a pravice, a přesvědčit je, že již dosáhli vynikajících výsledků i bez Bannona. Proč by měli krmit cizího politologa a dělit se s ním o slávu? A vůbec, je třeba mu ukázat, že všichni znají skutečnou příčinu jeho příjezdu do Evropy: ve Státech se stal toxickým až do naprosté nesnesitelnosti pro politické elity – a to jak pro tu část, kterou vždy nenáviděl, tak i pro tu část, která ho ještě nedávno podporovala a obdivovala.

Podle Bannonova názoru mohli odpůrci bruselského superstátu podstatně posílit již v minulých volbách do Evropského parlamentu (v roce 2014), ale tehdy „Farageovi zastánci Brexitu, pět hvězd Luigiho Di Maio, Národní fronta Marine Le Penové a nizozemská Strana pro svobodu Gearta Wilderse prostě ještě nedokázali najít společný jazyk a věnovali více pozornosti hovorům o záměrech, než snaze je realizovat.

Čtěte ZDE: Smutné rejdy bruselských bažin: Kterak bajonetem nahnat národy do šťastné budoucnosti? Evropská unie na kapačkách. Komu bude nakonec nejhůře? Útoky na Orbána - střelba broky na slona. Horor, který musí přijít

Mráz přichází z Bruselu

Skrze Bannonovu nadaci „Hnutí“, jejíž ústředí usídlil přímo v Bruselu, chce americký specialista pořádat pravidelné konzultace (něco jako kvalifikační kurzy) pro politické vůdce pravicových stran.

Vybral jsem Brusel, protože je to srdce Evropské unie. Sem se sjíždějí všechny důležité evropské osobnosti a je snadnější se s nimi kontaktovat. A právě zde se opevnila pro současnou západní demokracii nejškodlivější síla, která se nazývá řídící orgány EU,“ řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters Bannonův asistent a druhá osoba v „Hnutí“ Raheem Kassam.

V hlavní kanceláři nadace bude pracovat 10 osob, které Bannon osobně vybere. Jejich úkolem bude studovat aktivity stran a připravovat pro ně praktická doporučení.

Pozitivní okolnosti

Úspěchu Stephena Bannona a jeho týmu nahrávají dvě okolnosti. První z nich je nízký zájem obyvatel členských zemí EU o volby do takzvaného Evropského parlamentu - tělesa, které se skutečným parlamentem má jen málo společného. Dynamika volebního procesu ukazuje se, že dochází k neustálému poklesu volební účasti (z původních 62% na 43% v roce 2014). Odborníci dotázaní španělským deníkem La Vanguardia jsou přesvědčeni, že „čím nižší je volební účast, tím větší jsou úspěchy populistů, protože jsou organizovanější, uvědomělejší a jejich voliči motivovanější odhodlaní dostát svých občanských povinností.“ Pravděpodobnější však je, že evropští voliči pochopili, že na nich nic nezávisí, a europarlament je jen formální zástěrkou pro rozhodování nevolených bruselských elit.

Druhá okolnost, která pomáhá Bannonovi shromáždit množství stejně smýšlejících lidí, je vysoké vnitřní napětí v rozhodujících zemích EU. Napětí, které vzniklo a neustále roste kvůli skandální migrační politice Bruselu. Revitalizovat povědomí o reálných životních národních zájmech občanů a zvednout je ke ke vzpouře proti vládnoucím politickým elitám je v takovýchto podmínkách jednodušší, protože jde o artikulaci přirozených zájmů politického lidu jednotlivých států.

Čtěte ZDE: Filosof Roman Cardal: Evropská unie navazuje na orientální despocie. Útok na svobody a ideová indoktrinace kulminuje. Nese Juncker na ramenou tíhu kosmu? Rozpadem impéria ke katastrofě galaktických rozměrů?

Zděšený establishment

Rozdmýchat konfrontaci domácího obyvatelstva s příchozími imigranty nedá Bannonovi moc práce. Jakkoliv se vládní a policejní orgány snaží zamlčovat zločiny spáchané přistěhovalci z Asie a Afriky, informace stále častěji proniká na povrch. Národy už mají dost zváštních podmínek a beztrestnosti běženců. Trpělivost není bez hranic a pára hněvu brzy vyrazí víko kotle. Pak již ani policejní obušky nic nezmohou. Nemluvě o tom, že také policisté jsou občané a i jim se již příčí skrývat zločinnost přistěhovalců a pronásledovat jen domácí. Nemluvě o tom, že Bannon má spoustu zkušeností s šířením fake news a musíme přiznat, že je v tom skvělý,“ tvrdí Lehne, neboť takové je oficiální hodnocení úspěšné volební kampaně, která vynesla Donalda Trumpa do prezidentského křesla.

„Vidíme sice, že příliv uprchlíků částečně klesá, ale nálady proti imigrantům a sociální napětí naopak rostou,“ dodává analytik. „Nejlepším příkladem je rostoucí popularita Alternativy pro Německo, která podle výsledků nejnovějších volebních průzkumů bezpečně zaujímá druhé místo za CDU.“

Oficiálně byl Stephen Bannon uvolněn z funkce poradce prezidenta USA a snad dokonce vymazán ze seznamu přátel držitele Oválné pracovny. Ve skutečnosti se však zdá, že byl vyslán na služební cestu do Evropy v rámci programu „Amerika se musí opět stát velikou.“ Koneckonců velikou se může stát nejen svými vlastními obnovenými silami, ale také oslabením a úpadkem eurounijních bruselských konkurentů.

Vypne Bannon Evropskou unii?

S evropskou politickou integrací, která na kontinentě probíhá již několik desetiletí, bude konec. Potenciál pravicových stran je dostatečný k tomu, aby vše změnily. Pokud koncentrují lidové "hrozny hněvu" v dostatečném množství, bude to stejně jednoduché jako stisknout vypínač v kuchyni“, tvrdí americký politolog.

Evropská unie ve stavu, v jakém se nachází, k ničemu jinému nesměřuje. Reformovat EU na společenství suverénních evropských národů je už dnes také jen těžko uskutečnitelný sen naivních zastánců volného pohybu kapitálu, zboží a osob v evropském prostoru bez hranic a bez států. Ukázalo se totiž, že takové podmínky slouží především nadnárodním korporacím a globalistům, v jejichž zájmu je odnárodnit národy a zničit jejich státy.

Zdá se, že právě to si občané intuitivně uvědomili. A Bannonova mise jim ke "vzpouře bílého muže" může dodat úspěšně vyzkoušený "manuál".

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky