Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Maďarská cesta záchrany: Nazvat věci pravými jmény. Geniální Orbánova politická taktika. Na co se hodí přímá demokracie? Pod palbou křesťanských demokratů z Bruselu. Velká inspirace

Maďarská cesta záchrany: Nazvat věci pravými jmény. Geniální Orbánova politická taktika. Na co se hodí přímá demokracie? Pod palbou "křesťanských demokratů" z Bruselu. Velká inspirace

30. 8. 2021

Tisk článku

Grzegorz Górny přibližuje Orbánovu taktiku politického boje, díky níž se mu daří chránit naše civilizační hodnoty navzdory tlaku ze všech stran stran bruselské Čtvrté říše

Maďarský Fidesz se rozhodl udělat z ochrany dětí před gender ideologií hlavní téma nadcházející volební kampaně. Dokázal by někdo něco takového někdy i u nás?

V červnu parlament v Budapešti schválil zákon na ochranu nezletilých před pedofilií, pornografií a nekontrolovanou sexualizací. Maďarští zákonodárci rozhodli, že nikdo nemá právo poskytovat sexuální výchovu dětem bez vědomí a souhlasu jejich rodičů, propagovat mezi nimi změnu pohlaví a homosexualitu a podkopávat biologickou pohlavní identitu, se kterou se narodili. Podle poslanců je povinností státu chránit nezletilé před takovými aktivitami až do dovršení 18 let.

Pravými jmény

Zákon kritizovali mnozí na Západě, nejen levicově-liberální strany, ale i ti, kteří se označují za křesťanské demokraty, jako například Ursula von der Leyenová z německé CDU. Ta vyčítá maďarskému zákonu, že "vysloveně diskriminuje lidi na základě jejich sexuální orientace". Nejpopulárnější křesťanský bloger v USA, Rod Dreher, který si přečetl znění zákona, tvrdí, že nový zákon nikoho nediskriminuje, ale chrání děti tím, že mezi nimi a LGBT aktivisty vytváří jasnou hranici.

Ursula von der Leyenová odpověděla přímo mluvčímu maďarské vlády Zoltánu Kovácsovi, který napsal: "Jako matka sedmi dětí jistě chápete, jak je důležité vychovávat své děti v takových citlivých otázkách, které si od vás vyžadují jistou míru delikátnosti. Právě o toto jde v tomto zákoně. A ještě i o přísnější tresty za pedofilní zločiny. Jaký s tím máte jako křesťanská demokratka problém?"

Nejdůležitější odpověď na kritiku ze Západu však dal Viktor Orbán, který se rozhodl oslovit maďarský lid v této otázce a prohlásil všeobecné referendum, ve kterém mají figurovat tyto otázky:

  • Podporujete na veřejných školách organizování vyučování o sexuální orientaci pro nezletilé osoby bez souhlasu rodičů?
  • Podporujete propagaci zákroků na změnu pohlaví u nezletilých?
  • Podporujete dostupnost léčby změny pohlaví pro mladistvé?
  • Podporujete neomezené vystavování nezletilých sexuálnímu mediálnímu obsahu, který může ovlivnit jejich vývoj?
  • Podporujete promítání audiovizuálního obsahu, který propaguje změnu pohlaví u nezletilých?

Tím, že se maďarský premiér rozhodl uchýlit k přímé demokracii, začal novou politickou hru, která má tři rozměry: strategický, operační a taktický.

 

Čtěte ZDE: Orbán: Většina nerovná se pravda. Co dělat, když už nemáme krále? Duchovní rozměr našich národů. Vnucování úpadku ze Západu. Jedinou cestou je vzepřít se Bruselu. Diplomatický boj maďarského premiéra

Strategický rozměr: záchrana civilizace

Viktor Orbán je přesvědčen, že v boji proti genderové ideologii jde o víc, než jen o osud Maďarska - o budoucnost naší civilizace. Podle jeho názoru současná antropologická revoluce, která reprodukuje staré marxistické myšlenkové vzorce v nových formulacích, představuje pro Západ smrtelnou hrozbu. Jelikož má za sebou zkušenost s životem v komunismu, v utopických projektech sociálního inženýrství vidí totalitní potenciál. Vidí, že tam, kde vítězí ideologie LGBT, končí svoboda slova, svědomí, náboženství a dokonce i vědeckého výzkumu - a začíná diktatura. Uvědomuje si, že ideologie postavená na falešné antropologii a porušující přírodní zákony se dříve či později musí obrátit proti člověku samotnému.

Maďarská vláda proto v roce 2018 vyškrtla genderová studia ze seznamu univerzitních předmětů. Viktor Orbán tehdy prohlásil, že genderismus není věda, ale ideologie, stejně jako kdysi marxismus-leninismus. Kdysi byly na univerzitách katedry vědeckého socialismu, ale ty zanikly s pádem komunismu. Podle lídra Fideszu univerzita není místem propagace ideologií, ale získávání znalostí, a proto na ní genderismus nemá místo. O dva roky později parlament v Budapešti přijal zákon, podle kterého se v matrice může uvádět pouze biologické pohlaví osoby při narození, což znemožňuje úřední uznání změny pohlaví. V této souvislosti je nedávno přijatý zákon proti pedofilii pokračováním procesu, který začal již dříve.

Operativní rozměr: vyhrát volby

Nejbližší parlamentní volby se v Maďarsku budou konat na jaře příštího roku. Rozhodnutí o referendu vytváří narativ, který bude dominovat volební kampani. Tímto způsobem Orbán určuje své podmínky hry tím, že stanovuje hlavní téma sporu. Neudělal by to, kdyby si nebyl jistý, že v této otázce bude mít podporu většiny obyvatelstva.

Opírání se o skutečnou vůli lidu je Orbánova osvědčená metoda, kterou poprvé použil ještě v době, kdy byl v opozici. V březnu 2008 se z iniciativy Fideszu konalo referendum se třemi otázkami, které přímo souvisely s reformami iniciovanými socialisty. Vláda Ference Gyurcsányho tehdy zavedla školné pro studenty studující na státních univerzitách, poplatky za poradenství u rodinného lékaře, návštěvy zubaře a ambulantní péči - a denní poplatek za nemocniční lůžko v případě hospitalizace. Referendum přineslo Fideszu drtivé vítězství. Na všechny tři otázky odpovědělo více než 80 procent voličů tak, jak čekal Orbán, čímž zmařil změny, které provedl Gyurcsány. Největším úspěchem však byl masivní přesun elektorátu od levice k pravici.

Tento plebiscit nově definoval politickou scénu a postavil do protikladu neoliberální Maďarsko (Socialistická strana) se solidárním Maďarskem (Fidesz). Většina Maďarů se výrazně přikláněla k této druhé vizi.

Orbán udělal podobný manévr před posledními volbami, když vypsal referendum o migrační krizi. Šlo o přímou reakci na pokus Bruselu vnutit Maďarsku mechanismus nucených kvót na relokaci uprchlíků. Otázka položená občanům v říjnu 2016 zněla: "Chcete, aby Evropská unie mohla nařídit, i bez souhlasu parlamentu, povinné usídlení v Maďarsku jiných osob než maďarských občanů?" I v tomto případě drtivá většina voličů (98 %) hlasovala za Fidesz a odmítla projekt EU. Jelikož se téma migrace stalo hlavním tématem volební kampaně, přivedla Fidesz k vítězství a třetí ústavní většině po sobě.

Orbán i nyní určil podmínky hry tím, že z otázky genderové ideologie udělal hlavní pole konfrontace. Opozice si je vědoma, že v tomto střetu prohrává, protože většina Maďarů pochopitelně je pro ochranu dětí před ofenzívou LGBT. Maďaři jsou vůči lidem s homosexuálními nebo transsexuálních sklony tolerantní, protože se domnívají, že jde o jejich osobní záležitost a nikdo nemá právo zasahovat do jejich soukromého života. Tatáž většina se však zároveň staví proti indoktrinaci svých dětí, vnucování ideologie ve školách či informování nezletilých o několika pohlavích, které si mohou svobodně vybrat. Tato většina je natolik drtivá, že se žádná strana nerozhodla jít proti proudu a otevřeně se postavit proti návrhu Viktora Orbána.

Proto se protivládní tábor snaží dostat z palebné linie. Není náhodou, že ze 199 poslanců budapešťského parlamentu hlasoval proti novému zákonu pouze jeden. Většina opozice nehlasovala a vyhýbá se otevřené diskusi. Nežádá o pomoc své západní spojence a dokonce s nechutí vnímá zahraniční tlak, protože se obává, že je kontraproduktivní. Z jejího pohledu je šance na vítězství nad Fideszem tím menší, čím delší a bouřlivější bude spor o LGBT a čím více se do něj budou zapojovat západní politici a aktivisté.

Mohou to však být jen plané naděje, neboť pro mnohé vlivné kruhy na Západě je otázka LGBT jednou z "hodnot, o nichž nelze vyjednávat", a proto tento boj nevzdají. Pokud se opoziční politici stanou rukojmími těchto kruhů, Fidesz bude mít ještě snadnější cestu ke znovuzvolení.

 

Čtěte ZDE: Orbán: Emigrovat do naší země není lidské právo! Rodiny jsou důležitější než banky. Realita versus propaganda. New York versus Budapešť. Národní suverenita je od Boha. Budeme na podzim i my umět zvednout rukavici?

Taktický rozměr: rozbít opozici

Do boje s Fideszem se poprvé zapojí sjednocené opoziční seskupení šesti stran: dvě postkomunistické (Demokratická koalice a Maďarská socialistická strana), dvě zelené (Dialog a Politika může být jiná), liberální (Hnutí Momentum) a nacionalistická (Jobbik). Jediným pojivem, které je spojuje, je touha odstavit Orbána od moci. Jelikož programově je mnoho věcí rozděluje, snaží se vyhýbat diskusím o jakýchkoli odlišnostech.

Rozhodnutí vládnoucího tábora však přinutilo opozici zaujmout jasný postoj ke genderismu. Pět stran se nezúčastnilo hlasování, zatímco Jobbik stál před vážným dilematem. Měl na výběr: buď se chovat jako zbytek opozice, a tak se vzdát zbytků své předchozí konzervativní identity, nebo hlasovat bok po boku s vládní stranou, a tím ohrozit jednotu opozice. Jobbik si zvolil druhou možnost a podobně jako Fidesz hlasoval za ochranu dětí. Tímto způsobem Orbán vrazil klín do středu opozice, která se snaží sjednotit. Už nyní si někteří homosexuální aktivisté podporující levici všímají absurdnosti celé situace. Nedokážou pochopit, jak může být největší stranou v jejich táboře, v níž vidí naději na prosazení svých genderových idejí, "homofobní" Jobbik.

Není proto jasné, zda exotická koalice vydrží do nejbližších voleb, protože má další ideové trhliny vyvolané Orbánem. I když přežije, může se ukázat, že velká část její voličů ji nebude volit: představitelé nové levice nebudou chtít podpořit spojenectví s nacionalisty a nacionalisté s těmi druhými.

Po sociální volbě: volba identity

Ve volbách v letech 2010 a 2014 se Fidesz zaměřil na sociální otázky. Po obou vítězstvích následoval velký finanční transfer společenským vrstvám, které se cítily poškozené neoliberálním systémem, který v Maďarsku zavládl po pádu komunismu. Týkalo se to zejména obyvatel venkova, které Budapešť dosud zanedbávala.

Před dalšími volbami si však Orbán uvědomil, že "sociální palivo" nebude stačit na třetí vítězství po sobě. Lidé si snadno zvyknou na další a další benefity, berou je jako samozřejmost a zapomínají, komu za ně vděčí. Proto se lídr Fideszu v následujících dvou volbách zaměřil na otázky identity. V roce 2018 byla ve hře národní identita ohrožena nekontrolovanou vlnou imigrace a subjektivitou státu, nyní je to antropologická identita, zejména dětí, ohrožená genderismem. Orbán si nemusel vymýšlet umělé problémy, protože skutečné výzvy mu přinesl sám život: nejprve imigrační krize, a nyní LGBT ofenzíva.

Maďarský premiér je na nový střet dobře připraven. V této otázce má Fidesz za sebou nejen většinu veřejnosti, ale i média, která chápou rozsah hrozby. Uvědomuje si, že agresivní aktivisté stojící na druhé straně, kteří se snaží zničit existující řád odvoláváním na lidská práva, sami vystupují jako oběti. S takovou rétorikou je těžké polemizovat i pro mnohé konzervativce. Orbán však celou věc staví jinak: prvořadou hodnotou je dobro dítěte, které vyžaduje naši ochranu. Nesmíme dovolit, aby se nezletilí stali oběťmi dospělých. Duhové aktivisty to staví do obtížné situace: v protikladu k dětem nikdy nebudou moci vystupovat jako oběti.

Výše zmíněný Rod Dreher, který strávil tři měsíce v Budapešti, říká, že mnohokrát mluvil s lidmi, včetně mladých, kteří si stěžovali na vládu a zejména na korupci úřadů, ale často dodávali, že budou volit Fidesz. Proč? Američan cituje mladou Maďarku: "S běžnou korupcí se dá žít. Ale takové věci, jaké jsou vtloukány do hlav našich dětí, že mohou mít jedno z 50 pohlaví? To je zlo. Toto nemůžeme dovolit!"

Pokud by se podobné referendum konalo u nás, většina dospělých by rovněž pravděpodobně hlasovala proti požadavkům rovnostářské ideologie. Jenže referendum u nás zatím ani mít nesmíme - přestože je v ústavě. Okamurově SPD a Trikolóře se jej v parlamentu zatím nepodařilo prosadit. Jaké to bude po volbách?

Sledujme tedy zatím alespoň události v Maďarsku. Poučme se z nich.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat. Mluvte šeptem! Neomezená moc všude a nikde. Chapadla ke všemu, co je připojené. Ovládnou i zbraňové systémy? Moloch se probouzí. Mlčení...

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat....

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky