Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Bašár Asad promluvil: Kritika bažin a přirovnání k nacistickému Německu. Sýrie bude žádat kompenzace za ukradenou ropu. IS jako proxy armáda USA. Přejdou Kurdové na stranu Asada? Sporná území nejsou kurdská

Bašár Asad promluvil: Kritika bažin a přirovnání k nacistickému Německu. Sýrie bude žádat kompenzace za ukradenou ropu. IS jako proxy armáda USA. Přejdou Kurdové na stranu Asada? Sporná území nejsou kurdská

25. 11. 2019

Tisk článku

Redakce Protiproud tlumočí nedávné vyjádření syrského prezidenta Bašára Asada o situaci v zemi a o zájmech na rozpoutání další občanské války a udržování nestability v Sýrii

Bašár Asad si chce od USA vymoci odškodnění za krádež syrské ropy. Syrský prezident srovnal politiku Washingtonu s politikou nacistického Německa a obvinil USA z odpovědnosti za teroristickou organizaci „Islámský stát“.

Sýrie se obrátí na OSN ve věci krádeže syrské ropy a bude žádat od USA kompenzaci, oznámil syrský vůdce Bašár Asad. Není si však příliš jistý úspěchem takového dovolání.

Mnoho lidí na světě už ví, že OSN nefunguje, protože nefunguje mezinárodní právo. Všechny stížnosti podané u OSN hnijí v šuplících, protože jde o polostátní organizaci provozovanou gangy založenými na principu síly,“ prohlásil Asad v rozhovoru pro RIA Novosti a televizní kanál „Russia 24“.

Nacistické USA

Syrský prezident je přesvědčen, že rovněž USA samotné jsou státem provozujícím politiku zločineckých gangů, přičemž americký prezident svou zemi fakticky nereprezentuje.

Je to pouze výkonný ředitel společnosti, ale za ním stojí představenstvo zastupující velké americké korporace, které jsou skutečnými vládci státu: ropné společnosti, výrobci zbraní, banky a další lobby,“ řekl Asad.

Americká vláda je ve skutečnosti jmenována soukromými společnostmi, které tak pochopitelně činí ve svůj prospěch, tvrdí syrský prezident, přičemž primární zájem o ropu kdekoli na světě je přirozeným důsledkem existence takovéhoto systému.

Politika Washingtonu podle Asada připomíná nacistické Německo: Němci během druhé světové války zaútočili na Sovětský svaz primárně kvůli ropě – Spojené státy dělají totéž.

„Současnou americkou politiku lze opravdu přirovnat k politice nacistů: expanzionismus, dobývání, podkopávání zájmů jiných národů, porušování mezinárodního práva a humanitárních principů atd., - to vše na prvním místě kvůli ropě,“ říká syrský představitel.

Připomeňme, že americká armáda obsadila řadu ropných zařízení v severních oblastech Sýrie. Damašek opakovaně obvinil Washington z krádeže syrského národního bohatství, ale Pentagon všechna obvinění popírá. V USA tvrdí, že příjmy z ropy putují do kurdských formací v regionu a že američtí vojáci působí na těchto ropných polích jen proto, aby je ochránili před zbývajícími bojovníky teroristické skupiny Islámský stát.

Čtěte ZDE: Putin s Erdoganem zaskočili Západ: Evropa i USA jsou u vytržení. Rusku a Turecku současně nelze odporovat. Političky plácají nesmysly. Trumpovy triumfální pózy. Levá ruka neví, co dělá pravá. Konec války v Sýrii?

IS jako proxy armáda USA

Když mluvíme o údajné americké ochraně syrských ropných polí před teroristy, je Asad přesvědčen, že Islámský stát se objevil přičiněním Washingtonu a působil pod jeho ochranou.

Máme důkazy, že Spojené státy řídily IS napřímo jako svůj vojenský nástroj s cílem útočit na syrskou armádu a oslabit tak síly bojující proti terorismu, především pak ty syrské,“ tvrdí Asad.

Podle Viktora Rajevského z Ústavu světové ekonomiky a mezinárodních vztahů Ruské akademie věd má Asad pravdu. V rozhovoru pro Gazeta.ru říká:

Tzv. občanská válka v Sýrii byla plně financována ze zahraničí. Tisíce bojovníků bylo vycvičeno ve zvláštních táborech, zejména za peníze Kataru a Saúdské Arábie. Tito bojovníci vlastně vedli válku na syrském území na podporu opozice, a proto byla potřebná zahraniční pomoc Damašku.“ 

Spojené státy tuto politiku dále praktikují. Rajevskij je přesvědčen, že stále podporují islamistickou opozici v jihozápadní Sýrii, kde existují velké tábory běženců a odpůrců Damašku.

Asad říká, že Washington zmiňuje kurdské formace v severní Sýrii v mystifikačních souvislostech, aby vytvořil dojem, že jde o kurdský region.

Tyto oblasti na severu a severovýchodě Sýrie jsou převážně arabské. Více než 70% populace jsou Arabové, a ne naopak. Američané však podporovali kurdské jednotky a udělali z Kurdů velitele, takže vznikl dojem, že tyto oblasti jsou kurdské. To vše jen proto, aby vrazili klín mezi Kurdy a další etnická uskupení v Sýrii,“ řekl Asad.

Obrácení Kurdů

Damašek navzdory počínání Američanů neodmítá dialog a spolupráci s kurdskými jednotkami, které získávají finanční prostředky a zbraně od Washingtonu, uvedl syrský prezident.

Většina Kurdů jsou vlastenci, kteří podporují svou zemi a syrské obyvatelstvo, jakož i jiné etnické skupiny. Po návratu syrské armády (na severovýchod Sýrie) se je snažíme přesvědčit, že stabilita nastane teprve tehdy, až budeme všichni dodržovat syrskou ústavu,“ dodal Asad.

V této souvislosti připomněl připojení řady kurdských formací na severu země k syrské vládní armádě kvůli vojenské operaci Turecka v této oblasti. Turecká vojska jsou namířena proti kurdským oddílům, neboť turecká strana je označuje za teroristy, což je přimělo přejít na stranu Damašku.

V rámci syrsko-ruské spolupráce nyní pracujeme na přesvědčování kurdských jednotek, že jejich připojení k syrské armádě a boj proti tureckým okupantům je loajální a správný postoj pro navrácení území ztracených na severu Sýrie v důsledku turewcké okupace,“ poznamenal syrský prezident.

Problémy Damašku vznikají s radikálními politickými skupinami syrských Kurdů, tvrdí Asad. Právě ty požadují federalizaci země a autonomii kurdských území.

Ani vláda ani národ nebudou souhlasit s žádnými separatistickými návrhy, ani dnes, ani zítra. V čem je problém? Tytéž skupiny, které dostávají podporu z USA, říkají, že se situace po válce změnila. Situace se samozřejmě změnila, ale válka není důvodem k rozdělení země a nedává nikomu právo na separatismus,“ prohlásil syrský prezident.

Na pozadí turecké vojenské operace v Sýrii začali Kurdové vyzývat Damašek, aby obnovil rozhovory o novém statusu regionu. Kurdští politici často setrvávají u požadavku na autonomii regionu, ale syrská vláda odmítá jakékoli rozdělení země.

Čtěte ZDE: USA znovu šachují v Sýrii: Syrské ropy se vzdát nehodlají. Odtrhne Trump ropná pole od Sýrie? Nebezpečí další strategické katastrofy? Na Blízkém východě dnes vládnou jiné mocnosti. Asad stojí se zdviženým hledím

Přínos Ruska

Stojí za zmínku, že severní regiony republiky neměl Damašek pod kontrolou, dokud nezačala turecká operace. Situace se změnila v důsledku rusko-tureckého memoranda o vzájemném porozumění, které vedlo k zastavení vojenských akcí a k návratu syrských pohraničních stráží na hranici s Tureckem.

Asad toto memorandum ocenil a zdůraznil prospěšný vliv Ruska na postup Turecka.

Podle Viktora Rajevského existují mezi Ankarou a Damaškem hmatatelné rozdíly. Turecko během své operace fakticky plánovalo okupovat část syrského území a schovávat se přitom za boj proti teroristům.

Rusko pomáhá odstranit záminku nebo ospravedlnění v podobě kurdského faktoru, aby připravilo příznivé podmínky pro stažení tureckých vojsk,“ řekl Asad.

Dohoda mezi Ruskem a Tureckem není v současné době plně dodržována, dodal syrský prezident. Kurdské formace dohodu plní, ale dosud se nestáhly ze všech označených oblastí.

Takové procesy nenastávají okamžitě a neprobíhají rychle. Je nutné získat centrální kontrolu nad všemi frakcemi bojujícími v dané oblasti. Jak jistě víte, podobné militantní skupiny někdy bojují chaoticky, a stejně chaoticky se rozhodují,“ zdůraznil Asad.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky