Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Vladimír Putin: Polsko chce vstoupit na Ukrajinu. Pokusí se obsadit polská historická území?  Narazí velkopolský komplex na Wagnerovce? A co když USA nebudou souhlasit? Zkusí to Poláci na vlastní triko i bez článku 5?

Vladimír Putin: Polsko chce vstoupit na Ukrajinu. Pokusí se obsadit "polská historická území"? Narazí velkopolský komplex na Wagnerovce? A co když USA nebudou souhlasit? Zkusí to Poláci na vlastní triko i bez článku 5?

22. 7. 2023

Tisk článku

Andrew Korybko komentuje pozoruhodné výroky Vladimíra Putina na zasedání Bezpečnostní rady Ruska, které se zabývalo přesunem polských jednotek k ukrajinským a běloruským hranicím a možný vývoj událostí po vstupu polské armády na Ukrajinu

Putin ve vystoupení na Bezpečnostní radě řekl, že polské a litevské jednotky se připravují vstoupit na Ukrajinu. Dodal současně, že Rusko do toho nebude zasahovat. Podle něj se "plánuje použití polsko-litevsko-ukrajinské jednotky k mezinárodní okupaci Ukrajiny".

pp

Chystá se Polsko obsadit západní Ukrajinu?

Ještě předtím vystoupil šéf zahraniční rozvědky Naryškin. Konstatoval, že "polské vedení má stále větší chuť kontrolovat západní území Ukrajiny tím, že tam již zcela otevřeně umístí své jednotky".

Putin při komentáři k tomuto tématu je spojil s ukrajinskou protiofenzívou, v níž „nejsou žádné výsledky – alespoň zatím ne“, což ještě víc ukazuje, že „podpora Ukrajiny (ze strany Západu – pozn. red.) je v podstatě slepou uličkou“.

I proto se podle ruského prezidenta Polsko připravuje na vytvoření koalice sousedních zemí NATO a vstup na území západní Ukrajiny pod záminkou její ochrany.

"Nebudeme do toho zasahovat," dodal Putin s odkazem na údajné plány Ukrajiny "zaplatit" Polsku a dalším spojencům svým územím. Zároveň však jednoznačně potvrdil, že Ruská federace zasáhne, pokud dojde k pokusům o vstup zemí NATO do Běloruska.

Připomeňme, že Kyjev a Varšava samozřejmě opakovaně popřely plány na vstup polských vojsk na Ukrajinu a „připojení“ západní Ukrajiny k Polsku. Putin nicméně pokládal za důležité vysvětlit, jak bude Rusko reagoval, pokud Polsko a Litva vtáhnou s vojsky na Ukrajinu.

pp

Čtěte ZDE: Putinův významný poradce: Udeřme na Polsko jadernými zbraněmi. Západní eskalace bojů vyvolává v Moskvě volání po tvrdé odpovědi. Rusko zatím proti NATO vítězí. Třetí světovou válku nepotřebuje. Nebo se USA pletou?

Konfederace stvrzená intervencí?

Pokud PiS (vládní strana Právo a spravedlnost) přesto nařídí ozbrojeným silám, aby zasáhly na Ukrajině (od čehož se prezident Putin pokusil Poláky svým vystoupením odradit), pak se současně zvýší pravděpodobnost, že běloruské a Wagnerovy jednotky které pobývají jen asi 30 kilometrů od ukrajinské hranice, by mohly zasáhnout a Poláky zastavit.

Prezident Putin nevěnoval čas diskusi o scénáři, kdy Polsko provede vojenskou intervenci na Ukrajině, nepochybně jen tak zbůhdarma. Šéf zahraniční zpravodajské služby (SVR) Sergej Naryškin objasnil, že Varšava shromažďuje regionální síly „Lublinského trojúhelníku“. Tato platforma spojuje Polsko, Litvu a Ukrajinu v částečném oživení dávno ztraceného britského Commonwealthu.

Polská vládnoucí strana (PiS) stále doufá, že bude fungovat jako jádro jejich plánů na obnovení bývalého postavení velmoci Polska během zástupné války NATO-USA-Rusko na Ukrajině. Proto se Polsko a Ukrajina již od května 2022 začaly spojovat do faktické konfederace. Tu by mohla Varšava definitivně vyhlásit, pokud provede vojenskou intervenci. Rusko o této možnosti mluví od začátku speciální operace. Vše nasvědčuje tomu, že by k ní mohlo dojít právě nyní. Důvodů je hned několik:

SLEDUJTE: Protiproud TV v pondělí 24. 7. 2023 od 18:00 vysílá v přímém přenosu pravidelné setkání šéfredaktora Protiproudu s věrnými čtenáři a diváky - v jednom z mála necenzurovaných prostředí - nad aktuálními i obecnějšími otázkami naší doby. Do rozhovoru můžete vstupovat prostřednictvím chatu, a to i s předstihem před zahájením vysílání.

Polákům se blíží parlamentní volby

Především mezi NATO a Ruskem došlo mezitím k „závodům v logistice“ a „opotřebovací válce“, která dopadá zcela jednoznačně ve prospěch Moskvy. Připočtěme katastrofální neúspěch dlouho ohlašované kyjevské protiofenzívy řízené USA a NATO. A situaci PiS bojující o svůj další politický život před letošními podzimními parlamentními volbami. Tyto tři faktory se nyní potencují a vytvářejí aktuální strategický kontext: Zatímco první dva by mohly vést k zahájení mírových rozhovorů do konce roku, třetí by naopak mohl vést k tomu, že PiS prohraje volby, což by mohlo těžce dopadnout na "velkopolské" regionální plány.

Vládnoucí strana proto může spekulovat, že by to mohla být poslední šance jejich země získat část ukrajinského území, které Poláci považují za historicky vlastní - což by jim v případě úspěchu mohlo zaručit znovuzvolení. Shodou okolností Bělorusko a Wagnerovci pořádají cvičení poblíž Brestu, aby odradili jakékoli Bělgorodské zástupné invaze z Polska, a tak nechtěně posloužily jako záminka Varšavě k rozmístění dalších vojáků na východních hranicích.

Moskva však tuto záminku pochopitelně prohlédla, a proto Naryškin den poté varoval prezidenta Putina před možností, že Polsko plánuje vojenskou intervenci na Ukrajině pod záštitou „Lublinského trojúhelníku“. Ruskému prezidentovi to kromě jiného umožnilo připomenout, že Polsko okupovalo po první světové válce některá ruská území a kromě jiného se aktivně podílelo na Hitlerově rozbití Československa před druhou světovou válkou.

pp

Čtěte ZDE: Krach kyjevské ofenzivy: Ztráty AFU jsou obrovské. Jen za jeden den přišli Banderovci o tisíce vojáků a západní zbraně za 100 milionů dolarů. Ukrajina je pro Západ kufr bez držadla: Nosit se nedá, a líto ho vyhodit. Mlčení mluví

Když hovořil o tomto a dalších skandálních incidentech během meziválečného období, jako byla okupace Vilniusu, Putin chtěl připomenout, že Polsko má zkušenosti s regionální agresí, což dále ilustruje Naryškinovo varování o nejnovějších "velkopolských" geopolitických záměrech.

Pokud Polsko přesto vstoupí na Ukrajinu, je vysoce pravděpodobné, že běloruské a Wagnerovy síly se je pokusí zastavit. V tomto scénáři by střet mezi Polskem, členem NATO, a Běloruskem, členem CSTO, mohl vést ke skutečně výbušné krizi mezi jejich americkými a ruskými protektory, i když incident, který ji zažehne, by se odehrál na území třetí země.

Nikdo nemůže s jistotou říci, co bude následovat, ale sled událostí, které by vedly k vypuknutí polsko-bělorusko--wagnerovských střetů na Ukrajině, není přitažený za vlasy. Polsko by proto mělo dlouho a důkladně zvažovat přímou vojenskou intervenci na Ukrajině. Zvláště když existuje reálný předpoklad, že USA nechá Polsko na holičkách, pokud Varšava požádá o aktivaci článku 5 NATO, pokud by se její síly dostaly pod palbu z Běloruska a nebo Wagnerovců na Ukrajině.

Rozpoutat třetí - a pravděpodobně poslední - světovou jadernou válku by se nemuselo Polsku a Ukrajině podařit. I Biden má totiž před volbami.

Zdroj. Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených. Korporátní fašismus EU. Proč Zuckerberg staví bunkr a převádí majetky do zlata? Platební karty? Ne, hotovost! Je to náš boj!

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených....

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace. Umělé vyvolání hladomorů. Vy a vaše rodina musíte zmizet. Nechte zdivočet zemi. Vypusťte divokou zvěř. Po dobytku vybijí i vás

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky