Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Václav Klaus bude  volit Hlavu vzhůru: „Podpořím hnutí, které vzniklo kolem Jany Bobošíkové. Nevidím šanci, že bych mohl hlas hodit někomu jinému“

Václav Klaus bude volit Hlavu vzhůru: „Podpořím hnutí, které vzniklo kolem Jany Bobošíkové. Nevidím šanci, že bych mohl hlas hodit někomu jinému“

3. 10. 2013

Tisk článku

Petr Hájek Český exprezident se v obsáhlém rozhovoru pro MfD poprvé jasně vyjádřil, komu bude patřit jeho hlas v nadcházejících volbách. Mluvil také o tom, že by pro naši zemi bylo nejlepší, kdyby v budoucnu opustila Evropskou unii.

Během deseti let na Pražském hradě Václav Klaus nikdy dopředu neřekl, koho bude volit. Jako prezident to nepokládal za správné – i když mnohdy jeho politické preference šlo poměrně dobře odhadnout. Letos měl poprvé volné ruce a hned toho využil.

PP 

Média hlavního proudu začala rozhovor okamžitě široce komentovat a rozebírat. Je příznačné, že se při tom pečlivě vyhýbala výkladu odpovědi na otázku k tématu nejaktuálnějšímu. Totiž otevřenému sdělení Václava Klause, že bude volit blok Hlavu vzhůru vedený Janou Bobošíkovou. Mediokracie tak nevybočila z dosavadní „spontánní“ praxe, v níž se předvolebně zabývá kdekým, ale o bloku Hlavu vzhůru buď neví, nebo se o něm vyjadřuje s opovržením.

Volit dnešní ODS? To určitě ne

Když bývalý prezident České republiky vyjádřil názor, že podle něj nadcházející volby u nás nic nevyřeší, protože téměř žádná ze stran nepřichází s klíčovými problémy, od nichž se naše neveselá současná realita odvíjí a je jimi podmíněna, dostal následující tři otázky: 

Budete vůbec volit? Respektive koho?

„Řekl jsem, že podpořím hnutí, které vzniklo kolem Jany Bobošíkové, a nevidím šanci, že bych mohl hlas hodit někomu jinému.“

Nemůžete nakonec svými větami, že pravice fatálně prohraje a že tyto volby nemají smysl, k její prohře jen přispět?

„To považuji za mimořádnou spekulaci. Já neovlivňuji průzkumy veřejného mínění.“

Můžete však ovlivnit náladu voličů. Minimálně voličů ODS. A těm vlastně říkáte: Nemá cenu, abyste ji volili.?

„Tak, jak se dneska ODS vyvíjí, bych nikomu nedoporučoval, aby ji volil,“ odpověděl jednoznačně muž, který ODS založil, vedl a dovedl ji opakovaně na první místa politického pelotonu.

Pokus

Není tajemstvím, že Václav Klaus několik týdnů zvažoval, zda se v čele nové strany nevydá do současného předvolebního zápasu. Nakonec se rozhodl, že do toho nepůjde. Proč?

„Ukázalo se, že v tak krátkém období to není možné, to chce daleko fundamentálnější projekt a na ten nebyl čas,“ říká v rozhovoru. „Byla to strašně rychlokvašená věc, do které jsem se nemohl zapojit. To ale neznamená, že se od toho, co dělá Jana Bobošíková a lidé kolem ní, nějak zásadně odtahuji. Jen říkám, že tyto volby nemají témata - necítím, že by je někdo v naší zemi nastoloval. A seskupeni kolem Jany Bobošíkové aspoň téma má. Říká: Takhle ne s Evropskou unií. Říká to jasně, říká to nedvojsmyslně, zatímco ostatní mlčí.“

Poté, co Václav Klaus oznámil, že do těchto nejbližších voleb nepůjde, ale dal najevo, že projekt, ve kterém pokračuje Jana Bobošíková podporuje, zavládlo kolem volebního bloku Hlavu vzhůru mediální ticho. Klasický pokus utajit, že takové seskupení vůbec existuje. Rozhovor, ve kterém dal exprezident jasně najevo nejen jakousi obecnou podporu, ale jednoznačně oznámil, že právě Hlavu vzhůru bude volit, bude bezpochyby znamenat další utažení „obručí mlčení“ kolem tohoto současného politického favorita Václava Klause.

Mohli jsme to vidět již dnes. Mainstream sice rozhovor ze všech stran rozebíral, ale sdělení, koho bude Václav Klaus volit, z něho pečlivě „vyřezával“. 

Rady zkušeného

Není myslím v posledním čtvrt století v naší politice zkušenější člověk než právě Václav Klaus. Pokud tento významný muž, který ve svém veřejném životě zažil snad všechno, co je možné, dobré i zlé, říká „nikomu bych nedoporučoval“ volit současnou ODS, je to srozumitelná rada. Naprosto srozumitelná.

Existuje totiž stále ještě dost lidí, kteří buď z nostalgie či z obav před věštěným údajným drtivým vítězstvím levice, váhají, zda to ODS nakonec přece jen ještě jednou „nehodit“. Myslím, že v tomto smyslu přichází varování Václava Klause v nejdůležitějším okamžiku. Případnou volbou ODS se totiž pravice nejen neposiluje či nezachraňuje – ale právě naopak. Právě jim, domnívám se, byla adresována tato nezvykle otevřená rada před nadcházejícími volbami.

Skupiny, síly a postavy, které dnes tuto stranu ovládají a reprezentují jsou pro naši politickou pravici ještě nebezpečnější než otevření levičáci. A nikoli náhodou jsou právě oni – Pospíšil, Svoboda, Černochová, Zahradil, Němcová a řada dalších – náhle tak chváleni a doporučováni především havlistickými „veřejnoprávními“, Bakalovými či Babišovými médii.

Doporučení „otce zakladatele“ ODS volit za pár týdnů blok Jany Bobošíkové Hlavu vzhůru má obdobné parametry – jen úplně opačné.  

Od dnešního dne by tedy mohlo být pro mnohé voliče daleko jasněji. Nikdo z těch, kdo důvěřují Václavu Klausovi jako hlavnímu stratégovi a vlastně tvůrci pravice v naší zemi, nemůže po volbách tvrdit, že nevěděl, jak volit.

Samozřejmě – každý, kdo není zmasírován mediálním mainstreamem, nakonec rozhodne svobodně. Ale beznadějný refrén letošní předvolební situace „nevím koho volit“, je rázem o mnoho slabší. Alespoň pro ty, kdo to s pravicí v naší zemi stále ještě myslí vážně. A kdo chtějí, aby Václav Klaus v povolebním období do jejího znovuzrození mohl aktivně zasáhnout.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat. Mluvte šeptem! Neomezená moc všude a nikde. Chapadla ke všemu, co je připojené. Ovládnou i zbraňové systémy? Moloch se probouzí. Mlčení...

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat....

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky