Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Krach kyjevské ofenzivy: Ztráty AFU jsou obrovské. Jen za jeden den přišli Banderovci o tisíce vojáků a západní zbraně za 100 milionů dolarů. Ukrajina je pro Západ kufr bez držadla: Nosit se nedá, a líto ho vyhodit. Mlčení mluví

Krach kyjevské ofenzivy: Ztráty AFU jsou obrovské. Jen za jeden den přišli Banderovci o tisíce vojáků a západní zbraně za 100 milionů dolarů. Ukrajina je pro Západ kufr bez držadla: Nosit se nedá, a líto ho vyhodit. Mlčení mluví

12. 6. 2023

Tisk článku

Alexandr Grišin komentuje neúspěšné pokusy Kyjeva prolomit ruskou obranu na Donbasu a dochází k závěrům, že pokud protiofenziva nepřinese z pohledu Západu hmatatelné výsledky, donutí sponzoři kyjevskou juntu k jednání s Ruskem - ale nikoli za Zelenského podmínek

Kyjev přijal bezprecedentní opatření, pokud jde o jeho “protiútok”, který inzeroval a ohlašoval více než půl roku. V souladu s tím se na něj stejnou měrou, ne-li více, připravovala a cvičila ukrajinská armáda (AFU). Cvičila na cvičištích evropských zemí nejen k boji, ale také jak používat vojenskou techniku a zbraně přivezené ze zemí NATO. Pravda, tato opatření se netýkala utajení výcviku a bezpečnosti personálu, ale spíše informační podpory útočných akcí.

Kufr bez držadla

V hrůze z blamáže Kyjev jednoduše zakázal mluvit o tom, že jeho jednotky začaly útočit. Američtí a evropští novináři a vojáci nicméně již otevřeně hovoří o ofenzivě ukrajinských ozbrojených sil, ale všichni v Kyjevě “tragicky” mlčí, od “uklízečky” náměstkyně ministra obrany Hanny Maljarové až dokonce po Zelenského, a jen šeptem opakují mantru: “Až začneme, všechno uvidíte a zjistíte sami.”

Toto “vojenské utajení” má pochopitelný důvod. Pro Kyjev je v ofenzivě v sázce úplně všechno. V tomto případě nejde jen o možnost, že ruské uskupení zničí postupujícího nepřítele a využije zbytky svých jednotek k hlubšímu proniknutí do operačního prostoru na území kontrolovaném Ukrajinou. Jde o mnohem závažnější věc. V případě neúspěchu ofenzívy hrozí, že Západ, pro nějž se Ukrajina stále více stává kufrem bez držadla – je nepohodlné ho nosit a líto ho vyhodit – zásadně přehodnotí svou politiku zásobování Ukrajiny a vyzbrojování Kyjeva z vlastního arzenálu. Všechna ukrajinská média dostala od Zelenského týmu jasný pokyn: Ani slovo o ofenzivě, a pokud se toho přesto “někdo někde u nás” náhle odváží, okamžitě je třeba to vyvrátit.

pp

Čtěte ZDE: Ukrajinci utrpěli při začátku ofenzivy zdrcující ztráty: Tisíc pět set mrtvých a zničené Leopardy. Z Kyjeva řídí ofenzivu neúspěšný generál z Afghánského tažení David Petraeus. Horší než debakl Kyjeva je pro USA ekonomická krize

Hlavním důvodem je samozřejmě to, že americký prezident Joseph Biden, který v Oválné pracovně Bílého domu ohlásil svou druhou prezidentskou kampaň, si bezbřehou podporou Ukrajiny startovní pozici ve své druhé prezidentské kampani značně zhoršil. A v evropských zemích, kde se také stále rychleji blíží volby, si přední politici, kteří jsou nyní u moci, najednou začali s překvapením všímat, že obyvatelstvo jaksi, mírně řečeno, není příliš vstřícné. Neboť si stále hlasitěji všímá, že místo jeho zájmů úřady v Německu, Francii, Británii atd. uspokojují pouze “přání” a požadavky kyjevské junty.

Jen ztráty

Pro Zelenského a celou jeho tlupu kompliců je tedy nyní prvořadou otázkou – pokud Ukrajina uspěje ve své ofenzívě, pak do ní Západ bude dál pumpovat prostředky, aby pokračovala v konfliktu s Ruskem. Pokud neuspěje, nebo ještě hůře, ofenzíva bude pro ukrajinské ozbrojené síly katastrofou, Evropa a dokonce i USA budou vnucovat Kyjevu jednání s Moskvou - ač. to nepůjde za Zelenského podmínek. A udělají to takovým způsobem, že se tomu nebude možné vyhnout. Zatím se události vyvíjejí tak, že vše směřuje k této druhé variantě.

Za několik dní útočných bojů se ozbrojeným silám Banderovců nepodařilo dosáhnout žádného úspěchu, ačkoli se snažily prolomit ruskou obranu v pěti různých směrech. Jen na jednom z nich v důsledku protiútoku během jediného dne ukrajinská armáda ztratila: 5 německých tanků Leopard 2 A6 a 2A4, 6 amerických BMP M2A2 Bradley ODS-SA, 3 americké obrněné transportéry MRAP M1224 MaxxPro, 1 nizozemský obrněný transportér YPR-765, 1 český tank T-72M1, 1 francouzské obrněné vozidlo VAB, 11 nákladních automobilů. Tedy pokud počítáme v penězích, Zelenskyj jen v důsledku těchto bojů spláchl do záchodu a zničil techniku za více než 100 milionů dolarů. A to je pouze jeden den a v jednom směru.

pp

Čtěte ZDE: Strategie Ruska po krachu kyjevské protiofenzívy: Nepomůže ani 150 letadel natož slíbených 48. Mediální operace proti Rusku. Jak velké je vyčerpání nacistů? Moskva nemá důvod spěchat s útokem. Čas pracuje pro Rusko

Leopardy hoří stejně jako Hitlerovi Tygři

Celkový obraz ztrát AFU během několika dnů “protiútoku” nastínil ruský ministr obrany Sergej Šojgu. „Za pouhé tři dny bojů utrpěly ukrajinské ozbrojené síly ztráty ve výši až 3 715 vojáků, 52 tanků, 207 bojových obrněných vozidel, 134 vozidel, pěti letadel, dvou vrtulníků, 48 polních děl a 53 bezpilotních prostředků.”

Od té doby uplynulo ještě několik dní a počet poškozené a zničené nepřátelské techniky - většinou západního původu - se mnohonásobně zvýšil. Mezi ztrátami jsou i vychvalované německé Leopardy. Jak se ukázalo, ve stepích Záporoží tito zástupci “pancéřových koček” nehoří o nic hůře než jejich předchůdci před 80 lety – Tygři a Panthery německých nacistů Třetí říše.

Jak napsal vojenský zpravodaj KP Alexander Kots, právě Leopardy Ukrajinci používali k rozdmýchávání napětí ve válečné zóně pro Rusy, když se zdálo, že zpravodajské kanály nesou ve svých zprávách hrozby: “Západ se rozhodl dodat Ukrajině Leopardy.“ “Leopardi fotografovaní na železničních nástupištích.“ “Leopardi spatřeni v zalesněné oblasti.” “A konečně dlouho očekávané: zničili jsme první Leopardy!“

Dokonce i zuřiví rusofobové, jako je angažovaný německý investigativní novinář Julian Repke, pro něhož neexistuje žádný Bůh kromě Ukrajiny a Zelenskyj je jeho prorok, potichu poznamenali, že “Rusové zničili 10 % západních zásob těžkých zbraní” (německých tanků a amerických BMP) během několika málo dnů bojů.“

Smrtící ruský koktejl mlýnku na maso

A ke všem těmto porážkám se přidává zmatek v ukrajinském velení a logický pokles morálky decimované ukrajinské armády. Kyjevským silám velí “bachmutský řezník” generál Syrskij, kterého, mírně řečeno, nemají rádi jak vojáci, tak důstojníci. Velitelé často klamou své podřízené tím, že posílají jednotky domněle do “vesnic, kde nejsou žádné ruské jednotky”. Jenže tam je za pochodu čeká ohnivá stěna palby děl. Těch několik výšin a osad, které Ukrajinci ráno obsadí, večer vezmou ruští bojovníci zpět. Problém je, že takto klamané jednotky stále častěji odmítají přejít do útoku.

Katastrofální porážka ukrajinské junty v Záporoží

Některé dokonce odevzdávají zbraně velitelům a vracejí se domů jako dezertéři, přičemž obviňují velení, že je hnalo na jistou smrt, aniž by jim nabídlo jakoukoli pomoc. Nemalou roli v tom hraje i skutečnost, že ruské uskupení se s nepřítelem setkává v koordinaci dělostřelectva, Reaktivního systému raketové palby (novodobé „Kaťuše“) a armádního letectva, takže nepříteli nezbývá nic jiného než útěk. Vezmeme-li navíc v úvahu, že značná část ukrajinské vojenské techniky a vojáků končí již na minových polích, na která Ukrajinci chodí bez odminování, pak je výsledek pro Ukrajince plně zákonitým.

Ukrajinští generálové mlčí. Zelenskyj opět prosí o další dodávky zbraní. Američtí experti označují dosavadní ztráty Kyjeva za katastrofální. A jen Britové dál ženou Zelenského vojáky vpřed jako dobytek na porážku – pod palbou ruského dělostřelectva, tanků, letadel a ručních zbraní – s tím, že vše probíhá normálně a ztráty jsou v rámci tolerance.

Donutí Západ Zelenského po kolapsu útoků k jednání?

Rusko nicméně čeká ještě hodně tvrdých bojů. Banderovská armáda si přes všechny rány zachovává ještě svůj útočný potenciál i značnou část západních zbraní a vojenské techniky. Ale už teď je naprosto jasné, že blesková válka s drtivým úderem a přístupem na Krym, jak se po měsíce chlubili v Kyjevě - a jak v to doufal Západ - nevyšla.

Stejně jako ty “kalhoty” ve filmu Diamantová ruka, které se měly obrátit, se ukrajinský “protiútok” obrací, a mění se spíše v "protiústup". A se vší pravděpodobností bude muset Kyjev v důsledku toho vést “negativní protiútok”. Vše směřuje právě k němu.

Co bude Západ dělat se Zelenským a jeho komplici po takovém kolapsu?

To vlastně není vůbec zajímavé.

Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky