Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Polsko a Maďarsko obstálo v mezích zákona: I uvnitř pekelného molocha jde vzdorovat. Proč se nepřidali Češi a Slováci? Dočasné řešení, jasné poselství: Bojovat a nepodvolit se. Taktika či stagnace? Nemáme ani to

Polsko a Maďarsko obstálo v mezích zákona: I uvnitř pekelného molocha jde vzdorovat. Proč se nepřidali Češi a Slováci? Dočasné řešení, jasné poselství: Bojovat a nepodvolit se. Taktika či stagnace? Nemáme ani to

22. 12. 2020

Tisk článku

Mikuláš Hučko shrnuje odezvy na úspěšný vzdor Polska a Maďarska vůči nedávno vzneseným totalitním podmínkám EU pro čerpání unijních peněz

Slovensko (ale i Česko - pozn. PP) se, bohužel, zachovalo zbaběle a nepodpořilo Polsko a Maďarsko v jejich sporu s Evropskou unií. Slovenský premiér Igor Matovič to dokonce komentoval slovy: "Nebudeme otroky Visegrádské čtyřky."

Jak po týdnu hodnotí konečný výsledek dva politici dvou "otrockých" zemí: Maďarska a Polska?

Na Západě se vše změnilo

Maďarsko a Polsko si získaly místo na mapě Evropy, píše maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová.

Ministryně spravedlnosti shrnuje v maďarském deníku Magyar Nemzet v článku s názvem "Na Západě se všechno změnilo" společné maďarsko-polské vítězství na summitu EU. Název komentáře parafrázuje název románu německého spisovatele Erich Maria Remarque Na západní frontě klid (v originále Im Westen nichts Neues - Na západě nic nového).

"Maďarská delegace se minulý pátek vrátila domů ze zasedání Evropské rady hlav států a vlád, když dosáhla všech svých cílů. Jednota Evropské unie zůstala zachována, protože Evropská rada dosáhla konsenzus o stále ještě kontroverzních prvcích nového sedmiletého rozpočtu."

"Evropská solidarita se zachovala, protože pomoc se konečně může dostat do členských států, které to nejvíce potřebují. Smluvní řád Evropské unie byl obhájen, protože nový rozpočtový mechanismus nemůže kvůli ochraně právního státu ignorovat postup v souladu s článkem 7."

"Podařilo se nám obhájit svrchovanost a ústavní tradice Maďarska a v budoucnu nám nikdo nemůže přes rozpočet vnucovat své politické a ideologické očekávání. Podařilo se nám zachránit peníze maďarských občanů a firem: prostředky, které nám patří, nebude moci nikdo vzít z vykonstruovaných či svévolných důvodů."

Úspěch je tak zřejmý, že dokonce i aktéři, u kterých nelze čekat nejmenší sympatie k maďarské vládě, byli nuceni to připustit. Například podle slovenského opozičního politika Pétera Róny dosáhl Viktor Orbán úžasného výsledku a předefinoval podstatu Evropské unie. Podle jiného opozičního politika Ákose Hadházyho se Unie nejen poklonila, ale přímo lehla před maďarským předsedou vlády. Liberální zpravodajský portál 24.hu konstatoval, že "kompromisem EU každý trochu získal, ale Orbán nejvíce".

 

Čtěte ZDE: Maďarský vládní zmocněnec: EU je Sorosova plynová komora. Vydrží Orbán s Kaczynským ostrou střelbu globalistů? Babiš je podle Bruselu občan II. kategorie. Orbán jde do boje. Chceme doušek vzduchu jednou i my?

Místo na mapě

S odstupem několika dní je možné objektivněji posoudit, co se stalo. Evropský parlament je často spíše součástí problému než jeho řešením. Hlavám států a vlád nezbývalo, než najít řešení, které by mohlo neutralizovat neomezené a samovolné institucionální a ideologické ambice Evropského parlamentu.

Pro Evropský parlament samozřejmě není příznačné, že by potichu spolkl hořkou pilulku. Můžeme očekávat, že s podporou Evropské komise otevře nové fronty politického zápasu a bude bojovat za "právní stát" dalším prosazováním migrace a rovnosti pohlaví.

Maďarsko a Polsko přímo spektakulárně vstoupily do kategorie zemí s vyšší politickou váhou, které jsou schopny v těsné spolupráci uplatnit rozhodující vliv na rozhodování EU. Z adresátů a příjemců politik EU se staly jejich formovatelé.

Není to pouze otázka jednání ani výsledek dobře zvolené politické taktiky. Za Maďarskem a Polskem stojí slušná ekonomická výkonnost, silný světonázor, jasná vize a na nich založený rostoucí politický vliv.

Členské státy tohoto regionu stále sebevědoměji předkládají vlastní odpovědi na současné výzvy v Evropě a ve světě. Tento proces ještě zdaleka neskončil, ale střední a Evropa se ozvala, získala místo na mapě Evropy a není možné ji dále přehlížet.

Situace se změnila.

 

Čtěte ZDE: Diktatura naostro: Soros vyzývá EU, aby svrhla neposlušné vlády unie. Uhájí Maďarsko a Polsko alespoň částečnou suverenitu? Balíky divných peněz jako kritérium fungování tzv. právního státu podle bruselských not?

Jarosław Kaczyński: Naše suverenita není na prodej 

"Byli jsme odhodláni bránit naši svrchovanost," uvedl vůdce polské vládní strany Jaroslaw Kaczyński. Poukázal na to, že během rozhovorů byla sjednána velmi přesná ustanovení, protože Polsko nebude souhlasit s řešeními, která jsou v rozporu s kulturou země.

"Byli jsme připraveni vetovat ozdravný fond, pokud by byl výsledek jednání nepříznivý a ohrožoval suverenitu naší země," uvedl předseda vládní strany Právo a spravedlnost a zároveň místopředseda vlády Jaroslaw Kaczynski.

"Polsko bylo odhodlané bránit svou svrchovanost a nepodlehlo by žádnému tlaku," dodal. Poukázal na to, že Polsko nakonec z rozhovorů vyšlo jako vítěz a podařilo se mu vyjednat silné záruky nezávislosti země.

"Pokud budeme u moci, budeme chránit zájmy naší země tvrdým, ale racionálním a inteligentním způsobem, a jak vidíte, děláme to efektivně," uvedl Kaczyński. Varoval však, že situaci je třeba vnímat realisticky, a přestože delegace dosáhla vúplně šechno, čeho se dosáhnout dalo, EU bude pokračovat ve svých federalistických aspiracích.

Pokud jde o Slovensko (a Česko - pozn. PP), je smutné a paradoxní, když - jak píše Vladimír Palko - musíme dát za pravdu Robertu Ficovi, který považuje kompromis dohodnutý premiéry Merkelovou, Orbánem a Morawieckym za vítězství Polska a Maďarska. Podle něj toto vítězství mohlo být i vítězstvím Slovenska, pokud by bylo bývalo podpořilo své sousedy z V4.

Maďarům i Polákům je jasné, že dosáhli vítězství pouze v jedné bitvě, ne ve válce, a že takových bitev ještě bude mnoho - a konec války je v nedohlednu. 

Kdo však v nich bude důstojně zastupovat nás?




Tagy článku

Doporučujeme

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace. Umělé vyvolání hladomorů. Vy a vaše rodina musíte zmizet. Nechte zdivočet zemi. Vypusťte divokou zvěř. Po dobytku vybijí i vás

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace....

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat. Mluvte šeptem! Neomezená moc všude a nikde. Chapadla ke všemu, co je připojené. Ovládnou i zbraňové systémy? Moloch se probouzí. Mlčení...

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky