Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Budoucnost peněz: Vynořuje se ze současného chaosu nový finanční řád v režii BRICS? Dolar už drží jen vojenská síla. Kolik zlata opravdu zbývá USA v pevnosti Fort-Knox? Systém zboží - peníze - zboží

Budoucnost peněz: Vynořuje se ze současného chaosu nový finanční řád v režii BRICS? Dolar už drží jen vojenská síla. Kolik zlata opravdu zbývá USA v pevnosti Fort-Knox? Systém zboží - peníze - zboží

13. 7. 2022

Tisk článku

Oleg Ladogin poukazuje na skutečnost, že ruské vedení si je vědomo hlubokých tektonických změn v dosavadním světovém řádu, a již nyní určuje jeho nové obrysy

Změna světového řádu se neobejde bez změny finančního systému a pro Rusko nastal čas formulovat jeho nové obrysy. Předseda představenstva Gazpromu Alexej Miller pronesl 16. června během svého vystoupení na Petrohradském ekonomickém fóru řadu přelomových výroků, které západní média nikoli náhodou ignorovala.

Jsme svědky rozpadu dvou systémů, na jedné straně systému komoditních trhů, systému zdrojů, a na straně druhé – nazvěme to základem, bází – systému centrálních bank, systému rezerv,“ uvedl Miller.

Miller připomněl, že centrální banky regulují nominální hodnotu peněz prostřednictvím úrokových sazeb a směnných kurzů, čímž řídí a kontrolují poptávku. Nemají však kontrolu nad dodávkami surovin a nad objemem těchto dodávek.

Jsme svědky toho, že dominance dolaru mizí, objevuje se vypořádání v národních měnách, a tak dochází ke změně paradigmatu. Klasické schéma peníze – zboží – peníze, což je brettonwoodské paradigma, nyní přichází na opačný vzorec: zboží – peníze – zboží: nejprve prodáme plyn, a pak ho vytěžíme. Naše zboží – naše pravidla. Nehrajeme tedy již hry, jejichž pravidla vymyslel někdo jiný. Někteří lidé říkají: „Zákon, to je Atlanta,“ a jiní zase: „Zákon, to je Tajga,“ řekl Miller.

Konec dominance dolaru

Svět se nachází v podmínkách „dokonalé bouře“. Krize existuje nejen ve finanční sféře, v důsledku nekontrolovatelné inflace dolaru, ale existuje také energetická krize, potravinová krize a krize vedení ve světě. Za těchto podmínek ztrácí veškerou adekvátnost brettonwoodský měnový systém, který zajistil dolaru roli světové rezervní měny, stejně jako následná jamajská konference, která zajistila oddělení dolaru od zlata.

Reálná hodnota peněz a zejména dolaru, který není krytý fyzickými aktivy, se rozmazává a rovněž obecně uznávané ocenění státních měnových rezerv ve zlatě má velmi podmíněný význam. Kolik zlata se skutečně nachází v americkém Fort-Knoxu, to není vůbec jisté. Hodnota dolaru se od roku 1971 drží na základě všeobecné konvence podporované silou úderných sil amerických letadlových lodí.

Miller uvedl další příklad: „Nelze popsat stav energetického nebo ekonomického systému bez znalosti pravidel konkrétního komoditního trhu nebo bez znalosti objemu nabídky na tomto trhu. A v této situaci se ukazuje, že institut brettonwoodského systému a globální mezinárodní instituce nefungují a tiše odumírají.

Brettonwoodský systém regulace nominální hodnoty, bez možnosti kontroly nad nabídkou surovinových komodit, dává obrovský inflační impuls.“ – to se nyní dokonale odráží v prudce rostoucích cenách ropy a plynu.

Podle šéfa Gazpromu za těchto podmínek poptávka po surovinách nahradí poptávku po devizových rezervách, což je velmi závažný tektonický posun. „Obrysy nového typu socioekonomické struktury budou tudíž do značné míry určeny Ruskou federací, o tom není pochyb,“ shrnul Miller.

Čtěte ZDE: Skutečná příčina války na Ukrajině: Nord Stream 2. Nesměl být spuštěn za žádných okolností. Nešlo jen o byznys. Hrůza z propojení Německa a Ruska je v USA přímo mystická. Rozděl a panuj – o to šlo

Přehlížené změny

Všechna tato prohlášení šéfa Gazpromu by mohla být odmítnuta a ignorována, jako se to stalo na Západě, kdyby Millerův závěr následující den ve svém projevu v podstatě nezopakoval Vladimír Putin. Ten zdůraznil, že v současné době dochází ke skutečně revolučním, tektonickým změnám v geopolitice, globální ekonomice, technologické sféře a celém systému mezinárodních vztahů.

Zdá se však, že vládnoucí elity některých západních zemí dál žijí v iluzích. Nechtějí vidět zjevné věci a tvrdošíjně lpí na stínech minulosti. Například věří, že dominance Západu v globální politice a ekonomice je stálou a věčnou hodnotou. Jenže nic netrvá věčně,“ řekl Putin.

S odkazem na obrovské tempo „tištění peněz“ západními státy a zesílenou inflaci, která požírá měnové a zlaté rezervy, Putin řekl:

Podle odborníků již v příštích letech začne proces přeměny světových rezerv – při takových deficitech prostě není kam ustoupit – z měn, které ztrácejí hodnotu, na reálné zdroje, což samozřejmě udělají jiné než západní země – například na potraviny, energie, nebo jiné suroviny. Je zřejmé, že tento proces bude dále akcelerovat globální dolarovou inflaci.

Tuto logiku tedy zjevně sdílí i politické vedení Ruska. Leckdo by mohli říci, že slova jsou jedna věc a reálné dění druhá. To však znamená, že nevidí, co se již ve skutečnosti děje.

Čtěte ZDE: Globální podvod: To, co zažíváme, není spontánní ekonomický kolaps, ale řízená demolice ekonomiky. Proč by to dělali? Jako odstřelení "dvojčat" 9/11. Kdepak Putin, centrálních banky! Záchranné lano: Protiekonomika. Ale rychle!

Rubl krytý zemním plynem

Ruská vláda přijala rozhodnutí a Gazprom nyní prodává plyn za rubly. Ano, je to do značné míry důsledek chybné „zelené agendy“ Západu a jeho nepromyšlené sankční politiky. Všechny transakce probíhají v ruské jurisdikci, ale samotný fakt, že rubl je již formálně kryt ruským plynem, jej vylučuje z brettonwoodského paradigmatu.

V situaci prudké dolarové inflace se bude mnoho zemí zajímat o to, čím je jejich měna kryta a jak může odolat hrozbě hyperinflace.

Rusko tak již zpochybnilo celý brettonwoodský systém a schéma „plyn za ruble“ umožnilo udržet hodnotu domácí měny, a dokonce ji vůči dolaru upevnit, byť významnou roli v této věci sehrál klesající dovoz.

Pokud však ustoupíme a vrátíme se ke starému paradigmatu, ruská ekonomika bude podlomena. Možná ne hned, ale „džentlmeni, kteří píší pravidla“, dříve či později určitě provedou změny ve svůj prospěch a 200 rublů za dolar, které vyhlásil poněkud dementně Joe Biden, by se mohlo stát skutečností.

Doufejme tedy, že ti, kdo by se chtěli vrátit do starých časů, slyšeli prezidentova slova: „Je omyl myslet si, že dobu bouřlivých změn lze takříkajíc „vysedět“, že se vše časem vrátí do normálu a vše bude jako dřív. Nebude.

Čtěte ZDE: Liberálnímu řádu zvoní umíráček. Západ přichází se zoufalou snahou na jeho záchranu na úkor Moskvy. Kolik Rusů, Ukrajinců, Američanů a Evropanů musí pro udržení moci globalistů zemřít? Rusko neuhne. Spustí se železná opona?

Kurz pro zdravé regionální měny

Význam těchto prohlášení lze jen těžko docenit. Vždyť Rusko jako první formuluje koncepci budoucího globálního finančního systému, v němž bude role obvyklých finančních institucí omezena na úroveň pouhých zprostředkovatelů.

Zatím nevíme, jak bude nový finanční systém vypadat ve skutečnosti, jaké místo v něm zaujmou swapy, barter a regionální měny. Ruský prezident již oznámil, že se uvažuje o zavedení mezinárodní rezervní měny založené na měnovém koši zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika), a vyzval ostatní země BRICS, aby se připojily k Systému vypořádání finančních pohledávek ruské centrální banky jako alternativě k systému SWIFT.

Rusko tedy neusiluje o změnu globálního finančního systému samo; k tomuto procesu mohou přispět i zainteresované strany v podobě států BRICS a dalších zemí, které nejsou zatíženy obrovským dluhovým břemenem.

Ke zhroucení světové rezervní měny samozřejmě nedojde ze dne na den; příliš mnoho aktiv je denominováno v dolarech a nikdo nebude chtít ztratit jejich hodnotu. Nicméně s vyhlídkou na zhroucení světového obchodu v důsledku sankcí a protekcionismu bude otázka regionálních měn stále naléhavější.

Skutečnost, že Rusko nyní nastoluje všechny tyto otázky, dává jistotu, že se tato země bude podílet na obrysech vynořujícího se světového řádu. 

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky