Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Trumpova politika pro Evropu: Podaří se Bannonovi probudit a mobilizovat konzervativce? Washington začíná novou kapitolu. Bruselské bažiny bublají vzteky. Farage znovu ke slovu?

Trumpova politika pro Evropu: Podaří se Bannonovi probudit a mobilizovat konzervativce? Washington začíná novou kapitolu. Bruselské bažiny bublají vzteky. Farage znovu ke slovu?

30. 7. 2018

Tisk článku

Dmitrij Sedov přibližuje činnost amerických poslů gramotné konzervativní politiky a jejich podporu evropských politických stran bojujících proti dosavadním tristním poměrům

Po setkání prezidentů Vladimira Putina a Donalda Trumpa v Helsinkách se proces přehodnocení transatlantických vztahů urychlil. Evropané naznačují, že rusko-americký summit v Helsinkách byl dalším důkazem toho, že v části vládnoucích kruhů Spojených států dochází k přehodnocení hodnot.

Podle německého internetového portálu „Stránky pro zamyšlení“ stojí za vnější Trumpovou impulzivností propracovaný plán koordinovaný s příznivci amerického prezidenta. Vyzdvihuje se v něm, že v kruhu prezidenta působí vlivní lidé, jimž se nezamlouvá drahý systém amerických vojenských základen v zahraničí, a Trump pracuje v jejich zájmu. Jeho politika nakonec povede ke zničení tohoto systému a uvolněné prostředky budou použity na jiný účel, to vše ke zlosti amerických globalistů, jejichž symbolem se v roce 2016 stala skupina okolo Hillary Clintonové.

Konzervativní skeptik přestrojený za showmana?

Ovšem Trump není žádný pacifista. Za fasádou showmana se skrývá střízlivý skeptik, který uznal realitu vícepolárního světa. Americký prezident nemůže otevřeně projevit svůj názor - to by otřáslo americkou politickou filozofií a transatlantickým systémem. Ale je schopen skrytě postupovat vytyčeným směrem.

V přesvědčení, že se americké impérium dřívějšího střihu přežilo, začíná Trump demontovat aliance, které nákladově parazitují na rozpočtu USA, přičemž hluk produkovaný Trumpem-showmanem je jen realizací této politiky. „Je těžké uvěřit, že se to děje spontánně bez konceptuálního podkladu. Navzdory militantní rétorice a nárůstu amerického vojenského rozpočtu dává Trump Evropě poprvé po druhé světové válce důvod pohrávat si s myšlenkou na rozpuštění NATO. V klíčových evropských médiích je hrozba, že Trump vyvede vojáky z kontinentu a vystoupí z NATO, považována za velké neštěstí. Ve skutečnosti je to však předpoklad pro sebeurčení Evropy ... To jsou otázky, které je třeba dnes posuzovat. Čas nečeká. V Helsinkách byly nastoleny nové orientační body,“ píše Tobias Riegel v článku „Čtyři tváře Donalda Trumpa: blázen, monstrum, spasitel, realista?“ (Stránky pro zamyšlení).

Tyto závěry nepřímo potvrzuje zaměření některých institutů americké „měkké síly“ na podporu zdravé konzervativní politiky (jinými takřečeného pravicově populistického sentimentu) v Evropě. Zvláštní pozornost na sebe přitahuje především činnost symbolické postavy amerických alternativních konzervativních sil, „bílého nacionalisty“ Stephena Bannona, jenž oznámil plán na založení nadace „Hnutí“ v Bruselu za účelem pomoci evropským konzervativním proudům.

Čtěte ZDE: Filosof Roman Cardal: Evropská unie navazuje na orientální despocie. Útok na svobody a ideová indoktrinace kulminuje. Nese Juncker na ramenou tíhu kosmu? Rozpadem impéria ke katastrofě galaktických rozměrů?

„Hnutí“ na podporu konzervativců

Stephen Bannon byl vedoucí nezávislého konzervativního média Breitbart. Má v USA spíše skandální popularitu a je považován za silnou politickou osobnost. V roce 2016 řídil Trumpův volební štáb, poté byl jmenován do funkce hlavního stratéga Bílého domu, v níž působil od ledna do srpna roku 2017. Byl považován za jednoho z nejvlivnějších spolupracovníků prezidentské administrativy. Avšak Bannonova skandální nálepka rasisty a antisemity vyvolala rozsáhlé protesty proti jeho jmenování, což byl patrně i jeden z důvodů jeho odvolání.

Nyní se bývalý hlavní Trumpův stratég hodlá angažovat v Evropě a ovlivnit volby do Evropského parlamentu v roce 2019. Nadace „Hnutí“ má ústředí v Bruselu a Bannonovým nástrojem je „pravicově populistické povstání“ na kontinentě, jak uvedl v rozhovoru pro americkým Daily Beast. Dokonce už během americké volební kampaně v roce 2016, kdy mluvil za Trumpa, uvedl Bannon v rozhovoru pro Hollywood Reporter: „Vytvoříme zcela nové politické hnutí.“ Nyní má v plánu vytvořit superskupinu konzervativních stran v Evropském parlamentu, která by získala třetinu poslaneckých mandátů. Skupina by měla být vedena dobře známým Nigelem Faragem (vůdcem Strany nezávislosti Spojeného království) a Marine Le Penovou.

Souběžně s Trumpovým pobytem v Londýně shromáždil Bannon v britském hlavním městě zástupce podobně zaměřených stran z Velké Británie, Francie, Belgie a Švédska. Podle názoru účastníků se „schůzka konala s vysokým nasazením a vyvolala optimismus.“ A předtím se Bannon setkal v Curychu s vůdci Alternativy pro Německo. Předpokládá se, že nadace „Hnutí“ poskytne evropským pravicovým populistům volební strategii, politické programové dokumenty a hotové výsledky cílených sociologických průzkumů.

Obzvláště jeden aspekt této činnosti stojí za pozornost. Nadace bude pomáhat stranám při „formulování apelů na voliče, jež budou podloženy fakty“. Stephen Bannon byl místopředsedou společnosti Cambridge Analytica, která během prezidentské kampaně v roce 2016 získala v USA přístup k 50 milionům profilů na Facebooku, což umožnilo formovat názory uživatelů sítě. V témže roce 2016 byla údajně použita stejná strategie před referendem o vystoupení Velké Británie z EU.

Čtěte ZDE: Zuří rozhodující Trumpova bitva s bažinami: A bude ještě brutální. Prezident zvedá rukavici. Hádej, kdo přijde na večeři? Vyhladoví válečnické jestřáby k smrti? Kennedyho tehdy zavraždili za menší "provinění"

Navzdory liberálnímu marasmu

„Směřuji k vítězství. Směřuji k vládě,“ říká Bannon. Podle jeho názoru je nyní Itálie vzorem pro změnu v Evropě. „Tak, jako to proběhlo v Itálii, tak to musíme udělat všude,“ ubezpečuje Bannon.

Jeho výroky znepokojují evropské liberály. Bývalý předseda vlády Belgie Guy Verhofstadt požadoval zákaz vstupu pro Bannona do EU. „Bannonův ultrapravicový světový názor a jeho pokus o přenesení Trumpovy nenávistné politiky na náš kontinent odmítají všichni slušní Evropané. Víme, co v našich zemích v minulosti natropila noční můra nacionalismu,“ prohlásil belgický politik.

Vystoupení Stephena Bannona na evropské scéně a příchod nového amerického velvyslance Richarda Grenella do Německa mají spojitost. Grenell, sotva se objevil v Berlíně, prohlásil, že chce pomoci evropským konzervativcům sjednotit se, protože nástup Trumpa k moci probudil v Německu „mlčící většinu“ nespokojenou s přístupem politiků k uprchlíkům, s daněmi a byrokracií. Německé ministerstvo zahraničí požadovalo vysvětlení, co měl americký velvyslanec na mysli, když mluvil o plánech na posílení vlivu pravice v Evropské unii.

„Richard Grenell je velmi zvláštní člověk, podivný a krajně pravicový,“ říká Hanno Harnisch, místopředseda Strany německé levice (Die Linke). „Ještě nepřistál na německé půdě a už dával na Twitteru rady německé vládě, co a jak má dělat, jako by byl jejím šéfem. Ten zničí tradiční atlantské vztahy s USA.

Obavy Němců jsou pochopitelné. Nicméně v tom hlavním se nic nezmění: Washington začíná novou kapitolu světové politiky.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky